Resident Evil 5

Ďalší diel zombie strieľačky z pohľadu 3 osoby konečne prišiel aj na PC. Bioterorizmus si to namieril do Afriky, kde je teraz nakazená populácia, a nákaza sa rozširuje. Do boja s teroristami poslali Chrisa Redfielda, známeho z Racoon City. Pomáhať mu bude sprievodkyňa a bojovníčka BSAA menom Sheva

PC
pridal life28 1.10.2009 o 15:59 pod používateľské recenzie

8.5


Príbeh
Spoločnosť Umbrella je farmaceutická spoločnosť, ktorá testuje a avyvýja nové biologické zbrane a výrusy. Doposiaľ neznámu baktériu spoločnosť testuje v rozvojových krajinách akou je Afrika. Chris Redfield je jedným z najlepších agentov spoločnosti BSAA ktorá bojuje proti bioterorizmu. Bol poslaný na misiu chytiť vodcu teroristov na území Afriky a zaistiť dokumenty. V dokumentoch ale objaví spis o jeho bývalej partnerke Jill, o ktorej si všetci mysleli že je mŕtva. Jeho snaha splniť misiu je tak ešte silnejšia. Dostal novú partnerku Shevu, ktorá sa pridala k BSAA po tom, ako pri pokusoch zomreli jej rodičia.

Gameplay
Po príchode do malej dedinky dostane Chris nejaké to vybavenie a zbaraň. Všetky zbrane a predmety sú riešené inventárom ako v predchádzajúcich dieloch. Aj Chris aj Sheva má svoj 9-miestny inventár, pričom predmety môžete meniť medzi sebou priamo v hre. Na začiatku každej misie alebo načítania hry si môžete svoj inventár prisôsobiť. Napríklad sebe dáte zbrane, pretože viac strieľate a Sheve dáte lekárničky a granáty. Počas hry si od nej môžete vziať čo potrebujete a naopak, keď jej dôjdu náboje, dáte jej zo svojich. V hre je postačujúci arzenál zbraní - pištole, samopaly, brokovnice, pušky, ale aj granátomet alebo raketomet, rôznych granátov aj dosť nábojov. Vypadnú väčšinou z mŕtvych zombieov alebo sa skrývajú pod rôznymi debnami, vo vázach, v ovocí alebo v šuplíkoch. Chris má k dispozícii aj mačetu, ktorá okrem porciovania domorodcov dobre poslúži aj na rozbíjanie týchto skrýš. Šetrí to náboje. Čo nezoberiete vy, zoberie Sheva. Nájdete aj rôzne drahokamy a zlato, za ktoré si potom môžete dokupovať upgrady zbraní (veľmi sa hodia, keďže v polke hry vám začne dochádzať munícia), alebo úplne nové zbrane. Pohľad kamery je ako zvyčajne za plecom Chrisa, na nepriateľov vidíte celkom dobre. Pri mierení vidíte toho ešte viac. Pohybovať sa budete hlavne na nohách ale preveziete sa aj na aute alebo budete ovládať čln. Po čase začne hra pripomínať Tomb Raider alebo Indiana Jones, ale aspoň to nie je stereotyp - zombie tam, zombie tu. Budete riešiť aj mechanické rébusy, aké bývajú v Tomb Raider.

Vírus sa prejavuje červenými očami, neskôr dokonca aj čudnými výrastkami, ktoré parazitujú na ľudskom tele. Nakazený ľudia sú naozaj vo svojom "remesle" vytrvalí. Keď ich na Vás vybehne niekoľko desiatok, nie je všetko jedno. Niektorí prežijú aj niekoľko rán do hlavy, no podarí sa hlavu aj odstreliť ako melón. Nepriateľov je v hre dosť. Od slabých obyčajných zombieov, zombieov s kušami alebo dynamitom, Afričanov na motorkách, cez zmutovaných nadmieru veľkých zabijakov po netvory ktoré sa vyvinuli z vírusu. Nechýbajú bossovia typu Troll, obrovský netopier, akási zmes blata, húseníc a mäsa alebo potvora väčšia ako loď. Týchto bossov nezabijete len tak že do nich proste vystrieľate zásobník. Väčšinou vám veľmi skoro dôjdu náboje. Treba využiť prostredie a napríklad zahnať ho do pece a upáliť. Narazíte aj na psi, krokodíly, hady aj pavúky...

Interakcia
Sheva sa zdá byť dobrý pomocník, keďže spoločnými silami dokážete vykopnúť dvere alebo jej urobíte schodík na vyskočenie na balkón. Spolupráca v hre je super, pretože sa dostanete na miesta, kde by sám Chris nikdy nedošiel. Všetko v hre ovládate jedným tlačidlom, a Chris dokáže preliezť cez okno, otvoriť dvere, zoskočiť alebo vyliezť, zobrať predmety, zatlačiť skrine na zatarasenie vchodov, niekedy treba otočiť kľukou alebo ventilom... Ak sa Vám nebude chcieť zobrať predmety alebo niečo otočiť, stačí povedať Sheve, tá si s tým poradí. Môžete ju tiež poslať do boja alebo ju nechať vás kryť. V boji je pridaná novinka - po postrelení zombia mu môžete zavesiť poriadnu do držky alebo mu nakopete zadok. Keď Vás alebo Shevu chytia do zovretia, navzájom si takto môžete pomôcť. Počas hry narazíte na pasáže, kde je treba rýchlo stláčať tlačidlá ktoré sa vám objavujú na obrazovke. To sa deje väčšinou vo videosekvenciách, utekaní ale aj pri bossoch. Pri hraní treba mať niekedy aj dobré hľadacie schopnosti, keďže dôležité predmety bez ktorých sa nepohnete bývajú aj na miestach kde by ste nehľadali. Prípad: vojdete do miestnosti, v ktorej je plno drobností ale kľúč nikde. Nakoniec zistíte že ho máte priamo nad hlavou. Takisto drahokamy sú poskrývané napríklad v lebke alebo v ohni.

Grafika
Grafika hry je perfektná. Je to jedna z mála hier, v ktorých je vidieť rozdiel medzi DX9 a DX10. Postavy sú dokonale vymodelované, vidieť textúru oblečenia, pot, ale najprepracovanejšia je mimika tváre. To najlepšie uvidíte v mimoriadne kvalitných videosekvenciách, ktoré pripomínajú akčný film. Je radosť na ne pozerať. Prostredia sú rôznorodé, dostanete sa do rôznych svetov Afriky, do dedín, kameňolomov, močiarov ale aj podzemných chodieb. Naháňačka v púšti alebo na člnoch padne vhod. Čo ma trocha zamrzelo je fyzika. Zombieovia po výstrele z brokovnice padajú k zemi ako k magnetu. Takisto tiene - tie nemajú žiadnu dynamiku a keď prechádzate okolo zdroja svetla, napríklad ohňa, tieň sa len zosilní, ale stále je v tom istom uhle. Ani pohyby v hre nie sú maximálne dobré.

Menu ponúka aj niekoľko drobností ako kupovanie figúrok za body, dokumenty o hre a hrdinoch alebo zmena oblečenia. Hra ponúka vynikajúcu atmosféru, mnoho odlišných prostredí, dobrú grafiku a príbeh takže sa do nej hneď dostanete.

Plusy: atmosféra, interakcia, videosekvencie, akčný nádych
Mínusy: AI, malý inventár

napísal life28 1.10.2009



Páči sa mi!

8.5
RESIDENT EVIL 5

PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: akcia / survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13.3. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk