Čo nás čaká v roku 2010?

Prehľad hier čo nás čakajú v roku 2010.

PC
pridal MX-72 2.1.2010 o 20:37 pod používateľské články

Rok 2010 je tu. Úroda hier roku 2009 je zožatá a teraz sa môžeme tešiť na tú kopu titulov, ktoré si budeme môcť zahrať tento rok. O niektorých oznámených hrách ešte nemáme ani potuchy, čo od nich čakať a ani kedy presne sa dostanú na trh (veľa z nich v roku 2010 určite nevyjde). Poďme si teda urobiť menší prehľad toho čo nás vlastne čaká. Najočakávanejšie hry nie sú pre každého tie isté, tak sa posnažím zahrnúť čo najviac titulov naprieč všetkými tromi hlavnými platformami, aby som vyhovel všetkým. Očakávanosť hier som nedal do žiadneho poradia, to nechávam na vašom srdci, kam vás potiahne. Pokiaľ som na nejaký titul zabudol, tak ma nezožerte! ;)


Bioshock 2  (PC, X360, PS3)
Jedno z najväčších prekvapení roku 2007 - Bioshock, sa už vo februári dočká svojho pokračovania. Znovu navštívime podmorské mesto Rapture, nadopujeme sa Adamom (ja viem, znie to tak...teplo) a naporcujeme ďaľšie stovky Splicerov. Tentoraz sa dostaneme do úlohy samotného Big Daddy-ho, takže si zavŕŕkame aj s jeho nalešteným vrtákom. Síce podľa existujúcich záberov z hry sa nedá povedať, žeby toho bolo v Bioshocku 2 nejako veľa vylepšeného, ale aj tak to vyzerá na veľmi slušnú záležitosť ktorou nepochybne bol aj prvý diel.

Alien vs. Predator  (PC, X360, PS3)
Štúdio Rebellion, ktoré stojí aj za úplne prvým dielom slávneho AVP sa po šnúre veľmi nepodarených hier chce vrátiť späť na výslnie a preto sa na nás znovu chystajú svalnatí high-tech lovci a uslintaní neľútostní xenomorphovia. Niet pochýb, že nový Alien vs. Predator bude veľmi brutálny a že si zahráte tradične za 3 strany: Votrelcov, Predátorov a Mariňákov. Titul bude v PC verzii podporovať efekty DX11. Uvidíme, či to bude na grafike vážne poznať alebo sa bude jednať len o malé kozmetické úpravy.

Metro 2033: The Last Refuge  (PC, X360)
Ruská hororová postapokalyptická FPS v mnohom podobná STALKER-ovi, či Falloutu vychádza z románu spisovateľa Dmitrija Glukhovského a prežijeme ju v koži mladého Artyma, ktorý musí čeliť nástrahám zmutovaných nepriateľov v neľútostnom svete zamorenom radiáciou. Podľa prvých ohlasov sa jedná o kvalitnú hru, ktorá by nemala ujsť žiadnemu fanúšikovi survival žánru. Najsilnejšou stránkou hry by mala byť hustá atmosféra spolu so zaujímavými prvkami ako napr. obmedzený čas kyslíku, ktorý si treba strážiť na hodinkách.

Rage   (PC, X360, PS3)
Vysoko očakávaný mix FPS, RPG a Racingu od firmy ID Software - autorov sérií Doom a Quake. Z doterajších informácií to naozaj vyzerá tak, že sa hry Doom, Fallout a Motorstorm skrížili dokopy a splodili Rage. Na prezentáciách zatiaľ zbiera tento titul veľké ovácie a každá správa o ňom sa ihneď objavuje na všetkých herných portáloch hrubými písmenami. Rage bude poháňaný ID Tech 5 enginom, ktorý by mal využívať novú technológiu zvanú megatexture. Vďaka nej by prostredie malo byť tak detailné ako nikdy predtým. Avšak neunáhľujme sa! Prvé screenshoty totiž nevyzerali žeby išlo o zabijaka Cryenginu 2.

Doom 4  (PC, X360, PS3)
S vysokou pravdepodobnosťou sa s touto hrou v roku 2010 nepomazlíme, no každá správa o nej je vítaná. Podľa prvých informácií (nijako nepotvrdených) sa bude štvrtý Doom odohrávať v pozemských mestách, kde si to profesionálni vojaci aj civilisti rozdajú s pekelnými monštrami. Vojaci sa budú pohybovať tak ako sa na cvičené jednotky patrí, čiže svižne, rýchlo, profesionálne, zatiaľ čo civilisti sa budú chovať viac nemotorne a chaoticky. Aspoň tak sa prekecol človek, ktorý poskytol pohyby svojho tela pre motion capturing k tejto hre. Doom 4 na 100% dostane nový ID Tech 5 engine využitý aj v hre Rage.

Singularity  (PC, X360, PS3)
Ak sa vám páčil nový Wolfenstein od Raven Software, tak by ste si túto hru nemali nechať ujsť. Singularity stojí prakticky na podobnom princípe, len namiesto Vail sveta sa tu mení časové obdobie. Pomocou ručného časového zariadenia môžete nechať nepriateľov zomrieť starobou, prípadne aj niektoré objekty podrobiť zubu času a tak sa dostať ďalej v hre. Hlavnou postavou bude Americký pilot, ktorý havaruje na sovietskom ostrove, kde prebiehali/prebiehajú najrôznejšie pokusy s časopriestorom. Dokáže Singularity obstáť v tvrdej konkurencii roku 2010? Počkáme a uvidíme.

They   (PC, X360, PS3)
Veľmi zaujímavo vyzerajúca mysteriózna FPS o ktorej sme ale už veľmi dlhý čas nič nepočuli. Podľa slov vývojárov z Metropolis Software by mal They spôsobiť takú malú revolúciu v FPS žánri. Ťahákom hry je hlavne tajomný príbeh o neznámej mimozemsko-robotickej rase, ktorá v roku 2012 (ako inak) takmer vyhladila ľuďstvo a vy ako hrdina bez mena jej budete čeliť iba s jednou zbraňou. Avšak pozor! Nie len nejakou obyčajnou zbraňou, ale plne modifikovateľným špeciálnym kvérom, ktorý je možné prestavať na samopal, granátomet, brokovnicu, skrátka takmer na všetkých čertov. A keď vám to bude málo, nalepte si naňho vlastnú nálepku!  ;)

Halo: Reach  (X360)
Hádam každému majiteľovi konzoly X-box 360 zaplesá srdce, keď počuje to slovo: "Halo." Len prednedávnom sa dostal do obchodov vydarený datadisk Halo 3: ODST, ktorý síce technickou stránkou už v tejto dobe pokulháva, ale hrateľnostne to je stále staré dobré Halo. V roku 2010 sa na hráčov Microsofťáckej platformy prirúti ďaľší titul z tohto univerza s názvom Halo: Reach. Vývojári v Bungie si konečne nachystali nový engine, ktorý nevyzerá vôbec zle. O príbehu sa vie zatiaľ len toľko, že sa bude odohrávať na planéte Reach, kde Covenanti robia pekný bordel a vy ako Spartan III tomu pôjdete učiniť koniec.

Call of Duty 7  (PC, X360, PS3)
Activision sa chce nahrabať stoj čo stoj a tak tu aj v roku 2010 budeme mať ďaľší diel série Call of Duty. Tentoraz správy hovoria o prostredí Vietnamskej vojny. Na hre pracuje Treyarch (autori COD3 a COD5) a určite nikto nečaká žeby sa séria nejakým spôsobom vyvinula. Predajné úspechy Modern Warfare 2 boli v kasičke určite poznať a od COD7 čaká síce menší, ale stále veľmi tučný zisk. Avšak tá pravá otázka je: "Zaujíma Call of Duty od Treyarchu vôbec niekoho?"

Medal of Honor   (PC, X360, PS3)
EA sa nehodlajú dlho pozerať schúlení v kúte na konkurenciu. Do boja proti Activisionskému rivalovi vypustia hneď dve hry z prostredia súčasných vojenských konfliktov. Jedna bude viac zameraná na vypilovaný multiplayer a tá druhá bude ťažiť hlavne z kampane. Práve tou druhou je hra s menom oživenej značky Medal of Honor. Dejstvo by sa malo odohrávať v Afghanistane, kde sa ujmete jedného z príslušníkov elitných vojakov Tier 1 Operator. Aj keď hra bude určite dosť zameraná na sigelplayer, multiplayer by nemal nijako zaostávať za kvalitou kampane a preto robia multiplayerovú časť profíci zo švédskeho DICE. Medal of Honor pobeží na engine Frostbite z Battlefield: Bad Company 2.

Battlefield: Bad Company 2   (PC, X360, PS3)
Ďaľšie EA želiezko v ohni v boji proti COD sérii. Špičková grafika zabezpečená Frostbite enginom, silná zničiteľnosť prostredia, vynikajúce zvuky všetkého navôkol, a rýchla akcia. Tak by sa dalo BF:BC2 v skratke charakterizovať. PS3 betatest už prebehol a tento mesiac nás ešte čaká PC beta. Po multiplayerovom fiasku PC verzie Modern Warfare 2 vzhliada početná skupina PC-čkárov práve k tomuto titulu aj vďaka vyhláseniam DICE, že PC hráči dostanú túto hru špeciálne vybalancovanú pre svoje potreby. Battlefield: Bad Company 2 k nám dorazí pravdepodobne v marci, dovtedy čakanie skráti betatest.

Tom Clancy´s Ghost Recon: Predator / Future Soldier    (PC, X360, PS3)
O pokračovaní takticky zameranej série Tom Clancy´s Ghost Recon od Ubisoftu sa prakticky nič nevie, iba že plánovaný dátum vydania je v roku 2010. Ubi si zaregistroval značky Ghost Recon: Predator a Ghost Recon: Future Soldier, takže je možné, že k nám v nasledujúcom roku prídu dva GR tituly. S veľmi vysokou pravdepodobnosťou to však bude jedna PC, X360, PS3 hra a jedna Wii alebo prípadne PSP hra. Ďaľšie info sa čoskoro určite objaví.

ARMA 2: Operation Arrowhead   (PC)
Vojenská simulácia ARMA 2 dostane svoj samostatne spustiteľný datadisk s názvom Operation Arrowhead. Nový konflikt sa bude odohrávať v strednej Ázii 3 roky po udalostiach ARMy 2. Nová mapa bude približne rovnako obrovská ako tá v pôvodnej hre a vyskúšame na nej niekoľko nových vozidiel a zbraní. Dúfame, že bugy si tentoraz BIS zabudnú doma a nie v hre (aj keď patche už väčšinu bordelu odstránili).

MAG   (PS3)
Ambiciózna multiplayerová FPS akcia v ktorej sa má naraz preháňať až 256 hráčov. Titul sa síce nebude skvieť úžasnou grafikou, ale snáď to vynahradí hrateľnosť a masívne multiplayerové boje. Na veľtrhu E3 spred pol roka síce hra ešte trpela lagovaním a neukázala ani tých sľubovaných 256 hráčov, avšak dúfajme, že to za pol roka stihli vývojári patrične vyladiť. MAG očakávame už tento mesiac.

Homefront    (PC, X360, PS3)
Futuristická FPS od tvorcov hry Frontlines: Fuel of War má vraj ambície tak vysoké, že si Kaos Studios trúfajú mávať rukou nad novým Battlefieldom a PS-kovým MAG. No uvidíme, Frontlines bol síce kvalitný titul (z môjho pohľadu aj celkom podhodnotený), ale stále to nemalo na špičku v žánri. Dej sa odohráva v roku 2027, keď Severná Kórea okupuje ekonomicky skrachované Spojené štáty Americké a vy ako príslušník hnutia amerického odporu budete so svojimi spolubojovníkmi drtiť kórejské jednotky.

Far Cry 3    (PC, X360, PS3)
Ubisoft určite nenechá značku Far Cry zapadať prachom a podľa správ je Far Cry 3 už dlhšiu dobu vo vývoji. Vo Far Cry 2 nám Ubi Montreal ukázal (rovnako ako pri Assassin´s Creed 1) pekný herný koncept, avšak s veľmi repetetívnou hernou náplňou. Ostáva nám teda len dúfať, že Far Cry 3 bude konečne to pravé orechové. Dej by sa už vraj nemal odohrávať v Afrike. Padli špekulácie o Antarktíde, ale to sa mi zdá ako veľmi zlá fáma. Veď viete si predstaviť veľký otvorený svet, kde nie je nič iné len sneh, ľad a zopár skál? Uvidíme čo prinesú ďaľšie informácie. Dátum vydania je nejasný, ale je viac než pravdepodobné, že to bude až v roku 2011.

Crysis 2    (PC, X360, PS3)
Pokračovanie vysoko kvalitnej FPS akcie od Cryteku sa už nejaký čas nesie v znamení obáv. Časopis PC Gamer totiž prinesie prvé screenshoty už 5. januára a podľa toho čo vieme sa Crysis 2 bude odohrávať v meste. To samozrejme fanúšikovia pôvodného Crysisu nesú so strachom. Mestské prostredie priamo zaváňa linearitou a práve nelineárnosť a rôzne možnosti riešenia situácií robili z prvého dielu tak kvalitnú záležitosť s vysokou znovuhrateľnosťou. Jediné v čo môžeme veriť je, že Crytek nezabudol čím sa ich hry stali slávne a tak obľúbené. Crysis 2 má podľa všetkého stihnúť koniec roku 2010, ale ruku do ohňa za to nedám. Hru bude poháňať technológia Cryengine 3 a tešiť sa na neho môžu aj majitelia konzol X-Box 360 a Playstation 3.

Half-Life 2: Episode Three     (PC, X360, PS3?)
Valve si dáva s pokračovaním slávnej ságy Half-Life poriadne na čas. Všetci fanúšikovia netrpezlivo čakajú na každičkú novinku ohľadne Episode Three s tečúcimi slinami. Čo zatiaľ vieme? Gordon Freeman, Alyx Vance a Dog sa vydávajú na sever, do chladnejších oblastí hľadať stratenú ľoď Borealis, ktorá ukrýva nejaký druh najmodernejšej technológie. Combine sa táto vec nesmie za žiadnu cenu dostať do rúk! Nikto nemá potuchy čo sa na lodi vlastne nachádza, je však jasné, že nafukovací gumový káčer to rozhodne nebude. Hra je plánovaná na zimu 2010.

Black Mesa: Source   (PC)
Áno ja viem, že to nie je priamo oficiálny titul ale len mód. Avšak je to mód, ktorý si zasluhuje veľkú pozornosť. Black Mesa: Source je vlastne pôvodný Half-Life z roku 1998 kompletne prerobený do modernejšieho source enginu. Vývoj trvá už dlhé roky a stále sa jeho dokončenie odkladá a odkladá, ale čomu sa vlastne čudujeme? Veď to nerobí žiadna firma, ale len zopár nadšencov! Každopádne, BMS je asi najočakávanejší mód súčasnosti.

Splinter Cell: Conviction   (X360, PC)
Sam Fisher sa vracia a hnaný pomstou obracia svoje vybrúsené schopnosti proti svojmu bývalému zamestnávateľovi. Third Echelon už sa otriasa v základoch. Sam totiž zistil, že smrť jeho dcéry Sarah nebola tak úplne náhoda a že v tom majú prsty ľudia práve z Third Echelonu. Klasická hrateľnosť Splinter Cellu bude v Conviction úplne zmenená. Stealth postup už nebude podmienkou, ale len možnosťou. Hra bude viac akčná a zameraná na filmovú coolovosť. Tento krok Ubisoftu sa mnohým fanúšikom série vôbec nepozdáva a nie je sa čomu diviť. Rapídna zmena z ninjovsky tichučkého štýlu na rambovsky hlučný nemusí uchvátiť každého. Podľa vyjadrení autorov sa však nemusíme báť žeby hardcore hráči prišli o veľa. Staré dobré prvky totiž ostávajú v určitej miere zachované a na najvyššej obtiažnosti si medzi desiatkou nepriateľov určite dlho nepobeháte. Ako sa Splinter Cell: Conviction nakoniec podarí uvidíme už za 2 mesiace.

Dead Space 2     (PC, X360, PS3)
Isaac Clarke opäť vyráža do boja proti Necromorphom, ktorých rozhodne neubudlo. Príbeh sa odohráva 3 roky po udalostiach jednotky na stanici Sprawl vybudovanej okolo pozostatkov jedného z mesiacov Saturnu. Stanica bude tiež dosť osídlená, takže zachraňovaniu preživších sa pravdepodobne nevyhneme. Lepšie má byť zapracovaný pohyb v nulovej gravitácii, nepriateľská AI by mala mať viac mozgových závitov, Isaac dostane hlas a máme sa tešiť aj na multiplayer. Dead Space 2 očakávame koncom roku 2010.

Assassin´s Creed 2   (PC verzia)
Konzolové verzie sú už nejaký ten piatok vonku a už sa čaká len na tú najvybrúsenejšiu a najkrajšiu verziu. PC verzia sa má objaviť na pultoch obchodov v marci 2010, takže sa PC hráči môžu už pomaličky pripravovať na výlet do renesančného Talianska. Podľa recenzií a zážitkov konzolových hráčov sa jedná o hru, ktorá kvalitou prevyšuje svojho predchodcu v každom smere. Ubisoft si vzal k srdcu najviac vyčítané negatíva AC1 a ukázal, že to bol len rozjazd. Skutočne špičková hra nás čaká až v podobe Assassin´s Creed 2. Paráda, nech už je marec!

Just Cause 2     (PC, X360, PS3)
Rico Rodrigez si znovu balí svoj univerzálny padák a tentoraz aj vylepšené háky a vrhá sa strmhlav k zemi zarastenej tropickou vegetáciou. Ak sa vám zdal svet s 32x32 km veľkým otvoreným svetom priam obrovský, tak ani nechcejte vedieť aký by mal byť svet v Just Cause 2! Ale ja vám to na truc poviem. Podľa dávnejších vyjadrení štúdia Avalanche bude v Just Cause 2 svet o veľkosti 81x81 km. Aby sme sa v tak gigantickom svete nenudili, Rico má pre nás zopár noviniek. Vystreľovací hák nebude obmedzený na určité objekty. Môžeme ho zacvaknúť kam sa nám zachce. Možnosti ako spojiť džíp, ktorý nás prenasleduje s konštrukciou mostu alebo spojiť dvoch nepriateľov a potom ich plesknúť o seba vyzerajú úžasne a určite obohatia celkovú hrateľnosť. Just Cause 2 vychádza koncom marca, tak si pripravte laná dámy a páni!

Army of Two: The 40th Day     (X360, PS3)
Vydarená, ale nie úplne dokonalá co-op akcia Army of Two bude mať čoskoro pokračovanie s podtitulom The 40th Day. Čoskoro je vlastne slabé slovo, ono je to prakticky hneď za dverami. Hra vychádza už 15. januára! Riot a Salem sa znovu vrátia a prinesú so sebou divokú jazdu naprieč Šanghajom. Rátať môžeme s vylepšenými co-op prvkami a k znovuhrateľnosti majú prispievať aj morálne rozhodnutia týkajúce sa hlavne civilného obyvateľstva. Takže ste pripravený? Armáda dvoch tu je čo nevidieť.

Spec Ops: The Line     (PC, X360, PS3)
Veľmi zaujímavo vyzerajúci projekt, ktorý vyzerá ako kríženec Gears of War s Modern Warfare. Dátum vydania je zatiaľ nejasný. V najlepšom prípade to bude November 2010, ale o tom sa dá silno pochybovať. V Spec Ops: The Line sa ujmete postavy kapitána Martina Walkera, ktorý je so svojou elitnou Delta Force jednotkou nasadený do polorozpadnutého a pieskom zaviateho Dubaja aby zachránil jednotku veliteľa Johna Konrada pred nepriateľmi. Chýbať nebude ani multiplayer a šušká sa tiež niečo o co-ope.

Max Payne 3     (PC, X360, PS3)
Prvé informácie o treťom Maxovi boli pre mnohých fanúšikov veľmi ťažko počúvateľné. Náš detektív sa totiž presunie z New Yorku do Sao Paula, dostane plešinu a riadneho "bobra" na ksicht. To môže zasadiť ponurej atmosfére predchádzajúcich dielov veľkú ranu pod pás. "Upršaný nočný New York, to je to pravé orechové pre Maxa, nie tropická pestrofarebná Brazília!" Kričí fans. Ale neodsudzujme, pokiaľ ešte nič nevieme! Snáď Rockstar vie čo robí a prinesie nám kvalitnú hru. Vieme, že Max Payne 3 bude bežať na Rage engine z GTA IV, pribudne krycí systém a otvorenejšie prostredie. Veľmi dúfam aj v použití fyzikálneho enginu Euphoria.

Crackdown 2     (X360)
Komiksovo ladená "bláznivina" Crackdown dostane v roku 2010 druhý diel. Podľa všetkého ostáva v hre rovnaký engine a ani mesto nebude nové, len trocha pozmenené. Hra a chovanie NPC sa bude meniť v závislosti od dennej doby a misie by už nemali byť repetetívne. Tešiť sa môžeme na nových nepriateľov v podobe zombie a mutantov, ktorí sa budú postupne vyvíjať na strašnejšie a nebezpečnejšie kreatúry. Či Crackdown 2 obstojí v boji s minuloročnou konkurenciou (Prototype, InFamous) uvidíme pravdepodobne v letných mesiacoch.

Metal Gear Solid: Rising     (PC, X360, PS3)
Podľa mnohých náznakov bude nový Metal Gear Solid skutočne multiplatformový, avšak stále sa o hre prakticky nič nevie. Za Solida Snakea si už v Rising nezahráme, hlavným hrdinom bude tentoraz Raiden. Podľa toho čo povedal sám Kojima na E3, MGS: Rising bol vtedy len vo fáze experimentov, čiže pravdepodobne pôjde o úplne nový herný koncept na novučičkom engine.

Star Wars: The Force Unleashed 2     (PC, X360, PS3)
Lucasarts ohlásili tento titul len nedávno. Zatiaľ existuje len jeden teaser, takže je ťažké povedať o tomto niečo konkrétne. Teaser nám ukázal nejakého učenca temnej strany sily ako kráča chodbou, ktorú (zjavne od nervov) pekne deformuje svojimi schopnosťami. Na konci chodby čaká nášho chlapíka monumentálna miestnosť s celkom "malučkým" zvieratkom. Hru uvidíme pravdepodobne koncom roka 2010.

Batman Arkham Asylum 2     (PC, X360, PS3)
Ohlásenie tejto hry bolo celkom veľkým prekvapením, keďže prvý diel vyšiel len nedávno. Ale komu to vadí? Batman Arkham Asylum sa ukázal ako veľmi kvalitná hra a dvojka bude zaisto vítaná s otvorenou náručou. Prvé info hovorí o presunutí deja priamo do mestských ulíc, kam utieklo celé osadenstvo Arkhamského ústavu. V Gotham City nastáva chaos a Joker sa na tom všetkom kráľovsky baví.

Prince od Persia: The Forgotten Sands     (PC, X360, PS3)
Vyzerá to tak, že Ubisoft sa chce k plánovanému filmu zladiť s Hollywoodom a tak sa cellshadeovaný Princ, krásavica Elika a súboj bohov svetla a temnoty dostávajú mimo záujem. Prince of Persia: The Forgotten Sands je dejovo zasadený medzi diely Sands of Time a Warrior Within, čiže sa stretneme so starým drsňáckym princom. Okrem klasickej manipulácie s časom sa môžeme tešiť aj na nové schopnosti ovládania prírodných síl. Hra sa dostane do éteru v máji rovnako ako film.

True Crime 3   (X360, PS3)
Policajná séria True Crime opúšťa Ameriku a prichádza do Hongkongu a v úlohe detektíva Wei Shena musíte infiltrovať mafiánsku organizáciu Triády. Veľký arzenál zbraní, bojové umenia, riadenie dopravných prostriedkov, či free running nebudú chýbať. Črtá sa nám veľmi zaujímavý titul, avšak neradujme sa predčasne! Na hre pracuje úplne nová a neznáma firma United Front, ktorá nemá žiadne skúsenosti s hrami takého rozsahu, no na druhú stranu netreba byť zasa príliš skeptický. Nechajme sa prekvapiť!

All Points Bulletin     (PC, možno X360)
GTA ako MMO? No neznie to úžasne? A práve toto sa Realtime Worlds snažia urobiť s hrou z názvom All Points Bulletin. Detailná customizácia vašej postavy, či auta je samozrejmosťou. V hre budú prebiehať boje 50 vs. 50 hráčov, plus pohyb tisícov NPC postáv neustále ovládaných AI, milovníci kvalitnej hudby si prídu na svoje s viac ako 100 skladbami v základnom soundtracku a tým sa možnosti hudby ani zďaleka nekončia. APB by nemalo mať mesačné poplatky, tak ako väčšina MMO hier. Platiť si budete len za nové, dokonalejšie, silnejšie vecičky a je na vás, či si ich kúpite alebo nie.

Stargate Resistance   (PC)
Štúdiu Cheyenne Moutain dochádzajú financie na vývoj ich MMORPG hry Stargate Worlds a tak chcú vyrobiť zopár chechtákov aby svoj ambiciózny projekt dokončili. K tomu im má pomôcť narýchlo spráskaná multiplayerovka z pohľadu tretej osoby - Stargate Resistance. V hre budete môcť hrať za dve strany: Ľudí a System Lordov + každá strana bude mať 3 classy. Screenshoty z hry nevyzerajú vôbec nádejne. Inak povedané: aj hry z roku 2003 budú vedľa Stargate Resistance vyzerať ako technologická špička.

Alan Wake     (X360, PC verzia ešte nepotvrdená)
Alan wake up! Už to trvá veľmi dlho. Fínske štúdio Remedy len odkladá, odkladá a odkladá. Vývoj tejto hry nie je rozhodne bezproblémový a tak stále čakáme kedy k nám domov konečne zavíta spisoveteľ Alan Wake a ukáže nám svoje najtemnejšie zážitky v mestečku Bright Falls. Prvé ukázky hovorili o hrateľnosti s otvoreným svetom, avšak s novými videami sa objavujú informácie, že kvôli správnemu rozprávaniu príbehu nebude hra tak úplne otvorená. Veľkým ťahákom bude zaisto veľmi hustá hororová atmosféra, ktorá už v prvom gameplayi nejednému hráčovi zastavovala krv v žilách.

Dark Void     (PC, X360, PS3)
Bermudský trojuhoľník je zaisto jedným z najzáhadnejších miest našej planéty a naviac je to jeden z počiatočných elementov príbehu hry Dark Void. Hlavným hrdinom je pilot Will, ktorý sa zhodou okolností dostal do paralelnej reality, kde vládne nepriateľské mimozemské spoločenstvo The Watchers. Tieto mechanické potvory (veľmi sa podobajú na Gethov z Mass Effectu) plánujú inváziu do nášho sveta, takže je jasné, že my ich musíme zastaviť. Pomôcť nám k tomu majú rôzne technické vymoženosti od nášho geniálneho priateľa Nicolu Teslu a tiež ľudia, ktorí uviazli vo Void svete rovnako ako Will. Azda najneoceniteľnejším spoločníkom vám bude supermoderný Jetpack. Ten má zaručiť originálne, štýlové a hlavne zábavné hracie prvky. Onedlho štartujeme.

The Last Guardian   (PS3)
Fumito Ueda a jeho Team ICO sú späť a prinášajú hru menom The Last Guardian. Hry týchto pánov (ICO, Shadow of the Colossus) sa vždy vyznačovali hlbokým umeleckým precítením a stali sa priam kutovými záležitosťami Soňáckej platformy. A ani ich tretí projekt by nemal byť výnimkou. Náplň hry bude veľmi závisieť od spolupráce malého chlapca (hlavného hrdinu hry) a veľkého kamarátskeho monštra. Svet v ktorom sa budeme pohybovať bude plný starodávnych ruín a monumentálnych chrámov, čiže cítiť z tejto hry rovnakého ducha ako s predchodcov. Fanúšikovia budú určite nadmieru spokojní.

Bayonetta   (X360, PS3)
Prvé recenzie sú už vonku a túto hru veľmi chvália, avšak mnohé ohlasy sú zase oveľa negatívnejšie, takže ťažko povedať či je sa na čo tešiť. Z celkového hľadiska sa jedná o klon Devil May Cry s trojmetrovou sexy čarodejníčkou. Uvidíme či titul uspeje, vychádza totiž v dobe keď sa sekačky hrnú zo všetkých strán a preto sa tento január bude niesť v znamení súboja Bayonetty a Darksiders (aj keď Darksiders je mierne iný štýl). Ide sa mlátiť a sekať!

Darksiders: Wrath of War   (X360, PS3)
Zem zničená apokalypsou, ľudia sú preč, zrazu sa ulicou ženie jazdec na koni. To nič, to je len hlavný hrdina hry jazdec apokalypsy menom War (vojna) na svojom tátošovi menom Ruin (skaza). Prišiel na Zem aby získal späť rešpekt a svoje schopnosti. Cestou za svojím cieľom presekne jeho gigantický meč veľké počty nepriateľov a tiež zopár urastených bossov. Prvé hodnotenia už padli a hodnotia hru ako veľmi kvalitnú.

Dante´s Inferno   (X360, PS3)
EA chce tiež zaryžovať si v žánri hacknslash a tak nám medzi sekacie hody pribudne v roku 2010 ďaľšia hra - Dante´s Inferno. Tomuto titulu predchádza už nejakú dobu kontroverzná reklamná kampaň, ktorá sa nebojí strieľať si s cirkvi a kresťanstva celkovo. Pokiaľ ste o ničom takom nepočuli, vyhľadajte si na youtube Mass: We Pray (fake hru, ktorá slúžila ako reklama pre Danteho)! Dante´s Inferno pobeží na engine z Dead Space, čiže netreba očakávať grafické orgie, ale ohŕňať nosom nad tým nebudete. Výhodou poslabšieho enginu však bude plynulý chod v 60fps.

God of War 3   (PS3)
Korunovaný kráľ všetkých sekačiek God of War príde v marci so svojím tretím dielom. Spolu s Kratom budete znovu brutálne porcovať široké spektrum nepriateľov a riešiť občasné, šikovne zakomponované puzzly. God of War 3 má byť skutočne epickým zavŕšením celej ságy a tak sa každý kto má doma PS3 už určite trasie nedočkavosťou. Audiovizuálna stránka vyzerá pekne a dych vyrážajúce momenty s gigantickými titánmi si zaisto užijete. Vytiahnime zbrane a hor sa do boja!

Heavy Rain   (PS3)
Adventúra alebo skôr interaktívny film? Alebo oboje? Heavy Rain je skrátka príbeh o životoch 4 postáv do ktorých budete zasahovať. Čo ste schopní urobiť pre milovanú osobu? Uvedomujete si následky vašich činov? Táto hra/film má za úlohu tlačiť na vaše emócie a dať vám pocit, že prežívate ťažké osudy hlavných hrdinov spolu s nimi. Jedno je isté. Heavy Rain nie je titul ako každý iný, preto sa mu bude isto venovať veľká pozornosť. Či Quantic Dream zahrali na správnu strunu zistíme už koncom februára.

Tomb Raider 9     (PC, X360, PS3)
Crystal Dynamics v tichosti pracuje na úplne novom koncepte Tomb Raidera. Prvé správy hovoria, že sa dostaneme s Larou na ostrov plný hrôzostrašných stvorení. Hlavnou zmenou teda bude, že sa budeme pohybovať len v jednom prostredí s otvoreným svetom. Lara bude viac využívať prostredie a celá hra bude mať viac hororový nádych. Možno pôjde o prvý Tomb Raider s ratingom 18+, takže sa môžme tešiť na atmosférickejší a dospelejší herný zážitok. (PS: Keď už to má byť dospelejšie, uvidíme Laru aj v Evinom rúchu?) Podtitul hry ani presný dátum vydania nie je zatiaľ známy.

Silent Hunter 5   (PC)
Populárny ponorkový simulátor znovu na scéne. Ubisoft Romania zamakal na SH5 po všetkých stránkach. Grafika vyzerá naozaj výborne a tentoraz sa budeme môcť po ponorke aj voľne pohybovať a komandovať posádku. "Tak neváhajte a vystrčte periskopy!" "Rozkaz kapitán!"

Grand Theft Auto 5     (PC, X360, PS3)
Oficiálne nevieme nič. Objavil sa len jeden nič nehovoriaci obrázok na ktorý sa namotalo plno špekulácií. Fámy o zasadení do Londýna, či Paríža sa nedajú zatiaľ nijako potvrdiť ani vyvrátiť. Rockstar ohlásil GTA 5 do finančného roku 2011, čiže November 2010 - Október 2011. Časom sa teda určite objavia nejaké správy. Osobne veľmi pochybujem, že táto hra vyjde v roku 2010.

Mafia 2     (PC, X360, PS3)
V stredoeurópskych končinách azda najočakávanejšia hra. České štúdio 2K Czech maká na tomto už pekných pár rokov. Tešiť sa môžeme na nový, veľmi prepracovaný príbeh z pera Dana Vávru, mesto Empire Bay, ktoré bude 2x väčšie ako mesto v Mafia 1 a na skvelú atmosféru života mafiánov. Mafia 2 vyjde pravdepodobne v apríli a nesie so sebou naozaj veľké očakávania. Len aby sa jej to nestalo osudným.

Alpha Protocol     (PC, X360, PS3)
Obsidian Entertainment má už zopár vysokokvalitných titulov za sebou, takže ich nová hra určite nebude hrať druhé husle v pozornosti hráčskej komunity. Alpha Protocol na prvý pohľad vyzerá ako mix Splinter Cellu a Mass Effectu. Špionážna RPG je niečo, čo sme tu dlho nemali (alebo skôr nikdy), tak kto by sa netešil? Graficky nie je hra špičkou, ale neurazí. Ako to nakoniec celé dopadne zistíme v jarných mesiacoch.

Mass Effect 2     (PC, X360)
Vysokoočakávané akčné RPG od kanadských majstrov Bioware sa nezadržateľne blíži. Commander Shepard dostáva tentoraz veľmi ťažkú úlohu. Z okraja galaxie záhadne miznú ľudské kolónie, nikto zatiaľ nedokázal prísť tejto veci na kĺb a preto prichádza na scénu Shepard. Misia je to prakticky samovražedná a pokiaľ ju má Shepard prežiť musí ukecať tých najlepších bojovníkov, zabijakov a biotikov z celej galaxie, aby sa na cestu smrti vydali s ním. Tak aktivujte štíty! Mass Effect 2 je tu už 29. januára.

Final Fantasy XIII   (PS3, X360)
Najpopulárnejšia značka v JRPG žánri sa vracia. V japonsku sa už viac ako milión a pol hráčov teší z tejto hry, ktorá príde do našich obchodov až v marci. Prvé hodnotenia sú už vonku a zatiaľ hre dávajú hodnotenia okolo 7/10. Možno by už celý koncept potreboval nejakú zmenu. Kažpodádne fanúšikov série to nemôže v žiadnom prípade odradiť.

Arcania: A Gothic Tale     (PC, X360, PS3)
Kľudne si to môžete volať aj Gothic 4: Arcania, je to na vás. Po tom čo Piranha Bytes opustili JoWood a išli robiť Risen, značka Gothic odvtedy leží na ramenách firme Spellbound Entertainment. Katastroficky zabugovaný Gothic 3 by sa tentoraz opakovať nemal a tak môžeme dúfať v kvalitné RPG ako sa patrí, ktoré si zahráme možno už 31. marca.

The Witcher 2: Assassin´s of Kings   (PC, pravdepodobne aj X360)
CD Projekt Red veľmi prekvapil hernú komunitu svojou prvotinou The Witcher. Fanúšikovia RPG žánru si ich hru nemohli vynachváliť a pokračovanie bolo tým pádom jasné ako facka. Druhý diel s podtitulom Assassins of Kings už bol ukázaný verejnosti leaknutým trailerom z ktorého sme sa dozvedeli o zapracovaní fyzikálneho enginu havok do hry, o novom systéme dialógov a na vlastné oči sme videli nový grafický engine. Druhý Zaklínač vyzerá veľmi dobre a určite je sa na čo tešiť. Osobne dúfam aj v návrat Adama Skorupy ako skladateľa soundtracku. Dátum vydania je zatiaľ nejasný, pravdepodobne sa dočkáme až v roku 2011.

Fallout: New Vegas     (PC, X360, PS3)
Po úspechu Falloutu 3 sa s titulmi značky Fallout chce roztrhnúť vrece. Najlákavejší z nich vyvíjajú skúsení ľudia z Obsidian Entertainment a akým smerom sa táto hra vydá zatiaľ nie je známe. Avšak pri pohľade na aktuálnu tvorbu Obsidianu je možné, že pôjde o akčné RPG, no to sú len špekulácie. Z názvu sa dá ľahko vyvodiť, že dejiskom hry bude zničené Las Vegas. Kedy sa nám táto hra dostane pod ruku zatiaľ nie je známe.

Star Wars: The Old Republic   (PC)
Bioware sa púšťa do vôd MMORPG hier a aby to nejako vyznelo, tak priamo s veľkým menom - Star Wars. Ambície aké má táto hra sú veľmi vysoké. Uchytiť sa v MMORPG žánri je veľmi ťažké, keďže najväčšia pozornosť sa vždy motá okolo World of Warcraft. Bioware má ale veľkú šancu práve vďaka tomu, že ako firma má na trhu veľmi zvučné meno a tiež že drží v rukách silnú značku. Verím, že úspech bude zaručený.

Star Trek: Online   (PC)
Ďaľšia ryba vo vode MMORPG sa volá Star Trek: Online. Graficky sa jedná o veľmi kvalitnú záležitosť (vzhľadom na svoj žáner). Pokiaľ máte chuť preskúmať najtemnejšie zákutia vesmíru, hrdo veliť posádke svojej lode a natrieť to všetkým tým vesmírnym šmejdom, Star Trek: Online bude správna voľba. Štartujeme už 2. februára. "Maximálny warp!"

Stargate Worlds   (PC)
Univerzum Hviezdnej brány sa aj cez veľké zástupy fanúšikov stále úspešne vyhýba videohernému poľu, možno konečne v roku 2010 sa kliatba zlomí. Vyjde síce multiplayerovka Stargate Resistance, ale o jej kvalitách možno pochybovať už teraz a preto tú hru nerátam ako plnohodnotnú. Pre fans je projekt číslo 1 je bez debaty Stargate Worlds - dlho vyvíjané MMORPG, ktoré sa stále motá v kruhu finančných problémov. Neostáva nám nič iné len sa zhlboka nadýchnuť a dúfať, že tento rok sa dočkáme aspoň betatestu.

World of Warcraft: Cataclysm   (PC)
Najznámejšia a najhranejšia MMO hra na svete dostane už svoj tretí datadisk. Takže WOW-kári okamžite zbystrite! Zahráte si za 2 nové rasy (Goblins a Worgen), dostanete novú profesiu (archeológia) a nové class kombá, môžete sa tešiť na lietajúce mounty a tiež na zvýšený level cap. Blizzard dobre vie čo drží v rukách a preto očakávajte, že WOW-ko bude žiť ešte dlhé roky!

Command & Conquer 4: Tiberian Twillight   (PC)
Posledný diel Tibériovej série nám EA LA naservíruje na jar. Príbeh sa odohráva v roku 2062 kedy zamorenie planéty Tibériom dosiahlo vrcholu a tak GDI začína vyjednávať s vodcom NOD Kane-om o spolupráci. Nový C&C bude vraj úplne odlišný od svojich predchodcov a to hlavne novým systémom budovania armády a hraním za 3 odlišné classy (útok, obrana, podpora). O tom či je to správny ťah môžeme len špekulovať, avšak pokiaľ to klapne tak ako má, môže táto novinka zabezpečiť skvelú znovuhrateľnosť.

Starcraft 2: Terrans - Wings of Liberty   (PC)
Najočakávanejšia RTS posledných rokov sa blíži. Blizzard si nás omotáva okolo prstu svojím mlčaním a my už slintáme ako besní. V záujme príbehu sa Starcraft 2 porozdeľuje na 3 epizódy, každá bude obsahovať kampaň za jednu rasu a ako prví prídu Terrani. Vrátia sa mnohí starí hrdinovia z prvého dielu a samozrejme sa dočkáme aj nových jednotiek. Hra sľubuje aj veľmi výživný multiplayer.

R.U.S.E   (PC, X360, PS3)
Ubisoft sa pokúša o ďaľšie prerazenie na poli Real-time stratégií. Po miernom sklamaní z Tom Clancy´s EndWar sa na nás chystá počin s názvom R.U.S.E. Hra sa bude odohrávať na veľkých priestranstvách a pri pohľade z postupne väčšej výšky bude bojisko viac a viac vyzerať ako taktická mapa skutočných veliteľov armád. Grafická stránka vyzerá veľmi dobre a z gameplay ukážok sa dá usúdiť, že očakávania na hrateľnosť budú vcelku vysoké. Držíme palce.

Napoleon: Total War   (PC)
Ďaľšia hra zo série Total War nás tentoraz zavedie do obdobia Napoleonských vojen. Hra bude mať ťahovú kampaň rozdelenú na 3 časti: ťaženie do Talianska, Egypta a Moskvy. Hlavným momentom bude známa bitka pri Waterloo (tam asi dostaneme výprask). Osvedčený herný mechanizmus ostáva aj tentoraz, samozrejme sa objaví aj celá rada vylepšení. Titul očakávame už koncom februára.

Supreme Commander 2   (PC, X360)
Prvý diel si odniesol veľmi pozitívne ohlasy a tak ohlásenie dvojky na seba nenechalo dlho čakať. Supreme Commander 2 sa však vyberá trošku iným smerom než predchodca. Boje by mali byť akčnejšie, rýchlejšie a masívnejšie, naviac pribudnú aj vnútorné lokácie. Dej hry sa bude odohrávať 25 rokov po SupCom 1 a zahráme si za známe 3 frakcie - UEF, Cybran Nation a The Illuminate. Dátum vydania je stanovený na jar.

Split/Second   (PC, X360, PS3)
Zaujímavý racing od tvorcov hry Pure - Black Rock Studios. Zúčastníte sa závodov v populárnej televíznej show, kde na jazdcov čakajú naozaj veľké prekvapenia. Takmer každé kolo sa trať môže úplne zmeniť, vďaka početným výbušným nástrahám. Valíte si to tak krásne po trati a zrazu si to pred vami s rachotom pristane veľké nákladné lietadlo bez podvozku, prípadne sa prepadnete s celou diaľnicou o 5 metrov nižšie. Split/Second je skrátka šialená hra, ktorá môže ľahko zobrať Burnoutu kráľovskú korunku nespútaných arkádových racingov. Silno sa tešíme, v marci je to tu ako na koni.

Blur   (PC, X360, PS3)
Ďaľší arkádový racing, ktorý bude zjavne (asi aby to ladilo s názvom hry) plný bluru. Zatiaľ sa tento projekt stretáva viac menej s negatívnym ohlasom, ale keďže na hre pracujú ľudia z Bizzare Creations (tvorcovia série PGR) možno nás nakoniec tento racing milo prekvapí. Blur vychádza v marci a tým sa výrazne stavia do role konkurenta pre Split/Second.

F1 2010   (PC, X360, PS3)
Poriadne kvalitnú hru s prostredia Formuly 1 sme tu nemali riadne dlho. Našťastie sa k licencii konečne dostala firma, čo je na racingy priam vyvolená. Áno, F1 2010 nám prinesú ako na striebornom podnose Codemasters a podľa ich vyhlásení pôjde o vernú simuláciu, takže na arkádové premávanie sa po okruhoch ako v Dirt 2, či GRID-e zabudnite! Žiadne konkrétne informácie síce zatiaľ nie sú k dispozícii, ale trúfam si odhadnúť, že o grafickú stránku sa postará kvalitný EGO engine.

Gran Turismo 5   (PS3)
Automobilová hra, ktorá sa vyvíja už celú večnosť a jej náklady sa šplhajú naozaj veľmi vysoko. Dúfame, že to naozaj bude stáť zato! Predchádzajúce diely boli vždy vysokokvalitné a od GT5 nemožno očakávať niečo iné. Najväčší konkurent (Forza 3) je už vonku a tak sa čaká už len na to, čo predvedie výtvor Polyphony Digital. Silné dvanásťvalce sa rozbehnú už túto jar a určite to bude vo veľkom štýle.

Need for Speed 14   (PC, X360, PS3)
Po rade nepríliš dobrých NFS hier EA zobrala vývoj štúdiu Black Box sa dostali na rad vývojári zo Slightly Mad Studios. Tí ukázali, že séria NFS ešte nepovedala posledné slovo vďaka kvalitnému počinu Need for Speed: Shift. V roku 2010 nám EA ako tradične naservíruje ďaľší diel tejto známej racingovej série, avšak vývojom bol tentoraz poverený Criterion (výrobca Burnout-u). Nová "Potreba rýchlosti" sa vráti k svojim počiatkom, teda jazdenie po tratiach v krásnych prírodných lokáciách. Prvé screenshoty a trailery sa isto čoskoro objavia a vydanie samotnej hry sa dočkáme s vysokou pravdepodobnosťou na jeseň.

Need for Speed: World Online   (PC)
Aby Black Box neskuvíňal, že nemá čo robiť, tak ho Electronic Arts zamestnali na onlinovom NFS-ku. To by mohlo byť koniec koncov celkom zábavnou záležitosťou. Hra bude mať obrovskú mapu, ktorá sa bude skladať z miest Rockport City a Palmont City, teda z miest hier Most Wanted a Carbon. Grafika vyzerá veľmi slušne aj skrz MMO zameranie hry. Ako to celé dopadne sa dozvieme koncom roka.


Trojice najočakávanejších hier roku 2010 podľa ohlasov:
na PC :  Mafia 2,  Battlefield: Bad Company 2,  Crysis 2
na X360 :  Halo: Reach,  Mass Effect 2,  Alan Wake
na PS3 :  God of War 3,  Gran Turismo 5,  Heavy Rain

Máme pred sebou celkom plodný rok, tak s chuťou do neho!

Mafia 2
Battlefield: Bad Company 2
Crysis 2 (Cryengine 3)
Halo: Reach
Mass Effect 2
Alan Wake
God of War 3
Gran Turismo 5
Heavy Rain

napísal MX-72 2.1.2010



Páči sa mi!

ČO NÁS ČAKÁ V ROKU 2010?

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk