Dragon Age: Origins

......klišoidné fantasy kam sa pozrieš ......

PS3
pridal dickie 15.12.2009 o 9:54 pod používateľské recenzie

7.5


Vážení a milí diváci, som nesmierne rád, že ste si nás opäť naladili a ja vás tak môžem privítať pri ďalšom diely vášho obľúbeného programu KINOBOX. Dnes mám pre vás pripravených zopár filmových laskominiek a už teraz vám prezradím, že sa môžete tešiť na ukážky z nového filmu Marka Gibbona s názvom ”Veselá opička“, ktorý rozpráva príbeh o malom šimpanzovi, ktorému sa zhodou neuveriteľných náhod podarí získať kľúče od dobre stráženej banánovej plantáže. Taktiež nás neminie nová dráma od Gabe Newella s názvom King Kong rozprávajúca príbeh o tom, že osamelosť a cheesburgery nie su vhodná kombinácia. Ale väčšinu času sa budeme venovať novému veľkorozpočtovému fantasy filmu s názvom Dragon Age, ktoré má na svedomí populárne režisérske duo Ray Muzyka a Greg Zeschuk, ktorí sú známi predovšetkým pod ich spoločným umeleckým menom Bioware. Takže sa pohodlne usaďte, začíname.

----- /\/ ospravedlňte prosím dočasný výpadok signálu /\/-------

Ray a Greg spolu pôsobia vo filmovej brandži už od roku 1995 a majú sa sebou viacero veľkorozpočtových filmov, ktoré boli ocenené ako diváckou obcou, tak aj samotnými filmovými odborníkmi. Názvy ako Baldur´s Gate, SW: Kotor či Mass Effect hovoria za všetko a určite mnohí z vás považujú za klenot svojej filmotéky práve jedno zo spomínaných diel. Po tom, čo ich posledný počin bol zasadený do ďalekej budúcnosti, rozhodli sa vrátiť k téme, ktorá ich preslávila. Dragon Age je tak čistokrvné temné fantasy, ktoré obaja režiséri svorne popisujú ako epický príbeh plný násilia, chamtivosti a zrady.

Príbeh začína pomerne netradične, avšak na druhú stranu už takmer typicky pre duo Bioware. Sledujeme nevinnú obeť, ako si s ňou pohráva akási forma boha. Prizeráme sa jeho zvrhlej hre, kedy sa nevie rozhodnúť, či ztvárniť nového hrdinu ako ženu či muža, ktoré z troch povolaní ho naučiť a nakoniec sme svedkami toho, ako ho bez výčitiek svedomia surovo hodí do konkrétnej časti sveta Ferelden, čím určí jeho pôvod. Chrabrý hrdina zpočiatku len dezorientovane behá po rodnej vieske s pohľadom čerstvo vyoranej myši, nakoľko všetci ho poznajú a on nepozná nikoho, ale pomerne rýchlo si zvykne. Snáď neprezradím veľa, keď poviem, že ruka osudu mu pridelila pôvod vznešeného elfa a charakteristické črty sympatického tuláka (na DVD s filmom, ktoré príde do predaja zhruba o pol roka, fanúšikovia tentoraz nenájdu ako býva zvykom alternatívne zakončenia príbehu, ale môžu sa naopak tešiť na ďalších päť možných začiatkov príbehu).

Bohužial treba dodať, že po dejovej stránke úvod filmu originalitou zrovna neovplýva, avšak aj tak si zaslúži vašu pozornosť. Autori totiž opäť dokázali, že majú cit na výber dobrých hercov a tak sa môžete tešiť na ich herecké umenie, ktoré vyniká najmä počas rozhovorov. Jednotliví herci rozprávajú vhodne zvoleným dialektom a aspoň zo začiatku je radosť ich počúvať. Kostymérky odviedli taktiež veľmi slušnú prácu a celková prezentácia príbehu je teda na potrebnej úrovni a divák je vtiahnutý do deja razanciou rovnajúcou sa davu rozvášnených fanyniek na vystúpeniach Superstar. Po pár minutách zabudnete, že statočný elf, ktorého príbeh sa začína odvíjať na filmovom plátne je v podstate len obyčajná hollywoodská rádoby celebrita, o ktorej ste nedávno čítali v bulvári, že sa pozvracal niekde v bare na záchodoch.

Bohužial, nedostatok originality, ktorú režisérska dvojica predviedla v úvode, sa tiahne celým filmom ako povestná zlatá niť. Opäť nám predkladajú milióntu variáciu sveta, ktorý si chcú podrobiť temné sily a je iba na hlavnom hrdinovi, ktorý síce z počiatku ani netuší, koľká bije, aby ich zastavil. Tento raz Bioware siahli po takzvaných Darkspawns, ktorí sa šíria po svete rýchlosťou prasacej chrípky a až priveľmi pripomínaju ťaženie zla v podaní Sarumana v Pánovi Prsteňov. Náš mladý hrdina sa pomerne rýchlo stáva členom Šedých Strážcov, ktorých úlohou je chrániť svet pred spomínanou hrozbou, nakoľko to nie je po prvý raz, čo vystrkuje svoje špicaté rohy. A tak divák sleduje nesmelé kroky vyplašeného elfa do mesta Ostagar, kde sa schyľuje k veľkolepej bitve medzi kráľovským vojskom a samotnými splodencami zla. Tú kráľ po zrade svojich spojencov prehráva a temnota tiahnuca sa ponad Ferelden sa zdá byť hustejšia ako mlha nad rybníkom Brčálnikom.

Celý film tak v podstate zachytáva putovanie nášho hrdinu po Fereldene a jeho snahu nakloniť si čelných predstaviteľov jednotlivých frakcií, aby pomohli odvrátiť blížiacu sa hrozbu. Pokiaľ ste sa teraz zľakli, že náš elf je osamelým jazdcom, môžem vás ukľudniť. Našťastie je to tvor spoločenský a tak sa k nemu po určitom čase pridajú ďalší hrdinovia, ktorí ho budú na jeho potulkách sprevádzať. Pomerne rýchlo sa tak sformuje skupina štyroch dobrodruhov a aby nebolo zábavy málo, každý z nich exceluje v inej bojovej technike a navyše majú pomerne rôznorodé osobnosti.

Podstatnú časť filmu zaberajú súboje, ktoré naša družina musí podstúpiť na svojich potulkách. Tie sú poňaté pre film pomerne netradične. Väčšinou budete sledovať, ako hrdinovia bojujú s výraznou presilou. To má za následok, že normálny divák takmer nestíha sledovať všetky tie lietajúce firebally, elektrické blesky, desiatky šípov svištiacich vzduchom a plno doprovodných efektov. A preto sa obaja režiséri vyhrali so samotným strihom filmu, kedy vo vypätých momentoch kamera zaostrí vždy len na jedného člena družiny. V ten moment sa pohyb akoby zastaví a je nám detailne ukázané bojisko v okolí vybranej postavy, aby mal divák dostatok času získať prehľad a dokonale si tak vychutnuť práve prebiehajúcu bojovú scénu. Samotné boje sa tak síce predĺžili, ale divák nepríde o žiaden detail, ktorý by v plnom pohybe prehliadol.

Ale dobrý fantasy film nestojí len na akcii, ale potrebuje aj kvalitné dialógy. A aj keď ma fanúšikovia pravdepodobne ukameňujú, musím povedať, že tu padla kosa na kameň. Dialógy s postavami mimo družinu sú napísané povrchne a väčšina z nich keby tam nebola, nič sa nedeje. Aj tak skôr vykúzlia na vašej tvári úsmev, prípadne ľahké rozčarovanie, než čokoľvek hodnotnejšie. Aby som len nečiernil, naopak oceňujem, ako sa autorom podarilo zachytiť duševné váhanie hlavného hrdinu. Vo viacerých scénach je možné postrehnúťako vnútorne bojuje, či je lepšie dosiahnuť vytúžený cieľ po dobrom alebo po zlom. Podčiarknutie týchto zložitých úvah, ktorým čelí náš elf je zrejmé aj z nálady, ktorá vládne v družine. Každý člen má totiž svoj vlastný názor na práve sa riešiacu situáciu a na rozdiel od spomínaných bežných rozhovorov je divácky zaujímavé sledovať, ako postupne vznikajú drobné spory aj vo vnútry hlavnej družiny. Nebudem prezrádzať, či sa hlavný hrdina nakoniec prikloní k ceste cukru a biča, alebo ostane čistý ako ľalia. Ale môžem vás ujistiť, že sú to práve vyhrotené názorové diskusie medzi členmi skupiny, čo vás udrží v kine až do záverečných titulkov.

Než však prídeme k finálnemu hodnoteniu, rád by som vás ešte upozornil, že film je prístupný až od osemnástich rokov. Za to môžeme vďačiť pomerrne brutálne spracovaným súbojovým scénam, kde sa nešetrilo kečupom a všetky postavy sú zafŕkané krvou od hlavy až po päty. A to aj počas rozhovorov, ktoré nasledujú po bitve. No a svoju úlohu vo výslednom ratingu určite zohralo aj zopár ľahko erotických scén, keďže aj elf je len človek a má svoje potreby nehľadiac na to, či treba zachraňovať svet alebo nie.

No a na záver nám ostáva už len tradičná otázka. Oplatí sa minúť niečo málo cez päťdesiat euro peňazí a ísť sa na Dragon Age pozrieť do kina? Verdikt je v tomto prípade jednoznačný. Áno. Film vás síce neprekvapí ani svojim spracovaním, ani výpravou a bohužiaľ ani originalitou zápletky, ale na druhú stranu musím povedať, že je remeselne dobre natočený a nudiť sa určite nebudete. A keďže má pomerne dlhú stopáž pohybujúcu sa v desiatkach hodín, nezabudnite si so sebou do kina pribaliť spacák, rezervné spodné prádlo a nejaký ten základný proviant.

To by bolo pre dnes z KINOBOXU všetko, ďakujem vám za pozornosť a už teraz sa teším na ďalšie stretnutie s vami. Tentoraz vám môžem sľúbiť rozbor a čerstvé ukážky z novej psychologickej drámy Christophera Nolana s názvom Memento, ktorej príbeh sa točí okolo nekonečných internetových flamewars. Hlavnú úlohu si zahrá Guy Pearce a mi budeme sledovať osudy mládenca, ktorý sa rozhodol vytetovať si na telo neprehliadnuteľný nápis: Som majiteľom PS3 a svojou existenciou urážam majiteľov ostatných platforiem !!! :)

p.s. takže šťastné a veselé, a najmä veľa headshotov aj v novom roku praje @dickie aka worriedmuschroom (PSN)

Plusy: old-school RPG, ovládanie autori zvládli namapovať na gamepad (aj keď základy hry na klavír sa hodia), dĺžka hernej doby

Mínusy: príbeh snáď už otrepanejší byť nemohol, po technologickej stránke v porovnaní s Mass Effect veľký krok späť, okrem kľúčových scén sú dialógy poslabšie (opäť sa odvolávam na Mass Effect)

napísal dickie 15.12.2009



Páči sa mi!

7.5
DRAGON AGE: ORIGINS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / BioWare
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.11. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19554)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk