Deus Ex

Úžasné cyberpunkové dobrdodružstvo od Warrena Spectora a jeho dnes už neexistujúceho ION STORMu.

PC
pridal Psycho 9.2.2010 o 9:31 pod používateľské recenzie

10


Deus Ex machina – latinský výraz pre postavu, objekt alebo udalosť, ktorá sa znenazdania objaví a vyrieši zložitý, či dokonca neriešiteľný problém. Už vďaka názvu si hráč dokáže predstaviť čo bude jeho úlohou v tomto veľkolepom dobrodružstve a že sa nejedná o problém menší akým je záchrana celého sveta si môžete byť istý. Vitajte v svete konšpirácií, intríg, nadnárodných spoločností bojujúcich o ešte väčšiu moc, vitajte v Deus Ex. S hrdinom, ktorý zachraňuje ľudstvo, planétu alebo snáď aj celý priľahlý vesmír sme sa už stretli snáď v každej druhej hre, ale len zriedkavo dokáže herný titul vytvoriť tak uveriteľnú atmosféru, ktorá je až (ne)skutočne reálna dnešnému životu.

 

Už v intre sa dozviete o tajnej odnoži slobodomurárskej organizácie, ktorá po svete tajne šíri novú nemoc a liek predáva bohatým za ohromnú sumu. Bežný ľudia umierajú po tisícoch a začínajú sa búriť proti neschopnosti vlády ochrániť jej občanov. Strach zaplavuje svet a z neho sa rodí hnev, ktorý ústi do teroristických útokov (soche slobody rebeli odstrelili hlavu). Hráč si až začne klásť otázky a porovnávať tento svet s skutočným, či naozaj prasacia chrípka nevznikla zámerne a či je Usama naozaj ten zlý. Mocní ako odpoveď vytvoria bezpečnostnú zložku UNATCO ktorá ich má pred útokmi spodiny chrániť. Ako začínajúci agent v tejto organizácií bojujúcej proti hrozbe dnes tak aktuálnej ako je medzinárodný terorizmus ste vyslaný na svoju prvú misiu ktorá slúži aj ako brutálnejší tutorial. Pokiaľ si prejdete skutočný tréning bude to pre vás len výhodou.

 

S prvými úspechmi v akcii prichádza odmena v podobe vlastnej kancelárie, nadštandardného platu a uznania kolegov. S postupom misií, brutálnymi činmi vašich kolegov a s narastajúcim počtom mŕtvol nie vždy ozbrojených podozrivých však začínate mať pocit, že svet nie je až taký čierno-biely ako vás učili na akadémií a v mysli sa vynárajú pochybnosti či kopete za ten správny tím. Pátraním na vlastnú päť sa dostanete do sporu nielen s svojou organizáciou ale aj s oveľa mocnejšou silou. Stretnete nové tváre a vzniknú nové spojenectvá no pocitu, že ste len bábka v rukách ľudí s vlastnými sebeckými záujmami sa do konca hry nezbavíte. Nebudem však už z deja prezradzovať viac pretože práve ten vás bude u tohto titulu držať. Garantujem vám, že pri hraní zabudnete jesť, spať, písať si úlohy a pravdepodobne aj kúpiť darček priateľke na Valentína. Takže pozor! Rozohrať až po 14 februári!

 

Ako vládny agent však disponujete, niečím viac ako je len povolenie zabíjať. Ste výsledok genetického inžinierstva a práve vďaka tomu mohli vývojári do hry elegantne vložiť prvok akým je RPG systém skladajúci sa z dvoch častí. Tou prvou je klasické vylepšovanie schopností ako je streľba, hackovanie počítačov, odomykanie zámkov, boj zblízka a ďalšie. Každá schopnosť má svoj zmysel a je len na hráčovi ktorou cestou sa vydá. Bude mocný hacker ktorý sa nabúra do bezpečnostnej siete kde pomocou kamerového systému uvidí pohyb stráži, aktivuje ochranné zariadenia v podobe statických zbraňových systémov a bojových robotov, ktoré celú nepriateľskú bázu vyčistia za niekoľko sekúnd, ale v boji muža proti mužovi netrafí s zbraňou ani tanker? Alebo chcete byť modernou verziou Ramba, ktorý rozdáva headshoty rýchlejšie ako desaťročný smradi v Counter strike? Žiaden problém. Každá oblasť či už ulice mesta, alebo vojenská základňa je geniálne navrhnutá aby v nej agent s akýmkoľvek zameraním našiel výhody aj problémy. Až pri opätovnom hraní s odlišnými vylepšeniami si začnete uvedomovať iné možnosti postupu a uvedomíte si napríklad „hej tu je slabo zamknutá vetracia šachta, takže som nemusel tých strážnikov zmasakrovať“. Zabudnite však na to, že ku koncu hry budete poloboh ktorý všetko ovláda a nič ho neprekvapí. Skúsenosti, ktoré potrebujete na zvyšovanie úrovne vám vystačia na 3 – 4 z celkovo 10 oblastí vytrénovaných na expertnú úroveň samozrejme na úkor zvyšných. Všetko samozrejme závisí aj od plnenia vedľajších úkolov a vašich rozhodnutí v priebehu hry

 

Tou druhou oblasťou RPG systému sú nanoboti. Do každej oblasti vášho tela (oko, ruky, hrudník) je možné z kanistrov získavaných postupom hry namontovať jednu z dvoch ponúkaných schopností. Tento proces je nenávratný a tak je dobre si pred každou operáciou rozmyslieť ktorú schopnosť pri vašom štýle hry viac využijete. Ako príklad uvediem nanobotov pre dolné končatiny. Využijete skôr tichší pohyb pri behu aby ste sa ako tieň prikradli k hliadke omráčili ju elektrickým obuškom a rovnako ticho sa vyparili s telom na ramene? Pán má radšej Matrix? V tom prípade využije skôr druhú schopnosť a to zrýchlený beh a zlepšené skoky takže si budete skákať po strechách budov ako Morpheus. A nemusíte ani otvoriť svoju myseľ. Aj tieto schopnosti majú niekoľko stupňov vylepšení pomocou malých „nádob“ ukrytých po mapách a je len na vašej šikovnosti koľko ich nájdete. Tak ako v prvom prípade sa však aj tu môžete rozlúčiť s absolútnym vylepšením postavy nech sa budete snažiť akokoľvek.

 

Samozrejme čo by to bolo za akčnú hru bez poriadneho arzenálu. Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti takže väčšinu arzenálu až na výnimky v podobe technických prototypov tvoria klasické pištole, brokovnice, niekoľko druhov granátov ktoré sa dajú využívať aj ako míny a tiež rozsiahle množstvo zbraní na blízko ako obušky či nože. Každý hráč si tu nájde svoju obľúbenú hračku. Dokonca je možné väčšinu lokácií prejsť bez toho aby ste niekomu skrivili čo i len vlások na hlave. Hra síce rozlišuje nepriateľov mŕtvych a tých v bezvedomí, ale nepriateľ sa už zo sna spôsobeného teleskopickým obuškom nikdy nezobudí a stráž, ktorá takéto telo nájde tiež nemá moc ho prebrať. Tým sa dostávam k umelej inteligencii. Nepriatelia dokážu na vašu prítomnosť upozorniť kolegov či spustiť alarm ktorý aktivuje automatické bezpečnostné zbrane a niekedy sa rozhodnú potešiť vašu prítomnosť v úkryte aj hodeným granátom, avšak hra už má pár rokov a nemôže konkurovať titulom kde sa AI kryje za prekážky v efektných animáciách. Táto drobnosť však neznižuje zážitok hry keďže sa nejedná o akčnú hru v pravom zmysle slova.

 

Unreal engine má už svoje najlepšie roky za sebou (nie, nemám na mysli verziu 3) no aj napriek tomu dokáže vykúzliť nádherné prostredia nech už vás putovanie zavedie do New Yorku, Hon Kongu, Paríža, púštných vojenských základní. Spolu s okúzľujúcou vizuálnou stránkou sa vydarila aj hudba, ktorá vytvára tu pravú dych vyrážajúcu atmosféru hong-kongského trhoviska, či rešpekt a veľkoleposť pri ukrývaní sa v parížskej katedrále. Celkovo vás čaká cez 80 máp ktorých prejdenie vám zaberie 40 – 50 hodín v závislosti na obtiažnosti a vašom štýle hry. Správne „rpgéčko“ sa samozrejme nezaobíde bez inventára kde na obmedzenej ploche ukladáte nielen zbrane, ale aj výbavu na otváranie zámkov či už mechanických alebo elektronických, jedlo, a iné predmety uľahčujúce vám postup v hre. Dobré vymyslený systém slotov vo vašom HUDe vám dovoľuje aby ste si sami nastavili na každú numerickú klávesu ten váš predmet. Tiež tu nájdete denník, zrozumiteľný prehľad aktuálnych úkolov a prípadne mapu a kód k niektorému zo zámkov oblasti ak ste si dali tu námahu nájsť ho. Dalo by sa povedať, že

 

Deus Ex sa nehrá, on sa žije. Môžete navštíviť mnohé bary, diskotéky, piť alkohol, brať drogy, hrať biliard, vykrádať bankomaty či obchody, čítať dennú tlač kde postupom času nájdete informácie aj o svojich činoch samozrejme napísané veľmi negativisticky. Tak ako aj naozaj je predsa aj tu tlač pod kontrolou mocných, ktorí sa snažia verejnú mienku poštvať proti vám. Na záver môžem len povedať, že ešte nikdy som nič tak komplexné bez bugov a pritom znovu a znovu hrateľné do ruky nedostal. Hra dnes stojí už len pár Eur a tak si myslím, že nie je nad čím váhať. Titul ma niekoľko koncov a ani jeden z nich by som nemohol charakterizovať ako Hollywoodsky happy end.

 

 Plusy:

+ Atmosféra

+ Zvuková stránka či už dabing alebo hudba

+ RPG systém

+ voľnosť v rozhodovaní

+ dĺžka

+ dizajn lokácií

+ príbeh

 

Mínusy

- dnes už technické spracovanie

- hra nie je pre každého(čo je možno aj plus)


napísal Psycho 9.2.2010



Páči sa mi!

10
DEUS EX


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk