Battlefield: Bad Company 2

Po recenzii singleplayerovej kampaňe Battlefield Bad Company 2 prinášam aj osobitnú recenziu pre úžasný multiplayer tejto vojnovej akcie.

PC
pridal life28 12.3.2010 o 19:10 pod používateľské recenzie

9.5


Multiplayer sa odohráva v rovnakých oblastiach ako singleplayer. Krajinami otriasa konflikt medzi Ruskou federáciou a Američanmi, vyústil až do vojny o obrovské územia. Prostredia sú rovnaké, no mapy sú úplne odlišné, úplne nové a prispôsobené na ohraničený multiplayer. Ak budete mať predsa len nutkanie utiecť, ako aj v singleplayeri aj v multiplayeri Vás po desiatich sekundách zbombardujú. Vojna je zlá, mali by sme pred ňou utekať, no túto vojnu si nesmiete nechať ujsť. Nebudete hrať za jednotky z Bad Company ale za amerických alebo ruských vojakov. Battlefield Bad Company 2 je hra definujúca vojnu online.

 

Nové mapy sú rovnako prepracované ako SP lokácie, na výber budete mať až z desiatky rôznych máp v prostrediach podobných tými kampaňovými. Z jedného prostredia sú po dve mapy, dokopy je ich 10, takže napríklad White Pass a Port Paldez - mapa, ktorá bola dostupná v PC beta testingu, sú mapy zo zasneženého prostredia a rovnako dve sú púštne, dve z močiarov a ďalšie mapy z prostredí singleplayeru. Niektoré mapy sú priam obrovské, to preto, že existujú štyri módy multiplayeru. Mapy sú použité v niekoľkých módoch, tie najväčšie sú v závislosti od módu sprístupnené od začiatku, ale niektoré vyžadujú postup. Takisto aj počet hráčov na mape určuje mód, ktorý si zvolíte. Oproti konzolovej verzii hry sa do hry môže zapojiť až 32 hráčov. Do hry sa môžete pripojiť cez funkciu Play Now, kde si len vyberiete mód a mapu, no k dispozícii je aj server browser, kde si nájdete server presne podľa vášho gusta, alebo sa pripojíte na priateľov, ktorých ste si pridali.

 

Prvý z módov je Conquest. Je to mód, pri ktorom je otvorená celá mapa, preto sa tu používajú tie menšie mapy. Ide o obsadenie troch vlajok, po tom, čo tým obsadí jedu z vlajok, môže miesto použiť na respawn. Ďalší mód je Rush, v ktorom je cieľom zničiť M-COM stanice obrancov. Tu sa používajú tie najväčšie mapy, jednú sme si mohli vyskúšať aj v bete. Na mape je totiž niekoľko dvojíc M-COM staníc, no otvorený je len ten kúsok územia, na ktorom sa nachádza pár, ktorý je treba zničiť. Zničiť sa dajú manuálne, malou rozbuškou alebo proste zhodíte celú budovu, v ktorej sa stanica nachádza. Po zničení obidvoch staníc sa vojaci presúvajú k ďalším dvom. Squad Rush je podobný, no hrajú proti sebe len dva štvor-členné týmy. V Squad Deathmatch hrajú štyri štvor-členné týmy proti sebe. Vy ste v jednom z nich a vyhráva tým, ktorý do konca kola nazbiera najviac bodov.

 

Pred začiatkom kola si môžete požiadať o priradenie do týmu aj v módoch s 32 hráčmi. Je to najlepšia voľba, pretože po zabití sa môžete respawnovať na pozíciu jedného z ďalších členov a nemusíte behať zo základne. Navyše, za týmovú asistenciu dostanete body naviac. Systém bodovania je veľmi prepracovaný, okrem priameho zabitia existuje aj niekoľko ďalších spôsobov, ako si obohatiť konto. Body dostávate za headshot, multikill, asistensciu alebo odplatu, či doplnením munície alebo zdravia spoluhráčov. Tie sa Vám pripočítavajú k celkovej hodnosti, no pre každú triedu, ktorú si vyberiete, si osobitne odomykáte nové zbrane a vybavenie. Za rôzne akcie na bojisku dostávate odzanky, za niekoľko takýchto akcií dostávate nášivky, ktoré Vám pridajú niekoľko tisíc bodov. pre ich získanie treba splniť nejakú úlohu súviciacu so zbraňou alebo s vozidlom. Napríklad dať 100 zabití s nožíkom, za čo dostanete 5000 bodov. Za každé zabitie nožíkom získate visačku - Psiu známku mŕtveho vojaka. Tie nazbierané si môžete poobzerať v hlavnom menu, no za ich získanie nedostanete ani bod. Len za samotné zabitie. Zbraní je v hre omnoho viac, ako v singleplayeri, v arzenáli sa nachádza štyridsať tri strelných zbraní, takže určite každý si príde na svoje. Okrem zbraní je možnosť odomknúť si šesťnásť kusov vybavenia. Zbrane a toto vybavenie sú rozdelené do niekoľkých kategórií, podľa triedy vojaka. 

Assault je ľahký vojak, jeho zbraňami bývajú samopaly a útočné pušky, no ako špecializáciu dostanete do výbavy prídavný granátomet, poprípade dymovnicu, podľa vybranej zbrane. Ak si vyberiete napríklad rýchlopalnú brokovnicu, namiesto granátometu budete môcť použiť C4. Vo výbave budete mať aj krabicu s nábojmi, po hodení na zem si môžu náboje doplniť spoluhráči, ktorí sú nablízku. Za to dostávate samozrejme body. Výhodou samopalov je rýchle použitie granátometu ako výborný demolačný prostriedok, nie len na vizuálny zážitok, ale aj pre zabitie nepriateľov schovávajúcich sa za stenami.

 

Engineer je opravár do koča i do voza, nosí so sebou ľahké samopaly, väčšinou s tlmičmi. Jeho špecializáciou je ale opravovanie poškodeného vozidla pomocou vzduchového skrutkovača, alebo naopak - ich ničenie. S troma rôznymy raketometmi a protitankovou mínou dokáže zastaviť aj to najopancierovanejšie vozidlo. V limitovanej edícii je špeciálna zbrať - pištoľ so sondou, ktorýkoľvek vojak ju môže vystreliť na idúce vozidlo a Engineerova strela z raketometu je navádzaná týmto svetlom priamo na cieľ.

 

Ďalším z vojakov je Medic. Medic je asi najviac výpomocný v bojoch, nie len že so sebou nosí jeden zo siedmich ťažkých guľometov, ale má aj balíček prvej pomoci, takže po zhodení sa ostatným hráčom nablízku zdravie obnovuje omnoho rýchlejšie. Keby náhodou niektorý z týmu zomrel, medic má čas aby stihol pribehnúť a defibrilátorom oživiť vojaka.

 

Posledným na výber je Recon. Sniperská podpora zo vzdialenejších vyvýšených miest často zachráni život týmu proti presile. Sedem sniperiek s rôznymi vlastnosťami rýchlosti streľby, či presnosti a špeciálna výbava sú práve pre snipera. Špecializácia je zameraná na detonácie pomosou C4 alebo zameranie, a následné zbombardovanie nepriateľských vozidiel. Odomknúť si môžete aj senzory pohybu, vďaka ktorým sa dozviete včas, keď sa sa vami niekto plíži.

 

Triedu si vyberáte počas spawnu, môžete si tu vybrať zbrane a gadgety, ktoré použijete v boji, môžete s nimi taktizovať podľa situácie na bojisku. Každý z vojakov má pri sebe aj pištoľ, granát a dýku, čo je častým spôsobom na rýchle zabitie nepriateľa. Taktiež každý z nich môže držať brokovnice a nejaký ten samopal. V hre si môžete zobrať aj vybavenie akéhokoľvek iného hráča, čo sa zmení aj v zapisovaných bodoch. Gadgety sa Vám otvárajú tiež so získavaním bodov, slúžia na vylepšenie niektorej z vlastností vybavenia, zbrane alebo vozidla. Vozidlá hrajú v multiplayeri Bad Company 2 veľmi dôležitú úlohu. Oproti malým mapkám v COD MW2 sú tu obrovské mapy, na ktorých by ste bez vozidla cestovali celé minúty. Všakovakých vozidiel tu je neúrekom, od ľahkých ako je štvorkolka alebo transpotréry, cez ťažké tanky až po vodný skúter či veľký čln. Vozidiel tu je až 15, každé sa hodí na niečo iné, ale vždy ste radi, že sedíte aspoń v nejakom. To asi neplatí pre štvorkolku, kde jeden riadi a druhý sedí v zadu a strieľa. Stačí jeden granátik a štvorkolka sa aj s posádkou efektne prevráti dopredu a exploduje. Proste reál.

Najbezpečnejšie býva vo vrtuľníkoch, v závislosti od modelu sa môžu dovnútra nasáčkovať až štyria hráči, pričom jeden riadi a ostatní majú na starosti kanón a rotačníky. Taktiež v niektorých tankoch môžu byť až štyria, na bokoch môžu obsluhovať slabšie guľomety. Obyčajne ovládate tank a môžete strieľať z kanónu, no v limitovanej edícii môžete zároveň kadiť aj z ľahkého guľometu. Medzi vozidlá by sa dal zaradiť aj UAV prieskumný vrtuľníček na diaľkové ovládanie, ktorý je nenápadný a dokáže označiť a poslať bombardéry na nemalé územie. Ak sa Vám nebude chcieť behať za tankmi a vrtuľníkmi, môžete si pokojne kempovať na jednom zo stacionárnych guľometov, stacionárnemu navádzaciemu raketometu alebo protileteckému delu. Niektoré servery sú tzv. Hardcore, v nich nemáte na obrazovke zobrazený ani zameriavač, ani mini mapu a ani počet nábojov. Je to čisto na Vašom inštinkte a reakciách.

 

Atmosféra

 

Atmosféra v multiplayeri je taká, aká ešte nikdy v online hrách nebola, je to totálna akcia, žiadne hry na schovávačky. Tam keď bežíte cez poondiatu ulicu, okolo Vás vybuchujú granáty, bomby, piesok, sneh či blato lieta všade okolo, počujete svišťanie guliek, k tomu svoj rýchly beh, dojem z tejto namakanej akcie je skutočne obrovský herný zážitok. Keď niekto zpozoruje nepriateľa, automaticky to zakričí na plné hrdlo a Vám sa nepriateľ objaví na mini-mape, takže celou hrou počujete kričanie vojakov, s dokonalými ozvenami vonku je to dokonalé. Ozveny výbuchov, streľby a kriku sa nesú celou hrou od začiatku do konca, takže pre tých, čo chcú tichú, kľudnú akciu to nebude po chuti. No verím že takí tu nie sú, pretože všetci hrajú s nadšením, ak niekto zoberie tank, počká na ostatných aby sadli za guľomety a pomohli posilniť útok, alebo častokrát po mojej smrti ma niekto oživí. Výbuch, pri ktorom sa nachádzate blízko, ale Vás to ani nezabije Vás na pár sekúnd ohluší, vtedy počujete len jemné kričanie vojakov. Je to totálna akcia ! Najkrajší zvuk, ktoreho sa neviem doteraz nabažiť, je zvuk motora v tanku M1A2 Abrams. Úplne počujete ako vzduch prúdi v motore a vyfukuje zadným otvorom.

 

Deštrukcia v multiplayeri je využitá naplno, nie je krajší pocit, ako keď vystrelíte z kanónu tanku, a polka budovy sa odtrhne. Nakoniec počujete varovné škrípanie konštrukcie a pukanie stien, čo je podnet k tomu aby ste sa čo najrýchlejšie pakovali von z budovy, pretože budova padá, a zostanú po nej len trosky. Bývajú plné nepriateľských vojakov, takže za ich pochovanie zaživa dostanete celkom pekný počet bodov. Grafika multiplayeru je rovnaká ako v singleplayeri, pekné textúry, efekty dymu a prachu, padajúcej omietky a kopu ďalších príjemne oživia atmosféru. K zvukom nie je čo dodať. Sú proste neuveriteľné. Padajúce náboje na podlahu, dupot vašich topánok a pohybujúceho sa vybavenia, to je to najkrajsie, čo ste kedy počuli. Zvuky sa riadia pravidlám akustiky, takže na otvorenom priestore počujete vzdialené zvuky s oneskorením, naopak pri útesoch a v miestnostiach sa to nádherne ozýva. Nemám čo k tomu dodať, štúdio DICE si zaslúži obrovskú pochvalu, že hru dokáže podať tak realisticky.

 

Battlefield Bad Company 2 je jednou z najlepších vojnových strieľačiek, no jeho multiplayer nemá konkurenciu. Na bojisku vládne totálna akcia, streľba, explózie a výkriky vytvárajú dojem naozajstnej vojny. Od multiplayeru až pre 32 hráčov s množstvom zbraní a vozidiel Vás neodlepí ani spasiteľ.

 

Plusy: - Poriadna akcia
 - Zbrane
 - Špecializácie
 - Deštrukcia
 - Grafika
 - Prepracované zvuky

 

Mínusy: - Fakt si nespomeniem, poraďte
 


napísal life28 12.3.2010



Páči sa mi!

9.5
BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.3. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk