Harry Potter and the Goblet of Fire

Priklincujte si PC k stolu skôr, než ho vyhodíte von oknom! Prichádza Harry Potter a Ohnivý Pohár!

PC
pridal Vivaldi 30.3.2013 o 10:19 pod používateľské recenzie

2.0


Budem hneď na úvod celkom úprimný. Nehodnotím túto hru na konzoly, o ktorej verím, že môže fungovať lepšie. Moje hodnotenie sa bude vzťahovať iba na PC verziu. A otvorene ešte poviem, že som nikdy nebol schopný túto hru dohrať! Takže ak budete mať pocit, že som sa nemal pustiť do tejto recenzie, beriem na vedomie. I tak  si však myslím, že tie dve hodiny max, ktoré som tomuto obetoval stačili na to, aby som tento paskvil od EA mohol označiť za najhoršiu hru, akú som kedy na PC hral. Pohorela snáď v každom bode, ktorý existuje.

 

Napriek tomu, aké nervy mi táto hra spôsobila a čo všekto som si jej prechdzaním doslova odtrpel tu spomeniem aspoň pár drobných plusov, ktoré som našiel. Potešilo ma, že som si mohol vybrať postavu, za ktorú som mohol hrať a rovnako aj uznávam, že grafika je na vyššom leveli oproti predošlým častiam. Dokonca aj postavy sa viac podobajú na svojich hereckých predstaviteľov a nepôsobia tak kresleno. 

 

Osobne doporučujem hrať hru v trojici. Pripojiť si ovládače a vyskúšať si multiplayer. Tak aspoň odstránite niektoré nedostatky a možno si aj zjednodušíte ovládanie. A čo je na tom najlepšie, bude vás hra oveľa viac baviť. A dokáže vyvážiť veľa nedostatkov, ktoré sa objavujú v single-playeri. 

 

Tak a teraz k tej mínusovej časti.

 

Na PC je táto hra skoro nehrateľná. Veľa vecí, ktoré sa tu mali zapracovať nefungujú. Od ovládania a zosielania kúziel až po let na metle! Ovládanie samotné je mučenie! EA tu zapracovali asi všetky katastrofálne prvky, na ktoré si len spomeniem. V prvom rade zrušili funkčnosť myši. Hra reaguje len pomocou šípok na klávesnici. A keď si do toho pridáme fakt, že kamera sa točí tak, ako sama uzná za vhodné, pohroma je na svete. Postava, za ktorú hráte si chodí donekonečna cik-cak a často to vedie k situáciam, kde budete neustále vychádzať na jeden kameň, lebo v tej istej sekunde vám z neho vaša postava zoskočí. Ovládanie si proste točí svoje vlastné smery. A to aj v prípade, že chcete ísť len úplne rovno. Hra smer rovno nepozná. Úprava ovládania v Options? Neexistuje. Vaša jediná možnosť, ktorú táto hra ponúka je zapnutie alebo vypnutie tituliek. Takže doporučujem poriadne natrénovať ovládanie a snažiť sa zvyknúť si. Možno sa časom naučíte aspoň svoju postavu ovládať natoľko, aby vám nebehala cez celú lokáciu do oblúkov.

 

Dokopy tu máte 10 lokácii (pričom ja som z toho zvládol hrať asi prvých 5), no keď  raz jednu prejdete, neznamená to, že už ste skončili! V hre musíte nazbierať určitý počet štítov na to, aby ste mohli odblokovať ďalšie a ďalšie lokality. Najhoršie však na tom všetkom je, že nemôžete si prejsť jednu lokáciu naraz a vyzbierať v nej všetky štíty. Musíte sa do nich neustále vracať, lebo po tom, čo zoberiete veľký štít vás hra z danej lokácie vyhodí a môžete začať znovu, ale pôjdete teraz iným smerom.

 

Je to tak repetetívne, ako som asi nikdy v živote nevidel. Sú miesta, kde musíte pomocou rastlín ničiť jedovaté huby štýlom katapult. A ak zle zamierite, vyrastie vám znovu a pokračujeme. A robíte to dokola a dokola a dokola.

 

Súboje sú na tom rovnako. Budete ničiť rôzne druhý čarovných tvorov, no na všetko používate len svoje kúzla. Avšak s výnimkou Accio a spoločne zosielaných kúziel (Wingardium Leviosa, Carpa Retractum a Aqua Erupto) zosielate každú jednu kliatbu tým istým tlačidlom (X) a máte v ňom dokopy zahrnuté všetky kúzla. Čiže budete nonsensuálne klikať a klikať na to isté tlačítko, pričom vaša postava bude strieľať prúžky svetla a potom neskôr zamrmle nejaké kúzlo, ktorým ju zlikviduje. Príde vám to zábavné? Najmä, keď to budete v hre robiť stále presne tým istým spôsobom?

 

Je to však ešte horšie, keď dostanete úlohu zoslať jedno konkrétne kúzlo na príšery, ktoré vám počas skúškovej akcie vyčaruje Moody. Pretože tým, že máte takto kúzla skombinované do jedného celku a nikde nie je vysvetlené, ako sa majú jednotlivo zosielať, nemáte vôbec tušenie, aké kúzlo použijete! Proste len klikáte na X ako blázni a dúfate, že postavy urobia čo majú (čo v 90% neurobia) a akurát ste z toho vytočení. Pristihol som sa minimálne 5x, ako som mal chuť vyhodiť svoj notebook von oknom pri hraní tejto hry.

 

Veľmi ma však potešilo (ako aj v Harry Potter a Väzeň z Azkabanu), že Ron a Hermiona sú  pri vás a pomáhajú vám v boji. Teda, tešil som sa tomu do chvíle, kým som nezačal s hrou. Ich AI je úplne v bode mrazu. Jednajú často, ako keby sa práve narodili a chcú si všetko vyskúšať. A vznikajú potom komické scénky, keď Ron bude stáť pri jedovatých hubách, alebo postávať pri pichľavých rastlinách, donekonečna bude kričať AU, ale nikdy sa nepohne z miesta! Ak nehráte hru traja, budete veľmi nadávať na myslenie hrdinov. Doslova vám v hre budú prekážať. Najmä v prípade, že potrebujete zosielať spoločné kúzlo a jedna z postáv bude stáť pri vás a s obdivom vás sledovať, ako vám to nejde. Opäť platí, čo som písal vyššie - dá sa to vyliečiť hraním v multi-player.

 

Je to proste mučenie. Táto hra je nehrateľná. Nič v tejto hre nefunguje. Dokonca ani ovládanie na let metlou, kde mi Harry bude pri stláčaní šípky hore klesať a pri šípke dole stúpať. Úplne prevrátené.

 

Zbieranie fazuliek a kartičky nám z minulej hry síce zostali, no už to vôbec nemá zmysel, ako v minulých hrách. Teraz totiž zbierate fazuľky, aby ste pre svoje postavy mohli za ne odblokovávať karty, ktoré im zlepšia ich schopnosti. Lenže AI vašich parťákov spôsobí, že ak ich budete chcieť mať vôbec nejako vylepšených, budete si musieť fazuľky s nimi zbierať striedavo, lebo oni, akoby ich vôbec nevideli. Postavy sú hluché, slepé a sprosté, no jediné čo im funguje sú pusy (a Ronove panické výlevy a Hermionine inteligentné myšlienky vás v tejto hre budú otravovať). A už len na záver teda poviem, a aký toto má celé zmysel? Ako nám môžu pridávať lepšie kúzla alebo schopnosti nejaké kartičky, ktoré sme v minulých hrách zbierali len pre radosť? 

 

Už je asi každému jasné, prečo je celkový verdikt taký, aký je. Celá táto PC verzia bola len narýchlo zbúchaná a upravená konzolová verzia bez akýchkoľvek úprav. A výsledok je nehrateľné a katastrofálne dielo, ktoré sa len priživuje na značke Harry Potter.

 

Je možné, že sa vám podarilo túto hru donútiť fungovať lepšie, ako mne. Fajn. Ale i tak podľa môjho názoru táto hra môže fungovať jedine na konzole. Na PC je to nehrateľné. A áno, nedohral som ju. A otvorene to priznávam. Ale úprimne, ani nechcem. A to je na tom to úplne najhoršie. Táto hra úplne pokazilo Harrymu Potterovi meno.

 

Nekupujte túto hru, ani sa k nej nepribližujte. Držte sa od nej čo najďalej. Ušetríte si peniaze i zdravie. Radšej zničte všetky kópie tejto hry a ochráňte všetkých vašich známych a priateľov od jej hrania. Raz vám za to budú vďační.

 

Plusy:

 

- možnosť výberu postavy

- schopná grafika

- možnosť multi-playeru

- kúzlo Accio je veľmi užitočné

 

Mínusy:

 

- ovládanie

- AI vašich partnerov

- repetetívnosť boja i lokácií

- dialógy postáv

- neviete aké kúzlo zosielate

- zbieranie fazuliek je nezmyselné

- obmedzenie na mini-hry

 


napísal Vivaldi 30.3.2013



Páči sa mi!

2.0
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE

PC
PS2
PSP
Xbox
Gamecube
DS

Vývoj: EA / EA UK Studio
Štýl: akčná adventúra
Dátum vydania: 11. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19779)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk