Tomb Raider: The Last Revelation

Len piesok a prach a Lara putujúca po Egypte za účelom zabránenia koncu sveta. Podarí sa jej to?

PS2
pridal Roné 30.5.2011 o 6:38 pod používateľské recenzie

9.0


Že Egypt mnohý považujú len za krajinu piesku a prachu už dávno vieme, no v skutočnosti nám sama táto krajina ukrýva ešte veľa neznámeho. Pyramídy, sfingy, chrámy či sochy v Luxore vídavajúce hlasy  vás však na tejto krajine určite zaujímajú. Tí ktorý v Egypte neboli sa mohli do neho dostať aspoň z prvej Tomb Raider alebo z nejakej inej hry. No bolo to len krátke dobrodružstvo, Teraz sa môže vrátiť a Egypt si užiť v plnej paráde s Larou Croft.   

Dej 10/10

Všetko okolo čoho sa Tomb Raider The Last Revelation točí malo svoju príčinu. Tú sa ale nedozviete na začiatku. Na začiatku vás uvíta maličký tréning, ktorý ale nie je v podobe behania po sídle Lary Croft ale v Kambodži. Hra sa vracia do minulosti. Je rok 1984 a Lare je 16. V Kambodži spolu s rakúskym archeológom Wernerom Von Croyom spoznáva chrám Angkor Wat. Lara je ešte mladá študentka, ktorá mala to šťastie dostať sa na takýto výlet a hľadať artefakt tzv Iris. Artefakt nájdu, no za cenu života Wernera Von Croya ktorého zemetrasenie uväznilo v akomsi glóbuse. Lara sa dostala von bez škrabancov a tým sa tento výlet skončil. Hra sa v zapätí presúva do súčasnosti. Lara zamierila do Egyptu hľadať hrobku kde je pochovaný egyptský boh Set (Sutech). To sa jej aj podarí a však jej do oka padne amulet v tvare egyptského symbolu života anchu, ktorý je pripevnení na sarkofágu. V momente ako ho vytrhne začne z neho vytekať krv. V tom ešte ničomu nerozumie no postupne sa dozvedá že tým vypustila Seta a rozpútala tak apokalypsu. Nebolo treba ani vedcov z RX-tech, Bartoliho mafiu či kruto vládkyňu Natlu.



Lara zisťuje čo pomocou amuletom rozpútala.

Lara sa od svojho kamaráta dozvedá že na to aby Seta zastavila je potrebné oživiť boha Ré (Hóra). Na to aby sa tak stalo je potrebné pozbierať všetky časti jeho brnenia a rôzne sochy ktoré sa nachádzajú v Pharose, v chráme Poseidona, v chráme Isis a v Kleopatriných palácoch. Medzitým sa do hry vracia Werner Von Croy (takže žije). Ten je posadnutý Setom a robí všetko pre to, aby Lare zmaril plány a svet tak pohltila apokalypsa.  Zdá sa že som vykecala takmer celý dej, no ono je to len tak okrajovo a je tam toho zďaleka viac. Príbeh je veľkolepí, nepredvídateľní a hlavne tajomný. Svet pohlcuje temnota a vy tomu musíte zabrániť. Pripravte sa však ako hráči na to že to nebude ani zďaleka tak jednoduché ako predchádzajúce časti. Okolnosti sa sotva dajú predvídať a veľké a zábavné dobrodružstvo môže zaliať smútok.

Hrateľnosť 10/10


S novou érou Lary prichádzajú aj novinky v oblasti hrateľnosti. Ako ste už určite dávno postrehli, Lara sa každou novou časťou o niečo zdokonaľovala. Všetky pohyby z predchádzajúcich častí sú ponechané. Od skoku z obrátkou vo vzduchu až po šípku do vody. V tomto smere neprišli žiadne vynovenia. Oni ani neboli potrebné. Hra je rozmanitá a zábavná vďaka plne nabitej adventúre, ktorej je tu požehnane veľa. I sama hra je ako nekonečný príbeh, no príbeh ktorý dokáže stále baviť i keď je akokoľvek dlhý. V Celej Tomb Raider IV je toľko úloh, že občas nebudete vedieť kde vám hlava stojí.  Bývajú v rôznych podobách. Niektoré sú jednoduché no niektoré zaberú dlhšiu hraciu dobu. Niektoré pripadajú byť veľmi praktické a zábavné, spomeniem časť kedy musí Lara poskladať hračku s motívom skarabeusa a pustiť ju cez chodbu aby tak zneškodnila všetky nástrahy. Alebo zoradiť  figúrky ako slnečnú sústavu. To ani zďaleka nie je všetko. Musíte tu dešifrovať  hieroglyfy, hľadať a spájať časti nejakých predmetov, presúvať šachové figúrky alebo vyrovnávať váhy vodu. Vzhľadom na hádanky v predchádzajúcich dieloch je toho až až. Naháňajú vás mystické tvory a zároveň musíte niečo riešiť. V tých ťažších hádankách máte vždy nejaký návod. Napríklad k hre so šachovými figúrkami máte tabuľku s presním popisom pravidiel hry. Takisto k dešifrovaniu písma máte tabuľku s egyptskou abecedou. Alebo budete musieť niečo zahrať na harfe pomocou niečoho. Veľmi zábavné a praktické veci, ktorých je v hre neúrekom. Ak nie je žiadny návod tak vám dopomôže nejaký rozhovor alebo sama Lara si niečo povie k danej úlohe. Je to fajn lenže ten čo po anglicky nevie má smolu. Potom už len YouTube pomôže k tomu aby ste aj ťažké úlohy zvládli. Vďaka týmto ťažkým a mnohopočetným hádankám sa dá o hre povedať že je Hardcore.


Kto klame? Zrkadlo alebo skutočnosť? 

 

V hre nie je misie aby ste nemuseli niečo hľadať a vkladať do niečoho. Stále máte čo, no aby toho nebolo málo pribudlo vám páčidlo (cowbar), pomocou ktorého môžete nie len vytrhnúť predmety zo stien, ale aj vypáčiť železné dvere či potiahnuť páku. Pribudla i možnosť kombinovať niektoré predmety a poskladať tak s nich niečo. Napríklad zložiť dva úlomky artefaktu alebo v jednej misií máte za úlohu pomocou palice z metly a háku zo steny zložiť rúčku s hákom pomocou ktorej dočiahnete na kľúč. I zbrane môžete kombinovať s viacerými druhmi nábojov. Napríklad brokovnicu, ktorá už je v Tomb Raideroch legendou, či kušu ktorá pribudla v tejto časti. Radím vám všetky predmety a zbrane nájsť a zobrať, pretože k nim niet návratu a to najhoršie je že hoc nemáte predmety, hra vás pustí ďalej. Zbrane sa dajú ľahko nájsť, vždy vám  musí udrieť do hlavy niečo čo vedie k nim. Najlepšie je ich mať všetky, jednak pre to lebo bez niektorých by ste sa moc daľeko nedostali a jednak pre to že nepriateľov je tu dosť, a vaše základné zbrane nie sú na nich dosť účinné. Nachádza sa tu brokovnica, uzi, kuša, granátomet a pribudol revolvér, ktorý v kombinácií s lejzrovým zameriavačom vie hráčovi poskytnúť lepšie mierenie ale dokáže aj osvietiť prostredie v ktorom hráte. Tento zameriavač sa dá použiť aj pre kušu. Proti nepriateľom to nie je nič moc, keďže na PS1 je ovládanie náročnejšie a trvá dokým svoj cieľ zamierite.  Okrem toho sú nepriatelia sú rýchli a a obratný, takže to využite najme pri strieľaní nejakých terčov. Zbrane môžete skombinovať s viacerými  druhmi nábojov. Jedná sa o zbrane : brokovnicu, kuš a granátomet.K dispozícií máte v inventári kompas, ako ste mali aj v predchádzajúcich častiach. Tento kompas je tak povediac k ničomu, okrem pridávania rôznych chatov vám k ničomu neposlúži. Chaty nemám rada a nepoužívam ich, no niektorý hráči keď už fakt nebudú vedieť kam alebo ak zabudnú vziať niektoré predmety tak im môžu dobre poslúžiť.Čo sa týka secretov v celej hre je ich 70 a to v podobe munície, lekárničiek a zbraní. Je veľkou škodou že za ne nie je žiaden bonusový level. Na začiatku misie v Kambodži sa nachádza 8 zlatých lebiek. Ak ich získate všetky, môžete si s Von Croyom zvoliť ťažšiu cestu a tak nájsť ďalšiu lebku.  

 


Jedna z mnoha zaujímavých úloh.

Nepriateľov tu máme široký výber. Najčastejšie sa tu objavujú záhadný mustafovia, ktorý náboje dokážu svojimi mečmi odrážať preč. O to horšie pre vás. Nie že by mali vysokú HP, no dostanú sa do stavu kedy nerobia nič iné len krútia svojimi mečmi do všetkých možných strán, aby vaše náboje odbili. Vtedy musíte prestať strieľať a chvíľku počkať dokým sa ukľudnia. Iní nepriatelia sú oveľa zákernejší a môžu vám hru znepríjemniť i po ich zneškodnení. Napríklad taký škorpión. Či už malí alebo ten gigantický po ich uštipnutí sa obraz začne nepríjemne vlniť a Lare ubúdať z HP. Obraz sa začne vlniť viac a viac až bude celkom vlnitý a vám sa bude ťažko niekde hľadať  cestu. Táto malária sa dá vyliečiť len veľkou lekárničkou. Aby toho nebolo málo, v týchto leveloch kde je týchto škorpiónov najviac je výskyt lekárničiek len ojedinelí. Sila nepriateľov sa stále vystupňuje. Neskôr vám bude robiť problém aj obyčajný hmyz. V jednej misií sa vyskytne rytier s baraniov hlavou, ktorý vám vie narobiť veľa zlého najmä so svojim kladivom. Otrasy ktoré spôsobí, vám neumožnia sa šplhať po stene, jedine ak prejdete na samí kraj rebríka a šplháte sa iným spôsobom. I keď to trvá trošku dlhšie, až sa vyšplháte niekam, ale za to vás z rebríka nezhodí nič. Za veľmi ťažkú považujem pasáž, kedy musíte utekať pred drobnými chrobákmi ktorý sa na vás vždy odniekiaľ vyrútia. To zlé je že prejsť ich bez zranenia je nemožné a to už nehovoriac o situáciách, kedy musíte popri tom ešte zbierať nejaké predmety. Možno vám občas pomôže fakľa ktorá týchto chrobákov odháňa alebo vyskočíte na tyč kam za vami nepolezú.


Tento pán dokáže narobiť pekné problémy.

Niektorý nepriatelia po sebe zanechávajú náboje alebo artefakty. Najčastejšie zlatý rytier ktorému po zabití vypadne z brnenia zelený krištáľ. Zo začiatku nemáte žiadne zbrane. Lara je len malé dievča s dvoma vrkôčikmi ktorá poslušne počúva svojho učiteľa Von Croya. Nie je tam nepriateľov moc, prekvapí vás len divá sviňa ktorú môže zabiť len Von Croy svojou mačetou. Na nepriateľov rôzneho typu sú najlepšie výbušné náboje ktoré sú buď z granátometu alebo z kuše. Po zasiahnutí sa nepriateľ rozletí na kúsky a je pokoj. Najlepšie je to pri múmiách ktoré sa inak zabiť nedajú. K bossom len toľko, že v celej hre sú traja, teda podľa toho kto čo za bosa považuje. Jeden býk ktorého musíte lákať do stlpov, aby vám tak pomohol otvoriť nejakú novú úroveň, v kleopatrinom paláci sú to dvaja čierni fešáci, ktorých poraziť nie je až tak tažké, no taký drak ked sa odniekiaľ vyrúti a vy nebudete vedieť kam aby vás nespálil, to bude naozaj ťažké no stačí skombinovať nejaké veci. Drak sa nachádza v City of the dead, čo je jedna z najťažších úrovní kde sú to samé emocie a strach. Za veľké plus v hre považujem finálového bosa, ktorým je sám Set. Nedá sa zastreliť, ani nejako inak zničiť. Musíte len utekať a vyhýbať sa jeho bleskom. Už len pre tohoto bossa sa oplatí hru hrať až do konca.



Na toto sú tie skladania rôznych predmetov.

 

Aby to bol Tomb Raider ako sa patrí, v hre ne veľké množstvo pascí. Ostré hroty, sekery, kolieska s nožmi, nebezpečné padajúce skaly, voda meniaca sa v oheň a to ani z ďaleka nie je všetko. S novými funkciami pribudli aj ťažšie úseky. Napríklad rozhúpavanie sa na lane dokáže byť občas dosť náročné. Niekedy si vyžaduje presný doskok do určitého bodu, čo býva dosť náročné a málokomu sa podarí na prví raz. Občas príde nejaká misia v ktorej je toho strašne veľa. Kde musíte behať ako splašený kamzík a skákať hore dole. Hra je dosť ťažká a tak by vám chrliaci oheň, šípi zo všetkých strán či nejaké sekery nemali v hre prekvapiť. Tomb Raider The Last Revelation obsahuje jazdu na džípe a jazdu na sajdke. Pri džípe budete musieť prenasledovať bandu zlodejov, ktorý vás okradnú a popritom plniť rôzne misie. Aby toho nebolo málo z auta ktorého budete prenasledovať, budú po vás strieľať granáty a naokolo budú mustafovia so samopalmi, ktorý sa na vás určite len tak pozerať nebudú. Často bývajú na lešeniach ktoré im môžete autom zničiť. Táto naháňačka je jedno veľké šialenstvo. Všade naokolo budú pasce a jamy ktoré treba prekonať. Takisto aj pri sajdke. V týchto misiách kde riadite vozidlo, to nie je žiadna sranda. Tú si užijete v misií na vlaku kedy musíte plniť rôzne úlohy stlačiť páku odpojiť vagon a hlavne ničiť nepriateľov.

 

Grafika 8/10

Tak a ku grafike. Prvé čo chcem zohľadniť je postava ktorej dizajn je oveľa guľatejší a a detailnejší. Postava je o trošku väčšia než v predchádzajúcich dieloch, no všetko staré a dobré jej zostáva. Tým myslím jej oblečenie, účes i dve pištole. Po tom ako Lara víde z vody a objavujú sa okolo nej drobné kvapôčky. To je len dôkazom toho že tvorcovia hru neflákali a dali si na nej záležať. Aj slepí na prví pohľad zbadá že hra má oveľa lepšiu grafiku než predchádzajúce diely. Je oveľa zastrenejšia, detailnejšia a jej efekty sú oveľa lepšie než kedykoľvek pred tým. Jedna odlišnosť je v tom že Lara nemení svoje oblečenie ako na módnej prehliadke v predchádzajúcich častiach. Od prvých troch častí uplynula už nejaká doba a autori tým že chceli priniesť celkom niečo nové museli tak urobiť aj v grafickej oblasti. To na čom pridali sú efekty vyvolávajúce najmä pocity strachu. V situáciách kedy zastane čas ukazujú sa nádherné ukážky plné týchto efektov je hráč zatiahnutý do akéhosi sveta tajomnej minulosti.


Von Croy ovládaný Setom

To že sa hrá len a len v Egypte nie je žiadne mínus podľa mňa. Niektoré časti v Egypte ma dokázali viac zaujať ako nejaké exotické destinácie či neustále sa potápanie vo vode.Veľmi ma prekvapila architektúra ktorá je prevzatá zo skutočných stavieb. Jednou z nich je  stavba malej vežičky Qubbat al Khazna ktorá sa nachádza v meste Damask v Sýri a v hre ju uvidíte ihneď v hlavnom menu. Okrem toho už hneď na začiatku vám udrie chrám Angkor Wat. Vidno že tvorcovia chceli do príbehu zasadiť viac skutočnosti než fantázie.

V hre pribudlo húpanie sa na lane. Je to zábavné a niekedy riadne ťažké, no nesie to jednu nevýhodu a to takú že postava sa zarezáva do neho pri rozhúpavaní. Menšia grafická chyba, no nie až tak závažná. Druhou chybou je že niektoré priestory majú mizerné osvetlenie. Sú až príliš tmavé a niekedy nie je vidno kde idete. Ono máte zo sebou svetlíc no čo ak v hre je toľko tých miest že všetky svetlice miniete? Potom neostáva už nič iné len si nadstaviť lepšie kontrast televízora. Hráči PC verzie majú nevýhod ihneď viac hlavne z hľadiska grafického. Pc verzia môže vyzerať na pohľad lepšie no v skutočnosti je horšia. Okrem spomenutých chýb sa v nej objavuje aj zasekávanie postavy, zarezávanie do steny či zle otáčajúca kamera. Nepoteší ich ani blednutie postavi pri priblížení pohľadu.



Jeden z efektov vyvolávajúci zvláštny pocit.

Zmenil s aj vzhľad lekárničiek nábojov a pod ukazujú sa vám v pravom hornom rohu. Avšak  napríklad taký počet secretov v leveli sa vam nikde neukazuje. Ešte jedno by som chcela zohľadniť a to tajomné červené nebo pri konci z ktorého vystupujú blesky. Radosť hrať takéto misie.

Zvuk 7/10

Na to že Tomb Raider The Last Revelation je veľkolepá hra, soundrackov je tu až príliš málo a nie je až tak dobrý ako v predchádzajúcich častiach. Možno je to tým že hudbu tvoril celkom iní skladateľ než v predchádzajúcich častiach. Že by bola až moc zlá sa nedá povedať, no je príliš tichá a ostáva s vami jedna a tá istá až dokonca hry. Strašidelný a temní zvuk ktorý vyvoláva pocity strachu. Až na niektoré misie v ktorých je iná hudba.  Hudba sa mení pri nasadaní na vozidlo a v ukážkach najčastejšie. Inú máte i v Kambodži.

Postavy majú našťastie dobrý hlas aj zvuky vozidiel, blesku či sykot štrkáča a mnoho ďalších potvor. Takisto aj ďalšie zvuky pri nájdení secretu alebo blížiaceho sa nebezpečenstva. Všetko je v poriadku, len keby tých soundrackov bolo o niečo viac a vyskytovali sa častejšie


Hra na harfe.

Na záver môžem povedať že Tomb Raider The Last Revelation je jedna, ak nie aj najlepšia Tomb Raiderovka. Keby sa podľa nej robili aj dnešné Tomb Raidery zaiste by to inak vyzeralo. Odporúčam každému hráčovi, ktorý vraví o Tomb Raidery že je pre deti alebo tým ktorých už nudia dnešné Tomb Raidery ktoré dokážete preisť ani nie za štvrť dňa a to len preto lebo po prejdení tejto hry si len vydýchnete a budete sám seba chváliť aký pán ked ste dokázal zdolať takúto hru. 

Plus


-veľkolepí príbeh

-nádherná archytektúra adizajn levelov. 

-dobrá hrateľnosť

-dlhá hracia doba

-náročnosť

-hádanky

Mínus


-príliž málo soundrackov

-slabo osvetlené miesta 




Upozornenie! Hra nie je vhodná pre menej chápavé osoby, nervákov a antitombraider hráčov.


napísal Roné 30.5.2011



Páči sa mi!

9.0
TOMB RAIDER: THE LAST REVELATION

PC


Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18479)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk