Sleeping Dogs

Nekorunovaný kráľ je konečne prekonaný? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

PC
pridal luk 15.9.2012 o 9:43 pod používateľské recenzie

9.0


Žáner  Akcia/Adventúra Výrobca United Front Games  Vydavateľ Square Enix

Web https://www.sleepingdogs.net/

Platformy PC,Xbox360, PS3

Séria Grand Theft Auto je už dlhodobo takým nekorunovaným kráľom mestských akcií z pohľadu tretej osoby. Našli sa však aj takí ľudia, ktorí sa rozhodli jej konkurovať svojím spracovaním mestskej akcie z pohľadu 3. osoby. Jednou z prvých konkurencií bola séria True Crime od United Front Games. Namiesto gangstera ste sa vžili do role policajta, ktorý ovládal rôzne bojové umenia. Prvý diel Los Angeles ma žiaľ minul, mno s tým druhým zasadeným do ulíc New Yorku som to chcel napraviť. Lenže horšiu hru som snáď ešte nehral. Pripravovaný tretí diel bol žiaľ zrušený. Po tom čo Activision urobil chybu si toho všimol Square Enix, ktorý sa chopil šance. Samozrejmosťou bola nutnosť zmeny mena hry. Výsledkom toho je Sleeping Dogs, okolo ktorého sa točí dnešná recenzia.

Príbeh je zasadený do nádherne spracovaného Hong Kongu. V ňom zúri nekonečný konflikt medzi políciou a japonskými triádami. Vy budete s hlavnou postavou zastávať stranu polície. Avšak máte za sebou bohatú minulosť. Ste Wei Shen a počas svojho života ste si urobili kontakty s ľuďmi, ktorí pôsobia v triádach. Preto ste na túto úlohu ideálny kandidát. Po dlhej dobe sa vraciate z Ameriky domov do rodného Hong Kongu. Vašou úlohou je zlikvidovať triády a urobiť váš domov lepším a bezpečnejším miestom pre život. Keďže ste ideálny kandidát postupom času sa dostanete do kože dvojitého agenta. Samozrejme máte krytie od polície, ale je potrebné sa postupne infiltrovať hlbšie a hlbšie k triádam. To sa aj stane a príbeh, tak naberie na atmosfére a uvidíte aj rôzne príbehové zvraty.

Keďže tu máme konkurenciu k sérií GTA, tak hrateľnostne sú si obe hry veľmi podobné.

Základ hrateľnosti tvorí jazda a prieskum virtuálneho Hong Kongu. Chodíte si po misie na špeciálne miesta a postupne sa vžívate do role policajta v utajení. Ak si však chcete oddýchnuť od hlavnej príbehovej linky, tak tvorci si nachystali vedľajšie misie. Väčšinou sa skladajú z donášky ukradnutých áut, drogových záťahov, závodov s autami/motorkami a pod., alebo si dáte rande s nejakou virtuálnou slečnou. Tieto slečny vám totižto odomknú pozície vedľajších predmetov na mape.

Istotne veľa hráčov a často aj ja sa s vedľajšími predmetmi moc nezaoberá.

Lenže tu si tvorci pre každého hráča nachystali akúsi skrytú motiváciu, aby tento zber urobili viacej zábavným. Výsledkom toho je, že keď sa pomodlíte párkrát pri svätyňách navýšite tým svoj život o nejaké tie percentá alebo otvoríte pár skrytých modrých krabičiek, získate peniaze a špeciálne časti oblečenia, či nájdete špeciálne sochy a naučíte sa za ne nejaké nové bojové kombo....  V prípade, že sa rozhodnete všetko pozbierať a prejsť, herná doba sa môže vyšplhať k zhruba 20-25 hodinám.

Tvorci do hry zakomponovali niekoľko minihier. Tie spracúvajú rôzne činnosti, ktoré sa môžu zdať nudné, avšak tu sú spracované zábavným spôsobom. Budete teda používať šrobovák na ventilačné mriežky, hackovať policajné kamery a rôzne sejfy, kalibrovať ploštice alebo si môžete skúsiť zaspievať v karaoke.

Pozornému čitateľovi isto neušlo niečo, čo som už naznačil. Tvorci do hry zakomponovali čiastočné RPG prvky, čo hru robí podľa môjho názoru originálnejšou než Grand Theft Auto. V hre si môžete zaobstarať bohaté množstvo oblečenia. Niektoré časti totižto ponúkajú rôzne bonusy. Isto príde niekedy vhod navýšenie xp bodov určitej kategórie, či väčšie poškodenie, ktoré udelíte protivníkom, či už zbraňou, alebo vaším telom. Okrem tohto všetkého, nielen za plnenie príbehových misií, získavate xp body pre triády alebo políciu. Závisí to od aktuálnej misie. Každý nový level vám dá možnosť investovať body do ponúkaných vlastností.

Zo stromu polície príde isto vhod napr. rýchlejšia krádež áut bez rozbitia skla a zapnutého alarmu. Zo stromu triád isto oceníte nové bojové kombá a vlastnosti. Taktiež aj za plnenie láskavostí, získavaté ďalšie xp body. Bonusy z tejto kategórie sú však hneď dané a odomknú sa po zvýšení levelu. Tvorci nezabudli aj na strelné zbrane. Prestrelky prebiehajú v podobnom štýle ako napr. u Gears of War. Chodíte od prekážky ku prekážke, prepnete sa do módu a strieľate na nepriateľov. Vyleziete z auta a strieľate na nepriateľov.  Nie je to nič zlé, ale ani nič originálne. Oveľa lepšie sú však na tom súboje, v ktorých vaša zbraň je vaše telo.

Po chvále vždy nasleduje  trošku kritiky. Tá sa týka najmä neposlušnej kamery. Keďže táto hra bola vyvíjaná multiplatformne, tak som sa obával či PC verzia nebude negatívne ovplyvnená konzolami. Toto je však jeden z lepších prípadov. Kamera reaguje veľmi svižne až na 3 prípady. Pri bojoch sa výrazne v niektorých prípadoch zasekáva kamera, čo niekedy dokáže naštvať, keď chcete vykonať protiútok, ale kamera vám to nedovolí a namiesto toho vás zabijú. Taktiež pri cúvaní a následnom rozbehu to nie je o nič lepšie. Žiaľ zlé je to aj pri behu, keď sa potrebujete otočiť. Slabšia stredná časť hry, tiež nezlepší celkovú kvalitu.

Veľkú pochvalu si zaslúži audio vizuálne spracovanie celej hry. Hra obsahuje veľké množstvo  nádherne spracovaných  príbehových animácií. Takou zaujímavosťou je, že na hlasoch jednotlivých postáv sa podielali rôzni herci napr. herečka Lucy Liu.Počas jazdy na rôznych dopravných prostriedkoch máte k dispozicií široký výber rádií, takže fanúšikovia rôznych žánrov si prídu na svoje. Okrem tohto musím pochváliť zvuky snáď všetkého možné počnúc streľbou zo zbraní a končiac rôznymi naháňačkami a animáciami.

Na hre je vidieť skrytý zámer tvorcov. Keďže v Ázijských krajinách sa hrá prevažne na PC, tvorci vylepšili a vyladili vizuálnu stránku celej hry. Hra vás uspokojí v nádherne spracovaných interiéroch, exteriéroch a rôzneho Hong Kongského podsvetia. Isto budete mať radi aj jazdenie po meste. Zvlásť za daždivého počasia a mokrým oblečením budete hltať každý efekt. Tiež jazda motorovým člnom je kvalitne spracovaná. Pochváliť musím tiež aj optimalizáciu, takže pri optimálnych detailoch žiadne strety so sekmi isto nenastanú.

Kvôli môjmu sklamaniu z True Crime 2 som váhal, či vlastne túto hru má zmysel hrať. Nakoniec som však urobil veľmi dobre a prešiel ju. Sleeping Dogs spracováva konflikt polície a zločincov, okorení to RPG prvkami a kvalitným audio- vizuálnym spracovaním. Tiež verzia na PC patrí k tým lepším hrám za posledných pár mesiacov tohto roka. No čo viac si môže hráč priať. Najmä kvalitné hry a Sleeping Dogs je práve jedna z nich. Jedno z dvoch príjemných prekvapení zvyčajne letného herného sucha. Pre mňa osobne nekorunovaný kráľ séria GTA bol zosadený z trónu. Som však zvedavý ako sa s tým popasuje GTA 5. Bude to mať nesmierne ťažké.

Luke

Klady:

+ konflikt polície a triád

+ spracovanie Hong- Kongu a Wei Shena

+ audio- vizuálne spracovanie

+ čiastočné RPG prvky

+ výborná hrateľnosť

+ dabing hlavných postáv

Zápory:

- Pri bojoch sa zasekáva kamera

- Slabšia prostriedok celej hry

- Jazda vľavo a v aute sa sedí napravo

máš trávu?
takto je to s každým vozidlom, ktoré vlastníte
3,2,1 FIGHT!

napísal luk 15.9.2012



Páči sa mi!

9.0
SLEEPING DOGS

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Square Enix / United Front Games
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.8. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18391)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk