Alice: Madness Returns

Meno Alice Liddell znovu ožíva v hráčskom svete. Alica vyráža na svoje ďalšie dobrodružstvo do krajiny zázrakov, pátrať po vrahovi svojich rodičov. Krajina zázrakov je však plná nástrah a nepriateľov a cesta za svojim cieľom nemusí byť ľahká.

PC
pridal Roné 18.8.2011 o 15:36 pod používateľské recenzie

7.0


Malé dievča, králičia nora a všetky šialenosti čo len môžu byť v jednom svete. To by si asi každý pri pojme Alica v krajine zázrakov pomyslel. Veľdielo Lewisa Carolla (Charles Lutwidge Dodgson) z roku 1865, ktorý i napriek svojim depresiám a vidinám dokázal písať nádherné rozprávkové príbehy. Avšak roky prešli, a doba sa zmenila a Americký dizajnér McGee prišiel v roku 2000 so svojou akčnou third person pod názvom American McGees Alice. Hra však nebola akousi detskou predstavou ale bláznivým, hororovo-akčným dobrodružstvom. Alica sa opäť do krajiny zázrakov po jedenástich rokoch vracia, zásluhou EA a McGeeho štúdia Spicy Horse a tak prichádza nové šialené pokračovanie ako tomu už sám názov Alice: Madness Returns dopovedá.

Dej 10/10


Prvou zaujímavosťou je, že je ponechaný nádych pôvodného diela Lewisa Carolla. Lewis Carolla a jeho Trought the Looking- Glass, and What Alice Found There z roku 1872. Príbeh takisto nadväzuje na okolnosti z predchádzajúceho dielu. Alica Liddell žije v jednom sirotinci niekde v Londýne, kde sa istí pán prezývaný Doktor Angus Bumby stará o ňu a o iné deti ktoré trpia psychickými problémami. Deti lieči pomocou hypnóz. Alica však stále myslí len na to, ako jej požiar spred desiatich rokov vzal rodinu.  V tej chvíli vás čaká cesta do lekárne a zároveň  prehliadka častí viktoriánskeho Londýna. Dá sa povedať že sa tvorcom docela dobre podarilo zrekonštruovať klasickú chudobnú štvrť, ktorú tvoria prevažne opustené siroty, staré ukecané babky, ožratý námorníci a prostitútky.

 


Jabberwocky boli po prví krát opísané a zilustrované Lewisovom diele Trought the Looking- Glass, and What Alice Found There.

 

 Alica sa však sústredí len na svoju bojovú úlohu, ktorou je doniesť niečo z lekárne doktorovi Bumbymu. Skôr než sa tam dostane, zapáči sa jej pouličná biela mačka ktorú začne naháňať. Čo čert nechcel začína stretávať čoraz viac vidín. Uvidí Jabberwocky, ktoré ju dovedú až do svetu za zrkadlom. A už sme doma. Nastáva zoskok bez padáka, hlboko do králičej nory ktorú  tvorí akýsi fantasy vesmír s množstvom harabúrd až príde do krajiny zázrakov, v novom štýle ako Mortisha Addams v slávnostných šatách. A hor sa do šialenstva. Od tej chvíle prechádzate krajinou zázrakov  ovládanú príšerami , ktoré sa do krajiny zázrakov vybrali dovolenkovať. Preto im budete musieť ukázať kto je tu pánom. No všetko nebude také ľahké, preto vám s tým pomôžu niektoré postavy ako aj Cheschire Cat  ktorý vám nedá pokoj až do konca hry. Postupom času sa Alici vracia pamäť a odhaľuje, čo sa vlastne stalo v tú noc keď jej požiar vzal rodinu. Po čase sa znovu vraciate späť do pôvodnej viktoriánskej doby. V tú chvíľu to vyzerá ako keby sa Alica nikam nedostala ale celý deň niekde húlila spolu s tou bielou cicou. No nenechajte sa oklamať, Alicine dobrodružstvo sa ešte len začína.

 

Hrateľnosť  7/10


V okamihu ako Alicine topánočky pocítia zem čarovnej krajiny, nastáva veľké a nezabudnuteľné dobrodružstvo. Prvé čo od vás hra bude v tomto svete žiadať je neustále skákanie z miesta na miesto a plnenie rôznych úloh, ku ktorým vám dopomôže aj sama hra, ktorá vám podstrčí nejakú pomôcku alebo vás na to upozorní kocúr ktorý je akoby vaším sprievodcom počas celej hry. Stáva sa to najmä ak ide o niečo nové v priebehu hry. Hra vás totižto celý čas vodí za ruku ako malé dieťa. V krajine zázrakov sa ako platidlo používajú zuby, ktoré nájdete všade naokolo. Neviem ako sa tam dostali zrejme mal zubný škriatok dieru vo vreci, ale vám bude dobrý každý zúbok na vylepšenie si svojich zbraní. Avšak keď ich nazbierate čo najskôr a vaše zbrane si vynovíte čo najlepšie, zuby vám budú prakticky k ničomu.


To je horšie než cvokáreň.

 

Alice Madness Returns obsahuje veľmi veľa poschovávaných bonusov. Jedným z nich sú aj obrovské ulity v ktorých plníte rôzne úlohy. Môže to byť nejaká otázka, súboj s nepriateľmi alebo aj malá minihra. Za každý z týchto bonusov získavate jednu fľašku čarovného nápoja z ktorého skladáte ružu. No a ak budete mať všetky štyri časti, navýši sa vám HP o jednu ružu čo je veľmi uspokojivé vzhľadom na to že nepriateľov je v hre toľko, ako v Indií bohov a vaše HP zo začiatku nie je boh vie aké veľké. Ešte lepšie je to  pri strieľaní krochkajúcich prasacích rypákov ktoré bývajú často upevnené na stene alebo niekde poletujú, či už v normálnej alebo neviditeľnej forme po celej hre. Za každý čo zneškodníte vás čaká odmena. Najčastejšie to býva košík ktorý obsahuje viacero zlatých zubov. Zlaté mám radšej pretože 1zlatý zub= 5 normálnych. Aby to neboli len zuby čo zbierate, v hre sú rozmiestnené fľašky vďaka ktorým sa vám v ponuke extra otvárajú rôzne bonusy. Okrem toho sú tu aj recovery, ktoré Alici navracajú pamäť stratenú rokmi v bláznici.



Pomocou zmenšovacej funkcie vidíte tajné mosty a kresby na stenách.

Ako prvé čo sa naučíte je trojskok, ktorý vás bude prenasledovať  počas celej hry. Niekedy sa nemusí vydariť všetko, najmä ak je za to zodpovedná kamera ktorá si robí čo sa jej len páči. I keď sa dá na to zvyknúť alebo si nastavenie prispôsobiť a už nemusí robiť problémy hráčom, no neskôr sa môže prejaviť ako veľký škodca pri plnení istých vecí. Čo vás ešte na začiatku stretne je schopnosť Alice zmenšovať sa. Získate ju keď sa napijete fialového nápoja, ktorý je taký veľký že ho asi v čarovnom lese nie je možné prehliadnuť. Potom sa môžete zmenšiť kedy len chcete a zmestíte sa do maličkých myšacích dierok ktoré určite postrehnete ešte pred fialovým nápojom. Táto funkcia neponúka len zmenšovanie samotné. Pomocou nej vidíte aj tajné mostíky cez priepasti, či pomôcky nakreslené na stenách. Zaujímavý spôsob ako poradiť a ešte k tomu zvláštne stavaný, pretože mi to pripadá akoby nejaký svet pod UV lampou. Tento UV svet je vidieť jedine ak Alicu zmenšíte a pár sekúnd po tom čo sa vráti do normálu. Aby ste si lepšie všimli tajné cesty, ktoré vidíte len s pohľadu Minialice, často sa pri týchto tajných cestách objavujú ružové kvety. Kvet dopĺňa HP no dá sa využiť len ak Alicu zmenšíte. Tým pádom si aj lepšie všimnete mostíky a aby toho nebolo málo kvet vám po sebe zanechá zopár zubov. Táto funkcia vás bude prenasledovať celú hru. Väčšinou tieto neviditeľné mostíky smerujú k rôznym ukrytým bonusom.


Takéto súboje budete zažívať každú chvíľku.

 

Takisto ako je funkcia zmenšovania, po čase sa objaví aj funkcia zväčšovania, ktorá je však dočasná a je v podobe minihry. Tie sa tu tiež objavujú. I keď len raz za čas si ju v hre zahráte, a potom sa tá istá môže objaviť v nejakom bonuse. Prvá čo vás stretne je minihra v ktorej treba strieľať protiidúce ryby, míny a krabov ktorý sa vám budú pokúšať zničiť loď. K dispozícií máte len 10 nárazov. Táto minihra je asi zo všetkých najnudnejšia, pretože je asi v takom štýle ako onlinehry ktoré hráva moja sedemročná sesternica. Ale vráťme sa k tým ostatným minihrám. V čínsko-japonskom svete sa objavíte v 2D  plošinovke, ktorej  dizajn tvorí japonská maľba štetcom. Najviac sa mi páčila minihra, kde pomocou bábkovej hlavy musíte prekonávať rôzne šialené nástrahy.  I to nie je všetko, môže vás  stretnúť aj minihra kde treba pohľadať všetky kocky a poskladať tak obraz, alebo zahrať melódiu či dve šachové figúrky dostaviť do určitých bodov. Dá sa povedať že minihier je tu až až. I keď sa niektoré často opakujú a nudia hlavne že ich máme. Viac než minihry, ma bavili dlhokánske šmýkajúce dráhy, ktoré sa vyskytujú v každom svete a postupom času začnú byť čoraz viac náročnejšie.

 


Hysteria mode v celej svojej kráse.

Aby sme si nemysleli že táto hra je nejaká moc mierumilovná, po pár minútach blúdenia v svete naplnenom šialenstvom stretávate svoju prvú zbraň ktorým je nožík. Vždy ostrý a vždy pripravený useknúť končatiny nejakému zlému škriatkovi. Je to už len na vás dokedy vám to vydrží, pretože si určite drvivá väčšina z vás obľúbi zbraň ktorú nájdete v poradí druhú. Je ňou mlynček, ktorý v tejto hre slúži ako rotačný guľomet. Na nebezpečné ryby ktoré sa vám budú schovávať pod zem je najlepší tzv. Hobby Horse a ak sa nepriateľ nebude dať ani tak zničiť, tak pomocou Teapot Cannonu už určite. Pri jednej z príšer je potrebné používať dáždnik, ktorý slúži Alici ako štít. Pomocou neho odrážate ohnivé gule.



Alica a jej prvá zbraň menom Vorpal Blade.

Okrem toho môže Alica ukladať aj výbušniny v podobe králika. Slúžia najmä ako závažie alebo ako bomba pomocou ktorej zničíte stenu, no nejeden raz som ju využila na odpútanie pozornosti nepriateľa, čo je aj docela fajn zábava sa pozerať ako ich tá vec rozčúli. Pre tých ktorým mierenie robí problémy, je tu funkcia automatického zamierenia. Tiež to nie je boh vie čo, najmä ak je príšer viac a vy chcete ako prvú zneškodniť tú najzákernejšiu. Hra ponúka zaujímavý spôsob zachránenia postavy, v okamihu kedy jej život visí na vlásku. Aktivuje sa tzv. Hysteria mode. Alica sa stane nesmrteľnou, zmení sa i vzhľad prostredia na čierno-bielo krvavý a vy si budete môcť vychutnávať pomstu. Avšak tento mód nie je trvalí a po chvíli je preč. To čo sa mi najviac páčilo na súbojoch s nepriateľmi je funkcia pri ktorej sa môžete uhýbať nepriateľom v podobe kŕdľa motýľov. Tie sa ukážu aj keď nesprávne skočíte a poletíte do jamy. V tom má u mňa hra jedno malé plus, pretože na to koľko je tu jám a na to že skáčete po celý čas s neposlušnou kamerou, je docela fér že spadnutím do jamy sa váš život nekončí. Objavíte sa pred jamou a môžete skákať znovu. Zabiť Alicu je možné len ak jej odpadne z HP posledná ruža. Vtedy idete od najbližšie uloženého bodu. Zaujímavosťou sú aj DLC, ktoré obsahujú šaty pre hrdinku ktoré navyšujú schopnosti hrdinky. Sama som to neskúšala takže neviem čo to presne je.


V krajine zázrakov je veľa nevídaného.


I keď má Alica bohatú štruktúra a je plná fantazijného šialenstva, trpí zjavnými viacerými nedostatkami. Najviac za to môže asi kamera, ktorá si občas utečie kde sa jej páči. Je to tým že je veľmi citlivá a trvá až si na ňu hráč zvykne. Okrem toho spôsobujú nemalé problémy najme zasekávanie Alice pri istých úkonoch. Najčastejšie sa mi to stávalo pri otváraní ventilu.  Tento problém sa dá vyriešiť, stačí len otočiť kameru a spraví to čo treba. To je s tých menších chýb. Jedna čo ma dokázala riadne vytočiť bola tá že v levely kedy musíte skákať na stupienky ponad lávu sa mi Alica často krát prepadla .S tou funkciou zmenšovania to tiež občas nevyzerá boh vie ako. Stalo sa mi že sa Alica nechcela a nechcela zväčšiť, až som ju musela zhodiť do jamy. Budete si musieť na to zvyknúť, alebo si počkať až na to vydajú nejakú opravu. Šľak traf ak sa vyskytnú takéto drobné chyby ale ak sa vám hra behom jedného levela postava stále zasekne v jednom a tom istom úseku, tak je asi niečo naozaj zle. Neviem čím to môže byť ale najčastejšie sa to stáva pri minihrách, čo mi pripadalo trochu smiešne pretože to boli najmä minihry ktoré vyzerajú ako tie ktoré 2D onlinehry pre deti. Okrem toho zabudli tvorcovia na fakt že prevažná väčšina hráčov má rada bossov. A v hre ich teda bohviekoľko nie je. Jeden fináloví a ten ktorý vás bude naháňať s kosou niekde po zámku, sa ani za bossa nedá pokladať, pretože pred ním len a len utekáte. Škoda týchto zbytočných chýb. Nedostávala by hra tak nízke hodnotenia.

 

Grafika. 8/10


Niekomu môže pripadať Alica ako až príliš stará. Podstate je to naschvál tak robené. Neviem či ste si všimli, no v poslednej dobe sa čoraz viac tvorcov vracia k štýlu starých dobrých hier. Alici by pravdupovediac nepristalo nič nové, pretože celá hra aj spolu s ukážkami vám príde ako staršia. Jednak sú to malé a nízke požiadavky, ktoré si vyžaduje a inak starý dobrý štýl MCgeeho. A možno aj tento starodávny nádych robí hru strašidelnou. Nie je to zase žiadny Dead Space či FEAR ale ten strašidelný nádych tam cítiť. Hrala som aj pôvodnú MCgeeho Alicu ktorá je na disku spolu s novšou, neviem či je to tou kockatou grafikov a bledými zamračenými tvárami, ale pripadala mi oveľa viac strašidelnejšia.



Občas natrafíte na niečo nad čím sa treba jednoducho pozastaviť.

Počas celej hry sa neustále vraciate do normálneho sveta. Je ním Viktoriánske Anglicko čomu napovedá aj dobre spracovaný dizajn prostredia. I keď tam nie je veľa možností preskúmať túto viktoriánsku dobu, prechádzka ňou postačí. Z toho druhého sveta to vyzerá lepšie povedané šialeno. Ale zrejme je to to, na čo sa táto hra zamerala. Vytvoriť hru plnú nezmyslov a šialenstva, ktorým musíte čeliť. Treba uznať že sa im to podarilo, pretože ešte som nehrala tak šialenú hru ktorá by sa novej Alici rovnala. Možno Bishock mi to trochu pripomínal hlavne prostredie, no ťažko sa dá porovnávať FPS s akčnou third person ako aj s hrami ktoré vychádzajú. Určite ste už počuli že hra nie je pre slabšie povahy a ľudí trpiacich depresiami. Dalo by sa to tak povedať, no či sú to postavy či prostredia, jedno aj druhé dokážu vytvoriť taký mix šialenstva že to deprimuje aj zdravého. Hoc má hra dizajn nádherný mohli tvorcovia ešte trochu popracovať na príšerách pár nových druhov by určite neuškodilo. Nech sú to príšery či nejaká postava ich vzhľad je vždy neobyčajný. Málo ktorá hra má pohyby tak perfektne prispôsobené ako Alica. Určite si všimnete ako jej vejú vlasy vo vánku alebo šaty ktoré pravidelné Alica strieda. Zaujímavé sú ukážky robené v štýle starých ilustrácií z Lewis Carollovej Alice. I keď hra vzhľadom na dizajn priniesla niečo nové, často som stretávala i menšie nedorozumenia. Napríklad iskry ktoré sršali z lávy hoc už bola zamrznutá alebo sa skryté kvádre neobjavili tam kde by sa mali. Čas od času niečo proste zblbnúť musí.

Zvuk 8/10


Dá sa povedať že tvorcovia urobili veľmi dobrý krok v tom, keď zmixovali staré soundracky z pôvodnej Alice s novými. Tým vytvorili dokonalú hudbu pre hru, ktorá sa vzhľadom na levely hodí. Niekomu môžu pripadať nudné alebo že ich je v hre až príliš málo. Podľa mňa to pre hru nadmieru stačí. A však je tu niečo na čo sa tvorcovia vykašlali. Je ním Alicin hlas ktorý mi pripadá hrubý a divný asi ako hlas Marge Simpson v češtine. Ak by to bola vedľajšia postava tak mi to až tak nevadí, ako keď to je tá hlavná. Inak tu nie je moc chýb, asi dvakrát sa mi stalo že bol o trochu posunutý dabing. Najradšej by som zmenila hlas postáv v podmorskom svete aby to aspoň trochu ako podmorský svet pôsobilo, pretože to nie je skoro ani poznať či už z grafickej či zvukovej stránky. Ale inak nemám k tomu čo dodať.


Elegantný pán kocúr (Cheshire Cat) sa vám určite zapáči najmä svojim šarmom.

 

Tak a sme na konci. Alice Madness Returns je hra na ktorú som sa toto leto tešila. Splnila moje očakávania vzhľadom na dizajn a štruktúru, a však nepotešila tými zbytočnými grafickými chybami a neposlušnou kamerou a hlavne preto si u mňa vyslúžila nižšie hodnotenie. Avšak keď sa už do toho pustíte dúfam že vás množstvo nedostatkov neodradí od hrania. Treba uznať že takéto hry nevychádzajú každý rok a boh vie kedy niečo podobné príde, a Keďže nie sme všetci milovníci LSD kde inde na niečo také bláznivé a šialené natrafíme keď nie v tejto hre?  


Plus +


-Dizajn a príšery

-Systémové požiadavky

-Pôvodná Alica na disku

-Poschovávané bonusy

-Nové nápady v hrateľnosti

-Dlhá hracia doba

 

Mínus –


-Kamera

-Grafické chyby

-Málo bossov

-Chyby v hrateľnosti

-Dabing


napísal Roné 18.8.2011



Páči sa mi!

7.0
ALICE: MADNESS RETURNS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / Spicy Horse
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.6. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk