Black Mirror 2 (Posel Smrti 2)

Samuel je mŕtvy, no trápenie rodu Gordonovcov sa ešte zďaleka neskončilo...

PC
pridal de Bielawa 26.2.2011 o 8:21 pod používateľské recenzie

8.0


Na pokračovanie Posla smrti netrpezlivo čakalo mnoho fanúšikov adventúr.  Zároveň s tým ale vyvstávala otázka, či sa dokáže kvalitatívne vyrovnať svojmu predchodcovi. Predsa len, pracoval na nej úplne iný vývojársky tím, pred ktorým stálo hneď niekoľko neľahkých úloh - či už nadviazať na v podstate uzavretý príbeh predchodcu, alebo vytvoriť poriadnu potemnelú atmosféru. Ako sa s nimi teda popasovali?

Začneme príbehom, najdôležitejším prvkom každej adventúry. Ten začína ďaleko od miesta udalostí prvého dielu a to v americkom prístavnom mestečku, Biddeforde. Pochopiteľne už nebudete hrať za Samuela Gordona, ale za študenta Darrena Michaelsa, ktorý si cez prázdniny privyrába v miestnom fotoateliéri. Nemusíte sa ľakať, do Willow Creek sa samozrejme dostanete tiež, dovedie Vás tam súkolie udalostí, na ktorého začiatku je príchod tajomnej krásky Angeliny, do ktorej sa Darren okamžite zamiluje. A tak sa, s mierne nahlúplym výrazom, vydáva na cestu, ktorá je tentoraz poriadne spletitá, plná zvratov a prekvapivých odhalení. Autori do príbehu šikovne zakomponovali aj zdanlivo nepodstatné detaily z prvého dielu ( Samuel sa na Black Mirror vrátil po dvanástich rokoch, hmmm... :) ), takže predvídateľnosť tentoraz nehrozí. Na druhú stranu, niektoré zvraty sú trochu kostrbaté, ale celkový dojem z príbehu je pozitívny a určite sa pri ňom nudiť nebudete.



Atmosféra je tiež veľmi dobrá, aj keď je z trochu iného súdka ako predchodca. Nemôže však byť rovnaká, pretože ani Willow Creek nie je rovnaké. Po sérii vrážd sa tam nahrnulo mnoho turistov, mestečko sa tešilo príjmom z turizmu a miestni investovali do jeho rozvoja. No senzácia po čase opadla, všetko sa vrátilo do starých koľají a domácim ostalo zväčša len mnoho dlhov. Atmosféra sa tým pádom nesie viac v duchu upadajúceho kraja ako v odhaľovaní tajomstiev rodu Gordonovcov, ako to bolo v prípade prvého Posla. Iné však neznamená zlé, atmosféra síce nie je až taká silná, ale rozhodne je  nadpriemerná.



Hrateľnosť je absolútne klasická, tradičnú manipuláciu s predmetmi obohacujú rôzne minihry. Obtiažnosť nie je vôbec vysoká, kombinácie sú pomerne jednoduché, po stisnutí medzerníka sa odhalia všetky aktívne miesta, navyše je možné zapnúť si nápovedu. Príbehu teda v plynulosti nič nebráni, ale zvlášť pri minihrách takáto prílišná jednoduchosť skôr prekáža, pretože sa ani pomaly nezačnú a už ich máte vyriešené - takto si ich ani poriadne neužijete. A užívať by bolo čo - okrem klasických skladaní obrázkov či zostavovaní podobizne podozrivého tu nájdete napríklad aj odomykanie zámku kusom drôtu, kedy ho musíte vytvarovať tak, aby ste dostali západky do jednej roviny. Hrateľnosť síce pobaví, no neponúka poriadnejšiu výzvu, ale hra aspoň vďaka absencii zásekov nestráca tempo.



Po grafickej stránke toho nie je mnoho čo vyčítať. Pozadia sú spracované veľmi pekne a detailne, navyše staré lokácie ktoré sa časom zmenili ( napríklad z blázinca sa stal hotel :) ), či zostali v nezmenenej podobe, len zobrané z iného uhlu kamery, nemôžu fanúšikov nepotešiť. S postavami je to už o niečo horšie, hlavne čo sa týka ich animácií, ale to nie je nič, čo by milovník adventúr nedokázal odpustiť. Hudba je naozaj výborná, klavírne tóny dodávajú ten správny pocit tajomna, dokonale ladiaci s celkovou atmosférou. Ako som spomínal, hru vyvíjal iný vývojársky tím ( miesto českých Future Games zaujal nemecký Cranberry Productions ), preto sme si na český dabing museli počkať. Uraziť by rozhodne nemal, ale bolo tu už viac jednoznačne kvalitnejších - lepšie časti striedajú tie horšie a zase naopak, takže síce neurazí, ale ani nenadchne ( ale dialógy sú po obsahovej stránke vcelku príjemné a o to ide predovšetkým ).



Druhým dielom Posla smrti si Cranberry Productions hanbu nespravili. Práve naopak, podarilo sa im spraviť vo všetkých smeroch dôstojné pokračovanie adventúrnej klasiky, ktorú v niektorých smeroch druhý diel dokonca prekonáva. Veľmi príjemná adventúra na dlhé zimné večery, pri ktorej si popri popíjaní dobrého čaju dosýta užijete klasickú hrateľnosť a ktorá je, vďaka systému nápovedy, prístupná aj pre hráčov, ktorí nemajú s týmto žánrom mnoho skúseností. Podarené dielko.

Plusy - spletitý príbeh

          - slušne napísané dialógy

          - pohodová a plynulá hrateľnosť

          - grafika lokácií

          - hudba

          - atmosféra

          - rôznorodé minihry

Mínusy - pre niekoho dabing

              - niektoré príbehové zvraty sú mierne krkolomné

              - animácie pohybu postáv

              - minihrám nízka obtiažnosť skôr ubližuje


napísal de Bielawa 26.2.2011



Páči sa mi!

8.0
BLACK MIRROR 2 (POSEL SMRTI 2)

PC

Vývoj: dtp / Cranberry Productions
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 10.3. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19904)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk