Baldurs Gate 2

Je na čase si urobiť výlet do starých časov. Do čias prvotiny Bioware v spolupráci s Black Isle. Nastal čas si pripomenúť legendu - Baldurs Gate 2

PC
pridal Vivaldi 13.5.2013 o 14:41 pod používateľské recenzie

10


Ako by som začal s recenziou na túto hru? Vôbec, čo mám povedať k tomuto titulu? Čo všetko sa dá povedať k jednej z prvotín Bioware? Veľmi dlho som túto recenziu odkladal, pretože napriek tomu, že hru poznám naspamäť, a prešiel som ju viac ako desaťkrát, ťažko sa popisuje zážitok, ktorý som z nej ako hráč mal. Preto slová, ktoré by mali byť asi až na záver poviem teraz. Baldurs Gate 2 je najlepšia hra, ktorú som mal možnosť hrať. A neľutujem jedinej minúty strávenej pri tejto fantastickej RPG.

Myslím si, že toto je jeden z momentov, kedy sa zrodila legenda, ktorá ovplyvnila veľmi veľa ďalších RPG titulov. A dokonca aj samotní tvorcovia využili tieto nápady vo svojich ďalších hrách. Nakoľko ale toto nie je titul, pri ktorom by som sa mohol jednotlivým miestam venovať len na pár riadkov, rozhodol som sa rozdeliť všetky prvky do samostatných kategórií. 

GRAFIKA A SOUNDTRACK

 

Po grafickej úprave je Baldurs Gate 2 skutočne hodný poklony. Prostredie je tu vytvorené do maličkých detailov. Či si vezmeme mesto, podzemie, lesy, interiéry, jaskyne... a neviem čo všetko ešte by sa dalo spomenúť. Musíme si samozrejme všetci uvedomiť, že hra bola vytvorená pred trinástimi rokmi a na svoju dobu, to patrilo skutočne medzi to najlepšie, čo som kedy videl.

Postavy síce na tom až tak kvalitne ako prostredie nie sú, avšak vôbec mi to nevadí. A som presvedčený, že ani vy nebudete mať dôvod sa kvôli tomu rozčuľovať. Navyše tu máme pekné avatary, kde si môžeme pozrieť, ako vyzerajú naši spoločníci v tvári. Podľa mňa to úplne stačí. Ak nie ste veľký detailista, dokážete sa cez tieto bariéry preniesť. Hra nám poskytuje pohľad z výšky, čo je pre RPG asi najlepšia možnosť, nakoľko máte celý priestor na očiach. Rozoznáte rýchlo svojich priateľov, nepriateľov a neutrálne postavy.

Celkovo, keď to vezmem, musím povedať, že doteraz som z prevedenia tejto hry nadšený, a ani po toľkých rokoch od jej vydania mi staršia grafika neprekáža. Pretože to na vás zapôsobí napriek zubu času veľmi realisticky a nie je to odfláknuté. Možno nám mohli dať možnosť upraviť si na 3D (ako to bolo urobené v roku 2009 v Dragon Age Origins), ale úprimne, nevidím dôvod. Najmä, keď si uvedomíme, že časti v podzemí sú prevažne labyrinty. Okrem toho je celá mapa na začiatku čierna a musíte si jednotlivé lokácie otvoriť sami.

Do hry nám ešte k tomu vstupuje aj nádherný soundtrack s hudbou, ktorá sa mení priamo v závislosti od toho, v akom ste prostredí, či vás čaká boj, alebo podľa postavy, ktorá vás osloví. A pôsobí veľmi mohutne a majestátne. Presne ako by ste od takéhoto fantasy očakávali. Občas nás pohládza, občas udrie troškou melanchólie, ale počas tvrdého boja vie aj poriadne nabudiť.

GAMEPLAY a UI

 

V tejto hre vám stačí len myš. Pri pohľade z výšky si ani nič iné a lepšie neviem predstaviť. Máte tu však rôzne pomocné tlačidlá, ktoré vám pomôžu lepšie lokalizovať predmety alebo truhlice (pomocou TAB si ich môžete všetky vysvietiť). Máte tu veľký výber povolaní pre vášho hrdinu. Nemusíte byť len bojovníkom, lotrom alebo mágom. Môžete byť hraničiar, paladin, klerik, zlodej, bojovník, barbar, druid, pričom si tieto povolania môžete aj rozlične kombinovať. A každá kategória má ešte aj svoje podskupiny. Môj hrdina bol paladin - lovec nemŕtvych. Schopnosti, ktorými disponoval, mi veľmi ulahodili a zabezpečili mi výborné schopnosti brániť sa.

Ďalšia vec, ktorú je treba spomenúť je, že podľa toho, aké povolanie si zvolíte, môžete získať rozličné bonusové questy, len pre dané povolanie. Ako druid sa napríklad môžete stať vodcom kmeňa žijúceho kúsok od mesta Trhov. Bojovník alebo barbar sa môže stať lordom na panstve Nalie D´Arnise. A paladin má možnosť plniť rozličné zaujímavé rytierské úlohy pre rád.

A ani tam nie je všetkým možnostiam koniec. V hre ich je kvantum. A podľa rozhodnutí, ktoré vykonáte sa celý príbeh môže odvíjať rozličnými smermi, napriek tomu, že koniec bude vždy len jeden. Plus, na toto správanie reagujú aj vaši spoločníci. Takže v prípade, že budete vraždiť nevinných, alebo sa správať ako hulvát, nečakajte, že s vami postavy kladného presvedčenia zostanú. A naopak.

Je tu tona secretov, zaujímavých vedľajších questov a väzieb, že nebudete mať počas prvej hry ani šancu ich objaviť všetky. Ja sám neverím, že už mi hra nemá čo ponúknuť. Nechcem však veľa prezrádzať. Výbornou pomôckou je denník, kde máte zozbierané informácie krásne a prehľadne rozložené, a k jednotlivým questom si môžete vyhľadať všetky updaty. Rovnako však môžete doň písať aj vlastné poznámky. V prípade, že sa vám bude zdať niečo dôležité, môžete si to tam poznačiť.

Potom tu máte prehľadný inventár, kde každá vaša postava môže uniesť len toľko, koľko mu dovoľuje sila, alebo prípadne môžete na prepravu predmetov, ktorých budete mať veľa využívať rôzne nádoby. Týka sa to pergamenov, elixírov a neskôr aj zbraní alebo brnení (bezodné vrece)

Ďalšia karta nám ukazuje osobnosť vašej postavy, a rovnako aj vašich spoločníkov. Môžete tam vidieť jednotlivé atribúty pre ich silu, obratnosť, múdrosť, charizmu. Podľa toho, akú úroveň jednotlivých schopností máte (a aj vaši spoločníci), bude sa od toho odvíjať aj vaša hra. Posledné dve karty môžete využiť len vtedy, ak vaše postavy ovládajú magické alebo liečiteľské kúzla. Tých je tiež veľké množstvo, ale k tomu viac neskôr.

POSTAVY

 

V tejto hre máte na výber veľké množstvo rozličných postáv. Ja vám ich rozdelím podľa jednotlivých presvedčeni:

Dobré: Aerie, Nalia, Mazzy, Minsc, Imoen, Keldorn, Valygar

Neutrálne: Yoshimo, Jaheira, Jan Jansen, Anomen, Cernd, Haer´Dalis

Zlé: Korgan, Viconia, Edwin, Sarevok

Je už len na vás, pre koho sa rozhodnete. Každá z postáv má svoj vlastný príbeh, a rôzne questy, ktoré budete môcť s nimi prechádzať. Máte možnosť si vybrať do partie až piatich rôznych spoločníkov. Odporúčam spraviť takú kombináciu, aby ste mali k dispozícií aspoň jedného mága a jedného zlodeja. Ostatné už sa rozhodnite podľa vlastného uváženia. Sami si nájdete vlastnú taktiku boja.

Postavy sú veľmi silnou stránkou tejto hry. A sú aj dôvod, pre ktorý som si túto hru vždy užil. Lebo mnohé vám ostanú v pamäti. Je tu síce aj pár otravných týpkov, ale nikto vám nekáže si ich vziať do družiny. Ale nielen vaši parťáci a úhlavní nepriatelia sú zaujímavými postavami. Ale všetci, koho stretnete. Spomeniem aspoň fantastického beholdera pozorovateľa, ktorého si počas dvoch stretnutí podľa mňa veľmi obľúbite pre jeho vtipné hlášky a bojovníka drowa Solaufeina, v ktorom sa ukrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá.

Je tu však jedna podstatná vec, ktorú si musíte uvedomiť. Určité postavy sa v niektorých miestach nemusia cítiť dobre. Uvediem vám dva príklady. Imoen sa bude chcieť čo najskôr dostať z vášho väzenia na začiatku, a Aerie zase bude ťažko znášať Podtemno. Plus medzi vašimi spoločníkmi môžu vznikať konflikty.

A v prípade, že ich budete riešiť nesprávne (aj keď ťažko sa hovorí o nesprávnom rozhodnutí... nakoľko každý hráč môže reagovať inak), môžu vašu partiu opustiť. Opäť vám dám príklad. Aerie a Viconia spolu v partii predstavujú postavy, ktoré sa absolútne neznesú. Ale naopak Imoen a Jan, budete mať skvelú kombináciu. Tí dvaja si spolu povahovo sadnú.

Samozrejme, ako som už povedal, niektoré postavy sú maximálne otravné, dokonca by som si dovolil tvrdiť, že vás budú vytáčať. Ale názory môžu byť rôzne. Lebo tak, ako mnohí hráči nemajú radi Aerie, nakoľko ich irituje svojou naivitou a nárekmi, u mňa to bolo práve opačne. Ja som si ju veľmi obľúbil. Keď si najmä uvedomíte, čím si v minulosti prešla a aké sú jej spomienky, dá vám jej správanie oveľa väčší zmysel.

Čo je tu však podľa mňa mínus, je komunikácia s vašimi spoločníkmi. Nemôžete ich osloviť a v prípade, že ich chcete bližšie spoznať, alebo očakávať nejakú romantiku, musíte počkať, kým vás oslovia sami. A rovnako je to aj komunikácia medzi vašimi spoločníkmi navzájom. Nikdy neviete, kedy budú navzájom komunikovať. To ma trochu mrzí, lebo oveľa zaujímavejšie by mi to prišlo práve možnosťou, kde by sme my sami mohli postavy osloviť a skúsiť sa niečo povyzvedať. Takto to pôsobí, ako by naše postavy boli nemé a prehovorili len, ak sa ich sám niekto na niečo opýta. Nedomyslené.

K postavám už len jedno posledné. Máte tu teda aj možnosti romantiky. Pre mužského hlavného hrdinu sú to postavy Aerie, Jaheira a Viconia. Pre ženskú hrdinku sa nám ponúka len Anomen. To je dosť obmedzujúce. Pretože podľa mňa ešte Valygar a Haer´Dalis by boli reálna možnosť.

A áno, nie je tu toľko postáv, ako sme mali v prvom príbehu. Ale záleží vôbec na tom? Podľa mňa nikto nebude mať potrebu si žiadať viac. Zo 17-tich postáv si určite zložíte svoj vlastný tím a nebudete potrebovať ďalšie. Možno by to chcelo pre tvrdých hráčov viac postáv zlého presvedčenia. Pretože v Shadows Of Amn ich máme len 3 a Sarevok sa k nám pridá až v časti Throne of Bhaal.

SCHOPNOSTI,  KÚZLA, ZBRANE A PREDMETY

 

Ako už som spomenul vyššie, podľa toho, akého hrdinu si vytvoríte, budú sa od toho odvíjať aj jeho schopnosti. Ja som si hru najviac užil, ako lovec nemŕtvych, nakoľko som sa stal imúnnym proti vysávaniu energie a mohol som ich efektívne odvracať. Ako zlodej ďalej môžete identifikovať pasce, odomykať zámky, ale tiež musíte svoje schopnosti dostať na určitú úroveň. Druidi sa naopak môžu premieňať na rôzne zvieratá.

S vyšším levelom si, ako už tradične, svoje schopnosti zlepšujete, získavate silnejšie útoky a v prípade mága môžete zosielať kúzla na vyššej úrovni. Preto som chcel túto časť tiež vyčleniť osobitne. Kúzla máte rozdelené od triedy 1 – 9. Klerické kúzla sú od triedy 1 – 6. Treba spomenúť, že liečiteľské kúzla máte odblokované všetky okamžite. Na magické však musíte zbierať rozličné zvitky, z ktorých si ich môžete opísať do vašej magickej knihy. Aj tu je to však limitované. Nemôžete ich mať v jednej triede viac ako 10.

Ak si ich však nechcete opisovať do vašej magickej knihy, môžete ich zosielať aj prostredníctvom zvitkov (vtedy môžete zoslať silné kúzla napriek tomu, že váš hrdina alebo spoločník, ešte nedosiahol určitý level), no nevýhodou je, že po použití sa daný zvitok zničí. Naopak výhodou je, že v prípade čítania zvitku nestratíte pri zosielaní koncentráciu, a kúzlo vždy dokončíte. To sa mi páčilo. Sú tu aj kúzla, ktoré budete využívať pravidelne, alebo si na ne zakúpite nejaký magický predmet. Najbežnejším kúzlom je podľa mňa rozoznanie predmetov. Je to zvitok označený symbolom (?) a po zoslaní tohto kúzla môžete identifikovať určitý predmet alebo zbraň vo vašom inventári.

Tým sa teraz budem venovať teraz. Môžete si vyberať úplne zo všetkého čo vám príde na rozum. Meče, dýky, palice, sekery, katany, schmitar, praky, luky, kuše. Ak by ste však chceli pištoľ, nič také v ponuke nie je. Sú tu aj rôzne zaujímavé zbrane, ktoré budete nachádzať v hre rozkúskované, ale skúsení kováči vám ich môžu dať opätovne dokopy. Príklad? Napríklad Gesenov luk. Ktorý nepotrebuje šípy. Lebo strieľa na nepriateľov natiahnutím tetivy blesky. Ale sú aj ďalšie, a nebudem už prezrádzať.

Doplňujúce predmety tú máte napríklad drahokamy, ktoré sú podľa mňa určené jedine na predaj, ale aj iné ako napríklad okuliare na určenie predmetu. Alebo moja obľúbená, palica vzkriesenia. Verím tomu, že všetci si odložíte peniaze na tento kúsok. Veľmi sa vám hodí v boji v prípade, že niektorý z vašich spoločníkov zomrie. Osobne odporúčam.

NEPRIATELIA

 

Hoci to môže vyzerať, že by som to mohol dať niekde do odstavcov vyššie, musím túto kapitolku takisto rozobrať samostatne. V hre máte obrovské množstvo rôznych nepriateľov. Od slabších, silnejších až po poriadne boje s bossmi. Začnete možno nudnými škriatkami, ktorých jedna rana z vašej zbrane zlikviduje, no keď sa postavíte proti červenému drakovi, bude všetko zrazu úplne iné a je na čase poriadne taktizovať.

Taktiku treba rovnako aj v boji s nepriateľmi ako sú lichi, beholderi alebo mozgožrúti. Priamy útok nie je vždy výhra a musíte veľmi dobre vedieť, do čoho idete. K úspechu vám môžu pomôcť predmety, ktoré počas hry nájdete, alebo si zakúpite v obchode.

Nemusíte mať obavy z toho, že by všetko vyzeralo rovnako, alebo nebodaj ste stále bojovali proti obyčajným smrteľníkom. Máte tu všetkých možných nepriateľov, a každý potrebuje špeciálnu taktiku. Najmä, keď majú aj oni rozličné schopnosti, ktoré ich robia silnými. Rozhodne si všetci prídete na svoje. Budete likvidovať slabých škriatkov, bojovníkov, silných upírov, výrazne schopných beholderov a mozgožrútov, ale aj rozličných drakov, z ktorých šupín sa dajú urobiť silné brnenia.

Jedno si však treba dávať pozor. V prípade, že zabijú vášho hrdinu, nastáva automaticky koniec hry. Je tu však umiestnených dosť checkpointov. Ešte malá rada – využívajte počas hry tlačítko Q – Quicksave. Veľmi sa oplatí. Rovnako ako počas boja pauzovať hru, na určenie správnej taktiky. To všetko je v hre veľmi užitočné.

PRÍBEH

 

A už ostáva len posledné. Príbeh. Ktorý rozdelím na dve časti, nakoľko tu máme 2 hry. Shadows Of Amn a Throne of Bhaal. Nechcem zachádzať moc do detailov, aby som vám hru nespoiloval, no i tak je aspoň pár vecí, ktoré je treba si povedať.

Shadows Of Amn začínate v podzemnom väzení, kde ste mučení mocným mágom Jonom Irenicom. Je na čase utiecť a dostať sa späť na slobodu. No v momente ako sa ocitnete na čerstvom vzduchu, stojíte zoči-voči vášmu nepriateľovi, ktorý sa nechá dobrovoľne zatknúť, no súčasne unesie aj vašu priateľku z detstva Imoen. A je na vás, aby ste ju oslobodili. To čo sa však na začiatku javí ako obyčajná záchrana kamarátky bude skrývať v sebe niečo viac. Na pomoc sa vám postaví gilda tieňových zlodejov, alebo si môžete vybrať aj pomoc skupiny upírov. Na ceste vás čaká veľké množstvo dobrodružstiev, zrady, ale aj prekvapivé rozuzlenia, ktoré rozhodne vedia zapôsobiť. A záverečný boj bude skutočne silným momentom.

Throne Of Bhaal nám ponúka pokračovanie príbehu, kde sa stretnete aj so svojim bratom Sarevokom a nakoľko je Bhaalov trón prázdny je na čase, aby na neho niekto zasadol. A preto sa „Päťka“ najsilnejších detí Bhaala rozhodlo pozabíjať všetkých jeho ostatných potomkov. A až záverečný súboj medzi nimi má rozhodnúť, kto zasadne na trón. Je tu však ešte niekto. Kto pretkáva pavučinu intríg a zrád a využíva všetky zbrane k dosiahnutiu svojho cieľa. A okrem toho ešte spomeniem dve veci, ktoré vám Throne of Bhaal ponúka oproti prvej hre. Vlastnú dimenziu, v ktorej môžete oddychovať a súčasne prekonávať rozličné skúšky a malého démonického pomocníka Češpenara, ktorý vám ochotne za množstvo zlata a správne predmety spraví efektívne vylepšenia zbraní, brnení a magických predmetov. Jeho pomoc je ohromná.

Snažil som sa dať do toho čo najmenej spoilerov, aby som vám nepokazil zážitok z hry, ktorý nadobudnete. Pretože každé jedno rozhodnutie, ktoré spravíte zapôsobí na príbeh a rovnako aj na vašich spoločníkov. Verím však, že si príbeh zamilujete rovnako ako ja. A čo sa týka času, tak oba príbehy dokopy môžete zvládnuť za asi 30 – 40 hodín. Teda samozrejme ak nebude sledovať len hlavnú dejovú líniu, ale zameriate sa aj na vedľajšie questy, ktorých je tu plno. A ak by vám to nestačilo, je tu ešte rozsiahla „Strážcova Tvrz“ s obrovským množstvom zaujímavých predmetov, nových výziev, hádaniek a bojov, ktoré vás zamestnajú minimálne na ďalších 10 – 15 hodín. 

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE

 

To je asi všetko, čo som chcel povedať a je na čase už len dať záverečné hodnotenie tejto famóznej hre, ktorá spolu s prvým dielom Bioware otvorili dvere. Keď si spätne vezmem všetok čas, ktorý som tejto hre venoval, opätovné prechádzania, odhaľovanie nových tajomstiev, získavanie nových magických zbraní, spoznávanie svojich spoločníkov, je mi všetko jasné.

Táto hra odo mňa dostáva plných a férovo zaslúžených 10/10. Legenda. Na túto hru sa nikdy nezabudne a navždy ostane zapísaná ako najlepšia hra, ktorú som kedy mal možnosť hrať. Žiadna ďalšia hra už na mňa nezapôsobila takou silou, ako Baldurs Gate 2. A odporúčam ju všetkými desiatimi.

Samozrejme, že to nie je dokonalá hra. Má aj svoje mínusy, ktoré som už spomenul vyššie, no nemení to nič na fakte, že celkový dojem, ktorý z hry nadobudnete je v momente ako sa ponoríte do príbehu fantastický. A neustále budete chcieť vedieť viac. Neuspokojíte sa s jednou hrou. Dáte si ich skutočne minimálne 10. Pretože tie možnosti sú obrovské. A neverím tomu, že sa mi už v hre podarilo odhaliť všetko. Ak ste fanúšikom RPG, Baldurs Gate 2 je hra, ktorú musíte mať vo svojej kolekcii. Verím tomu, že si ju užijete rovnako, ako ja.

Plusy:

 

Vynikajúci príbeh v oboch častiach

Celkový hrací čas na 50 - 60 hodín

Zaujímavé postavy

Ohromné možnosti, ktoré hra ponúka

Silní nepriatelia a nápadité súboje s bossmi

Zaujímavé zbrane, magické predmety a silné kúzla

Strážcova Tvrz

Detailne rozpracované prostredie

Vynikajúci soundtrack

Spoločníci majú vlastné myslenie a nemusia súhlasiť s vašimi rozhodnutiami

Otvorený svet

Mínusy:

 

Zle riešená komunikácia so spoločníkmi

Jedna postava na romance pre ženskú hlavnú hrdinku

V prípade, že zabijú vašu postavu, prehrali ste

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE: 10/10
Legenda 


napísal Vivaldi 13.5.2013



Páči sa mi!

10
BALDURS GATE 2


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19852)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk