Fable 2

Rozprávkové akčné RPG od Lionhead pe dospelých.

Xbox360
pridal Patrik Dee 18.1.2010 o 10:32 pod používateľské recenzie

9.0


Chlapec, dievča a nevinná, vraj zázračná hracia skrinka. Krajina zvaná Albion, plná dobrých i zlých ľudí, bezpečných i nebezpečných miest a zákutí s jedným dominantným hradom, na ktorom sídli Lucien. Dobrodružstvo o akom sa vám ani nesnívalo ? Celkom určite.

Príbeh  Fable 2 začína rozprávkovo nevinne. Sen detí, ktoré prespávajú na skromnej pokrývke, prestretej na zemi je bývať na vzdialenom hrade, ich vrecká i žalúdky sú však prázdne a príjemnému pocitu nepomáha ani krásne poletujúci, no iste studený sneh. Prvé kroky za potravou prerušuje krik predavača, ktorý zvoláva ľudí na nákup rôznych „nepotrebných“ zbytočností v jednom z mnohých stánkov na námestí. Zázračná hracia skrinka, ktorá vám údajne splní jedno želanie je presne to, čo deti potrebujú.  Na scéne sa objavuje zvláštna žena, s tajuplným hlasom a radou do života. Deti sa rozhodnú konať. Treba zohnať peniaze a vykročiť naproti svojmu zdanlivému šťastiu niekde v diaľke.

Dobrodružstvo naberá na obrátkach v momente, ako je jasné, že nie ste len tak obyčajné dieťa a po rozhovore s tajomnou čarodejkou zisťujete, prečo vás čaká ešte dlhá cesta životom a za pomstou úhlavnému nepriateľovi Lucienovi.

Fable 2 je žánrovo škatuľkovaná do skupiny akčných RPG, a tak všetko aj v hre samotnej funguje. Albion je rozsiahla krajina rozdelená na rôzne časti, ktoré budete so svojou postavou postupne navštevovať a objavovať, rozprávať sa z jej obyvateľmi a prípadne plniť ich potreby, požiadavky či prosby. Prvoradý však ostáva váš osobný záujem. Ako sa zapíšete svojimi činmi a správaním medzi ľuďmi, ako bohatý budete, či založíte rodinu, alebo rovno dve, to všetko záleží len a len od vás. Spôsobov, akými sa dostanete k financiám je viacero. Môžete pracovať ako kováč, drevorubač, môžete čapovať pivo, či pašovať ľudí. Všetko je riešené v podobe jednoduchej minihry, kedy treba v určitom okamihu stlačiť správne tlačidlo, no nič nie je tak jednoduché, ako na prvý pohľad vyzerá. Ďalšou možnosťou je príjem od rôznych postáv a postavičiek za splnené úlohy, ktoré vám zadajú, a ak máte šťastie, pár drobných vám dokáže nájsť aj váš nerozlučný priateľ, pes. A propo, pes je veľmi dôležitá súčasť Fable 2 a je to váš miláčik od samého začiatku dobrodružstva. Nikdy vás neopustí a pomocou zvitkov ho môžete naučiť byť vám ešte užitočnejším. Postupom času a hromadením stále väčšieho počtu „zlaťákov“ môžete staviť na taktiku kupovania nehnuteľností a ich prenajímania, či následného predávania a keďže Albion je pomerne rozsiahly, motivácia vlastniť všetko, čo sa dá kúpiť je vysoká. Súčet viacerých prenájmov robí divy a dokáže byť naozaj štedrým zdrojom príjmov.

Lionhead vymysleli veľmi príjemný systém komunikácie s okolitým svetom na základe rôznych gest. Gestá fungujú podľa ich zaradenia buď s priateľským, drzým, nahnevaným, láskyplným a ak chcete aj zvádzajúcim cieľom. Môžete sa chváliť ukazovaním trofejí, môžete volať slečny na ich obľúbené miesta a tým získať ich náklonnosť, môžete sa len tak hrať zo svojím psom, či doslovne si popiskovať v spoločnosti a pozerať, ako na vás ľudia reagujú.

Cesta vášho hrdinu je sledovaná v niekoľkých časových obdobiach, a počas napredovania príbehom rozsekáte na kúsky nejedného banditu, či posluhovača vášho úhlavného nepriateľa. Bojový systém je tak, ako celá hra veľmi hravý a zábavný, no pomerne ľahký a nevyzývajúci hráča k abnormálnym výkonom. Vaše schopnosti sa rozvíjajú postupne s pribúdajúcimi skúsenosťami, ktoré zbiera hrdina po zabitých nepriateľoch v podobe farebných guliek. Rýchle štýly boja, lepšia fyzička, presnejšie mierenie zo strelnej zbrane, či rýchlejší pohyb v boji samotnom, to všetko a ešte oveľa viac čaká na zlepšenie a lepšie porozumenie u nášho hrdinu.

Druhou, predovšetkým ako doplnok slúžiacou možnosťou vedenia súbojov s presilami nepriateľa sú kúzla a magické schopnosti, ktoré sa rovnako hrdina učí priamo na základe skúseností z boja. Základný ohnivý firebal postupne doplňujú zaujímavé alternatívy ako vystreľujúce elektrické blesky, či lokálne spomalenie času, prípadne tlaková vlna, ktorá na chvíľu rozhádže nepriateľov okolo vás. Používanie kúziel je bleskové, s predĺženým držaním možno kúzlo zosilniť, či vyvolať jeho plošnú alternatívu. Celkovo je boj zábavný, bohatý, efektný, no aj pomerne jednoduchý. Vďaka nakupovaniu rôznych jedál a flaštičiek s liečivými nápojmi je problém vôbec zomrieť, pri úplnom vyčerpaní životnej energie a iných možností zachovať si život dochádza k omráčeniu a následnému ubratiu nazbieraných skúseností, no to je všetko. Fable 2 nehrá hráčovi na nervy, ale neposkytuje ani výzvu pre tých, ktorí hľadajú v hre smrť a náročné úlohy. Zbraňovým arzenálom Fable 2 neohromuje, ale počas hrania som nemal pocit, že by mi niečo výnimočne chýbalo. Kladivá, sekery, bajonety, v rôznych kvalitách a cenách vyzerajú na chrbte, či v rukách hrdinu výborne a vďaka hutnému pocitu z každej jednej rany je radosť protivníkov masírovať.

Zaujímavá je možnosť priberania hrdinu, ak konzumujete mäso, pečivo a iné jedlá, v prípade zeleniny a ovocia držíte štíhlu líniu a krásny vzhľad, ktorým ovplyvňujete aj sympatie u iných ľudí, hlavne nežného pohlavia. Celkovo sa v Albione nachádzajú rôzne perličky, ktoré však nebudem prezrádzať a najlepšie si ich hráč vychutná na prvý krát priamo v hre.

Fable 2 len dokazuje, ako výnimočný je Peter Molyneux, že je to jeden z mála herných vývojárov s takým citom pre neobyčajnosť svojich hier, akých je málo. Keď budete so svojím hrdinom prechádzať za očarujúceho východu slnka Albionom, keď budete bojovať s presilami a vďaka efektným kombináciám úspešne metať nepriateľov po aréne, keď budete liečiť svojho kňučiaceho zraneného psa a prvý krát úspešne otvoríte záhadné hovoriace dvere, určite dáte za pravdu tým, ktorí na túto skvelú hru nedajú dopustiť.

+ + +

Psík

Originálny príbeh

Albion

Atmosféra

Hra pokračuje aj po splnení hlavného cieľa

- - -

Smrť nie je riešenie J

Občas až príliš jednoduché


napísal Patrik Dee 18.1.2010



Páči sa mi!

9.0
FABLE 2

Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Lionhead
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.10. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk