Dragon Age: Origins

Bioware je späť a opäť ích hra stojí zato.

PC
pridal SuspectBuXo 15.12.2009 o 14:38 pod používateľské recenzie

9.0


PÁR SLOV O BIOWARE.
Na slovo Bioware reaguje hlavne jedna skupinka ľudí. Tí čo sú aspoň trochu RPG positivny. Pýtate sa prečo??(sa vlastne čudujem, že to neviete). Bioware je Kanadská firma, ktorá je už teraz legendou. Zatiaľ sa nestalo že by vypustili do sveta zlú hru. Začali historickým Baldurs Gate, po ktorom samozrejme nasledovalo pokračovanie v podobe datadiskov, ale samozrejme aj v podobe dvojky. Neverwinter Nights bola ďalšia historická RPG, ktorá sa taktiež dočkala pokračovania. Autori si potrebovali od historického žánru trochu odýchnuť, a tak vyšlo sci-fi RPG Star Wars: Knights of the Old Republic (skrátene KOTOR). Bolo to prvé RPG s názvom Star Wars. OD sci-fi autori nepochopiteľne odišli (i keď nie na dlho) a narazili do Čínskeho múru. Ďalšou hrou bolo Jade Empire: Special Edition ,ktoré sa odohrávala (ako ste mnohý pochopili)v Číne. Lenže autori v Číne nepokračovali a opäť sa vrátili do sci-fi. Tento krát s titulom Mass Effect na ktorého pokračovanie netrpezlivo čakáme. Star Wars: The Old Republic bude(ako ste zistili z názvu znova sci-fi)lenže tento krát to bude MMORPG. Ja osobne sa neviem dočkať. Ich poslednou hrou je zatiaľ Dragon Age: Origins, alebo ak chcete Dragon Age: Prameny. Recenziu na túto hru si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch. Len do toho!!!

ROLE-PLAYING GAME DOSLOVA!!
Vlastnú postavu ste si mohli spraviť už v Deme, a tak musí byť aj tu. Tvorba vlastnej postavy je úžasna. Celkom máte na výber 3 rasy a je len na vás, akú si zvolíte. Chcete byť človek, elf alebo trpaslík?? Nie je to problém, ale majte na vedomí, že váš výber vás bude sprevádzať v celej hre. Tak napríklad elfovia boli od začiatku ľudský sluhovia a tento fakt vás bude sprevádzať skoro pri každom rozhovore s inou postavou. Okrem rasy máte na výber aj pôvod vašej postavy. Buď budete šľachtický človek, trpaslík alebo elf. Alebo radšej zvolíte Dálskeho elfa(môj prípad), ktorý ľudí veľmi v láske nemajú. Ak si myslíte že je to koniec tvorby ste na omyle. Je tu ešte najdôležitejšia vec a to výber povolania. Bojovník, lotor alebo mág, je to proste na vás za koho budete hrať. Potom nasleduje tvorba hlavy......alď. Ale späť k povolaniam. Každé jedno povolanie preferuje inú voľbu zbrani. Za bojovníka môžete mať, buď meč a štít, alebo obojručnú zbraň. Za mága je to pochopiteľne palica a za lotra jeden meč v každej ruke, čiže dve zbrane v dvoch rukách. Každá postava môže mať až dve zbrane a asi najlepšie je mať luk alebo kušu za druhú zbraň. Každé povolanie disponuje inými talentami a špecializáciou. Takže talenty sú rôzne na každé povolanie, ale iba tie základné: ako výcvik lotra, bojovníka alebo mága. Za bojovníka a lotra sú spelly so zbraňou a štítom. Naopak za mága sú to pochopiteľne kúzla. Body špecializácie získate na úrovni 7 a 14,lenže po jednom bodíku. A keďže je maximálna úroveň len 20,tak si to asi každý spočítal a zistil, že každá postava môže mať len dve špecializácie, zo štyroch. Ale zato sa vám otvoria nové spelly a talenty, čiže je to výhoda.Za mága je to: Tajomný bojovník, Krvavý mág, Menič podoby a Duchovný liečiteľ. Za bojovníka si môžete dať body špecializácie taktiež do štyroch skupín: Zbesilec, Templár, Šampión a Pleniteľ. (pardon za tie české názvy ale neviem ako to píše po slovensky). A nakoniec lotor, moja postava, s ktorou som aj Dragon Age dohral má tiež štyri špecializácie(aké prekvapenie): Vrah, Hraničiar, Duelista a Bard. Tak napríklad moja postava bola Dálsky elf, lotor a body špecializácia som mal vo Vrahovi a Hraničiarovi. Každá postava má rovnaké vlastnosti, a to: sila, obratnosť, sila mysli, kúzla, lstivosť a kondícia (opäť prepáčte za tie České slovíčka). S každou postavou si môžete vyrábať lektvary, pasce a jedy. Samozrejme sa to musíte najskôr naučiť ale keď si to raz spravíte, neoľutujete to. Lotor má zvlášť perfektnú vlastnosť, a to odomykanie zámkov, v ktorých sa nachádzajú rôzne cennosti.... ap.

NEVIEM BYŤ SÁM, NEVIEM BYŤ SÁM, SÁM, PO SVETE CHODIŤ NEVIEM JA SÁM.
Asi viem čo si teraz o mne myslíte (blázon čo si vyspevuje v recenzii a ešte k tomu nevie ani text), ale čo už, aj taký ľudia musia chodiť po svete. Ale koniec zábavy! Tým „nadpisom“ som chcel vystihnúť jednu vec, asi najdôležitejšiu vec v hre, po tvorbe postavy. A tou vecou je zloženie vašej vernej družiny. Áno, v hre Dragon Age:Origins nebudete chodiť samy (ako v každom správnom RPG). V parte môžete mať až deväť členov, ale len troch môžete povolať na bojisko. Ja som si na svojich kamarátov zvykol tak veľmi, že som ich až do konca nemenil, teda tých troch. Do party môžete prijať len vo pred naprogramovaných ľudí, čiže nemôžete pozvať hocijakého farmára z okolia. Aby ste si mohli odkontrolovať či máte všetkých, tak vám ponúkam celý zoznam: Zevran, Alistair, Morigan, Sten, Oghren, Wynne, Leilana, dokonca aj pes, a ako bonusový obsah je tu kamenný Golem. Ak vám počty nevychádzajú, tak pripočítajte aj seba. Celkový počet je 10 aj s vami. Každá postava má iné povolanie: Morigan, Wynne sú čarodejnice. Sten, Alistair, Oghren a aj pes sú bojovníci. Zevran, Leilana sú Lotrovia. A Golem je proste Golem. Výber postáv do vašej družiny je nesmierne dôležitý hlavne na vyšších obtiažnostiach, kde budete musieť využívať taktický mód. Áno tu si budete musieť doslova pozastaviť hru a určiť príkazy vaším spolubojovníkom, alebo rovno za nich hrať. Okrem pozastavenia hry si tu môžete nastaviť aj taktiku. Na koho budú kolegovia útočiť, kedy budú útočiť (napríklad, že budú útočiť na nepriateľa, ktorý má najmenej životov), alebo aký druh spellov budú preferovať za určitých okolností. Bohužiaľ keď vám parťák zomrie, tak bude mať trvalé následky v podobe: rozbitej hlavy, krvácania....atď. Lenže čo je najhoršie ubudne im zo sily, z obratnosti a ďalších vlastností. Aspoň že sa to vylieči hneď čo navštívite svoj tábor. Áno aj tábor tu máte. V tábore sú vaši spolubojovníci, ktorý akurát s vami nie sú na bojisku. V tábore máte aj obchodníka, avšak ak mu pomôžete v jednom queste.

ČÁRY MÁRY, NECH SA Z MOJEJ ZBRANE STANE OHŇOVÁ ZBRAŇ.
Asi znova tuším čo si o mne myslíte (blázon čo si myslí, že je David Copperfield). Ale sklamem vás. V Hre Dragon Age si môžete začarovať zbraň. I keď sa to volá „okúzlenie“, ktoré vám môže spraviť len jeden trpaslík v celej hre. Ten obchodník, o ktorom som vravel v predchádzajúcom stĺpci. Ako sa to dá vôbec spraviť?? Netuším, bežte sa ho to spýtať, ak vás to tak zaujíma. Ja viem len to, čo musíte spraviť vy, aby vám to začarovanie zbrani spravil. V prvom rade musíte mať zbraň so špeciálnymi „slotmy“ na magické runy. A až nakoniec tie samotné rudy. Chlap vám to spraví (teraz myslím to očarovanie) a vy si môžete svietiť s vašou zbraňou, samozrejme bude nejaké bonusy, typu: Ohnivá škoda....., fyzická odolnosť, ochrana pred mágiou....ap. Samotných obchodníkov je v hre veľa. Zvyčajne si od nich môžete kúpiť len stupidné brnenie, zbrane alebo rôzne pomôcky na výrobu vecí.

ÚCHYLNOSŤ NA KAŽDOM KROKU??? NIE LEN V TÁBORE ALEBO BORDELY.
S vašou parou môžete naviazať rôzne romantické vzťahy. Či ste chlap alebo žena na tom nezáleží. Vy môžete naviazať vzťah s kým chcete. Áno aj s chlapom, keď ste chlap. Alebo aj zo ženou, keď ste žena. Alebo aj normálne, prirodzene. Ako si spraviť u danej postavy dosť veľkú obľúbenosť, aby s vami vliezla do stanu?? Nič ťažké!! Stačí sa k nej slušne správať, občas sa s ňou porozprávať, ale vyberať vhodné odpovede! Alebo jej môžete dať nejaký darček. Ale zase na druhú stranu, ak je vaša obľúbenosť pod nulou, tak vám môže vaša krásna postava aj odísť z vašej družiny natrvalo. A aká je to strata, to pocítite po čase, keď vám bude chýbať skúsený bylinkár alebo otvárač zámkov (čo by mne nevadilo, pretože ja som mal schopnosť otvárať zámky na maxime). Keď máte tú obľúbenosť dosť vysokú (zvyčajne to musí byť okolo 60, aby sa s vami hodila do stanu) tak nasleduje mini film, ktorom si každý nadržanec nájde to svoje. I keď sa dívať na taký obrázok je asi choré. Romantické vzťahy môžete naviazať iba zo štyrmi postavami v hre. Morigan, Alistair, Zevran a Leilana sú tými šťastlivcami.

LITERATÚRA A UČENIE OD INÝCH POSTÁV JE DOBRÁ VEC.
U obchodníkov najdete okrem brnenia a zbraní aj veľmi dôležité knihy. Buď vám pridajú jeden bodík do taletov alebo vás môžu naučiť jednu zo štyroch špecializácii. Okrem čítania kníh vás to naučí aj člen vašej party, avšak keď u neho máte dosť veľkú obľúbenosť. A potom je už na vás ktorú si zvolíte sa tú svoju.

ČAS NA PRÍBEH! I KEĎ ASI TROŠKA NESKORO.
Ako som spomínal na začiatku recenzie, tak si môžete zvoliť pôvod postavy. Nie je to len taká nedôležitá vec. Náhodou je dosť dôležitá, pretože aký pôvod si zvolíte tak taký bude začiatok hry. Začiatkov je celkom šesť a je len na vás, ktorý z nich postúpite ako prvý. Aj tak sa raz spoja do hlavného príbehu, tým že vstúpite k Šedým strážcom. Nie, oni nie sú šedý ako si možno každý z vás myslel a ani šedú zbroj nemajú. No keď sa k nim pridáte tak vám dajú hneď prvú, veľkú misiu. Ak sa chcete prekvapiť čo sa tej noci stane, tak vám to potešenie nezoberiem. Ale poviem vám to, že Šedý strážci boli bojovníci každého národu a povolania. Už niekoľko krát porazili zpozencov (opäť sa musím ospravedlniť za České slovíčko) a už niekoľko krát ich ľudia uctievali za tento čin. Lenže doba sa zmenila a ľudia na nich už skoro celkom zabudli. Ale nikto nečakal, že sa zplozenci vrátia. A tak Šedí strážci zháňajú každú voľnú pomoc a tou pomocou ste aj vy. A tak po onej noci musíte prikloniť na vašu stranu či už elfov, trpaslíkov alebo mágov, aby vám pri boji s tými neľútostnými obludami pomohli. Myslíte že to dáte aj sami?? NIE, NEDÁTE!! Pretože vodcom zplozencov je samotný drak, Arcidémon (ak sa to teda tak píše). A kam budete chodiť za splnením vášho cieľa? Ferelden máte celý ako na dlani a aj bonusový obsah na ňom, ak si ho samozrejme stiahnete. Po celom Fereldene je neúrekom vedľajších questov za ktoré dostanete len Goldy (platidlo). Radšej by som prijal dajakú fešnú zbroj namiesto toho, ale aj tak som mal z každého splneného questu nesmierne dobrý pocit, že som dakomu pomohol.

AKO TO VŠETKO VYZERÁ?
Celá hra nevyzerá zas tak zle. Aj keď použitý engine ma najlepšie roky za sebou, tak to také zle zase nie je, pretože si môžu túto hru hrať aj na priemernom PC. Je to určite veľkým plusom aj keď tá grafika mohla byť aj lepšia, i keď niektoré úseky v hre vyzerajú famózne, hlavne tie v podzemí, keď sa jemné lúče slnka odrážajú sem-tam. Čo týka dabingu tak som bol spokojný ažaž. Český preklad dopadol na výbornú aj keď by mohli popracovať aj na CZ dabingu. Vie že nadabovať by to bolo neskutočne namáhavé (preložiť niekoľko stoviek konverzácii) ale aj na tie peniaze by to nebolo zase najľahšie. Ovládanie súboja dopadlo na jednotku, i keď mi to pripomínalo ovládanie z World of Warcraft, aj to používanie spellov a chodenie.

VERDIKT
Perfektná porcia RPG zábavy, kde celú hru prejdete na necelých 40% za 50hodín. (To bol môj prípad).
Plusy
+ príbeh
+súbojový systém a komplet celé ovládanie
+atmosféra
+questy
+Morrigan je asi najlepšia postava v hre
+ možnosť mať partu
+Taktický mód
+ Dĺžka hry
Mínusy
- Poslabšia grafika
- Niekedy až strašne dlhé dialogy
- Neprehľadný invertár

P.S. Keď sú už tie Vianoce tak Vám, ako predchádzajúci autor želám len to najlepšie, a hlavne veľa ďalších skvelých herných titulov. Praje Buxo888
Že my tie zbrane pekne svietia??
Ferelden v celej kráse
Zatiaľ je to romantika ale čo bude potom?
Verný dunčo alias "Cvoky"
Jedným slovom: BOJ!
tak toto je tá parta... i keď tento obrázok nieje môj :-(
Že sú odporný?

napísal SuspectBuXo 15.12.2009



Páči sa mi!

9.0
DRAGON AGE: ORIGINS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / BioWare
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.11. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk