Final Fantasy IX

Posledný diel kultovej série Final Fantasy na Playstation.

PS2
pridal Blackened Halo 23.8.2010 o 0:48 pod používateľské recenzie

10


          Japonský videoherný gigant Square-Enix (v dobe vydania Final Fantasy 9 ešte Squaresoft) sa špecializuje hlavne na žáner RPG, t.j. žáner ktorý sa vyznačuje spletitým a zaujímavým príbehom, vylepšovaním štatistík vašich hrdinov a poriadnou dávkou fantázie. Jej najslávnejšou sériou a zároveň jednou z najlepších a najuznávanejších sérií histórie je séria Final Fantasy.

          Tu recenzovaný v poradí deviaty diel bol posledný diel vydaný na staručkú konzolu Playstation (taká sivá krabička, pre tých ktorí ju nezažili). Square sa chcelo, so svojou už treťou konzolou na ktorej vyvíjalo hry, rozlúčiť tak ako sa patrí, a tak sústredilo všetky svoje sily na to, aby sa jej to skutočne podarilo. Snaženie, ako je už vidieť z hodnotenia hore, dopadlo na jedničku s hviezdičkou.

 

„Virtue - You don’t need a reason to help people.“

 

                                                                                                                            Zidane Tribal

          Hlavným hrdinom, tejto vskutku vynikajúcej RPG, je mladý zlodej Zidane Tribal, ktorý sa so svojou zlodejskou bandou Tantalus pokúsi uniesť Garnet, princeznú Alexandrie. Tantalus sa vydáva za divadelnú skupinu, ktorá vo svojej vzducholodi ukazuje predstavenia pred meštianskym publikom a práve pri ich „predstavení“ I want to be your Canary“ je naplánovaná „lúpež“ Garnet. Veci sa ale skomplikujú a nastanú situácie, z ktorých sa budete smiať, z ktorých vás zamrazí na chrbte, z ktorých budete sedieť s otvorenými ústami, neveriac čo vám to scenáristi Kazuhiko Aoki a Toshiyuki Momose pripravili. Príbeh je vskutku napumpovaný emóciami a zábavnými situáciami ako sa na konzolové JRPG zo starej školy patrí. Doslova sa budete triasť, z toho že neviete čo vás čaká za ďalším rohom.

          Nemenej dôležitou postavou je mladý černokňažník Vivi, ktorý hľadá sám seba, svoje miesto na tomto svete. Je to veľmi záhadná postava. Podľa ankety časopisu Oficiální český playstation magazín práve táto postava získala štatút najobľúbenejšej a najlepšej postavy sveta Final Fantasy.

Ďalej netreba zabudnúť na kapitána rytierov rádu Pluto, Adelberta Steinera, ktorý sa síce nedobrovoľným spôsobom spojí s vašimi silami, ale jeho schopnosti a výdrž v boji veľmi oceníte.

           Cestou sa k vám pripoja ďalšie charaktery ako Freya, Quin (Quina? počas celej hry nezistíte či je to mužská, alebo ženská postava), Eiko a Amarant . Každá z nich má špecifický príbeh, ktorý ich doprevádza, unikátne chovanie, charakter a vyjadrovanie (pri hláškach Quina/i budete pukať smiechom, to vám ručím).

          Spočiatku vás hra bude len ťahať za ručičku a vždy vám ukáže správnu cestu, ktorou máte ísť. To ale hneď automaticky neznamená, že sa v miestach, v ktorých budete pôsobiť, nebude dať vydať na dobrodružný prieskum. Vecí je tu neúrekom a je len na vás samotných, aby ste ich našli. Prieskumom môžte spoznať nových ľudí, dozvedieť sa o ich problémoch, ktoré ako inak budete musieť (ale samozrejme len ak chcete) vyriešiť vy. Po mestách, uličkách, zákutiach domov, či už pod opadaným lístím alebo za kmeňmi stromov sa schovávajú truhlice obsahujúce dôležité a užitočné veci, ktoré budete potrebovať. Liečivé lektvary, fénixov prach ktorý oživí vášho mŕtveho spolubojovníka, remedy odstraňujúci negatívne statusy v bojoch alebo rôzne vzácne kamene (ruda, smaragd, diamant, ..o tomto až neskôr). Často sa vám podarí nájsť truhlicu s veľkým obsahom gilov (peniaze sveta Final Fantasy), rádovo niekedy aj pár tisíc, a tomu sa hovorí jackpot.

          Postupom času a hry sa vám odomkne mapa sveta, cez ktorú budete cestovať do nových území. Nikto vám nebráni sa na nej zatúlať (ale len podľa možností ako vám to mapa dovoľuje, t.j. rieka či pohorie zabraňujúce prechodu ďalej) a nájsť nové, celkom skryté lokácie. Po mape sveta sa môžte zo začiatku pohybovať len na vlastných nohách, no neskôr môžte už tradične osedlať chocoba (o ňom a jeho šľachtení ďalej), loď, vzducholoď a ku konci hry aj záverečný dopravný prostriedok, ktorý je oproti tým predchádzajúcim najlepší, čo do rýchlosti aj ovládania.

 

„Devotion – Someday I will be Qeen, but I always be myself.“

 

                                                                                                                    Garnet til Alexandros XVII

          Každý charakter má presne a nemenne stanovenú triedu. Teda Zidan je thief, Garnet je summoner/white mage, Steiner je knight, Vivi je black mage, Freya je dragon knight, Eiko je summoner/white mage, Quin je blue mage a Amarant je monk. Každá z týchto tried má špecifické zbrane, či brnenia ktoré hrdinom zvyšujú štatistiky. Čo sa týka vybavenia, každý charakter môžte vybaviť zbraňou, niečím na hlavu (klobúkom, helmou, čelenkou či čiapkou), brnením (armor, rôzne rúcha a podobne), rukavicami a nakoniec doplnkom. Ako som už spomínal postavy môžu nosiť len také zbrane alebo brnenia aké im dovoľuje ich trieda. To ale neplatí u doplnkoch, ktoré môžu nosiť všetci, len občas sa stane že nie, pretože pár vecí sú určené len presne pre ženské pohlavia, a teda nemôže ich nosiť mužské pohlavie. To dá aj trocha rozumu, predsa by Zidan nenosil ako doplnok Náušnice víl :)

          Učenie sa nových vlastností, schopností či kúziel je tu riešený pomocou kúzelných kameňov. Každá zbraň či brnenie disponuje kúzelnými schopnosťami, ktoré môžte používať až vtedy, ak do nich vložíte kúzelné kamene. Po dosiahnutí určitého počtu bodov sa danú schopnosť naučíte natrvalo a tak teda potom  môžte menej silné veci odhodiť a navliecť sa do niečoho lepšieho. Príklad: ľadové žezlo má schopnosť kúzliť ľad. To aktivujete dosadením určitého počtu kameňov do žezla. Po dosiahnutí 40 AP bodov (AP – ability points, tie získavate po úspešných súbojoch) sa danú schopnosť kúzlenia ľadu naučíte natrvalo a tak si môžte zaobstarať a nasadiť oveľa silnejšie žezlo. Kebyže ste ľadové žezlo vymenili za silnejšie ešte skôr ako sa vám tých daných 40 AP bodov naplnilo, tak by ste stratili možnosť kúzliť ľad. Nič strašné ani zložité. Je to práveže pohodlné a príjemné. Na začiatku hry má každá z postáv určitý počet kúzelných kameňov, ktorých počet vám lineárne rastie s počtom zvyšujúcich sa levelom postáv. So zvyšujúcim levelom sa vám aj jemne (o jeden bod) zvyšujú aj štatistiky útoku a obrany. Level systém je úplne klasický. Za úspešne zvládnuté súboje dostávate exp body, ktorých až nazbierate dostatok, tak sa vám level postavy zvýši o jeden.

          Novinkou sú tu tzv. Synthetic shops, čiže obchody, kde si môžte dať vyrobiť špeciálne zbrane, veci či doplnky. Na každú z týchto vecí, ktorú si chcete vyrobiť, budete potrebovať dve iné, podľa toho ako vám to ukazuje tabuľka a samozrejme aj pár gilov. Je to síce finančne náročné, ale oplatí sa do toho investovať, pretože výsledky sú úchvatné.

 

„Sorrow – How do you prove that you exist...? Maybe  we don’t exist...“

 

                                                                                                                                              Vivi Ornitier

          Každá z postáv má špeciálne schopnosti, prislúchajúce jej triede zadelenia. Hlavný hero Zidane je zlodej a tak má v bojovom menu okrem klasického povelu „attack“ a „item“ aj povel „steal“, ktorým, áno, nedokáže nič iné ako kradnúť. Vivi má „black magic“, Garnet má „summon“, a tak ďalej.

          Spomeniem taktiež summony, resp. vyvolávacie kúzla. V tejto hre majú názov Eidolony a ich pomoc privítate s otvorenou náručou. Sú to mocné mýtické bytosti, ktoré získate buď to logickou hádankou (napríklad eidolona Ramuh) alebo sú ukryté vo vzácnych kameňoch (diamant, zafír, atď.), ktoré môžte použiť ak si ich nasadíte ako doplnok. Po vyvolaní sa vám eidolony predvedú v perfektnej animácii, v ktorej zasadia nepriateľovi zdrvujúci úder. Je tu ale novinka, ak použijete toho istého eidolona v bitke viac ako raz, tak sa vám predstaví v skrátenej forme, a teda to má za následok, že súboje sú dynamickejšie a nepozeráte stále na tú istú animáciu (pomerne dlhú) zase a zase.

          Boj je klasický ako u iných hier Final Fantasy. Pobehujete po svete, meste či jaskyni a zrazu sa vám z ničoho nič prepne hra do bojového módu, čiže bojovú obrazovku, kde na jednej strane stoja protivníci a na druhej vaša partia. Aby sa hra vyhla bezhlavému mláteniu hlava-nehlava, bol implementovaný tzv. ATB (active time battle) indikátor, ktorý keď sa naplnil úplne, dal pokyn postave na vykonanie akcie. Každá postava má rýchlosť dopĺňania samozrejme iný, a to kvôli štatistikám pod názvom „SPEED“. Čím je hodnota vyššia, tým sa vám ATB naplňuje rýchlejšie. Dôsledky tohto činu vám ďalej hádam prezrádzať netreba:)

          Je tu ešte jeden indikátor. Indikátor tranzu. Ten sa naplňuje podľa toho koľko rán získavate. Ak sa naplní, tak sa vaša postava prepne do akéhosi psychicko-emocionálneho stavu, ktorá dovoľuje postave používať rôzne schopnosti. Verte mi, že ako raz ochutnáte sily tranzu, nebudete sa môcť dočkať, kedy sa vám indikátor znova naplní.

„Dilema – Having sworn fealty, must I spend my life in servitude?“

 

                                                                                                                                       Adelbert Steiner

          Hra je prešpikovaná minihrami, väčšími alebo menšími. Hneď v úvode hry máte napríklad možnosť skákať cez švihadlo. Je to ale ťažšie ako sa zdá, pretože sa po určitom počte skočení mení rýchlosť aj tempo švihu. V meste Treno, môžte zase porážať unikátne príšery v súboji jeden na jedného. V taktiež v tomto meste môžte nájsť divnú ženu, ktorej môže dať mince na ktorých sú vyryté znamenia. Samozrejme za každú mincu získate sladkú odmenu. Môžte sa zúčastniť aukcie, kde sa dajú kúpiť vskutku vyberané veci. Veľkú zábavu zažijete s Eiko a jej prípravou večere, s Quinom pri chytaní žiab či pri kartovej hre Tetra Master.  Proste Final Fantasy 9 je minihrami posiata.

          Asi najväčšou a zároveň najviac dôležitou minihrou je hľadanie pokladov na chrbte chocoba menom Choco. V tejto hre budete mať len jedného chocoba, ktorého budete môcť šľachtiť. V špeciálnych lokáciach budete môcť za určitý časový interval hľadať poklady a to tým, že budete kopať Chocovým zobákom do zeme. Dajú sa tu nájsť rôzne užitočné veci a taktiež špeciálne truhlice tzv. Chocography. Tie obsahujú informácie o rôznych častiach sveta kde sú ukryté tie najväčšie poklady. Niekedy natrafíte na truhlicu, z ktorej vyjde dym a vy sa spolu s Chocom presuniete do zvláštneho sveta umiestneného v Chocových snoch. Ak sa tak stane, tak sa váš Choco vyšľachtí a naučí sa novú schopnosť. Na začiatku váš Choco dokáže chodiť len po zemi, po vyšľachtení bude môcť chodiť po lagúnach, mori, cez kopce a na záver dokonca lietať. Každým vyšľachtením Choco zmení farbu. Zo začiatku je žltý, no neskôr bude modrý, červený, tmavomodrý a nakoniec zlatý. Rozhodne sa Choca šľachtiť oplatí, pretože len s jeho schopnosťami dokážete získať tie najlepšie a najsilnejšie zbrane v hre.

          Zaujímavou súčasťou hry je aj poštový systém tzv. Mognet. Chod Mognetu je zabezpečený malými bytosťami Mooglami. Prostredníctvom nich môžte posielať správy iným mooglom, pomocou ktorých sa dozvedáte rôzne informácie a niekedy aj príbehové nitky.

          Nemenej zaujímavou stránkou hry je aj ATE (Active Time Events), ktorým po aktivovaní môžte vidieť rôzne (väčšinou zábavné) situácie, ktoré práve zažívajú vaši priatelia. Je to veľmi originálne a dodáva to hre sviežosť.

„Despair – To be forgotten is worse than death.“

 

                                                                                                                         Freya Crescent

          Graficky je na tom hra ako inak úžasne. Využíva aj tie technické možnosti Playstation, o ktorých snáď ani sama nevie. Úžasne a úchvatné detailné predrenderované pozadia, ktoré dajú vyniknúť klasickému rozprávkovému štýlu na maximum. Síce sú pozadia predrenderované, ale vždy sa na ňom niečo deje. Buď vo vetre vejú vlajky, alebo z komínov vychádza dym. Postavy sú polygónového rázu a je to na nich vidieť. Sú síce na možnosti Playstation kvalitné, ale v porovnaní s pozadím, vyzerá ich kvalita bledo.

          Osobitnou kategóriou sú dychberúce FMV sekvencie. Sú jednoducho úžasné, vynikajúce, prekrásne, a hlavne je ich na tých 4 CD veľa! Už dlho tvrdím, že si táto hra zasluhuje filmové prevedenie ako Final Fantasy 7.

 

„Indulgence – I do what I want! You have problem?!“

 

                                                                                                                               Quina Quen

 

 

          Hudobne je na tom hra skvele. Soundtrack mal opäť na starosti skladateľ Nobuo Uematsu. Tento geniálny človek opäť napísal piesne plné fantázie, plné smútku, plné detskej roztopašnosti, plné detskej hravosti. Veľa piesní vám utkvie v pamäti nadlho, a počas hry sa určite pristihnete, ako si nejakú len tak z radosti pospevujete. Nobuo Uematsu sa opäť predviedol a ukázal že je na to proste macher.

„Solitude – I don’t wanna be alone anymore...“

 

                                                                                                                             Eiko Carol

 

 

          Posledný diel série na Playstation síce žiadne nové inovácie nepriniesol, ale zato poskytol úžasnú hrateľnosť ktorá vám vydrží stovky hodín. Je to dokonalý príklad old-school konzolového JRPG, ktorý by fanúšikom rozhodne v zbierke chýbať nemal. Príbeh vás pripúta a udrží v napätí až krásnej záverečnej animácie a tituliek. Hra vám ponúkne skutočne všetko. Je totiž z dôb, kedy sa hry robili fakt pre hráčov a nie len kvôli prachom ako dnes, kedy si kúpite viac-menej kostru hry, na ktorú potom dokupujete DLCčka.

          Final Fantasy 9 je plná zákrut, odbočiek, záľudností, smútku, sklamania, radosti zo života, odvahy, cti, čestnosti v srdci. Je to vážne fantastická hra, ktorú musíte vyskúšať!

          Labutia pieseň Final Fantasy na Playstation dopadol na viac ako len výbornú! Je to predsa Final Fantasy, čakali ste azda niečo iné?? :):)

 

„Arrogance – The only dependable thing about the future is untercainty.“

 

                                                                                                                                              Amarant Coral

          PS: Prekladateľská skupina RK-Translations nedávno vydala skvelú češtinu ktorú si môžte nainštalovať a tak prežiť túto skvostnú hru ešte o nejaký kus viac :)

https://www.rk-translations.wz.cz/

 

 

 

Zrecenzoval: SeeD Mako (alias Blackened Halo)

Recenzovaná verzia pre Playstation.

Hodnotenie: 100%

 

Ďakujem za prečítanie :)

logo
princezná Garnet je zamyslená
Vivi sa naštval
rytier Steiner ochráni Garnet za každú cenu
tu je tá už spomínaná vynikajúca čeština
no luck...
príprava na boj s Kujom
Beatrix je veľmi vzrušujúca žena :)
tak túto hlášku hráči nemajú príliš radi
plán na únos Garnet sa kuje!
jedna z mnohých zábavných situácií v hre
zauzľovanie deja
boj je klasický
jedno z posledných FMV
eidolon Atomos v celej svojej digitálnej kráse

napísal Blackened Halo 23.8.2010



Páči sa mi!

10
FINAL FANTASY IX

PS2

Vývoj: Square Europe / Squaresoft
Štýl: RPG
Dátum vydania:  2002
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk