Ako písať recenzie?

Niekoľko rád, ako písať recenzie, alebo pridávať obrázky, či videá.

PC
pridal life28 29.8.2010 o 9:22 pod používateľské články

Rozhodol som sa napísať článok o článkoch, len pre Sector a užívateľov, ktorí tu píšu. Je to na podnet vás, užívateľov, a tých, ktorí začínajú s písaním recenzií. Možno si tieto slová zoberiete na vedomie, možno sa poučíte, no chcem vám odovzdať niektoré všeobecne známe fakty o písaní článkov. Nie som ten, kto má kvalitné recenzie, ani nie som natoľko dobrý, aby som iných poúčal, no doteraz som dostával niekoľko súkromných správ s prosbou o pomoc pri písaní a pridávaní článkov. Nájdete tu teda užitočné rady.

 

Príprava pred písaním

 

Ak už sa rozhodnete napísať nejakú tú recenziu na danú hru, alebo produkt, musíte sa podrobiť čo najhlbšej štúdii. Ak hru prejdete narýchlo a za pár hodín, ako kolegovia z PC ZONE, stane sa, že hru predčasne zhodnotíte a v recenzii nespomeniete ani základné fakty. Je dobré si hru užívať, a aj keď vás príliž nebaví, treba preskúmať čo najviac funkcií v hre. Narazíte tak často na zaujímavé aktivity, bonusy, alebo odkazy, o ktorých hráči nevedia, teda recenzia ich prekvapí a zaujme. Počas hrania je dobré robiť si nejaké screenshoty, alebo práve tie zaujímavosti si zapísať na papier. Pri písaní recenzie tak jednoducho opíšete vec, na ktorú ste v hre narazili a teda sa nestane, že to zabudnete.

 

Text

 

Aj pohľad na screenshoty vám osvieti pamäť a niečo z nich vyčítate. Snažte sa v recenzii spomenúť čo najviac, no neopisujte to ako zoznam prvkov v hre. Uvediem príklad GTA IV, prvý príklad je rýchly opis, v druhom sú jednotlivé prvky opísané hlbšie:

 

„V meste si užijete kopec zábavy na autách, vrtuľníkoch, na motorkách aj na člnoch. Nebudú chýbať prestrelky a naháňačky.“

 

„Ulice Liberty City budete brázdiť nie len na autách rôznych kategórií, ale aj na motorkách, či člnoch. Spolu s vrtuľníkmi ponúknu misie s akčnými naháňačkami a prestrelkami, v ktorých pôjde naozaj o veľa. Nie len že budete môcť strieľať počas riadenia vozidla, ale na otvorenom priestranstve budete môcť využívať krycí systém, čo je novinkou v sérii GTA.“

 

Niektoré veci ale netreba obkecávať príliš dlho, pretože bývajú menej zaujímavé, ako tie ostatné. Zamerajte sa na každý detail, ktorý rovnomerne opíšete, no prvky, ktoré budú v hre využívané často opíšte viac. Nezabudnite zakomponovať informácie, o ktorých nemá obyčajný hráč ani poňatia, napríklad na akom engine hra beží, kto ju vyvíja alebo detaily postáv, či podľa akej predlohy je spracované prostredie. Ľudí tiež zaujíma herná doba, tu môžete uviesť tú vašu, no nezabudnite na nastavenú obtiažnosť.

 

Koncept textu si zoraďte tak, ako to býva zvykom. Na začiatok môžete napísať naozaj len pár slov o vývojároch, prípadnom predchádzajúcom projekte, alebo netradičnom vydaní hry. Potom prejdite do príbehovej linky, ktorá by mala obsahovať čo najmenej spoilerov. Ak predsa len nepochopíte postavy a príbeh z hry, informácie nájdete aj na internete (wikipedia). Ak ide napríklad o závodnú hru, môžete napísať to, kde nás hra prenesie, koho tam budeme predstavovať a podobne. Potom môžete prejsť k aktivitám v hre. Typy misií, techniky boja, spôsob prepravy, alebo spracovanie rôznych výziev a podujatí. Popri tom môžete spomínať tie netradičné aktivity, také, ktoré hráča možno prekvapia. V Maffi 2 je to napríklad chladnička, v ktorej sa dá najesť, alebo roztrúsené Playboye.

 

Ku koncu prejdite ku prípadnému multiplayeru a nakoniec ku grafickej stránke hry. Ak ste prostredia nespomenuli na začiatku, pretože boli tak krásne, môžete ich spomenúť v odseku grafiky, ak majú niečo, čo sa týka efektov alebo pekne vymodelovaných scenérií. Spomeňte aj zvukovú stránku, dabing. Na konci by sa patrilo kratšie zhrnutie a plusy a mínusy. Tie vyzerajú lepšie, keď sú napísané viacerými slovami, nie len „príbeh, grafika, akcia, autá, zvuky“. Pri celkovom hodnotení hry si dávajte pozor na objektívnosť, nemali by tam byť vaše pocity, a hra, ktorá je všeobecne známa ako totálna hovadina predsa nemôže od vás dostať 99% len preto, že sa vám páči. Píšete to pre ľudí, teda by ste mali ukázať jej skutočnú tvár. Mnohí možno po prečítaní vašej recenzie rozhodnú o kúpe. Spomeňte silné stránky, ale nezabudnite na kritiku. Rovnako tam môžete zakomponovať humor, alebo vtipné situácie, no nikdy to nerobte nasilu.

 

Gramatika

 

Tu je kameň úrazu mnohých recenzantov, hlavne tých menej skúsených, alebo tých, ktorý si z nás čitateľov svojimi výkonmi robia dobrý deň. Absolútne nechápem autora, ktorý dokáže zavesiť na web text bez diakritiky (to snáď píšete v notepade?), alebo autora, ktorý okopíroval text z inej stránky. Platia tu autorské práva, a teda váš text by mal byť originál. Aj preto sa snažte prezentovať ako ľudia, nie ako prváčikovia na základnej.

 

Niektorí píšu bodky takto: „Skvelé .Alebo nie?“ Tu platí, že bodka je hneď za posledným slovom vo vete a medzera ide za ňou, to isté platí o čiarkach. Tie robia ďalšie problémy a niekto ich dáva tam, kde nemá, a niekto nedáva radšej vôbec. Mali ste dávať pozor v škole, ale pre tých, ktorí vtedy chýbali mám malú pomôcku. Všeobecne platí, že pred "a" sa čiarka nedáva, ale v prípadoch, keď "a" hrá vo vete dôležitú rolu, než len spájaciu sa čiarka dáva. Napríklad: "Nemusel, a predsa prišiel", alebo: "Stretneme sa čo najskôr, a to v stredu." Čiarky sa dávajú aj v zloženom súvetí, kde je viac slovies. Napríklad: "Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si." Ani ja ich neviem dokonale a často ich zabúdam, no chce to len cvik.

 

Medzi gramatické chyby treba zaradiť aj „y“ a „i“, no tie nie sú ťažké. Stačí sa naučiť vybrané slová a výnimku v množnom čísle. Množné číslo dáva na slová „ktorý, viacerý, mnohý a podobne“ mäkké i. Uvediem príklady: „človek, ktorý je dobrý...“ a „kamaráti, ktorí sú priateľskí“. Ďalšie troška špeciálnejšie slová sa treba proste naučiť. V žiadnom prípade nepoužívajte svoj nárečový slang. Často je vidieť slovo „niaký“ namiesto „nejaký“. Na otázku: „Niaký hrdina?“ sa dá odpovedať asi len: „Sám si si odpovedal, niaký.“ Aj ja som z dediny, ale písať musíte čo najspisovnejšie.

 

Pridávanie obrázkov a videa

 

Keď už máte text napísaný a skontrolovaný, je čas ho niekde zavesiť. To je jedno na ktorý web to bude, formulár na pridávanie článkov je takmer rovnaký. Zatiaľ čo text normálne nakopírujete, obrázky pomedzi text je treba pridať ručne. Editor si otvoríte kliknutím na zelený stromček v pridávaní článku. Ak ste si nafotili screenshoty sami, odporúčam obrázky uploadnúť na niektorý zo serverov, ktorý vygeneruje aj url adresu na obrázok s koncovkou .jpg. Po kliknutí na stromček sa otvorí okno, v záložke General do prvej kolónky "Image URL" vložíte link obrázka, druhá a tretia kolónka môže byť prázdna. Tam sa píše popis obrázka. Hore sa prepnete na záložku Appearance, v ktorej si nastavíte zarovnanie a veľkosť. Prvá kolónka Alignment určuje zarovnanie. Ak chcete mať obrázok v strede, nastavte Middle. Kolónka Dimensions sú rozmery, ak chcete mať obrázok široký, ako článok, do prvého políčka dajte 570 a do druhého toľko, aby obrázok nebol roztiahnutý, ani úzky. Dokončite kliknutím na Insert. Video pridáte jednoduchým kliknutím na filmový pásik, a do druhého políčka vložte odkaz na video nahrané na Youtube. Taktiež si môžete nastaviť veľkosť.

 

Záver

 

Pre náhodu si to ešte raz po sebe prečítajte a publikujte to. Na napísanie si vždy nájdite čas, lebo unáhlená recenzia nie je nikdy dobrá. Osobne píšem recenziu naraz, ale zo mňa si neberte príklad. Písanie si rozvrhnite minimálne na 2 dni, a snažte sa pri písaní aj rozmýšľať. Čítajte veľa textov a iných recenzií, aby ste sa naučili komponovať vety, aby ste si rozšírili slovnú zásobu. Hodnotenia užívateľov, ktoré sú často kritické si berte na vedomie, a skúste sa nabudúce nimi riadiť. Sector vám ponúka aj hodnotiaci systém, takže uvidíte, ako sa váš článok páčil užívateľom. Z idiotov, ktorí bezdôvodne dajú 10% za vašu recenziu si nič nerobte. Sú to väčšinou úbožiaci, ktorí nevedia, čo je to takú recenziu napísať. Ale aj to je na škodu veci, pretože sa stane, že kvôli nízkemu hodnoteniu si ju ďalší čítať nebudú. Mal som recenzie, ktoré takmer všetci užívatelia ohodnotili maximálnym počtom bodov, no pár užívateľov bezdôvodne kliklo na 10%, čím hodnotenie kleslo na 70%. Keby som pozrel na recenziu takto hodnotenú, ani by som ju asi nečítal. Bola by pre mňa len priemerná a nezaujímavá.

 

Ja si dávam od pridávania recenzií na Sector dlhodobú pauzu, nie len pre idiotov, ktorí sa tu množia ako huby po daždi, ale aj preto, že mám vlastný navštevovaný web. Sector ma v tomto obmedzoval, pretože som článok najskôr musel pridať tu, až potom tam. Konečne sa vrátim do čias, keď na webe boli články najrýchlejšie. Ak som niečo napísal zle, prosím ďalších recenzantov, nech ma opravia, poprípade nech doplnia niektoré veci ohľadom gramatiky, stavby textu a podobne. Prajem veľa úspechov.


napísal life28 29.8.2010



Páči sa mi!

AKO PÍSAŤ RECENZIE?

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19663)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk