Pro Evolution Soccer 2010

Ďalší ročník najvernejšej simulácie futbalu na PC od japonských vývojárov z KONAMI.

PC
pridal Dado94 3.9.2010 o 13:03 pod používateľské recenzie

6.5


Je to už nejaký ten rôčik, čo sa na herný trh dostala futbalová hra s názvom podľa futbalovej asociácie, čiže väčšine hráčov veľmi dobre známa FIFA. S pribúdajúcimi novými a novými ročníkmi však kvalita tejto vtedy jednej z najúspešnejších a možno aj najúspešnejšej série hier so športovou tematikou, začala upadať. Až nakoniec v roku 2003 prišiel takpovediac zaslúžený trest pre vývojárov z EA Sports v podobe viac než rovnocenného konkurenta z dielne dovtedy neznámych japonských vývojárov, ktorý dostal názov Pro Evolution Soccer, dnes už väčšina hráčov dobre známy aj pod skratkou PES. FIFA a PES zvádzali ešte niekoľko rokov na hernom trhu tuhý boj o srdce futbalového fanúšika túžiaceho po kvalitne spracovanej simulácií futbalu, no potom, čo mala séria PES hlavne na počítačoch jasne navrch, sa vývojári z EA Sports stiahli a zamerali sa hlavne na konzolovú verziu hry. KONAMI tak stratili svojho najväčšieho a prakticky jediného konkurenta v oblasti futbalu na PC. Po tomto dlhom rozmýšľaní sa mi v hlave vybavuje jedna otázka. Nespôsobí fakt, že PES má na PC prakticky nulovú konkurenciu pokles úrovne tejto futbalovej série presne tak, ako to bolo v prípade konkurenta z dielne EA Sports?

V roku 2009 sa na trhu s hrami objavil doteraz najnovší futbal na PC od tvorcov z KONAMI s názvom Pro Evolution Soccer 2010. V minulom ročníku vývojári ukázali, že majú v zálohe niekoľko zaručených „trikov“ v podobe herných noviniek, vďaka ktorým, prehnane povedané, donútia hráčov kúpiť si ich nový výtvor. V prípade ročníku 2009 tými bodujúcimi novinkami boli mód Become a Legend, ktorý už rok predtým vytiahli aj konkurenti z EA Sports pod názvom Be a Pro, a i tým menej sčítaným futbalovým fanúšikom známa Champions League (Liga Majstrov), čiže najznámejšia klubová súťaž na starom kontinente.

Na rozdiel od PES2009, v ktorom sa mohli hráči tešiť na spomínané novinky Champions League a Become a Legend, najnovší diel neprináša žiadnu novinku, čo sa týka herných módov. Hráč sa tak opäť bude musieť uspokojiť s už spomínanými módmi plus s klasikou, ktorú v sebe prinášajú jednoduchý priateľský zápas, možnosť odohrania jednej z líg či pohárov za jednu z reprezentácií (samozrejme ani majstrovstvá sveta či Európy nie sú licencované a hráč sa tak nedočká ani autentických trofejí), skúsiť si tréning s ľubovoľným možstvom, a samozrejme Master League, v ktorej sa stávate manažérom a trénerom mužstva v jednej osobe. Práve tento herný mód je už dlhoročnou zárukou kvalitnej zábavy hernej série PES a viacerí z vás si určite tento „žráč voľného času“ nenechajú opäť ujsť. Znovu si v ňom môžete utvoriť základnú jedenástku vybraného mužstva, nakupovať či predávať hráčov, alebo v prípade dobrých výsledkov získať peniaze od sponzorov, ktoré vám pomôžu v otázke vyplácania hráčov. Práve tento mód ma „prilepil“ na stoličku a donútil ma zahrať si nového „psa“ zas a zas, aj keď som práve na hranie futbalu nemal náladu. Ohľadov módov ma však sklamala absencia možnosti vytvoriť si vlastný turnaj či ligu, takže s myšlienkou vytvoriť si napríklad kvalifikáciu na majstrovstvá sveta a virtuálne na ne postúpiť s našim tímom sa musel rozlúčiť.

Už nikoho, kto má so sériou PES akú takú skúsenosť, neprekvapí fakt, že licencia na zmienenú klubovú súťaž bola len jednou z mála licencií, ktoré sa rozhodli v KONAMI zakúpiť. Okrem nej sa objavilo len pár nových licencovaných klubov, napríklad turecký Sivasspor, grécky PAOK Thessaloniki, rumunský Urinea Urziceni, či ukrajinský FK Metalist Kharkiv. Aj napriek tomu, že sa objavili viaceré nové kluby, ktoré vo svojich ligách zapadajú len do priemeru, najlepšie tímy z našej zeme, čiže MŠK Žilina alebo Slovan Bratislava by ste v hre nenašli, nech by ste sa akokoľvek snažili. Oveľa väčšou hanbou je však fakt, že KONAMI nezakúpili licencie ani na tímy z líg, ktoré sú v hre, čiže napríklad taký Arsenal Londýn sa v hre volá North London a ešte známejšia Chelsea Londýn dostala od Japoncov názov London FC. Licencované rovnako nie sú ani niektoré reprezentačné výbery, medzi ktorými sa ako obyčajne objavuje aj slovenská reprezentácia, takže sa môžete tešiť na starých známych Karmana, Miucala, či Halitama. Dúfajme však, že po čiastočnom úspechu našej reprezentácie na nedávno skončených majstrovstvách sveta v Južnej Afrike sa vývojári polepšia a hráči zo Slovenska tak konečne nebudú musieť sťahovať rôzne patche, poprípade ručne premenovávať hráčov, aby tak dosiahli aspoň akú takú podobu s realitou. Nebojte sa však, okrem nás sú za rovnaký problém určite nahnevaný aj Srbi, Ukrajinci alebo Walesania, ktorých reprezentácie sú na tom takisto ako tá naša. I keď v KONAMI si na licencie nikdy nepotrpeli, je smutné, že aj potom, čo sa stali hlavne na trhu s počítačovými hrami číslom jeden, neinvestovali do licencií viac peňazí.

Aj napriek týmto nedostatkom Pro Evo stále udržiava herný model na dosť vysokej úrovni a práve vďaka nemu si aj väčšina hráčov túto hru zaobstará. Vývojári nasľubovali ohľadom hrateľnosti viaceré zmeny, no je fakt, že dodržali len niektoré. V prvom rade je to ešte väčšie priblíženie k realite, KONAMI svojmu dielu ubrali dynamiku z minulých dielov a hra sa tak opäť sčasti zbavila kabátu arkády a tak pohyb hráčov na ihrisku je opäť o niečo uveriteľnejší ako minulé roky. Nedočkali sme sa však sľubovaného 360-stupňoveho pohybu hráča na ihrisku a tak hráč s loptou, ktorého ovládate, beží vždy akoby po presne vyznačenej priamke. Takisto prišlo aj k zmene pri autových vhadzovaniach, je však diskutabilné, či táto zmena prospela. Na jednej strane sa síce konečne dokážete postaviť pri súperovom vhadzovaní pred jeho hráča a tak pri dostatočnej rýchlosti máte veľkú šancu zmocniť sa poľahky lopty, na druhej strane však zmizla možnosť zahrávania autu do behu, čo je podľa môjho názoru úplne nepochopiteľné. Inovácií sa dočkal aj systém kopania penált, pri ktorom som si okamžite povedal jediné slovo - katastrofa. Bolo to však našťastie len prvý dojem, na systém penált som si totiž postupne zvykol a hlavne pri rozstreloch po nerozhodnom zápase máte oveľa väčšiu šancu premeniť pokutový kop aj s hráčom, ktorý sa na túto činnosť nikdy v minulých ročníkoch nehodil a väčšinou ani len netrafil brány. O niečo ťažšie je to už, keď rozhodca odpíska penaltu pre vás počas prebiehajúceho zápasu. Ovládanie totiž v tej chvíli závisí aj do kamery, ktorú máte počas hrania nastavenú.

Pri zmienke o rozhodcoch sa musím nad týmito „mužmi zákona“ na futbalovom ihrisku pozastaviť. AI rozhodcov nikdy nebola silnou stránkou podobných hier a inak tomu nie je ani pri tejto hre. Pokiaľ hráte nanajvýš na tretiu najťažšiu obtiažnosť (Regular), dá sa to ešte prežiť, i keď nepískanie ruky je dosť nepochopiteľné. Hráči, ktorí však čakajú nejakú výzvu a zahrajú si na štvrtej či dokonca piatej obtiažnosti, budú výkonom rozhodcu sklamaný. Ten akoby schválne, snažiac sa hráča priviesť do stavu zúrivosti, píska proti hráčom ovládanému tímu každý maličký priestupok, ktorého sa dopustí. Naopak pri tíme ovládanom počítačom si buďte istý, že faul odzadu v pokutovom území zapíska možno v jednom z desiatich prípadov.

Ani umelá inteligencia, či už vašich hráčov alebo súpera, sa príliš od minulých ročníkov nezmenila. Najlepšie sa to dá jednoznačne spozorovať pri brankároch. Často sa totiž stane, že brankár zareaguje na strelu úplne zle a nereálne, pár krát sa mi dokonca stalo, že si loptu, najčastejšie po odrazení od žrde, zrazil sám do brány. Podobné veci sa stávajú aj hráčom, logicky najčastejšie obrancom, ktorých reakcie sú neraz pomalé a priam nelogické, keď sa miesto odkopnutia lopty z prvej pokúsi určitý hráč loptu tesne pred bránkovou čiarou ešte spracovať a to vedie k vlastnému gólu. Ani ostatní hráči nie sú bezchybní. Neraz sa vám vlastný spoluhráč pripletie do strely, poprípade akoby neskoro zareaguje na prihrávku a loptu nezachytí, alebo sa rúti po lopte, aj keď je jasné, že ju nedobehne a hráčovi pred počítačom vtedy akoby zlyhá ovládanie a hráč sa jednoducho nedá zastaviť. Na(ne)šťastie, ani počítačom riadený tím veľa múdrosti nepobral. Viackrát sa totiž hráčovi v prípade, že vyhráva, stane, že súper ovládaný počítačom nevyvíja žiadnu snahu o vstrelenie vyrovnávajúceho, poprípade kontaktného gólu a miesto toho si jeho obrancovia prihrávajú loptu na vlastnej polovici ihriska, ako keby sa snažil udržiavať stav nezmenený.

Po grafickej stránke sa hra ako u väčšiny spomínaných bodov prakticky nezmenila. Opäť sú hráčovi ponúknuté perfektne spracované výzory hráčov, takže aj počas hry bez problémov spoznáte takých hráčov ako sú Messi, C. Ronaldo či Ibrahimovič, ktorého spoznáte hlavne vďaka bujnej hrive a výške. Mínusom je však, že hra beží na starom, opozeranom engine, ktorý tak rozhodne nepôsobí dobrým dojmom a určite viacerí z verných fanúšikovej futbalovej série PES od budúceho ročníka očakávajú nový engine, s ktorým sa zatiaľ pýši len konkurent z dielne EA Sports, ale len na konzolovej scéne.

Hra sa rovnako nemôže pýšiť ani čo sa týka zvukovej stránky. Hráčovi ponúka 27 nových licencovaných, väčšinou neznámych skladieb, medzi ktorými však zaznejú aj pomerne známe hity od Kaiser Chiefs a The Chemical Brothers. Soundtrack je naozaj skvelý, to sa však rozhodne nedá povedať o komentátoroch. Zo začiatku sa zdal byť dobrý, no postupne ma opakované výroky Jona Championa a jeho spolukomentátora Marka Lawrensona začali poriadne iritovať.

Zlepšenia sa dočkal aspoň multiplayer. Práve s hrou po siete bol v minulých dvoch ročníkov dosť veľký problém a tak sa vývojári konečne rozhodli niečo s tým urobiť. Hra síce občas padne, no konečne je možné dostať sa priamo do konfrontácie s ďalšími hráčmi oveľa skôr. Navyše hra obsahuje aj možnosť tvorby alebo pripojenia sa do už vytvorenej komunity v rovnomennom móde.

Verdikt: Nedá sa povedať, že by nový Pro Evolution Soccer sklamal na celej čiare, rozhodne sa však od neho očakávalo viac a je viac než zjavné, že podobne ako FIFA v minulosti, aj táto séria sa dostala do mŕtveho bodu. Málo noviniek, z ktorých až na výnimku kopania penált všetky sklamali, rozhodne neuspokojí fanúšikov tejto futbalovej simulácie. Treba preto dúfať, že vývojári z EA Sports dodržia svoj sľub, prinesú aj na PC nový engine známy z konzolových verzií a donútia tak vývojárov z KONAMI priniesť na trh vylepšený PES 2011, ktorý nebude podobne ako tento krokom späť.

+ herné módy

+ animácie hráčov

+ soundtrack

+ multiplayer

+ nový model kopania penált

- licencie

- starý engine

- AI rozhodcov, súperov a niekedy aj vlastných hráčov

- takmer žiadny novinky

- prázdne sľuby vývojárov (napr. 360-stupňový pohyb)

- komentátori

Hráči vedia gól poriadne osláviť.
Toto sa mi na trofej FIFA pre víťaza MS veľmi nepodobá.
Môžete si vytvoriť hráča podľa vlastných predstáv.
Manchester United v sezóne 2015/2016.
Nechýbajú akrobatické kúsky hráčov...
...ani góly rezonujúce z nich.
Zdá sa, že pôjdem do mínusu.
Začína sa zápas Ligy Majstrov.
Jasný faul v pokutovom území, rozhodca má však na to iný názor.

napísal Dado94 3.9.2010



Páči sa mi!

6.5
PRO EVOLUTION SOCCER 2010

PC
PS2
PS3
PSP
Xbox 360
Wii

Vývoj: Konami / Konami
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20069)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk