World of Goo

Čo to do pekla je ?

PC
pridal Antigon 28.1.2011 o 10:56 pod používateľské recenzie

9.5


 Čo je World of Goo ? Tí čo hrali, vedia. Predsa World of Goo vyzerá na prvý pohľad vyzerá ako nevinné, nezávislé, logické dielko. Prečo ale takáto mini hra spôsobila vo svete takýto rozruch, prečo vyčarila úsmevy na tvárach obrovského množstva hráčov, prečo je tomu tak ? Vyzerá to že ide predsa iba o klasickú logickú, nezaujímavú kravinu. Alebo... nie ? Pretože vo vnútri je to obor, svojou kreatívnosťou presahujúci niekoľko herných gigantov s 20x väčším rozpočtom.  World of Goo je neopísateľná precízna kultová záležitosť, určená každému hráčovi.Nie som fanúšik nezávislej scény, logických hier a už vôbec nehrám hru len preto, že sa o nej hovorí na každom kroku. Ale  v okamihu keď som sa dopočul o čudesnej a originálnej hre, uvidel gameplay a uvidel som úžasnú hravosť tohto titulu ktorý vo mne vznietil túžbu HRAŤ, som sa odhodlal, že túto hru si jednoznačne musím zahrať. A to som vôbec netušil, do čoho idem.

A ako keby zásadne, z World of Goo som mal po dohraní rovnaký pocit blaženosti, aký som mal naposledy pred rokmi, pri Vice City, čoby klenote medzi mojimi hrami. Prečo? Nie preto, že by hra mala úchvatnú grafiku alebo soundtrack, ani pre dokonale inovatívny koncept celej hry. Onemel som, pretože hra mala VŠETKO dohromady, podané kráľovsky lahôdkovým spôsobom ! Hra má jednoduché menu, ktoré neobsahuje nepotrebná grafické nastavenia, ale ani zmenenie rozlíšenia, čo je menšie negatívum. Samotný začiatok hry je klasický- v prvom leveli sa zoznámite ako fungujú záhadné guľôčky, na ktorých je postavená celá hra. Na začiatok uvidíte štvoruholník, ktorého každý vrchol pozostáva z jednej guľôčky a okolo neho sa voľne kotúľajú ďalšie čierne guľôčky, tzv. „Goo“.

Vašim cieľom je prestavať sa k rúre ktorá visí zhora a to tak, že každú jednu guľôčku môžete využiť tým že ju jednoducho myšou zoberiete a „zlepíte“ ju s vrcholmi základného štvoruholníku- každá guľôčka sa môže spojiť len s vrcholmi. Takto to pokračuje až kým sa nedostanete k rúre, ktorá začne vysávať guľôčky, ktoré zvýšili a tých je na prejdenie levelu vždy určitý počet, takže sa musíte snažiť, prejsť čo najšetrnejšie. Ale to nie je jediná vec, ktorá vám hru sťaží. Bude to samotná fyzika, ktorá vás celú dobu sprevádza. Čím staviate vyššie, staviate aj nerovnejšie a to má následky- nevinné kývanie zo strany na stranu môže viesť k totálnemu zrúteniu. Niekedy je to naozaj problém ustrážiť, pretože postupom hry sa dostávate do všemožných krkolomných levelov, z ktorých niektoré sú naozaj „hard core“. Neskôr vám hra našťastie sprístupní možnosť „skip“, ktorou môžete nejaký ten level preskočiť. Ďalším uľahčením sú biele vtáčiky, ktoré lietajú po obrazovke a po kliknutí na jedného z nich, vás hra vráti o jeden ťah späť. Nič z týchto vylepšení však nekazí zážitok z hry a aj s nimi sa niekedy poriadne zapotíte.

Určite si každý všimol, akým štýlom tu disponuje grafika. Ak si vravíte že tento typ pre vás nie je, mýlite sa na 90%. V prvom rade preto, lebo grafika v tejto hre nie je dôkazom technickej vyspelosti, ale skutočným umením čo v hernom priemysle nie je každodenná záležitosť. Dizajn levelov je bezchybný. Hra vám po celú dobu ponúka rozmanité prostredia a každé z nich má svoju atmosféru. Začínate v lete na svetlých trávnatých porastoch, prehráte sa cez pochmúrnu jeseň a zimu, o úspech sa budete snažiť aj vo virtuálnom svete, či rôznych továrňach.  A to nielen po grafickej stránke, ale v každý level má svoju váhu a pochopiteľne- prechádza sa inak. Už od prvého levelu vás chytá závislosť vzbudená zvedavosťou, aký level bude ten nasledujúci. A zaručene, niektoré z nich vám zostanú zaryté v pamäti dlho po dohratí.

Samotných „Goo“ je niekoľko druhov, postupne sa s nimi stretnete. Niektoré môžete „odlepiť“ od tých, ktoré sú už zastavané a tým pádom nepoužiteľné (parádny efekt to má keď odlepíte jednu zo základných, a už len vidíte ako sa vám búra celá pyramída). Iné sa zase dokážu zlepiť len s jedným vrcholom, sú horľavé, viacej pevnejšie... a už nechcem prezrádzať. Je tu ešte malý bonus, v podobe voľného stavania pyramídy z guľôčok, ktoré zostali zvyšné z klasických levelov. Ak budete dostatočne zrčučný, môžete sa vo výške pyramídy dostať medzi prvé miesta zo všetkých hráčov. Podiel na mojej závislosti na tomto titule mal aj bláznivý soundtrack, ktorý bol podľa situácie šialený, temný alebo dosť podivný, no namixovaný na jednotku ! Ešte niekoľko týždňov po dohratí som si ho púšťal na Youtube, aby som si udržal extázu z hry. Čo je podivuhodné, hra má príbeh, i keď čudný, ale má. Nechcem ho však prezrádzať, jednak že by som nevedel zreprodukovať ani začiatok a tiež by som skazil prekvapenie tým, ktorý WoG ešte nehrali.

World of Goo je hra zaujímavá svojou čudáckosťou , návyková svojou originalitou, zábavná všetkými svojimi konceptmi. Po celý herný čas som mal pocit že ma hra prekvapuje. Žiadna nuda, od začiatku do konca. Ono jediné negatívum- nemožnosť zmeniť rozlíšenie, ma neodradilo do hrania, ani neobmedzovalo, ale pre niekoho môže byť problém. Beztak, World of Goo je epická záležitosť pre hráčov každého žánru (škoda že nie platformy) ktorý majú pevnejšie nervy, pretože World of Goo je HRA :)


napísal Antigon 28.1.2011



Páči sa mi!

9.5
WORLD OF GOO

PC
Wii

Vývoj: 2d boy
Štýl: Logická
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk