Uncharted 3: Drake's Deception

Ako sa udržal posledný diel akčnej adventúry Uncharted? To sa dozviete v mojej krátkej recenzii.

PS3
pridal S.t.f.up! 23.1.2013 o 18:36 pod používateľské recenzie

9.5


„The dreamers of the day are dangerous men. For they may act their dream with open eyes to make it possible. This I did...“

                                      T.E Lawrence (Lawrence z Arábie)

 

História série Uncharted siaha až do roku 2007, kedy vyšiel prvý diel s podtitulom Drake´s Fortune. Zožal nečakaný úspech a tak sa nemožno čudovať, že sa autori rozhodli pre pokračovanie. Druhý diel vydali autori v roku 2009 a hráči z neho boli nadšený. Niektorí ho považovali za revolučnú hru, ktorá definovala žáner akčných adventúr. Keď teda Naughty Dog oznámili, že sa chystá tretie pokračovanie, každý ho s napätím očakával. Po vysokej kvalite predchádzajúcich dvoch dielov očakávali hráči ešte vyššiu triedu. Tretí Uncharted je konečne tu. Ako dopadol?




PRÍBEH

Príbeh tretieho dielu je ešte komplikovanejší a zamotanejší ako príbeh druhej časti.

Znovu sa chopíte úlohy Nathana Drakea, neohrozeného dobrodruha, ktorý sa nebojí takmer ničoho.

Tentoraz sa Nathan vydá hľadať stratené mesto Iram, ktoré by malo byť ukryté niekde v púšti Rub Al Khali. Nathan však nie je jediný, kto túži stratené mesto nájsť. Spoločnosť pri pátraní mu bude robiť jeho verný kamarát Sully, bitkár Cutter , Elena či Chloe.

 Tentokrát je zloduchom žena  Katherine Marlowe, ktorá túži získať Nathanov prsteň, ktorý by mal byť kľúčom k odhaleniu pokladu.

Aby sa však Nathan do mesta Iram dostal, musí navštíviťešte mnoho ďalších miest. Obzriete si londýnske metro, zámok vo Francúzsku, výletnú loď, hrad v Sýrii či starobylý Jemen. Lokácie sa neopakujú a sú rôznorodé. Príbeh je slušne napísaný, ukážkovo vygradovaný ,dobre zohraný a má svoje tempo. Čaká vás aj mnoho dejových twistov, ktoré však prezrádzať nebudem.  Na koniec  hry sa dostanete asi za 10-11 hodín na normálnej obtiažnosti, čo je celkom dobrá dĺžka na dnešné pomery.

HRAŤELNOSŤ

Hrateľnosť sa posunula výrazne dopredu a zlepšila sa. Avšak zostali zachované prvky z predchádzajúcich dielov. Dočkáte sa viac logických hádaniek a hlavolamov, viac šplhania a lozenia a menej strieľania. Na nepriateľov môžete zaútočiť priamo, alebo ich môžete nenápadne zneškodniť zozadu pomocou stealthu. Stealth prvky sa tak isto zlepšili a animácie pôsobia viac reálne. Pästné súboje sa dočkali úpravy. Nepriateľov môžete chytiť a odsotiť. Posun vpred môžete zbadať aj na umelej inteligencii, ktorá sa chová viac reálnejšie a mení svoju taktiku.

Ďalšia novinka je interakcia s prostredím. Nepriateľov môžete zneškodniť tak, že im trepnete fľašu po hlave,  omráčite ich stoličkou alebo ich zhodíte z budovy. Tento nový prvok v hre perfektne funguje a je vítaný. Posledným vylepšením je možnosť odhadzovať granáty nepriateľov, čo sa môže hodiť.

Hra vás drží v napätí aj vďaka tzv. nečakaným príhodám, kedy sa vám pod rukami šmykne rímsa, zaseknete sa alebo sa niečo pokazí či vybuchne. Tieto situácie, ktoré sú na každom kroku vo vás vzbudia napätie a adrenalín. Nikdy si nemôžete byť istý, čo vás čaká. Rovnako môžete v hre zbierať skryté poklady, ktorých je 100. Nachádzajú sa v zákutiach a v bočných častiach levelov. Niektoré objavíte hneď, iné neskôr. Ja osobne som ich nazbieral asi 60, bez použitia návodu.

Hrateľnosť Uncharted 3 je celkovo vynikajúca, a spolu s novinkami ktoré hra prináša sa posúva na špičku.


ZBRANE

Medzi zbraňami nájdete staré klasiky ako napríklad AK-47 alebo PM-9mm ale nachádza sa tu aj mnoho noviniek: KAL, Tau Sniper, Mag-7. S ľahkými zbraňami sa pohybujete rýchlo, avšak majú slabý útok. Ťažké zbrane majú zasa silný útok, avšak pohybujete sa s nimi tažkopádne a pomaly. Zmenil sa aj štýl mierenia, ktoré pôsobí omnoho modernejšie. Vďaka novým zbraniam máte viac možností a môžete si vytvoriť vlastnú stratégiu, ktorú môžete uplatniť v boji.

DIALÓGY

Dialógy medzi postavami fungujú na jednotku. Postavy sú schopné vyjadriť svoj vlastný názor, navzájom sa podpichujú a situáciu odľahčujú vtipnými poznámkami.Fungujú ako jeden tým, navzájom držia pokope a pomáhajú si. Postavy sú priam ukážkovo zohrané a chémia medzi nimi funguje. Dialógom porozumiete, aj keď neovládate angličtinu, pretože hra je lokalizovaná.

MULTIPLAYER

Multiplayer prešiel veľkými zmenami. Nájdete tu mnoho máp inšpirovaných príbehom, ale aj originálne prostredia. Nachádzajú sa tú klasické ale aj nové herné režímy. Nájdete tu Deathmach, Plunder, Hardcore, Laboratory, alebo Elimination. Celkovo ich je 12 a rozhodne odporúčam vyskúšať si každý z nich. Ak sa vám v bitke darí, získavate peniaze, za ktoré si môžete dokupovať nové zbrane, boostery, skiny, posmešky, či doplnky. Vďaka zbraniam je možné hrať rôzne štýly hry.  Ak ste kemper , kúpite si ostreľovačku, naopak, ak máte radšej súboje zblízka, zaobstaráte si brokovnicu.

Možností je mnoho a hra je rozmanitá aj vďaka upgradovaniu zbraní. Na zbrane si môžete namontovať laserový zameriavač, lepšiu pažbu či množstvo munície. Za počet zabití získavate XP body, za ktoré postupne levelujete. Ak sa vám zvýši level, odomknú sa vám nové zbrane či doplnky. Multiplayer je skvelo navrhnutý a je prístupný pre každého, nezáleží od levelu.  

Skvelá hra v týme je zárukou niekoľko desiatok odohraných zápasov a ponúkne vám niekoľko hodín skvelej zábavy.

CO-OP

Hra ponúka aj kooperačný režim, ktorý si môžete zahrať spolu s ďalšími spoluhráčmi. Dokopy tu nájdete 5 misii, ktoré sú inšpirované udalosťami prvého, druhého ale aj tretieho dielu.

Ak chcete v hre prežiť, musíte si navzájom pomáhať, inak nemáte šancu. Vášho parťáka môžete liečiť zo zranenia a môžete mu aj pomôcť pri súbojoch.

Co-op môžete hrať aj v survival režíme, kde sa na vás valia nepriatelia, ktorí postupne pribúdajú.

Kooperačný režím je pekným spestrením hry a stojí za povšimnutie. Autori dokonca umožňujú prihlásiť sa s dvoma PSN účtami.

 


GRAFIKA

Graficky vyzerá Uncharted 3 špičkovo. Naughty Dog dokazuje, že nezáleží od prístroja, ale od vývojárov a grafickú stránku posúvajú o triedu vyššie. Uncharted 3 vyzerá vynikajúco a ponúka vám najluxusnejšie audio-vizuálne spracovanie, aké si môžete dopriať na PS3.

ZÁPORY

Uncharted 3 je vynikajúcou hrou. Má však aj svoje negatíva. Mne osobne v hre vadila absencia bonusov, ktoré boli v predchádzajúcich hrách, avšak do tretieho dielu ich autori nedali. Treba len dúfať, že bude masívny patch, ktorý to napraví. Druhá vec, ktorá mi vadila, boli občasné technické bugy. Párkrát sa mi stalo, že som zabil, človeka a jeho telo prechádzalo cez textúru. Inokedy som sa vznášal niekoľko centimetrov nad zemou. Tieto bugy sa už čiastočne odstránili, pretože autori vydali patch. Stále sa vám však môže stať, že na nejaké natrafíte.  A posledná vec, ktorá mi vadila, bol <>SPOILER<> uponáhľaný  koniec. Autori si mohli dať trochu viac záležať na poslednej kapitole, ktorá ubehne veľmi rýchlo. <>SPOILER<>

Takteraz si poďme hru zhodnotiť ako celok.

VERDIKT

Uncharted 3 je výnimočná hra. Ponúka vám kvalitný príbeh, dlhotrvajúci multiplayer a mnoho možností hrania. A aj keď má pár chybičiek, mnohonásobne prekonáva svojho predchodcu a stáva sa tak unikátnou hrou, ktorú by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Celkovo sa tak radí medzi najlepšie hry na PlayStation 3.

+ Vynikajúci príbeh ,grafické spracovanie, hrateľnosť, dialógy, grafika, multiplayer, zbrane, novinky

 

- Chýbajúce bonusy, občasné bugy, <>SPOILER<> uponáhľaný koniec <>SPOILER<>

 

Celkové Hodnotenie: 96% (Výnimočné)


napísal S.t.f.up! 23.1.2013



Páči sa mi!

9.5
UNCHARTED 3: DRAKE'S DECEPTION

PS3

Vývoj: SCEE / Naughty Dog
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1.11. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk