Professor Layton and the Mask of Miracles

Another puzzle solved !!! :))

3DS
pridal dickie 22.4.2013 o 21:52 pod používateľské recenzie

8.5


Ešte predtým, než sa rozpíšem o mojom poslednom dobrodružstve s najväčším milovníkom hádaniek profesorom Laytonom, dovoľte mi, aby som sa trocha posťažoval. Sériu hier s džentlmenom v klobúku som si zamiloval už na pomaly dosluhujúcom Nintendu DS a preto som jeho najnovšie, v poradí už piate dobrodružstvo, netrpezlivo očakával. V Japonsku hra vyšla ako launch titul pri uvedení Nintenda 3DS a trvalo jej to neuveriteľných 18 mesiacov, než sa dostala aj k Západnému publiku !!! Z môjho pohľadu úplne neskutočne bizarná vec, ktorá ma štve o to viac, že Japonci by mali v týchto dňoch dostať do svojich malých ručičiek ďalšie dobrodružstvo. Chcete teda povedať, že ma opäť čaká 18 neskutočne dlhých mesiacov? Dúfam, že tento raz podstatne menej. Avšak kto som ja, aby som takto trestuhodne premrhaný čas vývojárov z Level-5 komentoval? Obyčajný milovník skvelej série s neopakovateľným čarom, ktorý len včera odhalil posledný kúsok mozaiky okolo záhady piateho dobrodružstva s názvom Profesor Layton a Maska Zázrakov.


Nový príbeh tvorí druhú časť druhej trilógie (logika veci by vám problém nemala robiť), ktorá začala dielom Profesor Layton and the Spectre’s Call. V úvode sme svedkami ako profesor, jeho asistentka Ema Altava a jeho učeň Luke Triton, prichádzajú do mesta Monte d’Or s cieľom navštíviť známeho zo študentských čias a pomôcť s vyšetrením útokov tajomného maskovaného zločinca. Ten zužuje mesto svojimi zdanlivo nadprirodzenými schopnosťami (nechá niektorých miestnych obyvateľov premeniť na kameň, prípadne lieta) a k tomu všetkému to vyzerá, že jeho tvár je zahalená tajomnou Maskou Chaosu, ktorá je spätá s minulosťou
samotného profesora Laytona.


To čo nasleduje, je pútavý príbeh odohrávajúci sa v prítomnosti, ale aj v spomienkach profesora na jeho študentské obdobie. Tak ako v predchádzajúcich dieloch, príbeh je posúvaný vpred najmä prostredníctvom rozhovorov medzi jednotlivými postavami, ktoré sú okorenené občasnou animačkou. Ak ste hrali ktorýkoľvek z predchádzajúcich dielov, viete presne, čo čakať. Preklad z Japončiny je na vysokej úrovni, na čo sme si pri tejto sérii v podstate už zvykli.

 

A aj keď príbeh svojou komplexnosťou neašpiruje na najvyššie méty, dočkáte sa v ňom zopár zaujímavých zvratov. Ako celok vám bude pripomínať animák, ktorý ste si pustili v jedno jesenné sobotné poobedie, a ktorý vás pohodlne a zároveň pevne vedie až k záverečným titulkom. Avšak viem si živo predstaviť, že sa nájde dosť veľa hráčov, ktorí budú hlavne ku koncu netrpezlivo odklikávať všetky rozhovory a animácie, ktoré ich zdržujú od samotného riešenia hádaniek a hlavolamov.


Ako som v úvode spomínal, tento diel je debutom profesora Laytona na 3DS a ja osobne som bol veľmi zvedavý, ako sa jeho tvorcovia popasujú s oným tri-dé. A už z prvých lokácií je jasné, že autori nenechali nič na náhodu a každá jedna ulička, či každé jedno námestie, je neskutočne detailne vykreslené vo všetkých troch rozmeroch. Séria je už povestná svojim jednoduchým, avšak o to štýlovejším umeleckým spracovaním, a keď sa v jednotlivých lokalitách začnete rozhliadať v plnom 3D, poviete si - sánka dole, šéfe. Jednotlivé hádanky sa však spoliehajú viac na klasické 2D, no občas sú okorenené nejakým tým 3D prvkom, prípadne im 3D pridáva potrebnú hĺbku a plastickosť. Nejde síce o nič, čo by definovalo samotnú hru, ale ide určite o jednu z najlepšie spracovaných 3D hier na Nintenďáckom handhelde.   


Čo ostalo rovnako klasické ako v predchádzajúcich častiach je samotná štruktúra hry. Tím z Level-5 sa síce pokúsil o pár zmien, ale nečakajte nič významné. Jednotlivé lokácie, v ktorých prebieha samotné vyšetrovanie, sú tentoraz oveľa väčšie, a tak sa musíte po nich rozhliadať pomocou stylusu. A prečo by ste to mali robiť? No predsa aby vám neuniklo žiadne miesto, kde môže byť schovaný potrebný objekt, hádanka, alebo osoba, ktorá vám osvetlí udalosti točiace sa okolo záhadného džentlmena s maskou.


Krivka náročnosti jednotlivých hádaniek je navrhnutá pomerne dobre, a zatiaľ čo prvé z nich vyriešite pomerne ľahko, neskôr sa objaví zopár kúskov, pri ktorých dostane pojem trpezlivosť úplne nový význam. Našťastie tak ako v minulosti, aj v tomto pokračovaní môžete nájsť ukryté mince, ktoré môžete vymeniť za drobnú nápovedu v prípade, že hrozí poškodenie vášho duševného zdravia. Na základe mojej skúsenosti si však dovolím tvrdiť, že tento raz je mincí až nezdravo veľa a na konci hry som ich mal ešte neúrekom v zásobe. Takže pri hre by sa mali zabaviť aj príležitostný hádankári.


Samotné vyšetrovanie vám zaberie nejakých 15+ hodín a počas jeho priebehu by ste mali objaviť a vyriešiť 135 hádaniek a hlavolamov (nie všetky sú povinné). K tomu si môžete pripočítať množstvo doplnkových logických minihier, ktoré rovnako náročné (ak nie aj viac) ako príbehové úlohy. Skompletizovanie celej hry vám tak zaberie takmer 20 hodín, čo je na vreckovú hru skvelé číslo, avšak aj to nie je ešte všetko. Do hry sa dá totiž každý deň v roku stiahnuť jedna nová hádanka, takže si ju môžete postupne obohatiť o ďalších 365 hádaniek, a to už stojí za zváženie.


Tak ako som sa ja postupne prekúsal k identite maskovaného džentlmena, vy ste sa prekúsali k záveru môjho pokusu o recenziu. Tu vám môžem s čistým svedomím povedať, že Profesor Layton a Maska Zázrakov je jedna z najlepších hier na 3DS a je veľmi jednoduché podľahnúť jej kúzlu. Vrelo ju odporúčam, či už príležitostným hráčom, alebo starým hardcovníkom, ktorí radšej premýšľajú než strieľajú imaginárnych vojačikov.


Po piatich odohraných dieloch by jeden povedal, že to čaro z odhaľovania záhad a riešenia jednotlivých hádaniek a hlavolamov sa postupne stráca, ale oni sú rovnako zábavne ako predtým. Niektoré sa síce v pozmenej forme opakujú, avšak ako celok hra žiari ako nikdy predtým. Level-5 sa navyše nechali počuť, že nasledujúca hra bude posledná, v ktorej bude opäť hlavnýmhrdinom náš profesor v klobúku, tak držme palce, nech je rozlúčka s ním minimálne tak skvelá, ako jeho práve skončené dobrodružstvo.

 

 

your constantly worriedmuschroom aka dickie

 

 

Plusy: detailne prepracované lokácie, výtvarný štýl, množstvo obsahu, syndróm ešte jedna hádanka a idem spať

 

Mínusy: totožnosť maskovaného džentlmena odhalíte skôr ako Layton, raz to skončí :))

All our 3 friends on the track
And the Masked Gentleman is ...
One of the 135 puzzles
Locations are on the upper and detailed map on the bottom screen
One of many mini-games
... what they are saying ?

napísal dickie 22.4.2013



Páči sa mi!

8.5
PROFESSOR LAYTON AND THE MASK OF MIRACLES

DS

Vývoj: Nintendo / Level-5
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26.10. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk