Mafia

Nová exkluzívna hra alebo klon GTA?

PC
pridal N_GaGE092101 21.1.2010 o 12:05 pod používateľské recenzie

9.0


Každý človek, ktorý má ako také sociálne náznaky má možnosť a taktiež potrebu, ktorá patrí medzi životné rozhodnutia. Mám namysli celkom bežnú vec, a to založenie rodiny. Obsažná rodina nie je chvíľková záležitosť.  Zodpovednosť a živenie sú starosti, s ktorými sa musí vysporiadať ako tak každý človek. Existujú milióny spôsobov ako sa dostať k peniazom. Tí zdatnejší, čo sedia v luxusných presklených kanceláriach v upravených oblekoch obyčajne zarábajú viac ako tí, ktorí makajú a robia manuálne náročnú a fyzickú prácu. Tažká doba, ktorá koluje svetom, sa odráža aj na finančnom ohodnotení. Mnohí sa k peniazom dostanú tak povediac čiernym spôsobom. Odstránenie drobného podnikateľa v minulosti ale taktiež aj dnes nikomu nerobí problém. Vždy som robil svoju prácu poctivo. Rodinu som nemal, a tak som nepotreboval ani masívny príjem peňazí. Nerobil som fyzicky náročnú prácu. Všetko záležalo skôr na pevnej psychike. Bol som bežný veľko-mestský taxikár, ktorý bol v (ne)správny čas na (ne)správnom mieste, ale to som vtedy ani nemal tušenie ako sa osud v jeden okamih otočí a nabere na obrátkach. Zabíjanie a vraždenie, ktoré sa mi vtedy zdalo choré a nechutné, mi dnes už nerobí problém. Stal som sa človekom, ktorým som sa nechcel stať nikdy. Prečo? Neodolal som veľkým peniazom. Napokon ma moja práca, ktorá sa mi zdala spočiatku odporná a hnusná začala baviť, a dnes to robím bežne a dovolím si povedať profesionálne.

Azda každý pozná zoskupenie ľudí, alebo inak povedané vývojárov, ktorí si dali jednoduché no sebavedomé meno Ilusion Softworks. Zelenáči, ktorí sa dokázali natoľko presadiť, že hru, ktorú vytvorili bola natoľko úspešná a hlavne kvalitná, že si získala úspech aj za hranicami domácej krajiny a dokonca aj za hranicami rozľahlej Europy. Prvá misia s celkom slušného čísla dvadsať začína počas prestávky po služobnej dobe. Zvuk motorov a následné výstrely prebudia v hlavnom hrdinovi, ktorý si pri svojom taxíku vychutnával cigaretu menšie obavy, no následne pod hrozbou streľnej zbrane, ktorú drží skôr sebavedomý ako plachý mafián sa dostávate do unikania pred prenasledovateľmi. Váš cieľ je v bare, ktorý vlastní starší pán. Ten však nepozná kompromisy hlavne v biznise, kde sa točia veľké peniaze. Hlavný hrdina Tommy získa za odvoz nemalú finančnú čiastku, plus fakt, že jeden z elegantných pánov, ktorých viezol, mu dal ponuku, ktorá sa neodmieta. Dávno lepšia práca ako nudné brázdenie Lost heaven-ských ulíc.

Spomínaná hra sa dosť až nápadne podobá Americkému konkurentovi, ktorý si nesie názov “GTA“. Kradnutie áut, vybavovanie si účtov cez streľné zbrane alebo len vozenie sa po uliciach mesta a míňanie penazí. Všetko má svoju ako takú podobnosť a logiku, no napriek tomu sa spomínaná hra dosť odlišuje od GTA. Odlišnosť je hlavne v štýle misií a celkovo časovou epochou, v ktorých sa jednotlivé úlohy odohrávajú. Ako sa hovorí šaty robia človeka. Výnimkou nieje ani Mafia. Elegantné drahé obleky alebo klobúky zdobia každého mafiána v Lost Heaven. Myslím, že každý sa zamyslí, prečo práve klobúky. Dovolím si povedať predpotopné no napriek tomu elegantné  kožuchy. Odpoveď je jednoduchá. Dej hry vás zavedie do tridsiatich rokov minulého storočia. Hráč tým pádom nemôže očakávať žiadné veľkolepé športové auta dnešnej doby. Spoločnosť vám budú robiť skôr staré veterány, ktoré na začiatku len tak márne a ťažko vytiahnu štyridsiatku, čo o autách, ktoré premávajú v GTA nemožno povedať. Spoločný fakt je tiež voľná chôdza po meste. Pohľad na hlavného hrdinu je videný s tretej osoby, no napriek tomu nevidieť celú osobu, ale iba polovičný model, ktorý má na rok výroby dosť realistické pohyby a gestikuláciu tváre. Kradnutie áut vám na začiatku hry tak trošku prekazí neznalosť hlavného hrdinu v autičkárstve. Mnohým to prekáža, ale tí,  ktorí chcú svedomito plniť každú misiu to prekážať celkom isto nebude,  pretože náplň misii je pestrá, a navyše počas hry sa Tommy čo to priučí,  a kradnutie áut nebude žiadna prekážka. Taktiež vám mesto neponúka žiadné atrakcie ani nič podobné, ako je to napríklad už v spomínanom GTA. Kde, kedy, ako a prečo? Dosť dobrá otázka hlavne čo sa týka spomínanej hry. Mesto v ktorom sa hra odohráva sa nesie pod názvom Lost Heaven. Pre tých ktorí nemajú ani tušenie o tom, ako také mesto vyzerá,  môžem kľudne oznámiť, že sa jedná o tak trošku pozmenené ulice New Yorku. Celé mesto sa pochopiteľne skladá z masívnych budov, do ktorých sa bohužiaľ nedá dostať. Výnimky sú teda iba objekty, v ktorých sa budú postupne odohrávať misie, t.j. bary, zopár reštaurácii, servis a samozrejme Salieriho bar. Mesto je celkovo rozdelené na tri centrálne časti, ktoré sú navzájom prepojené mostami. Každá časť má svoju typickú architektúru. Názvy sú dosť dá sa povedať a-typické, no zároveň vysvetľujú kultúru komunity, ktorá danú časť obýva.
Ulice Lost Heaven sú stredne zaľudnené, a ak chcete prezerať jednotlivé osoby, veľký čas vám to nezaberie. Všetky sú takmer na vlas podobné. Po uliciach sa prechádzajú aj strážcovia zákona, ktorí vedia pekne prekaziť nádhernú a rýchlu jazdu, ale na druhej strane, pokiaľ preferujete adrenalínové situácie, tak policajné naháňačky vám prekážať nebudú. Musím podoknúť fakt, že s ukladaním hry to je trošku inak. Pre niekoho je to plus, pre iných mínus. V hre fungujú automatické sejvingy, ktoré vám hru uložia väčšinou pred dôležitými pasážamy alebo prestrelkami.

Celá hra obsahuje Český dabing, ktorý obsahuje kvantá perfektných hlášiek, vďaka ktorým sa hráč poriadne zahrá, ale aj sa poriadne zasmeje. Čo tak spomenúť grafické spracovanie, ktoré je na rok vývoju pozoruvhodné. Občasné grafické preklepy, a hlavne veľké množstvo bugov vám budú dosť často znepríjemnovať hru, hlavne pri plnení dôležitých misií. Ku každej hre neodmysliteľne patria herné ingame ukážky, ktoré sú v tomto smere perfektné a ojedinelé. Musím priznať že nie raz som mal pocit akoby som sa pozeral na film. Perfektné pohyby a mimika tváre dodávajú tu pravú atmosféru Americkej mafie. Nedá mi to, ale musím trošku skritizovať AI, ktorá hre uberá na kráse celej hry. Myslím, že nejeden hráč si dal nasledovnú otázku: “Naozaj sú tí ľudia takí retardovaní? Alebo to je len divná, ale naozaj predivná AI?“. Možno obe možnosti sú pravdivé, pretože chodcovia sa správaju veľmi čudne, čo i len pri všednom prejdení okolo nich s dodržanou rýchlosťou. Skvelý príklad je situácia v ktorej hráč klasicky prejde okolo osoby, ktorá kráča na chodníku, a v tom zrazu chodec z ničoho nič spanikári, a vrhne sa pod auto. Dôkaz dementnej AI je aj fakt, že autá sa nedokážu predbehnúť. Pri zastavení jedného sa tvoria veľké kolóny. Všetci na seba ako zmyslou zbavený trúbia. Ešte musím pripomenúť že hráč sa nemusí tešiť na žiadné chytanie zločincov a pomáhanie policajtom za nieaké tie doláre. Občania nepáchajú žiadnú trestnú činnosť. Ako som už spomínal hra obsahuje Český dabing, takže vtipné hlášky chodcov vám budú robiť spoločnosť počas celej hry.

Fyzika áut je prepracovaná?! S kľudným svedomím môžem povedať, že fyzika áut je perfektná a hráčovi dodáva len ten najlepší zážitok z jazdy. Autá sa správajú primerane, na každom povrchu reagujú inak. Pokiaľ sa vezie v aute sám Tommy, akcelerácia bude lepšia a rýchlejšia. Ak je auto plné a naložené spoločnosťou, akcelerácia bude o dosť pomalšia, teda záleží len od vás a vašich vodičských zručností ako si svoje auto skrotíte. Nemožem zabudnúť na tzv. módy, ktoré hra obsahuje. Prvý mod, ktorý je sprístupnený hneď od začiatku hry. Je to “Voľná jazda“. Zarábanie peňazí a bavenie sa na účet dementných chodcov. Privyrobiť si môžete odvážaním ľudí na dané miesta, čiže sa Tommy zmení na taxikára, ktorým vlastne aj pôvodne bol. Po úspešnom dokončení misií sa hráčovi odomkne mod “extrémna jazda“. Jedná sa o mod, v ktorom máte 19 krátkych misii, ktoré sú na počudovanie dosť čudné. Tentoraz bude zadávateľom úloh 19 chlapov, ktorí sú rozmiestnení po celom meste. A verte, myslím, že aj ten najvyberavejší fajnšmeker sa poteší.

Tak a máme záver, záver, ktorý je aj v hre a je neskutočne prepracovaný a nádherný. Nemám čo dodať. Hra vám dokáže spraviť pravú atmosféru mafiánskej rodiny a pasáže, ktoré sú v hre, sú natoľko prepracované, že od počítača sa hráč neodtrhne čo i len na malú prestávku. Skvelé grafické ukážky v kombinácii so skvelým príbehom. Myslím, že hra hráčovi ponúkne všetko čo očakáva a možno aj to čo neočakáva. Mám namysli už mnohokrát spomínanú dementnú AI.
Ale tak či tak sa jedná o skvelý titul na Českej scéne, takže hra sa určite oplatí zahrať. Navyše hráč môže čo chvíľa očakávať skvelé pokračovanie. Mafia vychádza na Slovensku v nemenovanej edícii za necelých 10€ a ten, ktorý nehral mal by sa rýchlo pobrať do dobrého obchodu s hrami.

Plusy:

-Príbeh                                                                                                   

-Český dabing                                                                                     

-Atmosféra

-30-te roky

Mínusy:

-Divná AI

-Bugy


napísal N_GaGE092101 21.1.2010



Páči sa mi!

9.0
MAFIA

PC
PS2

Vývoj: Take 2 / Illusion Softworks
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk