Stronghold: Crusader

Hurá do boja!!

PC
pridal aDQo2811 26.4.2010 o 18:00 pod používateľské recenzie

9.0



      Plusy                                                                                     Mínusy


  -Grafické spracovanie (na tú dobu)                    -Pre začiatočníkov môže byť ťažké

  -Nezabudnuteľné dobrodružstvo                        -Pre držiteľov klasického Strongholdu môže   

  -Veľa máp                                                              byť menšia motivácia na kúpu

  -Cena

  -Multiplayer

  -Herné módy

  -vlastne všetko ostatné


 


 


Niečo na začiatok


Určite ste niekedy už o tejto hre počuli, no keď nepočuli, tak vám ju aspoň trochu pripomeniem týmito riadkami. Predstavte si, že ste v období, kde boli ľudia chudobní a stále medzi sebou bojovali, bolo málo jedla a ešte menej oblečenia a k tomu nemáte ani strechu nad hlavou, no nie je to strašný pocit? A presne do tohto obdobia sa my dostávame. Určite všetky tieto riadky dokážete zmeniť a to tak, že budete bojovať za svoj ľud. Keď som sa už rozhodol zrecenzovať takú starú hru, tak vám ju aspoň podrobne popíšem a to v nasledujúcich riadkoch.


 

Budovy a ostatné „lakotinky“.


Keď sme už v tomto chudobnom období, tak musíme okrem bojovania ľudu zabezpečiť práve nedostatky, ktoré im chýbajú, a na to tu slúži režim stavby. Keby som mal hru nazvať podľa žánru, bolo by to veľmi nepresné, už len preto, lebo hra je veľmi podobná ťahovým stratégiám, ale viac napríklad Caesarovi, presnejšie budovateľský žáner, je tiež veľmi obľúbený medzi ľuďmi, a vlastne aj medzi mnou. Váš ľud bude potrebovať ošatenie, jedenie, bezpečie a samozrejme svojho panovníka, ktorým nie je nikto iný ako vy. Určite ste si nemysleli , že tento luxus bude zadarmo, všetko si pýta svoju daň. Keď sa už konečne dostaneme do hry, hlavné suroviny sú tieto: drevo a kameň. Pomocou nich budeme všetky tieto stavby uskutočňovať. A samozrejme, budeme potrebovať aj nejaké zlato. Technika v tejto hre je naozaj veľkolepá, viď, keď potrebujeme chleba do sýpky (úschovňa jedla), treba nám najprv obilie, to získame tak, že na úrodnej zemi postavíme obilnicu. Potom to obilie putuje do mlyna, kde sa to všetko zmelie a potom to už len múku odnesú deti do pekárne. Keď sa nebodaj ľudu nebudeme páčiť, tak proste nebudú pracovať a popularita pomaly klesá až k bodu mrazu. Napravíme to tak, že postavíme niečo, čo im zdvihne záujem pracovať a teda aj pre nás bohaté suroviny. Určite odporúčam postaviť nejakú tu krčmu, do ktorej budú chodiť miestny opilci, nie len že to zdvihne popularitu, ale dakedy som to použil miesto jedla. Ak občania budú chcieť svadby, prosím, nech sa páči, stačí postaviť kostolík, poprípade obrovskú katedrálu.

 


Gameplay


Vlastne systém popularity funguje veľmi nezvyčajne, ľud vás má rad podľa toho, koľko pre nich robíte. Keď budete niekoľko bodov v pluse a ľud bude šťastný, môžete si pekný zárobok získať aj tak, že trochu pozdvihnete dane, a tak vám budú platiť viac, síce predurčené na začiatku každej misie, sú žiadne dane. Keď už hovoríme o tomto, tak musím spomenúť aj vydarené možnosti s kamerou. Máme tu presnejšie asi 5 spôsobov, prvý z nich je, priblíženie a oddialenie, funguje na spôsobe pravý klik na myši a potom len oddialiť a priblížiť. Ďalší je veľmi zaujímavý prírastok, odporúčam ho keď napríklad staviate budovy v tesnom hrade, vlastne to znamená, všetky budovy sa dajú pod zem, ostatné si už nechám pre seba. Škoda len, že vojsko nie je neobmedzené. Určite si zaľúbite útok s lukostrelcami na koňoch, síce sú veľmi drahý, ale za to sú veľmi kvalitní, stačí pár krát obísť hrad a máte vybavené.

 


Herné Módy


A tých je hneď niekoľko. Prvý mód je obyčajný, predpripravený boj a nájdeme v ňom 50 misií. Tento mód je bez príbehu, každú misiu budete musieť prejsť, aby ste sa dostali na tú ďalšiu a keby sa vám náhodou nechcelo prejsť, alebo ani za dedka prejsť misiu, tak môžete použiť sliepku, ktorou sa vyhnete tomuto súboju. Len pre upozornenie, sliepky míňajte rozumne, máte ich iba 3. Pre nováčikov tu je tréning, ktorý vás naučí ako hrať, ako útočiť, ako stavať budovy alebo aj správnu taktike boja a tak ďalej. Tréning odporúčam aj skúseným, môže vám dať veľa rád. Ďalší mód nie je úplne mód, je to voľná hra, kde si nastavíte mapu, protivníkov, spojencov a tak ďalej. Len pre zaujímavosť, počet máp sa rozrástol až na číslo 53. Ďalší mód, ktorý nemôžem nespomenúť, je kampaň, v ktorej zažijete historické udalosti, ktoré sa v skutočnosti stali. Hra nám ponúka 4 kampane, v každej máme príbeh, a je samozrejme podľa skutočnosti. Prvá kampaň sa volá The Call to Arms, je to cesta križiakov. Druhá kampaň sa volá Saladin´s Conquest, kde sa stanete veliteľom arabskej armády a vašou úlohou bude získať naspäť svätú zem. Predposledná sa volá The King´s Crusade, tu si zabojujete za Európanov, ktorý bojujú proti Arabom. A posledná kampaň sa volá Crusader States, len normálny boj. Každá kampaň je viac zameraná na boj ako stavanie kráľovstva. Ďalším módom je stavba hradu. Myslím, že z názvu je každému jasné, o čo tu ide, len tak pre zmienku, staviate váš vlastný hrad, na ktorejkoľvek mape, bez nepriateľov. Keď už ho budete mať dosť opevnený, tak si môžete otestovať jeho kvalitu a zavolať nepriateľov pomocou tlačítka F1.

 


Ako veľa novších hier aj Stronghold Crusader podporuje hru viacerých hráčov.


V multiplayeri môžete hrať aj cez LAN a zmerať si sily so svojím protivníkom. Ale najviac odporúčam klasický multiplayer, v tejto dobe som sa pozeral na internet a našiel som veľa serverov na Crusadera a tak my len ostalo to skúsiť. Myslím že o multiplayeri toho nemusím veľa hovoriť.

 


Kto nás bude chcieť zabiť.


V hre je dostatočný počet nepriateľov, niektorý silnejší, niektorý slabší, ale AI je veľmi kvalitná. Teraz popíšem nepriateľov.

 


Vlk

Saladin

Cisár Bedrich

Wazir

Richard Levie Srdce

Emir

Prasa

Nizar

Šerif z Nottinghamu

Kalif

Opát zo Stirlingu

Kráľ Filip

Maršál Sir Longarm

Had

Sultán

Krysa- 


 


Určite ste si všimli že je tam pár nových postáv oproti klasického Strongholdu.


 

Kto nám pomôže.


V zabíjaní nepriateľov nám pomôžu aj spojenci, ktorých si vo voľnej hre zvolíme ešte pred súbojom. V misiách nám ich bude samostatne dávať, ako pri ktorej misii. Samozrejme spojenci tu nie sú len na to, aby sa nepovedalo, niekedy budú chcieť spojenci určitú surovinu, inokedy budú chcieť útočiť. To isté môžete aj vy a kľudne môžete bojovať po boku spojencov.


 


Čo budeme potrebovať na prežitie ľudu?


Peniaze, suroviny a dobrú techniku boja.


Určite všetko spomínané budete časom mať, a aj keby nie, určite si to našporíte.


V hre je veľmi veľa surovín, a určite si ich budete musieť ochraňovať, lebo nepriatelia sú zákerní a budú vám chcieť vaše pozemky zničiť.

 



Váš hrad a opevnenie.


Keď budete chcieť mať dobrú obranu, musíte si postaviť nejaký ten hrad a použiť ho na obranu. Určite vám odporúčam do hradu natískať sýpku a podobné veci, lebo keď máte v sýpke jedlo, tak o to zbytočne prídete, preto vám odporúčam tento krok. Na výber budeme mať rôzne opevnenie hradu od veľkých brán až po padajúce mosty.


 


Grafické spracovanie a audio.


Síce je to staršia hra, ale na tú dobu to bola bomba. Keď priblížite myšou k jednotlivým budovám, určite si všimnete vysokú kvalitu textúr. Zvuky sú úchvatné a úplne sa do hry vžijete. 


 


Záver


Mohol by som o jedinečnosti tohto skvostu ešte dlho písať, a nikdy by som vám nedal až takú veľkú chuť,  jediné čo vás zachráni z toho utrpenia, že hru nemáte je to, aby ste si ju rýchlo kúpili, a určite ju nemôžete vynechať, keby už len pre to zberateľstvo alebo kvôli tomu, že je to jedna z najlepších RTS-iek v celej histórii. Veď za pár euro ju máte a k hre sa podpísala jednoznačná kvalita z každej strany. Prajem veľa odohraných hodín.


napísal aDQo2811 26.4.2010



Páči sa mi!

9.0
STRONGHOLD: CRUSADER


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk