Batman: Arkham Asylum

Horúci kandidát na hru roka prichádza.

PC
pridal Isaac Clark 11.10.2009 o 12:15 pod používateľské recenzie

9.5


Batman. Jeden z najslávnejších komiksových superhrdinov a zároveň ikonická postava DC Comics, ktorú v roku 1939 vytvoril Bob Kane a Bill Finger. Ako malý chlapec z bohatej rodiny stál tvárou v tvár hrôze, keď mu pred jeho očami miestny kriminálnik kvôli pár drobným zastrelil oboch milovaných rodičov. Zúfalá sirota sa po tejto tragédii rozhodne pod maskou netopiera zatočiť so zločinom nasiaknutých ulíc mesta Gotham City. Kto tento príbeh nepozná? Temný rytier zažíva obrovské úspechy, či už na striebornom plátne alebo vo svete animovaných seriálov a komiksov, stále však nedokázal priniesť ultimátne dychberúce dobrodružstvo medzi počítačovými hrami, ktoré by sa nezmazateľne zapísalo do našich pamätí. Až doteraz. Londýnske štúdio Rocksteady, majúce na svedomí iba obstojnú konzolovku Urban Chaos: Riot Response, zmenilo osud, zašilo Batmanov čierny latex a naservírovalo nám najlepšiu komiksovú akciu histórie.

Verím, že to, čo ťa nezabije, ťa proste urobí šialenejším.

Neďaleko mesta leží starý gotický zámok, nedobytná pevnosť s chladnými priestormi ukrývajúca tých najšialenejších zločincov, psychopatov a masových vrahov. Vitajte v Arkham Asylum, psychiatrickej liečebni. Je upršaná noc, policajné sirény preruší zvuk batmobilu smerujúci do miestneho ústavu. Eskortuje totiž psychopata v klaunskom kostýme a s neodmysliteľným diabolským úsmevom na tvári - Jokera. Bezpečnostné dvere Arkhamu sa otvárajú, Batman odovzdá zločinca správcovi, všetko prebieha podľa plánu, lenže nebol by to Joker, aby nemal nejaké eso v rukáve. Klaun rozhodne neprišiel hniť do špinavej cely, ale pripravil dômyselnú pascu ako sa Batmana zbaviť raz a navždy. Bez akýchkoľvek problémov unikne z pazúrov ochranky, ovládne riadiace centrum, odkiaľ začne realizovať väzenskú vzburu. Batman musí tým pádom zápoliť nielen s najväčšími kriminálnikmi celého Gothamu, no zároveň aj s Jokerovými bizarnými plánmi. Za dejovou zápletkou stojí Paul Dini, osvedčený scenárista animovaných seriálov netopierieho univerza. Každému bude síce jasné od prvých sekúnd, ako príbeh skončí, ale jeho chytľavosť s akou postupne rozplietate tajomstvá Arkhamu, postáv tohto sveta a predovšetkým komiksová vôňa je priam úžasná.

Mám iba jedno pravidlo.

Hra prakticky bezchybne kombinuje hneď niekoľko žánrov. Pri bojoch s nepriateľmi využijete jednoduchý slobodný bojový systém, pričom základ tvoria dobré reflexy a určitý rytmus stláčania dvoch tlačidiel myši. Vďaka robustnej postave hlavného hrdinu pôsobia údery nesmierne presvedčivo, frenetické tempo zvyšujú útoky vetviace sa do komb, kopanec strieda kopanec, päsť strieda päsť. Vzhľadom k tomu, že čelíte celému väzenskému povstaniu, očakávajte od začiatku minimálne trojčlenné skupinky nepriateľov, preto padne vhod, keď protivníci svoje úmysly dajú najavo (ikonami nad ich hlavami). Situáciu vyriešite buď vykrytím úderu (prípadne odzbrojením dotyčného), alebo ho skrátka preskočíte. Príliš jednoduché? Scénu naprieč kampaňou oživia útočníci vyžadujúci trochu inú taktiku, konkrétne elegán s nožom či obzvlášť nebezpečné indivíduum vlastniace elektrický obušok. Chcete ešte viac adrenalínu v krvi? Pripočítajte si k "obyčajným" protivníkom obrovské obludy a skutočný chaos môže začať.

Ja nenosím hokejové chrániče.

Takmer neobmedzené bankové konto umožnilo netopieriemu mužovi vyvinúť obrnený kostým a kvantum gadgetov, keďže nedisponuje žiadnou zvláštnou schopnosťou, ako napríklad Superman. Širokú škálu zahŕňa vystrelovacia kotva, nestabilné steny odpálite s explozívnym gélom, kríženec medzi ninja hviezdicou a bumerangom - batarang slúžiaci ku krátkodobému omráčeniu, rušičku elektrických prístrojov atď. Pomocou jednoduchých RPG prvkov získavate za každú vašu činnosť skúsenostné body, ktoré využijete pri nákupe vylepšení (nové bojové schopnosti, upgrade gadgetov, silnejšie brnenie). Skvelý pocit, že ste naozaj Batman umocňuje detektívny mód a s ním spojená vyšetrovacia časť hry. Autori vás z času na čas postavia do roly neohrozeného génia zo seriálových krimináliek, avšak nemajte strach, hra na detektíva je doslova konzolovo jednoduchá. Skúmate jasne ohraničené územie, kde musíte nájsť stopu (zvyčajne ide o tabak alebo odtlačky prstov), tú zanalyzujete a už len sledujete, kam mal hľadaný jednotlivec namierené, všetko prebieha intuitívne a nesmierne zábavne. Mimochodom, vďaka detektívnemu módu vidíte súperov cez steny a nielen to, parádnou vychytávkou je zobrazenie mentálneho stavu, ba dokonca zvýraznenie sokovej zbrane. Batman je síce superhrdina, ale najmä obyčajný človek a tým pádom po nástupe ozbrojencov dostáva slovo nová taktika a impulz k premýšľaniu. Aby ste mali predstavu, tak dostanete úlohu vyčistiť ohromnú miestnosť, plnú Jokerových poskokov so samopalmi. Zvažujete každý krok, za asistencie vystrelovacej kotvy Batmanov plášť temer oblizuje strop. Privábite nepriateľa na zvuk? Uprednostníte tiché plíženie zozadu? Batarang? Explozívny gel? Hráčskym pôžitkom je sledovať ako sa každým odstráneným mužom stáva z nebojácnej skupiny hromada vystrašených trosiek. Nejde o slobodu pohybu, ale o možnosti vyčistenia miestnosti.

Človek buď zomrie ako hrdina, alebo žije tak dlho, až sa z neho stane zloduch.

Brilantne sú vyriešené i strety s finálnymi bossmi. Jedna z mnohých variánt vás zavedie do bludiska podzemných kanálov, kde budete unikať pred ľudožrútom Killer Crocom, aby ste vzápätí odolávali majstrovi hrôzy Scarecrowovi, prekonali vlastné nočné mory a skákali po vzore nemenovaného fúzatého inštalatéra z plošiny na plošinu. Zdolaním približne 12 hodinovej kampane však zábava nekončí, naopak spestrenie predstavuje návykové zbieranie Riddlerových hádaniek, nevraviac o rade ďalších bonusov ako hľadanie trofejí, rozbíjanie Jokerových mechanických zubov, nález predmetu podľa hádanky, odhaľovanie tajomstiev ostrova atď. Odmenou sú biografie, audionahrávky a figúrky jednotlivých postáv, čiže hra je súčasne príručnou encyklopédiou pre nedoknutých Batmanovským univerzom. Nestačí? Skroťte svoj temperament v challenge móde a porovnávajte vaše výkony so svojimi priateľmi.

Čo skrýva pod tým líčidlom?

Perfektnú ponurú atmosféru Arkhamu dokresľuje výborne implementovaný Unreal 3.5 engine.
Nehľadajte žiadne veselé a optimistické farby. Všetko sa odohráva za mesačného svitu, prostredie je ladené do pochmúrneho tónu s moderným Gothamom na pozadí. Ostrov pozostáva z 5 budov, postupom času navštívite botanické záhrady, stoky i márnicu. V pohybe ste obmedzovaný len minimálne, neustále sa niečo deje a vyšperkovaný design úrovní len podčiarkuje bezvýchodnosť blázinca. Povestnou čerešničkou beztak lahodného dezertu (ak ste majiteľmi grafickej karty od Nvidie) sú bonusové PhysX efekty. Kapitolou samou o sebe je dabing postáv. Výkon fenomenálneho Marka Hamilla v úlohe Jokera nepotrebuje žiaden komentár, podobne ako štandardne vynikajúci Kevin Conroy, ktorý prepožičal hlas B-manovi a celú profesionálnu dráhu zasvätil práve animovaným seriálom a hrám posledných 20 rokov.

On nie je hrdina. Je to mlčanlivý strážca a bdelý ochranca. Temný rytier.

Stručne povedané, luxusný mix stealth, adventúry a poriadnej rúbanice. Skvostná atmosféra, vizuálna prezentácia, batcyklopédia, hrateľnosť, ovládanie, zvuk. Herná náplň je variabilná, nestereotypná, žiaden z prvkov neostal zanedbaný a skôr, ako by vás práca experta bojových umení omrzela, príde úloha neviditeľného predátora či neomylného vyšetrovateľa. Možno si hovoríte, že nič nie je dokonalé, ale nový Batman s dokonalosťou drzo koketuje. Malou blchou tohto veľdiela je absencia zaujímavejšieho záveru, ale to je skôr taká z núdze cnosť.

Klady

+ excelentný súbojový systém
+ dynamická hrateľnosť
+ postavy a ich dabing
+ gadgety
+ boss fighty
+ kvalitný príbeh
+ Riddlerove hádanky

Zápory

- chýba zaujímavejší záver

VERDIKT

Obrovské prekvapenie a jasný kandidát na hru roka. Žiadna komiksová akcia ešte nebola tak vysoko kvalitná. Nutnosť pre všetkých milovníkov akčných hier a obdivovateľov temného rytiera. B: AA síce nepriniesol nič nové, ale to čo spracoval, spracoval geniálne. Tlieskam Rocksteady, že by nám rástla nová vývojárska špička?

S Killer Crocom si užijete v smradľavých stokách.
Batman a Jim " Václav Klaus" Gordon.
Už iba posledný.
Arkham ako na dlani.
Odtiaľto nie je úniku Joker.
Harley Quinn - infantilná Jokerova pomocnica.

napísal Isaac Clark 11.10.2009



Páči sa mi!

9.5
BATMAN: ARKHAM ASYLUM

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.8. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19881)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk