40 winks

Svet snov je v ohrození. Sny sa premenili v nočné mory a svet pohltila temnota. Dvaja súrodenci Ruff a Thumble sú pripravený čeliť tomu a zbaviť svet temnoty tým že zachránia 40 winkov.

PS2
pridal Roné 1.1.2011 o 20:13 pod používateľské recenzie

7.5


Sny pozná asi každý z nás. Je to akýsi prejav vnútorného podvedomia ktorý sa vytvorí z našich spomienok alebo sa premietne udalosť ktorá vás ešte len čaká. Trvá len pár sekúnd pred tým než vstanete. Podľa taoizmu existuje sen v týchto formách: obyčajný sen, ktorý sa objavuje sám od seba; sen vyvolaný strachom, myslením na čosi, čo nás trápi; radostný sen. Udalosti v nich bývajú často nezmyselné, nepravdepodobné ale i to nás často prinúti sa nad nimi zamýšľať. Sme len ľudia a sny mávame aj keď ich zmysel nedokážeme pochopiť a často nás to trápi, ale ako by sme sa cítili kebyže ich nemáme? Náš spánok by bol len akousi prechádzkou tmavým, nemým svetom bez života?

Odpoveďou na túto otázku je nádherná rozprávková hra menom 40 winks ktorú publikoval v roku 1999 Eurocom Entertainment Software a GT Interactive Software pre videohry konzoly PlayStation. Je to akčná adventúra s rozprávkovým nádychom, veľmi podobná štýlu hre Banjo-Kazooie (Nintendo 64) alebo Crash Bandycoot (PS1).




                                                    Ruff a Thumble sú pripravený čeliť všetkému.

Dej 10/10


Nastala prekrásna noc. Hviezdna obloha žiari nad čarovnou krajinkou spolu s mesiacom ktorého prenikavý jas osvetľuje detskú izbičku. V izbe vládne ticho. Dvaja súrodenci Ruff a Tumble pred spaním rozmýšľajú o príbehu ktorý im matka porozprávala o winkoch, zvieratách ktoré celí deň spia len preto aby v noci prinášali ľuďom po celom svete sny. No bola to len rozprávka na dobrú noc a dvojčatá zaspali. Onedlho sa ale zobudili do iného sveta, ktorý sa ani zďaleka nepodobá tomu predchádzajúcemu. Izba je stále rovnaká ale všetko sa zmenilo. Niečo asi nie je v poriadku. Celý ich svet obklopuje temnota. Na hľadanie odpovede sa vydajú Ruff a Thumble do nebezpečenstva hľadať príčinu, ktorá sa stala vtedy, keď ich zo spánku prebudili nočné mory ktoré spôsobili Hood-Winkovia. Hood-Winkovia sú protiklad winkov. Neprinášajú pekné sny ale nočné mory. Ale kde sa vzali? Muž menom NiteKap, čo je hlúpi namyslený, škodoradostný sebec ktorý mával problémy so spánkom, poslal svojho poskoka Threadbeara aby uniesol winkov a premenil ich na Hood-Winkov. Winkov zostalo vo svete snov iba 40 a vašou úlohou je všetkých nájsť skôr než sa premenia na Hood-Winkov. Táto misia však nebude jednoduchá. Čaká na vás totižto celé kvantum príšer fantasy charakteru, veľa hádaniek ale predovšetkým veľké a nezabudnuteľné dobrodružstvo.  Svet snov je ohrozený a vy to môžete zmeniť.

Hrateľnosť  7/10


Ako náhle začnete novú hru, ponúkne sa vám výber postavy. Je len na vás ktorá z nich sa vám zapáči viac. Ruff je malí chlapec ktorý nesníva o ničom inom než sa stať superhdinom. Tumble je dievča ktoré je trošku tichšie než Ruff , ale v podstate sa okrem výzoru nejako  moc neodlišujú. Ktorá z nich bude tá lepšia nechávam na vás. Začínate hru menším tréningom vo vlastnom dome. Je to akčná adventúra a na to aby ste vedeli čo presne máte robiť je potrebné počúvať svojho sprievodcu svetom snov Wake Wakeho. Je zobrazení ako malí budíček. Po chvíli potulovania sa v dome, zistíte že tam pribudlo 40 dverí ktoré vedú do rôznych rozprávkových svetov. To isté je i vonku. V záhrade si poletuje bosorka na metle, zo stromu padajú obrovský pavúci, v knižnici vás napadne zombie alebo natrafíte na Hood-Winka ktorému z radosťou doprajete kopačku. V každej misií máte za úlohu nájsť niekoľko predmetov. Bývajú to kolieska na otváranie dverí, známky v podobe mesiacov, pomocou ktorých môže postava kričať na nepriateľov, ale čo je podstatné nájdete i winkov. Vaše HP tu zastupujú znaky písmena Z. Jedna vec mi tu viac-menej vadila. Za každým čo vás uderí nepriateľ, tieto znaky strácate, no môžete si ich znovu pozbierať. V tomto smere nám tvorcovia túto hru až príliš zjednodušili.



Na takýchto úsekoch sa kvôli kamere často padá dolu :( 



Ovládanie tejto hry je jednoduché až na malé chyby ktoré sa prejavujú pri skákaný, kedy kamera môže sklamať a vy poletíte do jamy. Preto analógové ovládanie radšej nezapínajte.

V každej jednej úrovni máte rozmiestnené malé krabičky (Jack-in-the-box),  pomocou ktorých sa môže vaša postava pretransformovať na inú, silnejšiu postavu. U Ruffa sú to postavy šaša, pračloveka, super hrdinu a ninju ktorý mi zostal navždy v pamäti najme svojím výkrikom : YHOOO! U Thumble sú postavy výzorovo odlišné, ale v podstate tie isté. Tieto premeny sú pre hru dôležité. Nejde len o rýchlejšie zabíjanie nepriateľov ale niektoré úrovne nie je možné bez týchto morfov prejsť.  Napr. Ruff by bez morfu nikdy nedokázal skákať do výšky. Hra sa zdá byť jednoduchá, no sú situácie kedy vám už neustále prichádzajúce príšery budú liezť na nervy pretože sú takmer všade. 

Grafika 9/10


Možno každému pripadá táto hra ako pre deti. Nie je to až tak docela pravda. Hra je nabitá ťažkými hádankami, skákačkami ktoré dávali riadne zabrať aj mne samej. Každopádne je to návyková hra ktorá si vás pripúta nie len hraním ale vtipnými ukážkami na ktorých sa dokážete pekne pobaviť. Predovšetkým sú to scény z NiteKapom a jeho poskokom Threadbearom ktorý sa neustále budú hádať pre hlúposti. NiteKap a jeho neustále hundranie je jedna z najlepších sekcií v hre. Za to vám ručím.

Rozprávkové intro je tiež prekrásne spracované. Najprv vás zoznámi z Ruffom a Thumble a potom z NiteKapom a jeho poskokom Threadbearom. Hra je vlastne šialeným dobrodružstvom. Prejdete sa po vraku pirátskej lodi, zájdete na inú planétu či do predhistorického sveta. Jediným čo sa nemení je neustále množstvo príšer. Príšery sú krásne graficky spracované, podľa starých fantasy príbehov. Od zombíkov cez žralokov, kostlivcov, mimozemšťanov až po samotného final bossa.

Celkovo je hra na veľmi dobrej grafickej úrovni. Nepočítajte z nejakými kockami a podobne. Dokonca si môžete k daným situáciám prispôsobiť pohľad. Takpovediac všetko čo môže ponúknuť rok 1999. Jedna z vecí ktorá mi vadila  je veľmi malí výskyt hlavných postáv v ukážkach. Hlavné postavy sa v ukážkach takmer nevyskytujú keď nerátame intro a outro čo ma dosť sklamalo.




                                          NiteKapové kráľovstvo . Jeden z najkrajších pohľadov v hre.

 


Minihry a hádanky 10/10


Jednou z najlepších sekcií v hre sú práve minihry a hádanky, ktorých je tu neúrekom. Prejdete sa pirátskej lodi, kde budete musieť strieľať z dela. Zveziete sa na malej, pohonnej rakete alebo  sa budete musieť šplhať po lane nad lávou. 40 winks je doslova pretrieskaná hádankami, ktoré na vás čakajú v každej misí v rôznych podobách. Niektoré sú jasné ihneď, no niektoré dajú dobre zabrať.  

Zvuk 10/10

Ďalším dobrým aspektom hry sú zvukové efekty a soundtracky vytvorené vzhľadom na prostredie v ktorom hráte.  Niekedy je veselá, inokedy temná a strašideľná. Jednou z mojich najobľúbenejších bol strašidelní sountrack, ktorý hral počas vašej  „ prechádzky“cintorínom. Strašidelná hudba ktorá v kombinácií z nečakaním napadnutím príšery v hráčovi vyvoláva strach, aj ked je to vlastne rozprávková hra. Okrem toho sú postavy prekrásne nadabované a po transformovaní na inú postavu menia svoj hlas. Takisto majú svoj hlas príšery ale aj prostredie. Zvuku v tejto hre naozaj nie je  vytýkať.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Plus+

+ Pútavý príbeh

+ Po ukončení možnosť pokračovať z inou postavou

+ Veľa hádaniek

Mínus-

- Zlé ovládanie v niektorých úsekoch.

- Niektoré levely dlhé a nezáživné

- Žiadne bonusy

- Ukážky v hre sú málokedy s hlavnými postavami

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To je k tejto hre asi všetko. Určite som mohla aj viac napísať ale už naozaj nie je čo povedať . Ako som už spomínala nie je to hra len pre deti ako sa na prví pohľad zdá. Stačí si len k nej nájsť cestu ako som to urobila i ja. Je to príjemná oddychovka na odreagovanie a zabavenie sa. Oplatí sa ju prejsť už len kvôli jej prekrásnemu rozprávkovému príbehu. 


napísal Roné 1.1.2011



Páči sa mi!

7.5
40 WINKS


Vývoj: Eurocom Entertainment Software
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19870)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk