Harry Potter and the Half Blood Prince

Oblečte si habity, pripravte si prútiky! Rokfortský express nás opäť zavedie do sveta mágie a kúziel.

PC
pridal Vivaldi 1.5.2013 o 14:33 pod používateľské recenzie

3.0


Po relatívne schopnej hre Harry Potter a Fénixov Rád máme v rukách ďalšie pokračovanie najslávnejšieho mladého čarodejníka. Spolu s ním a jeho priateľmi nás čaká návrat na Rokfort. A rovnako sa môžeme tešiť na minulosť jeho najväčšieho nepriateľa. Veď Viete Koho.

Na úvod musím podotknúť jednu podstatnú vec. A tou je ovládanie. Už som ani nedúfal, že sa dočkám, no EA konečne od Väzňa Z Azkabanu priniesli Potterovku, ktorá má na PC výborné ovládanie a dobrú kameru. A výrazne to zjednodušilo game-play. Nemusel som sa na niektorých miestach točiť v kruhoch, alebo komplikovane zatáčať. Konečne všetko funguje tak ako má, a ako malo už v minulých dvoch dieloch.

Pochváliť ešte môžem maximálne tak pozadie, ktoré je krásne spracované a cítime sa skutočne ako na Rokforte. Tam je jednoznačne vidieť dobrú prácu tvorcov. Prečo ju ale nevidíme aj na postavách? Tam podľa mňa urobili oproti predošlej časti krok späť. Pôsobia na mňa oveľa viac tupo a umelo. Nie je v tom žiaden život. A najlepšie to budete vidieť v cut scénach. Postavy sú po grafickej stránke veľmi odfláknuté. Mohli sa s nimi viac vyhrať.


Opäť tu máme aj hrad v plnej paráde i s okolím a ako pomocník s nachádzaním jednotlivých lokalít sa nám stane Sir Nicholas. Akosi zastúpil nenápadné stopy na zemi. Je to šikovnejší systém ako v minulej časti. Najmä keď vezmeme do úvahy fakt, že vo Fénixovom Ráde sme občas fakt museli chodiť cez celý hrad. Tu sa nám to nestane.

Napriek tomu všetkému vyššie však musím povedať, že táto hra je maximálne sklamanie. Doslova. A nie len kvôli zle graficky upraveným postavám. Prvá vec, ktorá mi na tejto hre veľmi vadí je, že je strašne krátka. Do 4 – 5 hodín máte hlavnú dejovú líniu zvládnutú. A to má aj za následok, že príbeh je tu podaný len veľmi plytko a ak ste nečítali knihu, alebo minimálne nevideli film, z hry nič nepochopíte. Toto sa im však už podarilo aj v minulých častiach. Z príbehu nemáme teda žiadny zážitok.

Horšie však je, že aj z hry samotnej ostaneme na konci znudení a frustrovaní. Lebo napriek veľkému množstvu času, ktorý EA na tvorbu hry mali sa rozhodli, že bude fajn dať do hry 4 veci: Lietanie a metlobal, čarodejnícke duely, elixíry a zbieranie erbov. Problém však je, že ani jedno z toho nie je zaujímavé. A to napriek výbornému prvému dojmu. Poďme sa teda na tieto minihry pozrieť jednotlivo.


Najprv tu máme teda lietanie a metlobalové zápasy. Toto je ideálny príklad hry, kde ani vynikajúce ovládanie nemôže zachrániť veľkú mieru nudy. Lietame totiž presne tak, ako som chcel celý čas. Pomocou myši. A krásne reaguje na pohyby. Od Kameňa Mudrcov som nevidel tak krásnu jazdu na metle, ako v tejto hre. Niečo ale tomu chýba. A to je výzva. Vašou úlohou totiž nie je nič iné ako preletieť cez čo najväčšie množstvo zelených hviezd. A až preletíte poslednou, chytíte zlatú strelu. Hotovo. A zápasy fungujú rovnako. Žiadne veľké prekážky, žiadna snaha protihráčov získať strelu, alebo vás blokovať. Nič. A preto je lietanie veľmi slabučké a čoskoro nudné.

Elixíry sú na tom ešte horšie. Kým prvý elixír som namiešal s obrovskou radosťou a prišlo mi to zábavné, pri piatom už budete absolútne znudení. Lebo tam nebude nič zaujímavé. Len prilievanie tekutín a pridávanie surovín, miešanie a zahrievanie na správnu farbu. A ak sa pomýlite, tak vám to bude dymiť. A teraz si predstavte, že to budete robiť dokola a dokola a dokola, nakoľko v hre ich máte namiešať asi 10. Neviem ako vy, ale ja už som chcel, aby to skončilo. A pri každom elixíre som dúfal, že je to už posledný.

Boje? Tak to je bonbónik, ktorý som si schválne nechal ako posledný, nakoľko všetci vieme, že bojovať v minulom Potterovi sme mohli len pomocou Protego. V tejto hre už neodráža kúzla, ale ich iba blokuje. Sú tu však iné systémy, ako sa stanete absolútne nezničiteľným. Nikdy som v boji neprehral. Stačí len na úvod použiť Expelliarmus alebo Levicorpus a následne len donekonečna používať: „Stupefy! Stupefy! Stupefy! Stupefy!“ A keď nepriateľ vstane, znovu.


Kúzla sa tu zosielajú jednoduchšie a myš reaguje oveľa pružnejšie. A už tu ani nebudete stáť proti piatim nepriateľom naraz. Všetko to bude obmedzené na duely. V niečom to zlepšili, no priznávam, že tento systém bojov ma nudil ešte viac. Najmä, keď sa vám vždy do cesty priplietli slizolinčania a museli ste ich dávať K.O.  Netrvalo dlho, aby to na mňa pôsobilo veľmi stereotypne a repetetívne. Jediné, čo sa dá ako-tak pochváliť je, že vaši nepriatelia majú aspoň nejakú AI a využívaj aj krytie.

A už nám ostalo len behanie po hrade a hľadanie rokfortských erbov. Ale fakt sa máme len pre toto túlať po celom hrade a zbierať ich? Prečo nemôžeme radšej opäť zbierať fazuľky každej chuti a vymieňať si ich za karty ako v predchádzajúcich dieloch? To bolo oveľa zábavnejšie a zmysluplnejšie.


Je mi jasné, že hra je určená skôr pre mladších hráčov, ktorí sa pri tomto titule môžu aj celkom zabaviť. Fajn. Nemám s tým problém. Ale aj tak si priznajme jednu vec. Aj prvé tri hry boli určené tejto vekovej kategórii. Ale boli oveľa zábavnejšie. A najmä, sme sa vždy na konci (okrem Väzňa z Azkabanu, kde sme sa však aspoň bránili proti dementorom) dočkali aspoň poriadneho záverečného súboja. Toto mal dokonca aj katastrofálny štvrtý diel.

V tejto hre je však finále úplne pokazené. Misia s Dumbledorom je urobená cez videosekvencie (pričom som fakt práve tu chcel nejakú hernú časť) a jediné čoho sa dočkáme je odrážanie kostlivcov opakovaním kúzla Stupefy. Nuda. Takže som dúfal, že aspoň záverečné boje so smrťožrútmi budú mať dych. Dočkal som sa niečoho? Nie.

Reálne môžete poraziť Dolohova aj Bellatrix rovnakým spôsobom ako Crabba a Goyla, dokonca sa mi to zdalo i jednoduchšie. Úplne nudné a nezaujímavé finále, ktoré sa maximálne odfláklo. A to oproti každej časti. Stal som sa absolútne nezničiteľným.


To je asi všetko, čo som chcel k tejto hre povedať. A prichádza už len čas na záverečné hodnotenie. S prihliadnutím na pár dobrých momentov a schopné ovládanie odpúšťam tejto hre odznak EPIC FAIL, ktorý vyfasoval Ohnivý Pohár. No napriek tomu toto nie je hra, ktorú by som odporúčal. Ani fanúšikom Harryho Pottera. Nikomu. Je to plytké, stereotypné a po chvíľke absolútne frustrujúce.


Tejto hre dávam 3/10. Čo je podľa mojej stupnice „Hrozné“. Pripomeňme si teda ešte raz prečo. Hra je veľmi krátka, príbeh veľmi rozutekaný a plytko podaný, hra je zložená z troch mini-hier, ktoré sú čoskoro nudné a finále tu nie je dokopy žiadne. Napriek tomu však má hra konečne dobré ovládanie a krásne graficky spracované prostredie. A nesmieme zabudnúť ani na nášho pomocníka, ducha Chrabromilu, Sira Nicholasa.

Sedem mesiacov navyše, a toto je výsledok? EA v tejto hre skutočne pokazili najmladšiemu čarodejníkovi meno. Ostáva nám teda už len dúfať, že nabudúce sa zo sveta Harryho Pottera príde s lepšou hrou. Uvidíme.

Plusy:

- grafika prostredia

- voľný Rokfort

- výborné ovládanie

- pomoc Sira Nicholasa

- postavy majú aj AI

 Mínusy:

- veľmi krátke (4-5 hodín)

- zbrklý a odfláknuto podaný príbeh

- grafika postáv

- metlobal bez výzvy

- frustrujúce miešanie elixírov

- stereotypné boje

- žiadne finále

- žiadna komunikácia s ostatnými študentmi

- slabý soundtrack

- hra je po chvíli nudná

Záverečné Hodnotenie: 3/10
Hrozné 


napísal Vivaldi 1.5.2013



Páči sa mi!

3.0
HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE

PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: EA / EA Bright Light
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 30.6. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk