LOTR Online: Rise of Isengard

Putovanie po Stredozemi

PC
pridal Matqqo 15.6.2012 o 9:11 pod používateľské recenzie

9.0


J. R. R. Tolkien je jedným z najlepších fantasy autorov všetkých čias. Vytvoril imaginárny svet Stredozeme, v ktorom sa spoločenstvo ľudí, elfov, hobbitov a trpaslíkov snaží zničiť prsteň. Ten však môže byť zničený len v útrobách Hory Osudu, kde bol ukovaný Temným Pánom Sauronom. Ten sa ho snaží získať naspäť, aby sa tak opäť dostal k moci a ovládol svet. Na motívy tejto knižnej ságy vzniká MMORPG Lord of the Rings Online.  Hráči sa konečne môžu voľne prejsť po Stredozemi a objavovať miesta, ktoré poznajú z kníh alebo filmov. Hra má licenciu na trilógiu Pána Prsteňov a Hobbita, takže sa stretneme s kamennými trolmi, budeme prenasledovať Gluma a stretneme sa v boji s Čiernymi jazdcami.

char scr

Od roku 2010 sa titul stal free to play. Hráči už síce nemuseli platiť mesačné poplatky, ale titul ako každé f2p nadobudol isté obmedzenia. Ako nový hráč máte k dispozícii len tri začiatočné lokácie, kde môžte plniť úlohy. Môžte navštíviť aj neodomknuté lokácie, ale nemôžte v nich plniť questy. Taktiež máte odomknuté len tri bag sloty, dva voľné trait sloty a pevne určený maximálny počet goldov. Tieto obmedzenia možno postupne rušiť za Turbine Pointy, ktoré možno získať priamo v hre za určitý počet zabitých vlkov, splnených questov, alebo objavených tabuliek v danej oblasti. Sú to v podstate achievment pointy ako v iných MMORPG, ale v LOTRO si za ne odomykáte zablokovaný obsah. Turbine pointy je možné kúpiť aj za reálne peniaze v ingame shope. 


Pri prvom spustení hry si vytvoríme postavu. Na výber máme zo štyroch rás - trpaslíci, hobbiti, ľuďia a elfovia. Každá z nich má určité výhody. Potom si vyberieme jedno zo tameraní  : minstrel - lieči hráčov pomocou hudby; guardian - dostáva najviac zranení a snaží sa nepriateľov udržať na sebe a čo najďalej od spoluhráčov;  lore-master - podporuje ostatných hráčov, znižuje damage nepriateľom, spomaľuje ich a pridáva spojencom power ( mana ), ako spojencov používa rôzne zvieratá, ktoré mu pomáhajú pri boji ; hunter - ranged damage, z diaľky útočí na cieľ, používa luky a kuše; champion - bojuje na blízko, preferuje dve jednoručné zbrane; burglar - zlodej, prikráda sa zozadu za korisť a zo skrýše zaútočí, captain - ovláda obojručné zbrane a pri súbojoch mu pomáha jeho poskok. Dve classy je možné zakúpiť za turbine pointy, vyšli v expansione Mines of Moria : warden - má kopiju a štít a sám dokáže ustáť tých najsilnejších nepriateľov a runekeeper - pri boji mu pomáhajú runy a na nepriateľov útočí pomocou kúziel z väčšej vzdialenosti.

Graficky je hra skutočne prepracovaná do najmenších detailov. Okrem DIrectX 9 podporuje aj verziu 10 a 11 a v hre sa to odráža na krásnom spracovaní tieňov a odrazov vody. Pri pohľade na krajinu sa môžete kochať nádhernými výhľadmi na vzdialené lesy, jazerá, rôzne hrady a príbytky. Po zvukovej stránke hra disponuje nádhernou hudbou, typicky elfskou pri vstupe do Rivendellu, naopak v Kraji vyhrávajú rýchle husle. Avšak niektoré zvuky spellov už také kvalitné nie sú. Vo výsledku je zvuková strénka hry spracovaná nadpriemerne. Najmä nahovorené vybrané dialógy v instanciách podporia tú správnu atmosféru fantasy sveta. Obrovským pozitívom je účasť postáv vynechaných vo filme ako napríklad Tom Bombadil. 

lotro

Combat systém je zložených z mnohých vrstiev. To znamená že čas, od kliknutia na spell po jeho animáciu a dopad na nepriateľa závisí od odozvy po kliknutí naň, potom nasleduje animácia, počas ktorej spell ešte stále vytvárate a nakoniec ďaľšia odozva kedy spell letí na cieľ. Osobne som bol zvyknutý z iných MMORPG na rýchlejší a plynulejší combat systém, ale po čase som si zvykol, a núti vás premýšľať niekoľko krokov dopredu pred castom, ktorý spell je teraz najvhodnejší vzhľadom na danú situáciu. I tak však ostáva jedným z najväčších záporov hry.

Úlohy, ktoré plníte sú rôznorodé. Od zabíjania vlkov, zbierania šípov a strašenie banditov cez kradnutie koláčov, stopovanie čiernych jazdcov a útek z väzenia. Vo všeobecnosti sa delia na dve hlavné kategórie - štandardné questy s nejakým menším príbehom, alebo pospájanou príbehovou linkou a epic questy, v ktorých riešite budúcnosť celej stredozeme, stretávate v nich postavy známe z kníh a bojujete po ich boku. Tieto úlohy sú rozdelené na knihy a v rámci nich na kapitoly. Za epic questy taktiež dostávate lepšie itemy, tituly a sú potrebné na ďalší postup v hre. Pred vstupom do Morie budete musieť získať prostredníctvom týchto questov svoju prvú legendárnu zbraň, ktorú si levelujete a vylepšujete rôznymi settingami, gemami a inými upgradami. Tvorcovia sa snažil čo najviac dodržiavať LORE - vierohodnosť a pravidlá stanovené Tolkienom v Stredozemi. To znamená že nie je možné lietať na drakoch, vyplieniť hobbitie nory a podobne za čo som im vďačný. PVE systém (hráč proti prírode) v hre prešiel mnohými zmenami a po treťom datadisku je natoľko vyšperkovaný, že si dovolím tvrdiť že dungeony v LOTRO sú o úroveň vyššie oproti ostatným MMORPG hrám.  Každá instancia je jedinečná svojím spracovaním, taktikami a každá zapadá do okolitej krajiny v súlade s LORE.  Za dosiahnutie rôznych úspechov si zvyšujete pasívne štatistiky postavy - traity. Tie vám vylepšujú damage, obranu, útok, regen ... Oproti iným hrám v ktorých funguje systém achievmentov, v LOTRO má hráč potrebu ich plniť aby si zvýšil tieto pasívne ability a tak čo najviac vylepšil postavu.

lotro

Lokácie sú vo väčšine rozdelené na rôzne instancie, aby sa zabránilo lagom a prístupu postáv bez vyžadovaného postupu v hre do niektorých lokácii. Crafting systém je vyriešený podobne ako v iných MMO. Na výber máte z viacerých povolaní, pričom v každom máte 3 podkategórie. Napríklad pokiaľ si vyberiete Tinkera, získate Prospecting, Jewellcrafting a Cooking.  Po dosiahnutí vyššieho skillu si začínate budovať reputáciu s Crafting Guildou jednej s podkategórii a po dosiahnutí najvyššieho statusu získate prístup k runám do legendárnych zbraní a recepty na výrobu nových itemov.

V súčasnosti je maximálny level postavy 75 a s posledným expansionom Rise of Isengard do hry pribudol Saruman v jeho veži, okraj Fangornu a severná časť Rohanu. Oproti Morii je tento obsah pomerne malý a autori pridali minimum inovácii. PVP systém (hráč proti hráčovi) v hre je. V menu je možné si vytvoriť vlastného orca, urukhai, pavúka alebo warga. Na PVP majú hráči vyhradenú lokáciu Ettenmoors, v ktorej sa snažia dobyť a obsadiť pevnosť nepriateľa. Avšak hráči v službách temného pána nemajú možnosť navštíviť aj iné miesta Stredozeme a ich jedinou náplňou hry je zabíjať dokola hráčov za dobro. PVP  systém je nevyvážený, Ettenmoors je zalagovaná lokácia a po pár dňoch nastúpi stereotip z neustáleho zabíjania hráčov v tej istej lokácii na tom istom mieste...

V hre je možné hrať na hudobný nástroj. Na lutne, bubnoch, klarinete, alebo zvonci je možné zahrať čokoľvek. Hranie na nástroj robí hrou zaujímavejšou a je možné si noty k vašej obľúbenej piesni stiahnuť v LOTRO music podobe z internetu a potom jednoducho spustiť príkazom v hre. Taktiež je možné prednastaviť si noty na klávesnicu a hrať v reálnom čase, čo je však ťažšie a zložitejšie.  Každý hráč si môže kúpiť vlastný dom, zariadiť si ho, namaľovať steny a do pozadia pustiť hudbu. Každý týždeň je však povinný platiť nájom. Postave môžte vytvoriť jedinečný outfit, ktorý vám zmení vonkajší vzhľad, nijako to však neovplyvní atribúty z brnenia ktoré máte oblečené. Pokiaľ chcete, oblečenie sa dá zafarbiť a tým si vytvoriť vzhľad podľa vlastných predstáv.

PVP

Od levelu 20 sa vám odomknú skirmishe. Sú to instancie, v ktorých bojujete po boku vášho NPC spolubojovníka, alebo pozvete iných hráčov a spolu obsadzujete, alebo obraňujete kontrolné body nejakej pevnosti. Za splnenie získavate marky,goldy a skúsenosti. Za marky je si vylepšujete NPC bojovníka, alebo priamo svoju postavu dokupovaním itemov. V priebehu roka sa pri rôznych príležitostiach v LOTRO konajú eventy, ktoré trvajú niekoľko týždňov a za plnenie súťaží získate itemy ktoré sa inak nedajú získať. Tieto úlohy  tvorcovia vzali s humorom a vašou úlohou je väčšinou vyriešiť nejakú hádanku, prejsť cez strašidelný dom, či bludisko, stávkovať na víťaza v jedení, pití a podobne.

Vďaka epic questom, skvelým dungeonom, free to play, nádhernej grafike, vyspelej komunite a neustálym updatom, hra má stále čo ponúknuť a pokiaľ uvažujete o jej vyskúšaní, vrelo doporučujem.

Hodnotenie:

Plusy

+ audiovizuálne spracovanie Stredozeme

+ PVE systém, epic questy

+ príbeh

+ free to play

+ vlastný dom, hudobné nástroje, outfity

+ eventy

+ účasť postáv známych z kníh

+ systém získavania traitov prostredníctvom achievmentov

Mínusy

- combat systém

- PVP, zalagovaný Ettenmoors

- ingame shop


napísal Matqqo 15.6.2012



Páči sa mi!

9.0
LOTR ONLINE: RISE OF ISENGARD

PC

Vývoj: Codemasters / Turbine
Štýl: MMO / RPG
Dátum vydania:  2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk