The Witcher: Enhanced Edition

Bielovlasý zaklínač Geralt z Rivie prichádza na obrazovky počítačov, aby ukázal, ako sa majú robiť RPG hry!

PC
pridal 117spartan 29.12.2009 o 16:19 pod používateľské recenzie

9.0


Je to bohužiaľ pravda. Aj napriek svojej geniálnosti je päť dielna sága o Zaklínačovi od poľského autora Andzreja Sapkowskeho relatívne neznáma. Poľský CD Projekt sa pokúsil zviditeľniť bielovlasého Geralta pomocou RPG hry. Podarilo sa mu to? Je hra právoplatným pokračovaním ságy? Dokáže zaujať hráča, ktorý nikdy nič od Sapkowskeho nečítal? Je to vôbec dobrá hra?
Je vidieť, že CD Projekt pristupoval k hre naozaj dôkladne. Príbeh sa odohráva päť rokov po udalostiach pôvodnej ságy. V koži legendárneho zaklínača Geralta z Rivie sa ocitneme v zaklínačskej pevnosti Kaer Morhen, ktorá bude čoskoro prepadnutá Salamadrou, zločineckou organizáciou. Po udalostiach na Kaer Morhen sa Geralt vydá do Wyzimi, hlavného mesta Temerie, aby zneškodnil Salamadru.

Otázka znie : Dokáže sa hráč, nedotknutý zaklínačskou ságou, vžiť do deja a pochopiť o čo ide? Tento gordický uzol vyriešil CD Projekt naozaj vynikajúco. Od začiatku hry trpí Geralt amnéziou, takže preňho, ale aj pre hráča je prakticky všetko nové. Ale ak ste prečítali všetky knihy o bielovlasom vlkovi, tak ľahšie pochopíte narážky na ságu a politické pozadie príbehu. Nie je to potrebné, ale osobne Vám to veľmi odporúčam. Ak však nepatríte k fanúšikom gutenbergovho dieťaťa, tak sa nič nedeje. Vývojári vymysleli samostatne fungujúci príbeh, ktorý dosahuje kvalít Sapkowskeho diela.
Príbeh jednoznačne patrí k najväčším plusom hry. Príbeh o pomste si Vás omotá okolo krku a onedlho sa stanete svedkom veľmi vysoko siahajúcich politických intríg. Tak ako aj v knihách, tak aj v hre nájdete veľa reflexií na náš svet, či už o rasovej neznášanlivosti, vojne alebo láske.
Autori sa pekne zahrali aj s jednou z charakteristických povahových čŕt Geralta, jeho neutralitou, vďaka ktorej je vždy vtiahnutý do stredu všetkých udalostí. Tak ako v knihe, aj hre bude musieť svoju neutralitu odložiť. Týmto spôsobom môžete zasiahnuť do hry svojimi rozhodnutiami, ktoré sa odrazia sa na celkovom priebehu hry. Je na Vás či sa pridáte ku skupine bojujúcich za slobodu neľudí, alebo k rádu, ktorý sa snaží udržať v meste poriadok. Je na Vás či si vyberiete červenovlasú čarodejnicu, alebo ryšavú lekárku. Uvidíte, že tieto na prvý pohľad banálne rozhodnutia sa Vám zavŕtajú do hlavy a budete hodnú chvíľu uvažovať na ktorú stranu sa prikloníte. Vedzte ale, že neexistuje žiadna dobrá ani zlá strana. S týmito rozhodnutiami súvisí aj Geraltova osobnosť. Každé rozhodnutie Vás aj Geralta postaví na inú stranu barikády a stávate sa svedkom perfektného formovania osobnosti.
V hre je dostatok úloh, na to aby sa herná doba pohybovala okolo 40 hodín. Na prvý pohľad rozmanité úlohy sa držia schémy „nájdi-zabi-prines“, no hra to pekne maskuje svojimi skvelými dialógmi a príbehom. Okrem hlavných úloh týkajúcich sa príbehu, narazíte na tzv. zákazky. Na informačných tabuliach nájdete papiere uzatvárajúce zaklínačskú zmluvu. Väčšinou ide o zneškodnenie monštier, ktoré znepríjemňujú život miestnych obyvateľov.


Po dlhšom čase Vás začne hnevať malý a neprehľadný inventár. Jeho kapacita je naozaj úbohá a za chvíľu Vám už praská vo švíkoch. Naštastie existuje v každej krčme „úložisko“, kam si môžete odložiť momentálne nepotrebné veci.
V meditačnom móde môžete okrem odpočívania aj pripravovať elixíry. Elixírov je naozaj hodne a polovičku z nich ani nepoužijete. Nebude sa Vám chcieť zbierať potrebné ingrediencie, alebo nebudete mať dostatok miesta v inventári. Okrem klasických liečivých, odstrašujúcich a mnohých iných elixíroch, si môžete pripraviť mutagénny a petardy. Mutagénny Vám sprístupnia nové schopnosti a petardy omráčia, oslepia, alebo inak zmätú protivníkov.
Ďalšou, pre RPG neodmysliteľnou súčasťou je denník. Našťastie, neopakuje sa fau pax s inventárom a denník je nadmieru prehľadný. Nájdete v ňom kopu informácií o postavách a celom zaklínačskom univerze, nepriateľoch a ich slabinách. Vrelo odporúčam investovať do každej knihy o monštrách, alebo histórii sveta.

S Geraltovou amnéziou priamo súvisia bojové schopnosti a celkový RPG vývoj postavy.
Chvíľu potrvá kým získate oba, železný a strieborný, zaklínačské meče. O niečo dlhšie, kým sa Geralt naučí s tými mečmi zaobchádzať. A ešte dlhšie Vám bude trvať kým si zvyknete na bojový systém. Nie je to klasický systém, aký môžete vidieť vo väčšine RPG hier. Všetky súboje sa skladajú zo sekvencií, ktoré si postupne budete vylepšovať. Ide o to aby ste v pravom okamihu stlačili tlačidlo aby Geralt zaútočil. Tieto momenty musíte presne „odklikávať“ aby sa sekvencia dokončila. Zo začiatku som s tým mal veľké problémy a mal som sto chutí hru vypnúť a nikdy viac nespustiť. Postupom času si hráč na tento systém zvykne a tak sa mu dostane pod kožu, že nijako inak nebude chcieť hry ovládať. Boje sa stanú dynamickejšie , zábavnejšie a vďaka hojnému počtu protivníkov Vás neprestanú baviť.
Arzenál nie je moc rozsiahly. V hre nájdete niekoľko mečov, sekier prípadne cepy. Osobne však neodporúčam používať tieto zbrane. Zaklínačské meče sú nenahraditeľné a vďaka trom štýlom boja, silnému, rýchlemu a skupinovému si ich zamilujete.
Okrem chladných zbraní, môžete používať päť efektívnych znamení, ktoré si môžete počas hry vylepšovať. Spomeniem aspoň moje najobľúbenejšie znamenia, Aard a Igni. Ide o telekinetický útok, ktorý účinne ochromí, odzbrojí, alebo zrazí k zemi protivníka. Ďalším, veľmi obľúbeným znamením je Igni, s ktorým môžete zapáliť nepriateľa túžiaceho po zahriatí.
RPG systém je tiež perfektne implementovaný. Strom schopností je naozaj rozsiahly. Na naučenie nejakej schopnosti potrebujete talent, ktorých sú v hre tri druhy, alebo mutagén. Nie to však nič revolučné. Klasický RPG systém ako v každej kvalitnej RPG, no niektoré schopnosti sú na nezaplatenie a celý strom schopností je prehľadný.
Vaše meče skúsia okrem členov Salamadry aj monštrá ohrozujúce Temeriu. Je vidieť, že autori sa pohrali s designom monštier, ktoré vyzerajú naozaj odpudivo. Spomeniem článkovitého chodiaceho červa, alebo prerasteného kraba. Monštier je tu naozaj hodne a poteší ich rozmanitý spôsob likvidácie.

Ako som spomínal, hra sa odohráva vo Wyzime, hlavnom meste Temerie. Autorom sa podarilo vytvoriť nádherný žijúci svet, v ktorom NPC pôsobia ako živí ľudia. Skvelým príkladom je reakcia na nečakaný dážď. Ľudia sa začínajú schovávať pod rímsy budov a začínajú komentovať zlé počasie. Inokedy sa zastavia dvaja ľudia a začnú sa spolu rozprávať. Postupom času zistíte, že tieto situácie sa neustále opakujú a rozhovory sú stále o tom istom, no aj napriek tomu to dodáva hre taký punc „života“. Celkovo sa hre nachádza niekoľko prepracovaných oblastí, ktoré môžete navštíviť. Jedna z oblastí, ktorú si zamilujete a znenávidíte zároveň budú močiare. Neustála hmla, banda divných tehliarov a kopa monštier, ktoré Vám dajú zabrať, proste láska a nenávisť dokopy. Nezaostávajú ani iné oblasti, ktoré sa líšia, nielen druhmi protivníkov, ale aj celkovou mentalitou obyvateľstva. Prostredia sú spracované do najmenších detailov, no napriek tomu Vás nahnevá obmedzenosť pohybu a časté loadingy pri prechádzaní do inej oblasti.

Okrem plnenia rozmanitých úloh sa môžete uvoľniť aj rôznymi aktivitami v meste a aj pri nich slušne zarobiť.
Veľmi sa mi zapáčil kockový poker. Ide o zjednodušený poker, v ktorom okrem kariet používate kocky. Na prvý pohľad divné, no silne návykové a ak k tomu prirátam slušný zárobok (ak samozrejme vyhrajete), tak veľmi výnosné.
Ďalším spestrením sú barové bitky. V každej krčme je miesto kde v kruhu zápasia dvaja muži. Môžete ich postupne vyzývať na súboj a zarobiť na tom. Keď sa prihlásite do turnaja, tak Vás na konci čaká tučná odmena. Bitky to relatívne jednoduché. Pohyby protivníkov sú pomalé a nie je problém vyhnúť sa útokom. Potom stačí iba opakovane tĺcť do protivníka a odmena je Vaša. No aj napriek svojej jednoduchosti si aj túto činnosť zamilujete.
V krčmách, ale aj po celom hernom svete môžete okrem zápasenia a hrania pokru aj konzumovať alkohol. Veľmi odporúčam prepiť nejakých ľudí. Ak sa Vám to podarí tak získate zaujímavú odmenu, napr. zľavu do verejného domu. No vysoký obsah alkoholu vo Vašej krvi spôsobí opitosť. Obraz je rozmazaný, Geralt stráca rovnováhu, ledva sa hýbe a jeho bojové schopnosti sú znížené až o polovičku.
V každej mestskej oblasti sa nachádza trhovisko, kde si môžete nakúpiť užitočné produkty, alebo predať tie, ktoré zbytočne zaťažujú Váš inventár. . Od elixírov cez alkohol až po červené rukavičky.
A nakoniec tá najpríjemnejšia aktivita...ženy. Môžete ich zviesť a užiť si s nimi milostnú chvíľku, alebo si ich jednoducho kúpiť. Neočakávajte však žiadnu simuláciu stredovekého sexu. Hra Vás odmení „iba“ erotickými obrázkami.

Vizuálne spracovanie je aj napriek zastarenému enginu na veľmi vysokej úrovni a sotva je vidieť, že hra beží na Aurora engine použitom v Neverwinter Nights. Grafické spracovanie má okrem všetkých plus aj nejaké mínusy. Relatívne vysoké hardwarové nároky zabraňujú vlastníkom straším zostáv vychutnať si hru v plnej kvalite, čo je veľká škoda. Opakujúce sa skiny NPC postáv a protivníkov Vám začnú postupom času vadiť, no dá sa to prekusnúť. Musím pochváliť animácie postáv, a to hlavne pri bojoch. Motion capture sa vydaril a výsledný efekt je naozaj efektný. V väčšej vzdialenosti vyzerajú pohyby postáv dosť komicky, čo je menším mínusom. Podarila sa však architektúra stredovekého mesta a celkový design všetkých oblastí, čo pridáva na atmosfére.

Ďalším veľkým plusom hry je hudobný sprievod. Hudba perfektne dotvára atmosféru, nechýba jej tempo a okamžite si ju obľúbite. Nádherný song sa spustí, keď sa prechádzate po nočnej Kláštornej oblasti, alebo pri pokri. Veľmi odporúčam zohnať si kompletný soundtrack a pustiť si ho pred spaním.

CD Projekt nám pripravil príjemné prekvapenie. Hru si môžete vychutnať v českom dabingu. Postupom času som však rozmýšľal či to je plus alebo mínus hry. Je pravda, že Geralt má až moc tichý a prefajčený hlas a že niektorí herci sú použití aspoň na desať postáv. Ale ak sa dokážete preniesť ponad tieto drobné chybičky, tak Vás čaká celkom podarený dabing, v ktorom sa pri moravsko-záhoráckom nárečí trpaslíkov pousmejete.

Zaklínač je ukážovým preneseným knižného hrdinu do herného sveta. Komplexný príbeh s odkazmi na pôvodnú ságu a výbornými dialógmi tvorí základ pre jednu z najlepších hier, aké uzreli svetlo sveta. Aj napriek zo začiatku rozpačitému bojovému systému si túto hru zamilujete. Zaklínača odporúčam každému. Hard-core RPG hráčom, ale aj víkendovým hráčom. Čitateľom aj nečitateľom ságy. Milovníkom aj odporcom fantasy. Táto hra je rovnako ako knižná predloha klenot, ktorý musíte vlastniť.


napísal 117spartan 29.12.2009



Páči sa mi!

9.0
THE WITCHER: ENHANCED EDITION

PC

Vývoj: Atari / CD Projekt Red
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19.9. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk