Puzzle Agent

Pilotný diel novej adventúry od štúdia Telltale Games, prichádza na PC a Wii. A stojí za to.

PC
pridal BablAqUA 11.7.2010 o 12:23 pod používateľské recenzie

7.0


https://imag.sector.sk/files/users/clanok/41983/2707/1-3189-570.jpgZnalcom adventúrnej scény určite nie je potrebné predstavovať štúdio Telltale Games, ktoré si v posledných rokoch užíva možnosť vytvárať epizodické hry. Najznámejšou sériou je nepochybne Sam & Max, nedávno zahajujúci už svoju tretiu sezónu. V spolupráci so známym a v zahraničí aj oceneným tvorcom komixov, Grahamom Annablom vypustili do sveta pilotný diel Puzzle Agent.

Rovnako ako pri seriáloch v televízii, aj v tomto prípade rozhodne úspešnosť titulu o tom, či bude pokračovať ďalej. Už od začiatku je jasné, kde si brali autori inšpiráciu pre svoj príbeh a fanúšikovia Twin Peaks by mali zbystriť pozornosť. Je to práve táto známa Lynchovina, ktorá na vás dýchne už v menu hry, pri pohľade na miestnu továreň na gumy. Tá tam nie je len tak na ozdobu. Továreň vyrába gumy priamo pre Biely Dom a z neznámych dôvodov sa prevádzka v nej zastavila. Ako v každej správnej adventúre, aj tu sa na miesto pošle jediný človek, ktorý má všetko vyriešiť.

Nelson Tethers, vyšetrovateľ FBI pre oddelenie riešenia puzzlov po úvodnej animácii, ktorá na začiatku veľa zmyslu nedáva, odchádza do zasneženého, horského mestečka Scoggins, aby vyšetril záhadné uzatvorenie továrne. Čo sa javí ako celkom jednoduchá prácička, ubytovať sa v peknom hoteli, vydať sa do továrne, spýtať sa na pár veci miestneho šerifa a uzatvoriť prípad sa čoskoro zmení na vyšetrovanie zmiznutia, vraždy až po…

 

Príbeh sa na spôsob Twin Peaks pekne zamotáva a aj keď vám niekoľko otázok zodpovedá, hneď nato prinesie niekoľko ďalších, ešte zapeklitejších a nechá vás tápať v tme. Mestečko sa hemží rôznymi viac či menej podozrivými charaktermi, s ktorými je radosť viesť dialógy, vďaka štýlovému humoru a sem tam aj paródii a čo sa vývojárom musí uznať je to, že napriek naozaj veľkej inšpirácii slávnym seriálom, si vystačia s príjemnými odkazmi a nevykrádajú. Naopak, prichádzajú so zamotaným príbehom, ktorý v sebe spája komédiu s hororom a to veľmi umne.

Podobne badať inšpiráciu aj po hrateľnostnej stránke, kde sa zase môžete obzrieť na japonskú adventúrnu sériu Professor Layton, vychádzajúcej pravidelne na Nintendo DS, v ktorej sa namiesto bežného zbierania a používania predmetov sústreďujete na rozmanité puzzle. Nie inak je tomu aj v Puzzle Agent, ako už názov napovedá. Skutočne tu nezbierate vôbec žiadne predmety, čiže nie je potrebný ani inventár. Všetka interakcia tak spočíva v rozhovoroch a riešení puzzlov, na ktoré narazíte doslova na každom rohu, od každej postavy. Ani kurzor nie je rovnaký ako v ostatných adventúrach, neoznačí aktívne miesta obyčajným prejdením myšou po nich. Musíte kliknúť niekde na obrazovku, čo vyvolá akýsi radar, ktorý hľadá blízke hotspoty. Niekomu možno potrvá nejaký čas, kým si na túto novinku zvykne, no funguje vážne dobre.

A teraz k tomu najdôležitejšiemu, čo hra ponúka. Samozrejme mám na mysli puzzle. V hre narazíte na mnoho ťažších, či ľahších puzzlí, hádaniek, rébusov a iných záležitostí, ktoré preveria vaše logické zmýšľanie. Niektoré ste už videli niekde inde, niektoré nie, no určite sú všetky výborne a zábavne spracované a nudiť sa pri nich rozhodne nebudete. Pri ich riešení máte k dispozícii síce neobmedzený počet pokusov, no za každú zlú odpoveď sa vám strhne niekoľko hviezdičiek z hodnotenia pri správnej odpovedi, čo sa prejaví na vašom hodnotení celkovom. Rovnako sa prejaví aj použitie nápovedy v podobe žuvačiek, ktoré môžete nájsť náhodne na rôznych obrazovkách. Na každé puzzle máte k dispozícii maximálne tri žuvačky. Je tu však možnosť podvádzania, stačí počas riešenia vypnúť hru(samozrejme nie bežným spôsobom), znovu ju zapnúť a hra vás načíta tesne pred začatie posledného rébusu. Nepýtajte sa ma, ako som na to prišiel :).

Graham Annable, za oceánom známy svojimi komixami ako Hickee, svojho času pôsobiaci aj ako vrchný animátor v Lucas Arts prispel svojimi kresbami k svojskému, grafickému štýlu hry, na ktorý sa skrátka pozerá výborne. Jedná sa síce o jednoduché animácie a kresbu, ale svojou originálnosťou si vás okamžite získa a snáď sa od neho v spojení s Telltale Games dočkáme viac.

Po technickej stránke sa jedná taktiež o vydarené dielko. Hneď musím poznamenať, že hra má vynikajúci dabing, ktorý dáva určitú osobnosť každej postave, na ktorú počas hrania narazíte, nech má veľkú či malú rolu v celom príbehu. To by ale nefungovalo, ak by im z úst vychádzali suché vety typu „choď tam, prines tamto“. Scenáristi si dali naozaj záležať a dialógy sú tak plné vtipu a neraz sa možno prichytíte, že sa smejete nahlas. A skrátka nevyšla ani hudobná a zvuková stránka hry, ktorá je potešením pre vaše uši počas hrania.

Má táto hra nejakú chybu? Niečo, čo by jej bránilo stať sa novým hitom z dielne Telltale Games? Naozaj nie, jedná sa o vynikajúcu, pomerne netradičnú, ale zábavnú adventúru s dôrazom na puzzle, bez zbierania predmetov a inventáru, ktorá môže zabaviť aj tých, ktorým bežné adventúry prídu málo zaujímavé či veľmi zložité. Zamrzí len krátkosť hry. Na prejdenie celej záležitosti si môžete vyhradiť takých päť hodín v prípade, ak vám to pôjde pekne od ruky a nezaseknete sa na žiadnom rébuse. V prípade, že chcete mať perfektné hodnotenie, riešiť všetko bez nápovedy, tak sa vám zážitok samozrejme predĺži. Každopádne sa jedná o vynikajúci začiatok, snáď novej série. Len je škoda, že po prvom prejdení už nemá čo ponúknuť.

Plusy

+ Kresba

+ Dabing

+ Puzzle

+ Príbeh

Mínusy

- Jednorazová hrateľnosť

- Krátkosť


napísal BablAqUA 11.7.2010



Páči sa mi!

7.0
PUZZLE AGENT

PC
Wii

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1.6. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19662)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk