Vampire: The Masquerade - Bloodlines

Hra z čias, keď upíri neboli tak strašne Gay !

PC
pridal Kladmajster 11.9.2011 o 20:10 pod používateľské recenzie

7.0


Možno sa budete všetci čudovať, čo ma to napadlo písať recenziu na tak starú hru, no v skratke vám to vysvetlím. Ako väčšina študentov počas prázdnin, som ani ja nemohol stráviť celé dni len doma pred PC a hrať najnovšie hry, ale šiel som si odbrigádovať dajaké tie štrky do vrecka. Vzhľadom na to, že som nebýval doma kde mám aj svoju výkonnú mašinku, mal som k dispozícii len svoj postarší notebook, na ktorom toho až tak veľa nerozbehám. A keď som sa raz vracal na ubytovňu cez mesto, zahliadol som v kníhkupectve akúsi knihu o upíroch a zrazu ma napadla táto hra. Spomenul som si, že ju mám vlastne doma, keďže som ju akosi zabudol svojho času vrátiť kamarátovi. Akosi som ju vtedy ani poriadne nerozohral a tak som narýchlo skočil domov, vytiahol zaprášený box s hrou a fičal naspäť. O trávenie voľných chvíľ po robote bolo postarané :)

VTM:Bloodlines je hra, ktorá je postavená na pravidlách stolovej hry World of Darkness, čiže ak vám niečo hovorí Dungeons and Dragons, či Schwarze Auge, tak budete vedieť ako to asi funguje. Vďaka bohu táto hra vyšla ešte v dobe, keď upíri vzbudzovali rešpekt a strach, nie ako tí dnešní "na slnku ligotajúci sa gayovia", ktorí len dookola plačú a riešia pubertálne problémy nejakej trápnej čúzy z malomesta. Predchodca Bloodlines - VTM: Redemption bola klasická "diablovka", kde herné mechanizmy stolovej hry pekne fungovali a kde využívanie disciplín (upírske kúzla a mágia) bola jedna radosť. No autori z Troika games, sa rozhodli skúsiť trošku iný žáner a sformovali istý mix medzi FPS a RPG. Myšlienka naozaj zaujímavá, no to prevedenie sa im veru moc nepodarilo.

Čo sa týka príbehu, tak ten je na RPG obstojný a pomerne dobre vás vtiahne do sveta v ktorom existujú upíri v ohromnej organizácii a normálne by ste uverili, že niečo také môže povedľa vás naozaj existovať a vy o tom nemáte ani tušenia. Začínate ako novo stvorený upír vo svete 21. storočia. Vášho stvoriteľa popravili, lebo nemal na vás povolenie a mali ste tak skončiť aj vy, no upírske vedenie malo  iné plány. A takto sa začína vaša cesta po rôznych miestach LA, kde sa prefúknete cez mnoho rôznorodých questov so zaujímavými riešeniami, často krát aj s viacerými možnosťami ich splnenia. A toto musím naozaj pochváliť, pretože sú naozaj originálne a nápadité ako napr. Čo spraviť s mäsožravou upírkou ? Pomôcť jej a poslať jej tam pre vás nepohodlné osoby a dostať od nej artefakty, alebo sa zachovať humánne a na kruto ju zabiť. Dozvedáte sa ako prefíkane funguje tento upírsky svet, že existuje mnoho nadprirodzených bytostí, čo vám buď pomôžu, alebo vás budú chcieť zabiť. Stretnete sa s fúrou postáv a budete viesť košaté dialógy, kde istý postup môže priniesť zaujímavé výsledky. Máte vlastný byt, kde sa môžete vracať, čitať emaily, pozerať TV a dozvedieť sa tak čo sa vo svete deje aj na základe toho, čo ste nedávno vykonali. Túto hru by som naozaj silne odporučil aspoň vyskúšať všetkým, čo obľubujú štýl goth a industrial-metal. Celá hra sa nesie v tomto duchu, štýl a výzor mnohých postáv, rôzne kluby a lokácie. V každom klube budete počuť nejaký nadupaný song z licencovaného soundtracku a tak si lusknete fajnovky ako Lacuna Coil, Ministry, Chiasm...

Ako v každom RPG, na začiatku si vyberiete svoj upírsky klan. V danom svete ich je 13, no v VTM:B mate na výber len zo 7. Každý klan ma svoje špecifické skills, ale rovnako aj isté penalizácie. Napr. Ventrue sú tak hrdým klanom, že nedokážu piť krv z potkanov, či bezdomovcov; Nosferatu majú vynikajúce schopnosti sa zakrádať, no sú tak zohyzdení, že sa nesmú ukazovať na verejnosti bez toho, aby neporušili Masquearade (dôležite tajomstvo, že upíri naozaj existujú). Taktiež si rozdeľujete ťažko získané XP (keďže tu ich získavate len za plnenie questov, čiže žiadny grinding sa nekoná) do rôznych vlastností, ktoré potom na oplátku zvýšia vašu efektívnosť jednotlivých činností v hre (ako kedy). Na "kúzlenie" používate krv, ktorú si dopĺňate vysávaním ľudí, či krvných balíčkov, čo však nie je až také jednoduché a tak sú tieto disciplíny len taký doplnok a väčšinu času strávite bežným bojom.  Pohľad si môžete prepínať medzi 1st person a 3rd person, avšak z nejakého nepochopiteľného dôvodu vás hra automaticky prepne do 1st, keď chcete strieľať a zasa pri použití sečných zbrani vás to hodí do 3rd. Všetky hry podľa stolovej predlohy čo poznám majú istú formu logu, aby ste mali jasný prehľad o kolách, útokoch, obrane atd., bohužiaľ tu ho budete hľadať márne a jediná forma prehľadu sú vylietajúce čísla ponad hlavy tých, ktorých zasiahnete, no aj tak je to nanič, keďže neviete kto má koľko HP a prečo jednému uberiete viac a inému menej. Ďalej čo ma strašne iritovalo bolo neskutočne kostrbaté ovládanie a fungovanie zbraní. Často sa mi stalo, že som sekol zbytočne do vzduchu, lebo nepriateľ bol neprirodzene rýchly. A čo sa týka strelných zbraní, tak to bolo utrpenie samé o sebe, nakoľko bez bodov v tej vlastnosti trafíte fakt ho**o a aj tak musíte dlho čakať, kým sa vám "zaostrí" krížik.

Nuž a vecí, ktoré ma iritovali je omnoho viac. V prvom rade BUGY. Tuto hru by som čo sa tohto týka kľudne prirovnal k nejakému Gothic 3. Zasekávajúce postavy, preblikávajúce textúry, divne reagujúca fyzika, priam teleportujúci sa nepriatelia a mnoho ďalších...Veď nebyť konzoly a príkazu "noclip", tak by som sa bol zasekol niekde v 1/3 hry, keďže vo výťahu sa za mnou zavreli dvere, ale gombík na pohyb sa nedal stlačiť - FAIL. V rámci postupu môžete využívať stealth, no ten je tu akýsi divný. Raz môžete prejsť priam pred očami nepriateľa a nevšimne si vás, inokedy vás odhalia z obrovskej diaľky. Pre zasekávanie postáv sa čakanie na "čistý  vzduch" predĺži aj na 5 násobok a vaše nervy trpia. Takže sa radšej vykašlete na stratu XP, či bodov humanity a masquerade a všetko to vykosíte. Úprimne obdivujem tých, čo to dokázali prejsť za Nosferatu. Btw ak by ste si chceli zahrať hru na novších zostavách (2GB+ RAM) stiahnite si najnovší community patch, ktorý mnoho bugov síce opraví, ale mám pocit, že zasa ďalšie popridáva.

Čo sa týka grafiky. Hra beží na kvalitnom Source engine ako aj Half-life 2, bohužiaľ okolo grafickej kvality HL2 táto hra ani nekráčala. V celej hre prakticky nenájdete zaoblenú vec, všetky predmety majú takmer každý koniec a roh v 90 stupňovom uhle, strašne lowendové textúry, úbohé nasvietenie, skoro žiadny dynamic lightning a stovky grafických bugov tejto hre strašne ubližuje až sa mi nechcelo veriť že toto je naozaj Source. Najskôr kvôli nátlaku distribútora, blížiacich sa Vianoc a čo ja viem čoho ešte, nám dodali na trh jednoducho nedokončenú hru. Človek má pri nej pocit, ako keby to bola masívna a pekne vyzerajúca stavba, no bez omietky, farby, laku a tmelu...fakt veľká škoda, lebo toto posúva moje hodnotenie naozaj dolu. Jedine čo je naozaj pekné su modely ženských postáv a mimika vačšiny postáv, ktoré stretnete.

Zvuky v hre su na kvalitnej úrovni a nekazia tak dojem ako tá grafika. Okrem spomínaného soundtracku, treba pochváliť aj kvalitné nahovorené dialógy. Zvyšok je taký priemer, ale to sa môže líšiť, keďže na notebooku si nejaké extra efekty človek nevychutná.

V závere by som VTM: Bloodlines zhodnotil ako dobrú hru, ktorá má obrovský potenciál. Úžasný a uveriteľný svet (drsných) upírov s originálnymi questami a nápaditými riešeniami, dobrým príbehom. Obtiažnosť je kolísavá, raz sa darí a raz nie a akosi som nezistil prečo. Budovanie postavy je naozaj fajnšmekerské, keďže bodov na investovanie je málo, a je len na vás, ktorým smerom sa vyberiete. Byť tichý a zakradať sa, hackovať, lockpickovať, alebo stavíte na silu zbraní, výdrže a bojových disciplín. To dáva tejto hre obrovskú znovuhrateľnosť, ALE sám som ju 2. krát už ani nedohral. A to kvôli tej záplave chýb, neatraktívneho vizuálu a problémom s normálnym chodom. Nebyť toho, dám Bloodlines kľudne aj 9, ale bohužiaľ takto ma to núti isť nižšie. Ale aspoň som mal v lete čo robiť, všakže :)


napísal Kladmajster 11.9.2011



Páči sa mi!

7.0
VAMPIRE: THE MASQUERADE - BLOODLINES

PC

Vývoj: Activision / Troika Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.11. 2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk