Final Fantasy VIII

Ôsme pokračovanie série Final Fantasy to malo po hráčmi aj kritikmi oceňovanej siedmej časti ťažké. Nikto nečakal, že by mohlo byť ešte lepšie. Ono to ale lepšie naozaj je!

PC
pridal Blackened Halo 31.1.2011 o 8:16 pod používateľské recenzie

10


Už si ani nepamätám, či som vôbec niekedy po dohratí nejakej hry len mlčky sedel v kresle pozerajúc na čiernu obrazovku mojej TV, na ktorej práve dohrali záverečné titulky. Len sedel a nemyslel na nič, len na zážitok, ktorého som bol práve svedkom. Bez nádychu, ba čo len jediného pohnutia som, s dokorán otvorenými ústami a v ušiach doznievajúcou krásnou piesňou, vstrebával nádheru ukončenia jedného dokonalého diela. Zimomriavky si na mojom tele uskutočnili doslova bál, a niektoré to asi prehnali s alkoholom, pretože sa zatúlali na také miesta, o ktorých by som si ani nepomyslel, že by na nich niekedy husia koža mohla byť. Láska, neha, dobro a šťastie. To všetko spojené v úžasnej symbióze prechádzalo mojím telom ešte dlho, dlho po vypnutí konzoly. Je to ťažké opisovať niečo, čo každý cíti inak, čo v danom momente cítite presne takto len vy. Počas tejto chvíle existujete len vy a vaši hrdinovia. Na prvý pohľad sa zdá že sa toho deje málo, no v skutočnosti sa toho odohráva oveľa viac. Myšlienka strieda myšlienku. Prichádzajú otázky, na ktoré neviete (alebo nechcete?) odpovedať. Vaše vnútro je zmätené, pretože ešte nikdy nezažilo taký prudký nárast citov, napätia a konečného uvoľnenia. Až to nakoniec všetko skončí, vy si s úsmevom na perách a blaženosťou v duši, uvedomíte, že ste doteraz vlastne nič krajšie nezažili, a že to chcete zažiť znova.

Squall je 17 ročný mladík študujúci v Balamb Garden, akadémii vychovávajúcej a trénujúcej SeeD (elitné vojenské jednotky). Tento študent onedlho podstúpi test, na ktorý sa pripravoval vlastne celý život. Jeho snom je stať sa SeeDom. Je to v podstate introvert, nerád chodí do spoločnosti a ešte oveľa menej rád ukazuje svoje city. Vy ako hráč sa zhostíte práve neho, pretože on je hlavnou postavou, okolo ktorého sa bude sústrediť príbeh. Prídete na to čo znamenajú slová láska, odvaha a sebaobetovanie sa. Squallovi pri jeho teste budú sekundovať ďalší traja študenti. Seifer, jeho odveký rival, od ktorého má peknú pamiatku v podobe jazvy na čele. Zell, odvážny a trocha ľahkovážny bojovník rúcajúci sa strmhlav do každého nebezpečenstva a Quistis, ich učiteľka. Hlavnou úlohou Seed je riešiť konflikty po celom svete a vďaka tomu si aj čo to zarobiť, a práve takýto lokálny konflikt má Squall a jeho partneri vyriešiť. Ale nachádzame sa vo svete Final Fantasy a tu nie je nič také ako sa na prvý pohľad zdá, a tento malý konflikt sa ukáže len ako zástierka pre obrovskú hrozbu, ktorej bude musieť čeliť celá planéta.

Final Fantasy 8 sa dá s kľudným svedomím označiť za hru s monumentálnym, epickým či filmovým príbehom. Hlavnú zásluhu na tom má hlavne do detailu prepracovaný svet, príbeh a jeho minulosť a v neposlednom rade rozpracovaný charakter postáv. Ten je tu vykreslený do dokonalosti. Každým gestom, čo polygonová postava vykoná, ukáže kus svojho vnútra. Postavy sú tak skvelo napísané, že len letmý pohyb ruky vám bude stačiť na to, aby ste zistili ako sa daná postava cíti, čo ju trápi alebo vnútorne rozožiera. To, že vám stačí len jedno gesto, a nie sú potrebné žiadne zbytočné slová, len dokazuje, že sa tu stretávate s niečím neobyčajným, v rámci videohier ťažko zrovnateľným. Charaktery sú tu rôznorodé, od introvertného Squalla, cez namysleného Seifera a Quistis, ktorá má kvôli svojmu mladému veku problémy s autoritou, až po roztomilo bláznivú Selphie, záletníka Irvina a trochu navinú ale zato odvážnu Rinou. Každý z nich je rozdielny, no postupom hry zistíte, že toho majú spoločného oveľa viac, než by ste si mysleli. Rafinovanosť s akou je podaný príbeh a osudy jeho hrdinov by mu mohli závidieť aj hollywoodske filmy, a aj taký Pán Prsteňov (všetka česť jemu) vedľa neho vyzerá len ako bezvýznamný text jedálneho lístka.



Slovko rafinovanosť možno použiť aj vo spojení s hrateľnosťou. Novinka v podobe tzv. Junction systému sa dá považovať za najlepší a najotvorenejší systém v celej sérii Final Fantasy. Je to systém, ktorý prináša svieži vietor do plachiet RPG. Spočíva v spojení postavy s Guardian Forces (ochrannými bytosťami, v iných dieloch nazývaných espers, summons či eidelons), čo umožňuje následné vylepšovanie štatistík postáv prostredníctvom kúziel dodávaných do atribútov. To vám umožní vylepšiť sa až do takej miery, že by mal pred vami strach aj Chuck Norris. GF vám taktiež umožňujú schopnosť „draw“, čo je získavanie kúziel z príšer alebo z draw pointov umiestnených na zemi. Hrá sa tu na počet a nie sú tu žiadne mana points (MP). To znamená, že čím viac kúziel daného typu máte, tým ste silnejší. Ochranné bytosti majú vlastný level systém, HP a schopnosti, z ktorých budú ťažiť hlavne vaše postavy. Schopnosti, ktoré sa GF môžu naučiť sú rôzne. Niektoré vám dajú možnosť vyrábať si rôzne veci z iných vecí, vyrábať si rôzne druhy útočnej, liečivej alebo podpornej mágie, premieňať hracie karty na rôzne užitočné veci a omnoho viac. Možností je neúrekom. Čo sa týka mágie, tá má okrem útočnej sily aj funkciu zvyšovania štatistík. Mágie môžte vkladať do rôznych atribútov a tým si zvyšovať HP, silu, rýchlosť alebo schopnosť vyhnúť sa útokom. Taktiež si ju môžte zadať do špeciálnych atribútov umožňujúce rôzne stupne imúnnosti voči určitým kúzlam až do takej miery, že vám niektoré kúzla vyslané nepriateľom nakoniec životy doplnia, namiesto toho aby vás zranili. V hre je celkovo 43 kúziel rozmanitej sily a účelu, čo vám dovoľuje ich nekonečné kombinovanie s danou postavou a jej GFkom.

Táto hra sa líši od iných RPG aj v tom, že tu nie je možnosť vybavenia sa rôznym armorom, helmou alebo iným typickým RPG klišé. Tu všetko zabezpečuje mágia. Zbraní je tu tiež len niekoľko, pre každú postavu 4 až 6. Všetky zbrane sa musia vyrobiť v špeciálnom obchode Junk shop za pomoci rôznych vecí. To ale nie je med lízať, pretože tieto veci sú pomerne cenné a dajú sa získať buď vlastnou výrobou alebo tradičným dropom z monštier. Každá nová zbraň zlepšuje postave špeciálne schopnosti. Sú to schopnosti, ktoré daná postava môže použiť, až keď jej HP v boji klesne na kritickú hranicu. Monštrá a príšery navôkol vás levelujú s vami. To umožňuje rozmanité dropy z tých istých druhov na rôznych leveloch, čo je veľmi dôležité pre výrobu zbraní. Takže sa netreba báť levelovať, pretože koniec koncov nepriatelia levelujú len do určitého levelu a potom prestanú (to ale neplatí o najsilnejších monštrách v hre). Okrem iného to pomáha lepším dropom a nelevelovanie by malo za následok to, že by ste sa len sťažka dostali k potrebným ingredienciám pre výrobu zbraní. Súboje sú klasické ťahové fajnlfantazijovského typu a čaká taktiež vás starý známy systém náhodných súbojov. Počas hry môžte natrafiť na veľa nepovinných úloh, z ktorých najrozsiahlejšia je TRIPLE TRIAD. Je to skvelá kartová hra, vďaka ktorej môžte získať tie najlepšie karty. Dokonca aj tie môžte premeniť na rôzne špeciálne vecičky. Hranie kariet je nielen zábavné ale aj užitočné. Navyše sa pravidlá menia

v závislosti na regióne, v ktorom sa práve nachádzate, čiže TT neupadne nikdy do stereotypu.



Ruka v ruke s kvalitou príbehu a hrateľnosti ide aj grafické a hudobné prevedenie. Obe patria medzi špičku PSone. Grafika je oproti 7čke nápaditejšia a kvalitnejšia. Osobitú pochvalu zasluhujú aj-v-dnešnej-dobe-dych-vyrážajúce FMV sekvencie, z ktorých vám spadne sánka až do pekla. A to niekoľko krát. Dvorný skladateľ série Nobuo Uematsu vytvoril opäť náladotvorný soundtrack plný vzrušujúcich a prekvapivých momentov a každá zo skladieb sa vám skôr, či neskôr zaryjú do pamäti. Hudobná stránka skvelo odráža atmosféru miesta, v ktorom ste sa práve ocitli.

Hra nemá v podstate žiadnu slabinu a celkovo vám zaberie masívnych 120 hodín čistého času. Hrateľnosť, grafika, hudba, atmosféra, znovuhrateľnosť, to všetko je úplne na jednotku. Všetko je tu dotiahnuté do dokonalosti. Neverte pochybným rečiam sebanazývaných „fanúšikov“, ktorých vyľakal komplexný Junction systém a hĺbka citového vykreslenia postáv, ale dajte tejto hre šancu. Ako jedného času v dávnej recenzii na Gamespote recenzent poznamenal: „the latest Final Fantasy is the greatest game ever to bear the name“.
S týmto sa nedá nesúhlasiť.

Ďakujem za prečítanie

Verdikt:

Final Fantasy 8 je dôkazom toho, že videohry vás môžu dojať až k slzám. Rozsiahle JRPG dojíma osudmi hlavných postáv a triumfuje masívnou hrateľnosťou. Prekrásna hra, ktorú by mal prežiť každý.

Grafika          10

Hrateľnosť   10

Životnosť      10

Hudba           10

Originalita     10

Príbeh           10

Obtiažnosť    stredná


napísal Blackened Halo 31.1.2011



Páči sa mi!

10
FINAL FANTASY VIII

PS2
PC

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk