NHL 12

NHL 12 požiera zvnútra zákerná choroba.

Xbox360
pridal Patrik Dee 11.11.2011 o 8:37 pod používateľské recenzie

7.0


Každoročne na trh prichádza konzolová verzia novej NHL a tak ako sa stalo tradíciou, jej poskromne vylepšená mladšia sestrička okradne naše peňaženky aj tento rok. V EA Sports zamestnávajú šikovných manažérov a ani súčasná verzia nového hokeja nevztýčila vlajku revolúcie príliš vysoko, napriek tomu vývojári nebudú stačiť podkladať klobúky pod sypajúce sa peniažky. To je jedna z istôt, ktorá je iba o kúsok menej pravdepodobná, ako samotná smrť.

 

„Nová“ NHL ponúka hneď v úvode štandardné prihlásenie na EA servery, potrebné pre budúce Online zápasenie a možnosť zaznamenávania rôznych štatistík, fotiek, videí a podobných dôležitých vecí. Základné menu prešlo radikálnou inováciou podobným spôsobom, ako večerné sako hlásateľa Televíznych novín na Markíze. Všetko ostalo nezmenené, v pozadí sa premietajú hviezdy zámorskej súťaže v spomalených záberoch, zachytávajúc veľakrát krkolomnú pozíciu a do toho všetkého padajú krásne spomalené ľadové kryštáliky presne ako pri brzdení korčuľou. Je to sexi, problém vidím jedine v tom, že mi to už druhý rok po sebe asi žili veľmi trhať nebude. Do tohto labutieho jazera hrá typický rockový soundtrack, ktorý strieda dve až tri kúsky stále dookola, naviac sa jedná o notoricky známu Dont bring me down a naozaj netuším, prečo autori nenapodobňujú kvalitu od susednej série FIFA. 

 

Podstatnejšie veci sa dejú ale kúsok nižšie, kde sa nachádza kompletná ponuka módov a radostí, ktoré možno s „novou“ NHL zažiť. Nič prevratné a ani závratné sa nekoná, takmer kompletne až na pár detailov sa súčasná ponuka podobá na tú minuloročnú ako vajce vajcu. Režim kariéry pri offline hraní stále nedosahuje potrebnej hĺbky a motivačná sila spustiť akýkoľvek zápas proti AI je veľmi blízka nule. Pre nováčikov a hráčov, ktorí sa z NHL iba zoznamujú je však aj toto možnosť a preto treba uznanlivo pokývať hlavou, pretože AI je naozaj výborná. Zápasy majú šťavu a hoci je vo vnútornej mechanike hry stále zabudovaná veľmi obľúbená „featurka“ „keď si zmyslím, dám ti 5 gólov v  rade a nič s tým neurobíš“, aj naďalej  sa jedná o najlepšiu offline hokejovú zábavu na trhu.

 

Popri štandardnému Be a Pro módu, kde si atmosféru postupu hokejovou kariérou hráč užije na vlastné tričko a pekne zo striedačky, pribudol do ponuky aj mód všetko podstúpiť v mene niektorej z najväčších legiend NHL. Pôsobivé. Osobne však najviac preferujem EUHL, kde hráč dostáva tým zostavený s hráčskych kartičiek. K dispozícii má hokejovú menu – puky – za ktoré si nakupuje ďalšie balíčky kartičiek. Puky získava hraním zápasov a či už za výhru, alebo prehru vždy obdrží nejaké a to je fayn. Jediný mínus samotného fungovania tejto manažérskej variácie je fakt, že každý hráč potrebuje obnovovať zmluvy a to veľmi, veľmi skoro. Prakticky po pár zápasoch opäť pýta „žrať“ a tak človek musí stále a stále dúfať v častý výskyt kartičiek predlžujúcich zmluvu. Našťastie, systém je veľmi návykový aj vďaka naozaj obsiahlemu počtu hráčov a jednotlivé balíčky existujú vo viacerých podobách. Základný balíček, nasleduje rozšírená sada, extra veľká sada a ďalšie dve, kde je možné získať veľké množstvo kartičiek a aj rôznych lepších a lepších hráčov. Tieto sady sa dajú kúpiť aj za MS body, za čo ďakujem bohu otcu všemohúcemu, pretože našporiť 15 000 pukov nie je naozaj vôbec jednoduchá úloha.

 

Miesto, kde padá celá táto maškaráda na ústa je v on line hraní. Vyššie opísaný mód hry obsahuje popri hraniu s AI mužstvami aj možnosť vyzvať súpera zo sveta a pomerať si sily s jeho kartičkovým mužstvom. To je ten hlavný ťahák, prečo má všetko to syslenie a maznanie týmu zmysel. Súperiť, porážať, prehrávať. Každý tým obsahuje bodové ohodnotenie, ktoré závisí na bodovom ohodnotení každého jedného hráča. Čím kvalitnejší hráči, tým viac sa približuje výsledné číslo týmu k 100 bodovej hranici. Na tomto mieste však nastáva obrovský problém, a zároveň najväčšia chyba hry. Samotná mechanika hrania novej NHL nie je až tak ďaleko od minuloročnej verzie, všetko funguje tak, ako má. Hráč, ktorý nahral v NHL 11 desiatky hodín a stovky zápasov  bude potrebovať chvíľu na zvyknutie si na novú dynamiku hry, všetko je ešte reálnejšie, ako doposiaľ. Nahrávky, streľba, kľučky. Stratégia. To všetko funguje a pri vyrovnanom stave dvoch stretajúcich sa mužstiev s podobným bodovým ohodnotením hra predstavuje na obrazovke doposiaľ najvernejšiu simuláciu ľadového hokeja. Do momentu, až padne prvý gól. Až sem počujem ten rachot dopadajúceho kladiva na hlavu klinca. Ako mohli urobiť takúto chybu? V momente, ako sa rovnovážny stav preklopí na jednu stranu a nedajbože je to pri stretnutí sa nie vyrovnaných súperov, nastáva kompletná zmena v útrobách softwarového nastavenia hry. Súperove nahodenia na brankára, jemnejšie strely, odrazy, to všetko začína končiť vo vašej bráne. Pohyb vašich hráčov sa prepne do režimu miernej až pokročil retardácie, obrancovia začínajú v momente pripomínať pacientov s mozgovou obrnou prechádzajúcich sa na dedinskom jazierku. Popísať tento jav naozaj nie je ľahké, ale popísať frustráciu nad priebehom 90 % zápasov, kde sa preklopí rovnovážny stav, to dokážem jedným slovom. Absolútna beznádej. Môžete hrať ako malý boh, môžete robiť všetko tak, ako vždy. Puky budú chodiť všade, pod ľadom, nad bránku, zazvoníte na všetky tyčky vrátane tých na zábradlí v obecenstve, no zásahu medzi betóny vše-chytajúceho súperovho brankára určite nie. Súperov obranca je znenazdajky dva krát rýchlejší, ako váš najrýchlejší útočník, súperov útočník je štyrikrát rýchlejší z rozbehu, ako váš už rozbehnutý obranca. A toto už naozaj sexi nie je. Čo je najhoršie, celé to funguje aj v opačnom garde a tak mi je súpera niekedy až ľúto. Pri stave 7 : 0 na začiatku druhej tretiny, pričom píšem jednou rukou sms správu a druhou bojujem s pistáciami a napriek tomu nemám problém dávať jeden gól za druhým, na to už nič smiešne nie je. Stačí mať o dva doby lepší tým, ako súper a dať prvý gól. Takto to funguje naozaj v drvivej väčšine zápasov.

 

S rešpektom pred zdravotnými problémami s tlakom ukončujem toto varovanie pred novou NHL 12 vážne mieneným verdiktom. NHL 12 je úplne jednoznačne najdokonalejším hokejovým predstavením v doterajšom priebehu tvorenia hokejových hier. Všetko funguje naozaj tak, ako má, ale túto hokejovú krásu autori pokazili nevysvetliteľným a záhadným javom, ktorý sa deje hlavne pri ON LINE hraní. Ak sa po hlasitých vyhrážkach samotných hráčov objaví opravná záplata a napraví to, čo robí s tejto inak vynikajúcej športovej hry nehrateľnú a frustráciou zasypanú kôpku niečoho naozaj smradľavého, pripočítajte si k výslednému hodnoteniu kľudne 3 body.

 

 

Pozitívne:                                                                                                    

 

- vylepšenia v hrateľnosti

- jemne vylepšená grafika

- opäť reálnejie

 

Negatívne:

 

- záhadný jav pri online hraní


napísal Patrik Dee 11.11.2011



Páči sa mi!

7.0
NHL 12

Xbox 360
PS3

Vývoj: EA Sports / EA Canada
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9.9. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk