Battlefield 3

Battlefield sa vracia v najlepšej forme.

PS3
pridal D3str0y3r 6.2.2012 o 17:49 pod používateľské recenzie

9.0


Po mojej prvej recenzií ktorá nezožala najväčší úspech to skúšam opäť. Tento krát som sa zastavil pri poslednom Battlefielde ktorý má na konci číslovku 3. DICE si pripravilo jednu z najočakávanejších hier roku 2011 v snahe prekonať svojho najväčšieho rivala Call of Duty Modern Warfare 3. Aby sa mu to podarilo Battlefield 3 vyzbrojili ho mnohými novinkami ale hlavne novým enginom. Konkrétne enginom Frosbite 2.0, ktorý vyniká ako na PC tak aj na konzolách. Aby DICE zlepšilo singleplayerovú časť najalo vývojárov Infinity Ward ktorý CoD MW doviedli k tak vysokej kvalite kampane a tým aj k vzrastu predajnosťi. Singleplayer sa od predchádzajúceho aj oveľa zlepšil ale na pokorenie zabehnutej značky to bohužiaľ nestačilo. Modern Warfare 3 síce v predajnosti opäť vysoko predbehol Battlefield 3 ale kvalitatívne zostal niekoľko rokov pozadu. Zvuková časť hry si tak isto zaslúži pochvalu. DICE si dalo záležať aby bol zvuk reálny ale zároveň zaujímavý. Grafika je naozaj nadštandartná ale odzrkadlilo sa to však na požiadavkoch PC verzie a na konzolách sa niektoré textúry načítajú extrémne dlho a hlavne ich multiplayerová zložka bola oproti PC okresaná.

Singleplayer

Kampaň sa sústreďuje na konflikt medzi USA a teroristami z blízkeho východu. Konkrétne človek menom Solomon príde s plánom rozpútať tretiu svetovú vojnu medzi USA a Ruskom tým, že ukradne ruské jadrové hlavice a odpáli ich v Paríži a New Yorku. V dôsledku „honby“ za hlavicami vaša jednotka ktorou ste súčasťou postupne vymiera a na konci zostanete iba vy. Príbeh prežívate v postave mariňáka Blackburna ktorého vypočúva FBI.

Počas tohto vypočúvania spomínate na misie, na to ako ste sa dostali k Solomovi, ako váš život v nejednom momente visel na vlásku, aké dôležité rozhodnutia ste museli urobiť.  Zároveň sa v niektorých misiách „prevtelíte“ do iných amerických vojakov a ich jednotiek či do ruského tajného agenta prezívaného Dima. Dima je jedným s dôvodov prečo FBI vypočúva Blackburna. FBI si myslí, že Dima je terorista ktorý mal so svojimi kolegami Kirilom a Vladimírom odpáliť „atómovku“ v spomínanom Paríži. Blackburn však neskôr zistí, že tomu nie je tak.

DICE si dalo záležať aby Rusi hovorili rusky a angličtiny sa od nich dočkáte iba v titulkoch a v jednej cut scéne. Za iné postavy si zahráte ešte aj v stíhačkovej misií kde ste však iba v úlohe strelca a tak Vám hra neumožní natrénovať si let so stíhačkou na ostro. To sa vám podarí až v multiplayeri ale o tom až neskôr. Keď sa po druhý krát „prevtelíte“ odohráte tankovú misiu. Tieto a misie za ruských agentov sú príjemným spestrením ale človek by ich privítal viac.

 


DICE nevyužilo potenciál ktorý malo k dispozícií tak ako mohlo. Misií kde si zajazdíte s vozidlami je veľmi málo. V hre okrem tanku a stíhačky ktorých sa zmocníte uvidíte aj inú bojovú techniku a to či už terénne autá alebo obrnené transportéry. Okrem ťažkej vojenskej techniky sa vám do rúk dostanú zbrane ako granátomet, RPG či ťažký guľomet a potom klasické ručné zbrane. Nespoliehajte sa však že keď vystrieľate tristo nábojov do vzduchu tak pri ďalšej budove nájdete krabicu s muníciou a môžete strieľať veselo ďalej. V Battlefielde máte obmedzený počet nábojov na zbraň a doplniť sa dajú iba v prípade, že niekto z vašich mŕtvych kolegov v okolí má rovnakú zbraň alebo ju vymeníte za inú. Tiché zabitie nožom DICE spracovalo veľmi pekne a realisticky. Po zapichnutí nepriateľa mu zároveň s vyťahovaním noža strhnete aj psiu známku a hlavne v multiplayeri si tak môžete prezerať známky protihráčov.

Hra vás prevedie zaujímavými miestami po celom svete a do príbehu zamotá niekoľko záporných postáv. Samozrejme sa vám na koniec podarí zastaviť odpal hlavice v New Yorku. Paríž už nestihnete o to sa pokúšali spomínaní rusky agenti ktorým sa to však nepodarilo.

AI protivníci nie sú žiadny ostrostrelci ale za to majú vysokoškolské vzdelanie a veľmi vysoké IQ keďže aj pri streľbe s tlmičom z úkrytu dokážu v priebehu desatiny sekundy vypočítať trajektóriu strely podľa priechodu guľky telom. Niekedy sa však stane že váš „parťák“ stojí na schodoch pod ním ho zozadu kryje váš druhý „parťák“ a medzi nimi prekvapivo nestojíte vy ale zatúlaný nepriateľ. Keď sa to už stane tak si na vás všetci traja pekne počkajú aj keby Vám to malo trvať niekoľko hodín a úbohého zatúlaného protivníka budete musieť odpraviť na druhý svet Vy. Takýmto chybám sa počas hrania nevyhnete. Je to frustrujúce hlavne keď si uvedomíte, že pôvodným zámerom autorov bolo vytvoriť reálnu vojnovú akciu a pri tom by ste takýmto činom vyriešili celú vojnu sami na štýl Steva Stallonea v roli Ramba.





Vývojári Infinity Ward zlepšili celkovú atmosféru hry hlavne v momentoch keď sledujete ako najlepší kamaráti hlavnej postavy ale aj iné postavy za ktoré hráte zomierajú. Hlboký príbeh títo chlapci vedia a vždy vedeli vytvoriť. Napríklad pri pohľade na hračku ktorá patrí synovi vojaka Millera ktorého idú práve zabiť sa tlačia slzy do očí keď si uvedomíte, že nielen v hre ale aj v skutočnosti synovia v dôsledku vojny strácajú svojich otcov. Takéto momenty Vás štartujú k tomu aby ste to Solomonvi napálili medzi oči čím skôr. Až na chyby je kampaň pomerne vydarená. Aj napriek niekoľkým problémom je kampaň v celku príjemným spestrením multiplayerovej tretej svetovej kde s vami nikto nebude zachádzať v rukavičkách.

Multiplayer

Multiplayer je opäť hlavnou zložkou Battlfieldu 3 ktorý je opäť vynikajúci. Obrovský počet vozidiel od tankov, áut, transportérov cez člny a vrtuľníky až po stíhačky a UNC slúži nielen ako bojová technika ale môžete si s nimi užiť aj kopec zábavy. S autom môžete jazdiť ako cestný pirát a zrážať pri tom nepriateľov alebo si to môžete švihnúť dole strmým kopcom. S leteckou technikou môžete zase trénovať podletenia mostov, hladké pristátia alebo riskantné manévrovanie v uliciach mesta alebo v okolí vysokých budov.

Pokiaľ je hráč kreatívny môže s pomocou takého tanku vytvoriť z budovy guľometné hniezdo alebo deľostrelecký úkryt. Zo začiatku to budete mať v multiplayeri ťažké a práve vtedy vám vozidlá najviac pomôžu. Okrem klasických módov ako sú conquest a rush máte na výber aj  team deathmatch, squad deathmatch, squad rush.

Multiplayer sa odohráva na obrovských mapách. Buď sú to veľké poľné oblasti, mestské uličky alebo malé ostrovy na ktoré sa útočiaci tím môže dostať aj s lietadlovej lode. Na začiatok Vám DICE dalo do multiplayerového vienka deväť máp. Mesiac po jeho vydaní sa v DLC Back to Karkand pripojili ďalšie štyri mapy. Výhodou tohto DLC je, že majitelia limitovanej edície ho majú zadarmo.

Vybavenie pre  vaše triedy ako aj vozidlá si odomykáte samostatne. Každú triedu alebo vozidlo zvlášť. Ako som už spomínal v kampani sa pilotovať stíhačku ani vrtuľník nenaučíte a máte to o to ťažšie aby ste si v multiplayeri osvojili lietanie. Pre väčšinu hráčov môže byť extrémne náročné udržať stíhačku vo vzduchu, robiť úhybné manévre pred súpermi a ešte niekoho zostreliť. Vrtuľník je o niečo ľahšie pilotovať a hlavne si to môžete natrénovať hneď v druhej co-operatívnej misií.

 


Oproti pilotovaniu sa zdá byť ovládanie tanku „malinou“ ale ani to nie je také jednoduché ako by sa mohlo zdať. Hlavne pri strete dvoch alebo viacerých tankov. Pri tankovom súboji je dôležité prekvapiť súpera a nechať si otvorené zadné vrátka pre prípad že by sa vám vyhrávať nedarilo a je to dôležité hlavne pokiaľ začínate. Nie je to také jednoduché ako v tankovej misií kampane kde je s vami celá armáda tankov.

 Vašu pozíciu v súboji vozidiel závažným spôsobom ovplyvní to ako máte vylepšené vozidlo. Keď si dostatočne „vyexpíte“ vaše vozidlo, súperi okolo sa stanú otravnými komármi ktorých jednou ranou zneškodníte. Spolu s vylepšeniami vašich postáv a vozidiel sa vám odmykajú aj ďalšie doplnky ako sú psie známky, rôzne farby maskáčov a tzv. špecializácie. Každá postava má  na výber niekoľko špecializácií. Tie sa Vám odomykajú postupne s vybavením postavy.

Najväčšou pliagou celého multiplayeru sú mimo iného kemperi. Je neskutočne otravné keď sa niekam chcete dostať a zomriete. Keď sa tam aj dostanete už, už idete stlačiť spúšť a v tom zomriete. V dôsledku veľkých máp majú kemperi veľmi ľahkú úlohu. Tažko povedať či bol zámer vývojárov znepríjemniť nám život ale je o to krajšie keď takému kemperovi zapichnete nôž do krku. S kempermi sa však v multiplayery budú musieť stotožniť hlavne menej trpezlivé povahy. Avšak skutočným problémom sú skutočné chyby ktoré nie sú výtvorom hráčov ale vývojárov. Na chybách v DICE nešetrili. Je to síce pochopiteľné vzhľadom na to koľko práce na tom všetkom bolo avšak hra by namiesto DLC potrebovala opravný balíček.

Multiplayer je vynikajúci. S vozidlami aj bez nich. Keď vás už nebaví behať po mape a rozdávať jeden headshot za druhým sadnete do vozidla pozrážate, odpálite, rozstrieľate alebo na štýl japonských kamikadze zničíte nepriateľa a číslo štatistiky v kolónke „zabitia“ rastie a rastie. Vy aj vaše vozidlá sú čoraz silnejšie a silnejšie a máte čoraz väčšiu chuť pumpovať do súperov olovo. Na to aby ste odomkli všetko vybavenie si musíte vyhradiť veľa času ale postupne sa to aj keď s narastajúcimi požadovanými expami stáva jednoduchšou a jednoduchšou záležitosťou a nakoniec sa to stane bežnou rutinou.

 


Novinky

Všetky Vaše úspechy sa zaznamenávajú na novinke ktorou je Battlelog. Môžete si prezerať svoj profil, profily vašich priateľov ale aj  tých najlepších z najlepších. Ďalšou novinkou je online co-operácia. Môžete ju hrať buď s priateľom alebo aj s úplne cudzím človekom. Demencia vašich „parťákov“ sa tak eliminuje čo však nie je pravidlom.

Postupne odomykáte šesť misií v ktorých si môžete natrénovať pilotovanie vrtuľníka, sniperskú misiu ale aj bežné kde sa musíte dostať z bodu A do bodu B alebo odolávať vlnám nepriateľov. Spolu s misiami si odmykáte aj novú výzbroj pre vášho vojaka. Nové zbrane a vybavenie sa vždy hodí najmä na vyšších obtiažnostiach kedy máte problém postarať sa sami o seba nie to ešte zachraňovať Vášho kolegu.

Výhodou pri co-operácií je headset. V misií kde hráte za sniperov a kryjete Vašich AI kamarátov, sa hodí keď viete kto po ktorom nepriateľovi strieľa. V hlavnom menu ešte nájdete kolónku My soldier kde si Vaše multiplayerové triedy upravujete. Upravujete vybavenie Vašich postáv, meníte farbu Vašich maskáčov, na zbrane pridávate mieridlá a rôzne taktické prvky, meníte špecializácie postáv alebo si skrášľujete Vaše psie známky. Tiež meníte vybavenie vašich vozidiel.         

Zhrnutie

Nový vývojári boli pre DICE prínosom a celková kvalita kampane sa zlepšila. AI je síce slabá ako tomuu väčšiny hier býva a to hlavne na nižších obtiažnostiach. Grafika je nadpriemerná na všetkých platformách aj keď za to platí svoju daň. Veľkú pochvalu si zaslúži zvuková stránka hry ktorá skvelo dotvára atmosféru. V hre sa vyskytujú často opakujúce sa chyby s ktorými sa aspoň na teraz musíme zmieriť. Multiplayer opäť prináša kopec zábavy a vydrží veľmi dlhú dobu. Aj v multiplayeri sa objavujú chyby ale pri toľkej akcií ich nemáte problém prehliadnuť. Vozidlá a multiplayer sú opäť tým čo Battlefied robí Battlefieldom. DICE nezaspalo a CoD bude mať teraz veľmi ťažké opäť sa dostať do hry a prekonať Battlefield.

Plusy:                                                 Mínusy:

+grafika                                             -AI protivníkov

+zvuk                                                  -chyby

+multiplayer                                     -málo misií s vozidlami





napísal D3str0y3r 6.2.2012



Páči sa mi!

9.0
BATTLEFIELD 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19599)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk