Saboteur

GTA štýl zasadený do prostredia druhej svetovej vojny…

PC
pridal KOnev 22.12.2010 o 8:45 pod používateľské recenzie

8.0


Píšu sa roky 1939 až 1945, teda roky v ktorých sa celý svet trápil pod záštitom druhej svetovej vojny. Trápilo to tiež Seana a jeho priateľov. Sean Devlin írsky mechanik, odmalíčka chcel byť pretekár, žijúci vo francúzskom hlavnom meste, ktoré rovnako ako veľa iných oblastí, trýzni druhá svetová vojna.

 Sean je írsky chlapík, ktorého donedávna zaujímali akurát tak ľahké ženy a chlast. Politické konflikty boli to posledné čo ho trápilo, ale nacisti mu ležali v žalúdku. Po menšom konflikte s nimi, zabili Seanovi jeho najlepšieho priateľa a z ingorantského mechanika sa stal muž, ktorý azda najaktívnejšie viedol odboj proti režimu vlády Adolfa Hitlera. Odboj pre Seana nespočíva v štrajkovaní s tabulami pred fašistickým ústredím. Mechanik chce odbiť rovnakou mincou a síce so samopalom v ruke. Nacistov je plné mesto a temperamentný Ír  sa nemôže nečinne prizerať tomu, ako padá jeden ľudský život za druhým a nie je sám. Vittore, Veronique, Jules či Luc sú s ním v boji proti fašizmu.

Samozrejme postupom času bude odboj silnieť a postavenie pár nespokojencov sa časom strhne na veľký boj proti nacistom. Sean bude vodca odporu. Mohli by ste si povedat, že vojnových hier o druhej svetovej vojne bolo dosť, ale toto ani zdaleka nie je klasická vojnová hra. Už len third person kamera nám napovie, že je to skôr hra typu GTA, ale zasadená do vojnového prostredia druhej svetovej vojny... Kombinacia ktorá určite stojí za vyskúšanie. Príbeh v hre dotváral skvelú  atmosféru The Saboteur a určite potešil.

Nič menej vzhľadom na dobrý námet si myslím, že sa z toho dalo vytrieskať ešte viac.  Hlavným vinníkom nevyužitého potenciálu hry, ale určite nie je príbeh, ktorý patril k tomu najlepšiemu v Saboteur. Vinníka by som hľadal skôr v občas arkádovom spracovaní hry a viacerých technicky slabích veciach. Či už fyzika, ktorá bola veľmi slabá, alebo rôzne maličkosti ako spracovanie vody, pri nej som mal pocit, že som omylom spustil Mafiu 1.

 Grafický dizajn by ale určite pôsobil omnoho lepšie, keby bol v hre anti aliasing. Hrany boli naozaj neostré a škaredé. Vykreslovanie absolútne odveci, dohľadnost podpriemerná a to som mal všetko naplno. Technickej stránke hry naozaj je čo vyčítať, ale aby som nebol nespravodlivý Pandemic potešil obrovským otvoreným mestom a pekným level designom. Štvrte ovládané nacistami, bez náznaku nejakého občianskeho odporu, boli farebne ladené do šeda a takisto tam neustále pršalo a všetko vyzeralo absolútne beznádejne. Netradičný ale zaujímavý prvok, ktorý dotváral pochmúrnu atmosféru druhej svetovej vojny. Kontrast medzi okupovanými miestami obsadenými nacistami a odbojovým štvrtiam bol veľmi vydarený. Dodáva to hre jedinečnú atmosféru.

 Ďalším dôležitým prvkom hry je mesto. Veľmi pekne stvárnený Paríž, ktorý je obrovský... Eiffelova veža je krásne vyditeľná, tiez nacistické vzduchoľode sú všade okolo vás. V hre je takisto viacero lokalít hlavná lokalita pre Seana je podnik Belle. Podnik, hmmm... skôr bordel, takže Sean, klasický Ír, nemôže byž šťastnejší, ako keď príde do Belle, čo je vpodstate jeho domov, a zapáli si cigaretu. Lokalít je ale v hre oveľa viac a postupom času stále pribúdajú. Hra má takisto veľa áut či zbraní. Autá su spracované slabšie, či už jazdné vlastnosti alebo grafické spracovanie. Aj keď grafická stránka modelov nevyzerala zle.

Tiež závodné autá boli pekne spracované a mali pekný zvuk, ale dosť chýba deštrukčný model, ktorý je nulový. Audio tiež neohúrilo, napríklad hudba je taká nejaká, do takej doby určite mohli dať aj lepšiu, takže z rádií v aute máte na výber ale dobrej pecky sa nikde nedočkáte, navyše mám pocit, že každé z rádií hra 5 pešníčiek dookola... Potom tam chýbajú maličkosti typu, že keď zhodim plechový kontajner nič nie je počuť a podobné  nedorobky... Ale zvuky zbraní sú obstojné rovnako ako zvuky motorov.

Saboteur je veľký projekt, ktorý ale narozdiel od iných komerčných hier ponúka veľmi slúšnú hernú dobu. 10/12 hodín hlavnej príbehovej línie je na dnešnú dobu veľmi slušné, s vedľajšími misiami poskočí herná doba na 15 možno 16 hodín a pokiaľ nechcete na mape žiadne upršané šedé miesto, musíte zničit všetky nacistické veže, reflektory a iné... takže pokiaľ sa rozhodnete nastoliť na vašej mape totálnu demokracie tak vám herná doba poskočí o ďalšie tri hodiny. Takže aby ste už naozaj nemali čo robiť v hre musíte si za ňu sadnúť na 18 hodín minimálne, to je naozaj viac ako obstojné.

Samozrejme koho hra baví presedí za ňou ešte viac času, kedže underground club v Belle je stále otvorený, závoďaký si môžte stále kupovať, v meste máte veľa vymožeností a preteky nájdete všelikde. Je veľa hier za ktoré sa neoplatí vyhodiť peniaze, pri súčasnom trende, kedy prejdete hru za jedno poobedie, viz. Call of Duty, ale pre hráča, ktorý má rád hry, založené na skutočných udalostiach, je Saboteur skvelá voľba a stojí to za to, 16 hodín kvalitnej zábavy

je dnes celkom dosť.

 Ale aj napriek všetkým pozitívam to stále nie je tak dobré ako to byť mohlo, keby EA dali Pandemicu viac času na dokončenie hry. Chyby v hre sú síce po väčšine iba maličkosti, ale z detailov sa robí dojem a Saboteur občas po technickej stránke nemilo prekvapil okrem občasných bugov, najmä vecami, ktoré som písal vyššie. Pokiaľ by tieto detaily Pandemic doladil, Saboteur by patril medzi najlepšie hry roku 2010, ale aj tak sa Pandemic nemá za čo hanbiť... Takže v krátkom zhrnutí, je Saboteur veľmi dobrá hra, ktorá ale aj tak nenaplnila svoj potenciál.

Plusy:

+príbeh

+veľké otvorené mesto

+herná doba

+skvelá netradičná atmosféra

Mínusy:

-niektoré grafické nedostatky

-chyby v hrateľnosti (cover systém a iné...)


napísal KOnev 22.12.2010



Páči sa mi!

8.0
SABOTEUR

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / Pandemic studios
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4.12. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk