Bioshock 2

Come on Daddy, Adam is here! Opäť máme možnosť vrátiť sa do tajuplného, neuveriteľne atmosferického podmorského mesta Rapture. Teraz v koži Big Daddyho!

PC
pridal life28 23.2.2010 o 19:28 pod používateľské recenzie

9.0


Rapture, idealistické mesto pod vodou, kedysi oplývajúce krásou a eleganciou, po občianskej vojne sa stalo miestom plným šialencov, ktorí rabujú a nenásytne hľadajú látku Adam. Po nevydarených pokusoch spoločnosti Sinclair Solutions sa mesto zmenilo na miesto, kde atmosféra a spoločnosť núti jednotlivca prežiť. Bioshock 2 sa odohráva 10 rokov po udalostiach z jednotky, prebúdzate sa v koži jedného z mnohých nevydarených pokusov - Big Daddym.

Rolu najsilnejšieho obyvateľa Rapture sme si mohli vyskúšať už v Bioshock, no po prebudení sa naskytne mylný pocit, pretože Big Daddyho dokáže premôcť nový obyvateľ  - Big Sister. Narozdiel od nemotorného skafandra má útlu postavu, ohybné telo, a dokáže vyskakovať a predvádzať rýchle manévre, podobne ako splicer. Ešte pred samotným bojom Vám hra dáva najavo, že Big Sister sa blíži, tak máte možnosť sa čo najlepšie pripraviť, a vymyslieť vhodnú stratégiu v závislosti od arzenálu a schopností.

Oproti prvej hre sa toho v Bioshock 2 veľa nezmenilo, systém zostáva rovnaký, mesto je rovnaké, nepriatelia sú až na pár výnimiek takí istí. Okrem splicerov, mafiánov, vrahov a výskumníkov s rôznymi strelnými zbraňami vám prikúria aj spliceri s plazmidmi, výbušninami, alebo vyrastení mini-bossovia, ktorí radi hádžu okolité predmety. Na každého platí iný bič, preto máte možnosť vybrať si z rôznych strelných, alebo špeciálnych zbraní, v kombinácii s plazmidmi, ktoré môžete na rozdiel od predchádzajúcej hry používať súčastne. Ich upgradmi si zaistíte lepšie postavenie v boji, a kombináciou plazmidov a zbraní docielite najefektívnejšiu ujmu na zdraví občanov. Celé je to možno nepotrebné, pretože keď si aj niečo poriadne upgradnete, hra sa tomu prispôsobí a nepriatelia vydržia v podstate toľko, koľko predtým.  Vďaka plazmidom môžete nepriateľov poštvať proti sebe, alebo z nich urobiť terčom strelných veží, či jednoducho zápáliť, zelektrizovať, oklamať, hádzať predmety...  K dispozícii máte samopaly, pušky, brokovnice, či granátomet, ale určite využijete nové zbrane ako nitovačku, s ktorou jedným zásahom priklincujete splicera k stene.

K Big Daddymu neodmysliteľne patrí vrták. Bez neho by ste boli v niektorých situáciách úplne bezradní, no neslúži len na rozbúranie niektorých stien, ale hlavne k boju. Okrem klasického vŕtania do brucha dokážete pri vŕtaní zároveň doskočiť na vzdialenosť niekoľkých metrov, čo je najsilnejším manévrom v hre. Veľmi účinné je aj zamraziť nepriateľa, a toho potom jednoducho rozbiť. Spomeniem aj špecialitku v hackovaní - vystrelíte malú sondu do stroja, ktorý chcete hacknúť, a na diaľku bez ujmy na zdraví hacknete novým systémom. Pri každej zbrani máte na výber z niekoľkých typov munície, a pri hackovacej zbrani máte možnosť použiť autohack, alebo Mini Turret - vlastnú strelnú vežu. Alebo proste hacknete nepriateľské veže a lietajucích Botov, ktorí Vás potom budú nasledovať. Zostal aj fotaparát, s pomocou ktorého budete výskumom nachádzať nepriateľské slabiny, a tým zvyšovať poškodenie pre rôzne zbrane. Po odfotení musíte použiť čo najviac zbraní a plazmidov, až dokým nezomrie.

Do vrtáka ale treba kupovať benzín, a ako všetko ostatné si ho zaobstaráte v automatoch na náboje, na upgrady a na toniky a plazmidy. Upgradovať môžete tak zbrane ako aj plazmidy, väčšinou len vylepšujú jednotlivé schopnosti. Toniky sú dôležité na vývoj postavy a jej fyzické zdatnosti či odolnosti voči ohňu alebo elektrine. Veľmi dôležité sú Plazmidy, no na ich kúpu budete potrebovať vzácneho Adama, ktorého získate s pomocou malej sestričky. O ňu sa treba pobiť s druhým Big Daddym, ale vypestované ovocie stojí za to. Malú setričku potom zoberiete na plecia a ukáže Vám, kde sa nachádza Adam. Tam ju zosadíte, ona začne nasávať Adama, a vy čelíte nájazdom adamolačných splicerov. Keď už má dosť, budete môcť ju buď zachrániť, pričom Vám občas zanechá balíček plný užitočných vecí, alebo z nej násilne vytiahnete Adama. Potom sa tešte na príchod Big Sister.

Atmosféra Rapture si zachovala svoj pôvodný vzhľad, no prechádzať sa budete po úplne nových lokáciách, a dokonca niekoľkokrát aj po morskom dne. Do tých tajuplných zvukov počujete len dupanie Vašich veľkých topánok, občasné mihnutie záhadných tieňov splicerov a samozrejme hlasy z vysielačky či denníkov. Tie Vám budú určovať úlohy a cestu, nahrávkou s heslom si budete otvárať cestu ďalej. Úlohy sú prešpikované rôznymi mini úlohami, hľadaním kódu, a niekedy musíte urobiť ďalších milión vecí, aby ste len otvorili dvere. Medzi hlavnými lokáciami cestujete podmorským metrom. Loadingy sprevádza dobová hudba, ale aj celkový zvukový doprovod hry je bravúrny. Nový Multiplayer Vám ponúkne ďalšie hodiny zábavy a taktických bojov, v niekoľkých módoch. V deathmatchi, Team Deathmatchi, CTF alebo v boji o územia sa stretne až 10 hráčov. Dokonale si precvičíte schopnosti kombinovať plazmidy a zbrane, a ak sa Vám podarí nájsť skrytý oblek Big Daddyho, poriadne to tam roztočíte.

Mesto sa vizuálne takmer nezmenilo, dojem Vám nabudia len nové miesta, zákutia a s radosťou ich budete objavovať. Sila prežitia Vás bude nútiť preskúmať a zozbierať každé telo, každú debnu, skrinku či trezor, pretože nábojov tam skutočne nájdete dosť a za peniaze si nakúpite množstvo vylepšení alebo lekárničky. Graficky hra bohu žiaľ nijako viditeľne nepokročila, ale voda je spracovaná úplne bravúrne. Ešte stále sa nemôžem nabažiť toho pohľadu, keď voda natečie na oblek, alebo keď kvapky padajú na helmu. Rovnako dobre sú spracované aj rôzne trhlinky v tesnení okien, alebo stojatej vody, ktorá sa rozvlní, keď po nej prechádzate. Efekty ohňa alebo iskier nie sú najlepšie, ale dostačujúce vzhľadom na celkovú, už zastaranú grafiku.

Bioshock 2 je bravúrnym pokračovaním najlepšej hry roka 2007. Atmosféra Rapture má stále tú nemilosrdnú tvár, no v maske Big Daddyho sú boje ostrejšie a akčnejšie. Používanie plazmidov a zbraní naraz Vám dáva možnosť urobiť každý boj jedinečným a taktizovaným, a príbehová línia Vás z hry nepustí. Hra má ale menšie chybičky, ktoré mohli 2K doladiť, ale Bioshock je proste Bioshock.

Plusy:     - Nezmenená atmosféra

                - Taktické kombinácie útokov

                - Little Sister

                - Užitočné zbrane

                - Hudobný doprovod a zvuky

Mínusy:               - Upgrady prakticky nevyužijete

                             - Po grafickej stránke žiadny Bang


napísal life28 23.2.2010



Páči sa mi!

9.0
BIOSHOCK 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / 2K Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9.2. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (1)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19632)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk