Mafia 2

Mafia II priniesla veľa noviniek alebo aj málo?

PC
pridal dannyd14 26.2.2013 o 10:54 pod používateľské recenzie

9.5


Mafia II bola pre mnohých z nás iste najočakávanejšia a najobľúbenejšia. V roku 2002 bol vydaný jej o 10 rokov mladší braček The city of the Lost Heaven, na ktorej sa podieľal Illusion Softworks (teraz 2k czech). Hra urobila dieru do sveta, pretože si získala srdcia mnoho fanúšikov a predaje boli tiež vysoké. Obsah hry bol pestrý a skutočne obsahovala veľa mafiánskych aspektov ako napríklad Omerta, čo v preklade znamená, že mafián nikdy nesmie (nezradí) udať svojich kumpánov na políciu. Hlavným predstaviteľom, respektíve hrdinom hry bol Tommy Angelo a hra sa odohrávala na sklonke 30. rokov 20. Storočia.  V roku 2007 bol  vypustený prvý trailer Mafie II, ktorý nás oboznámil s postavami, prostredím a trochu zabrdol aj do príbehu. Vtedy totižto autori predpokladali dátum vydania, z ktorých sa ale nakoniec stali odklady a pokračovalo sa vo vypúštaní ďalších ukážok aj screenshotov. Hra okrem iného bola aj prezentovaná na megapredstavení ako napríklad Gamescom 2009, E3 2010 a podobne. Tu sme mohli vidieť prvý gameplay, ako sme sa vydávali so svojím parťákom do liehovaru. Bolo zimné obdobie, zbrane ukázané a zoznámili sme sa i s chodom áut. Podľa informácií a screenshotov sme mohli zachytiť, že hlavná postava je schopná nastupovať ako pasažier do taxíkov, tramvají, vyťahovať zbrane z áut a kopec iných vecí. Tiež bolo predstavené video, vedľajšia misia, kde ste viac odhalili mesto, chladné zbrane atď. To všetko a mnoho viac bolo nasľubované, ale sľuby sa sľubujú, blázni z 2kczech sa radujú, povedal Dán Vávra.

 

Predovšetkým  si poďme povedať viac k hre. Mafia je 3D akčná hra z pohľadu tretej osoby. Hlavnou postavou je Vito Scaletta, ktorý to nemal v živote v jednoduché. Pochádza zo Sicílie odkiaľ sa so svojimi rodičmi a sestrou presťahoval do Ameriky, za cieľom lepšieho života. Podmienky v Empire Bay boli ale drsné a Vitov otec sa snažil tvrdo pracovať v prístave, aby mohol uživiť svoju rodinu. Peniaze miesto toho premrhával na alkohol a po istom čase zomrel. Vito si našiel parťáka Joeiho Barbara, ale ten mu tiež nebol dobrým príkladom či oporou. Jednej noci sa spolu vybrali ku klenotníctvu podniknúť výtržníctvo. Pri čine ich našla hliadka a dvaja bezúhonní priatelia sa dali na útek. Vitovi sa však nepodarilo utiecť a polícia ho poslala za zločin na vojnu do Sicílie. Tu zúrila  tvrdá vojna, kde vládol tvrdou rukou Mussolini.  Po dvoch rokoch sa dočasne vraciate späť do Ameriky. Píše sa rok 1945 a prichádzate vlakom na stanicu. Nasleduje scéna, kde na vás čaká váš starý kamarát a partner Joe. Potom sa veziete v aute naprieč zasneženým mestom do baru. Joe vám vysvetľuje, že nie je ťažké sfalšovať papiere na trvalý pobyt a ponúka vám prácu mafiána. Od tohto momentu ste znovu v kabáte gangstra.  Prichádzate domov za matkou a sestrou a zisťujete, že otec vám okrem  obrovského dlhu nič iné nezanechal. Týmto to celé len začína.

 

Čo sa týka hlavnej postavy, keď som porovnal Vita a Tommiho, Vito sa mi javil ako obyčajný flegmatik, ktorý nevie prejaviť štipku citu. Za to ho však neodsudzujem do záhuby. Vlastnosti oboch postáv ako nemožnosť plávať sa zachovali, ale s tým, že keď autom padnete do vody, hra vás vyhodí na pevninu. Keďže nepriatelia sú ostražití, v hre vám bude pomáhať krytie za stenu. Vito neudrží veľa olova v seba a po pár zásahoch zomrie. Nebojte sa, pretože hra vás automaticky vyhodí do najbližšieho checkpointu.




Mesto Empire Bay je rozmanité, živé, dynamické a enormnejšie. Na orientovanie vám bude slúžiť HUD a aj veľká mapa. Zažijete zmenu zimného mesta v 40. rokoch na letné mesto v 50. rokoch. Prídu na rad i nové športové autá, iná móda či premena Joeuiho starého, ošumelého bytu na luxusný brloh. Samozrejme, čas je stále v pohybe a striedanie dňa a noci nie je výnimkou. Aj keď je Amerika Amerikou nenájdete tu veľa miest na odreagovanie sa. Môžete si zájsť napríklad do baru na pivo, čím si naplníte energiu alebo kúpiť si niečo nové a štýlové na seba. Na získanie peňazí môžete dovážať autá na šrotovisko alebo vykrádať obchody. Zo získaných peňazí sa najlepšie tuninguje. Zmena farby, ŠPZ, kolies dodajú autu šmrnc ako v Need For Speed. Ak vás to omrzí, môžete si ísť do obchodu kúpiť zbraň a zastrielať si jako pravý mafián. Dávajte si však pozor na okolitých policajtov, ktorí sú naozaj skoro všade, takže musíte dodržiavať zákon. Ak začnete strieľať, ukazovať zbraň alebo vás zazrú pri pokuse o krádež, okamžite zavolajú hliadku a na obrazovke sa vám zobrazí fotka, že ste hľadaní. Na zrušenie hľadanosti vám poslúži garáž na zmenu ŠPZ, prevlek alebo horúca novinka podplatenie veliteľa pomocou telefónnych búdok.  Podplacovať môžete i pri zatýkaní, kedy nabehne ponuka odporu alebo úplatku. Rozhodne neštvite policajných tigrov hlavne pri naháňačkach, pretože nemôžete vytahovať zbrane z okna a jedinou nádejou je len útek niekam ďaleko alebo narážanie do áut.

 

 

Postáv je mnoho, majú odlišné charaktery, tváre a neprechádzajú sa len tupo po chodníku, ale splývajú s prostredím. O tom sa presvedčíte hneď v úvode,  ľudia budú vykecávať, z okna hádzať predmety od zlosti alebo uvidíte ako sa hrnie odhrabovací kamión na zasnežené cesty.

 

Z misií po veľkom orezaní ostali len tie hlavné, vedľajšie boli upravené a nenažraní autori z nich vytvorili nezáživné DLC so žiadnym príbehom. Budete kradnúť, strieľať (i keď nie príliš), jazdiť skoro stále po meste, na závody áut zabudnite. Tu hlavný príbeh zohráva tú najdôležitejšiu úlohu. Hra vás od samého úvodu neustále ťahá stále vpred a voľnosti si veľa neužijete (voľná jazda nie je). V meste sa nachádzajú nepriateľské štvrte a  až tri mafiánske rodiny pre ktoré budete pracovať. Postupom času sa budete vypracovávať stále vyššie a vyššie. Scény sú akoby vystrihnuté z filmu a tých je v porovnaní s prvým dielom oveľa viac. V prvom dieli to bolo okolo 400, tu je to 700. Bohužiaľ, počet misií je komparatívne priemerný. Hracia doba trvá okolo 15 hodín, zatiaľ čo v prvom dieli to bolo približne 20 hodín. Príbeh je však skvelo servírovaný, ktorý obsahuje veľa zvratov a zaujímavých situácií. Prekvapivým aspektom  je prepojenie jednotky s dvojkou, ale to nebudem viac prezrádzať.  

 

 

Zabudnite na chladné zbrane ako basebalové pálky, kovové tyče. Tie špeciálne nahrádzajú bitky, ktoré sú naozaj strhujúce. Pokiaľ do niekoho udriete, buď sa vyhnú konfliktu alebo zareagujú tým, že sa začne súboj. Budete sa musieť kryť, používať rôzne kombá, aby ste premohli svojich protivníkov. Budú aj misie, kde jedinou možnosťou je len boj na blízku. Ľudia sú rôzni, čiže niektoré boje budú v závislosti obtiažnosti (až tri) náročné, taký boss bude určite tvrdým orieškom. Zaujímavosťou je, že ak sa necháte tĺcť a na blízku je policajt, zatkne toho nepravého.

Spoločným znakom prvej a druhej mafii sú horúce zbrane, z ktorých sa zachovala Thompson, colt. Ďalej sú to aj granáty či molotov coctail. Vito si prebíja skutočne rýchlo na rozdiel od Tommiho, ale má zlozvyk, že ak si meníte zbraň, vymení si ju až keď prebije tú prvú. Mne to nerobilo problém, len konštatujem. Mafia nie je žiadne GTA, že keď strelíte týpkovi do nôh začne krívať. Práve naopak, trochu ho to zbrzdí a hurá, ide sa ďalej. Chcete sa ísť do svojho bytu či domu najesť  alebo uložiť hru, zbrane nebudú sprístupnené.  

 

Hudba v Empire Bay je časovo reálna, úžasná a chytľavá zrejme vďaka počtu rádiových staníc. Najviac sa mi osobne páčila pesnička Dream, ktorá tiež bola vložená do filmu Nočná mora z Elm Street. V zime vám začne hrať Let it snow a po 10.rokoch sa zase objavia na plátne novšie pesničky. Hlbokú poklonu si zaslúži najviac český dabing, ktorý je naozaj pôsobivý a napríklad Joe Barbara má hlas ako Homer ,známy zo Simpsonovcov. Od neho si vypočujete aj množstvo nadávok aj vtipov, ktoré stoja za to. Vypočuť si môžte i nejaké správy o meste a podobne.  Pri naháňačkách v misiách sa hudba v rádiu stopne a začne hudba pri akcii, ktorá graduje.  

 

Tentokrát si treba dávať pozor na rýchle, divoké jazdy, pretože po  náraze ste na mieste kaput.  Hra má pri autách režim normal a simulácia. Pri normálnom móde sa autá pohybujú normálne, ovládanie je jednoduché. Naopak pri simulácii to je reálnejšie, ďaleko náročnejšie, oči musíte mať na stopkách, aby ste auto udržalo v dobrej pozícii. Taktiež zľadovatená cesta urobí popri tom svoje. Výber áut je pestrý, tie sa dajú aj uložiť do svojej garáže. Prv sa na cestách pohybujú staré motorové vozidlá, potom prídu na rad i modernejšie šporťáky. Pri zamknutých autách (ak ste získali pakľúč) môžete lock-pickovať, zobrazí sa minihra a musíte sa s tým chvíľu pohrať. Existuje i funkcia, ktorá bola použitá aj vo Far Cry II, že ak máte pokazené, ďalej už nepojazdné auto, Vito otvorí kapotu a opraví motor tak, aby bolo aspoň pojazdné.  Následne s ním choďte na pumpu natankovať benzín.

 

Grafika spolu s engineom a samotná optimalizácia sú čerešničkou na torte. Zatiaľ čo v prvom dieli to bol LS3D engine, tu je to vylepšený Illussion Engine, ktorý dodáva mestu interaktivitu a svoju nádheru. Aj napriek veľkej vzdialenosti môžete vidieť impozantné budovy, mrakodrapy, textúry skrátka pohľad na mesto vám utkvie v pamäti dosť dlhý čas. Ďalej je to aj zaschnutý sneh na aute jako aj následné opadanie. Majitelia Nvidia kariet budú skákať od radosti, pretože novinkou v hre je tzv. PhysX. Je to funkcia, ktorá viac približuje hru k realite. Konkrétne ak strelíte do steny, na zem padá omietka alebo po presnom zásahu do nádrže auta nastane výbuch a uvidíte rozlietajúce sa  trosky. Aj keď som vlastník ATI technológie, chcel som to aj ja vyskúšať. Prekvapivo to fungovalo, ale neodporúčam, pretože fps začne klesať a hra seká. Vykompenzovať sa to dá ale anisotropickým filtrovaním na high level, ktorý sa oplatí použiť na ešte krajší vzhľad mesta.

 

Mafia II je aj napriek značne orezanej časti solídna hra, dá sa skloňovať ako hra roka 2012 a má stále čo ponuknúť. Je to hlavne príbeh, ktorý vás okamžite pohltí svojou mafiánskou stránkou a okrem toho české hlášky, ktorí si mnohí z vás iste obľúbia. Miesto extrémnej a voľnej jazdy je tu zbieranie playboy plagátov, ktoré sa následne uložia do albumu v menu rovnako ako aj wanted postery, ktorých je tu habadej. Hra obsahuje len čisto Single Player, ale už dlhú dobu od vydania tu máme talentovaných moderov, ktorí na tom usilovne pracujú a je vidieť, že sú fakt blízko. V súčasnosti sú k dispozícii tri DLC, ktoré “majú“ ďalšími hodinami zabaviť hráča. Dej prvých dvoch sa točí okolo Jimmiho a ten tretí Joeho dobrodružstvá je už aspoň o čosi záživnější, keďže viac spoznáte Joeho a čaká na vás i pár hlavných misií. Dočkáme sa toho dňa, kedy všetky sľúbené prvky budú zahrnuté v Mafii III alebo žiadne pokračovanie nakoniec nebude? Pre tých, čo touto sériou pohŕdajú, ostáva už len dúfať a pre tých, čo si ju obľúbili veriť.

 

+ Príbeh, postavy, filmové scény                                                                    - Orezanie obsahu hry

+ Cz Dabing, rádio

+ Znovuhrateľnosť

+ Zbrane, autá

+ Prostredie a dynamický chod

+ Grafika, engine, optimalizácia

+ Výber obtiažnosti

+ Obchody

+ Možnosti v hre

+ Prestreľky


napísal dannyd14 26.2.2013



Páči sa mi!

9.5
MAFIA 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Czech
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27.8. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk