Left 4 Dead

PC
pridal Patrik Dee 23.4.2009 o 14:47 pod používateľské recenzie

9.0


Valve a jeho ďalší zásah do čierneho. Bude sa zabíjať. Bude sa zomierať. A nebude to rovný boj...

Niečo tu nesedí. Cítiť odporný zápach pokazeného mäsa, všetko navôkol je opustené, na uliciach stoja pootvárané autá s rozsvietenými svetlami. Počuť kvílivé zvuky, neďaleké škriabanie nechtov o dvere a je jasné, že kaluže krvi po stenách nebudú najnovší módny trend. Fanúšikovia zombies
vedia, čo sa snažím naznačiť a spolu s vysokými tieňmi podivne skrútených postáv prichádza aj ich nefalšované nadšenie. Vývojársky tým, ktorý vdýchol život tým najúspešnejším hrám, aké si vieme predstaviť, prichádza s ďalším zásahom do čierneho. VALVE je tu opäť a tento krát nebudeme stačiť nabíjať, pretože v Left 4 Death na to nie je čas.


Zoey, Bill, Louis, Francis a ich veľký problém.

Kto by nechcel aspoň v kútiku duše prežiť úžasne krvavé dobrodružstvo známe z katastrofických hororov, ako Úsvit mŕtvych, či Resident Evil ? Plný strachu a napätia zvierať v ruke zbraň, prechádzať sa opusteným parkoviskom a číhať na každé šuchnutie. Odrážať útoky neznámym vírusom infikovaných ľudí, ktorí majú s týmto označením spoločný už iba fyzický vzhľad, aj to hlavne z veľkej diaľky.
Táto možnosť je tu a práve vďaka VALVE bude po kúpe L4D vaším druhým životom práve ono opustené parkovisko, továreň, farma či iné, nie veľmi vábne lokácie. Na scénu prichádzajú štyria hrdinovia, predstavujúci sa v úvodnom strhujúcom videu pred spustením hry, ktoré vás dostatočne naladí na tú správnu atmosféru boja o holý život pred hordou krvilačných beštií. Zoey, kráska, ktorá to zo zbraňou vie rovnako dobre, ako s varechou, Louis, IT pracovník ovládajúci okrem svojho počítača aj poloautomatické zbrane, vyslúžilý vojenský veterán Bill, večne žmoliaci v ústach cigaru a nakoniec drsný vymetač barov, potetovaný a nekompromisný Francis, ktorému vzniknutá situácia na prvý pohľad asi vyhovuje najviac. Sú to jediný živý, neinfikovaný ľudia, ktorý nepodľahli rozširujúcej sa nákaze a všetci štyria vám prirastú k srdcu rovnako, ako spomenutá úvodná filmová sekvencia.

System on

L4D zvolil veľmi šťastný a zábavný koncept, kedy spolu do boja vyráža štvorica spomínaných ľudí/hráčov a ich úlohou je prejsť cez určitú oblasť zamorenú infikovanými úbožiakmi. Každá úroveň začína v takzvanom Safe-house, kde vyfasuje každý člen teamu jednu zo štyroch základných zbraní, jednu lekárničku a obmedzený počet nábojov. Za opasok pribalí molotov koktail, alebo Pipe Bomb, o ktorých ešte bude reč a to je všetko. Nič viac, nič menej. Váš život visí na vlásku a je iba na vás, vašich „priateľoch“ a šikovnosti každého jedného člena, ako dlho budete žiť. A tu sa Valve opäť a znova ukázalo v plnej svojej kráse. Ako náhle odpadne prvá závora a vy opustíte Safe-house, začína to pravé a nefalšované adrenalínové peklo. Snažíte sa nájsť cestu vpred, pričom na vás z každej strany zazerajú desiatky infikovaných. A potom to príde. Kvílivý rev, adrenalínová hudba a prvá horda šprintujúcich krvilačných beštií, ktorých jediný cieľ je rozdrápať vaše telo na tisíc kúskov. Hlavne zbraní sa žeravia, nastáva chaos a panika. Splašene strieľate na všetky strany, pažbou odrážate ďalšie a ďalšie vlny až kým nenastane úplné ticho. Na chvíľu. Vystrašene skontrolujete ostatných členov teamu a pokračujete ďalej. V atmosfére L4D exceluje.


4x4

O tom, ako dlho by bavilo človeka strieľať tupo nabiehajúcich zombie môžeme iba polemizovať. Našťastie. Vývojári do hry totižto zabudovali štyri špeciálne postavy, ktoré vám budú znepríjemňovať cestu za svojou záchranou a verte mi, že vám budú liezť poriadne na nervy.
Smoker – tento infikovaný „kedysi človek“ disponuje dlhokánskym jazykom, ktorým dokáže pritiahnuť nič netušiaceho hráča k sebe aj na diaľku 10 metrov. Veľmi nepríjemná situácia nastáva hlavne v prípade, ak nie je náhodou nikto na blízku. Čo však môže spôsobiť ďalší „špeciál“ menom Hunter. Tento chlapec dokáže skákať ako zmutovaná žaba a jeho útoky patria medzi najefektívnejšie a najefektnejšie počas hry. Svojím mega-skokom vás povalí na zem a vy nemáte žiadnu šancu na útek. L4D jednoducho spolieha na team a tak je aj prispôsobená hrateľnosť.
A taktiež aj na Boomera, ktorý by určite neašpiroval na umiestnenie v žiadnej súťaži krásy, pretože jeho výzor naozaj nemožno opísať inak, ako jeden veľký grc. A to doslovne. Tento špeciálny infikovaný totižto ovplýva nadrozmerným žalúdkom, plným zvratkov, ktorými vás jednoducho povedané ošablý. A to je ten problém. Pretože ostatný bežný zombie to vycítia a prichádza ďalšia vlna na viac, pričom je situácia sťažená o zlú viditeľnosť, keďže po vás stekajú,...no čo asi. Blééé.
No a nakoniec je tu čerešnička na tejto hnusnej a smradľavej torte a tou je Tank. Vlastne, on je taká dosť prerastená čerešňa a jedná sa o najodolnejšieho a najnepríjemnejšieho špeciála, proti ktorému bude musieť zasiahnuť celý tým, inak bude zle nedobre. Jeho odolnosť naozaj prekračuje medze únosnosti a jeho údery vás zväčša presunú niekoľko desiatok metrov ďalej, či rovno na inú stranu ulice. Nič príjemné, ale pre hru ako takú jednoznačne najväčšia výzva.

AI Director

O znovu hrateľnosť sa v L4D stará takzvaný AI director, to znamená, že hra nikdy nie je rovnaká. Táto featurka dokáže pekne posúdiť, ako sa vám darí, či nedarí a podľa toho vysiela vlny infikovaných. Je to vynikajúci nápad a vlastne aj logické riešenie a práve vďaka nemu je L4D tak zábavný a hrateľný.

Zbrane

Zbraní nie je veľa, ale je radosť s nimi zabíjať, čo je najpodstatnejšie. Okrem spomínanej brokovnice, jej silnejšej a rýchlejšej verzie, samopalu, či uzi-ny, sniperky a základných pištolí disponujú naši hrdinovia ešte niekoľkými vychytávkami, ako je napríklad Pipe bomba. Je to občas jediná záchrana od katastrofy, pretože po jej hodení do priestoru všetci infikovaný zmenia priority a snažia sa útočiť na toto blikajúce a pípajúce čudo. ďalej je tu molotov koktail, ktorý asi nemusím opisovať, pri jeho použití bude našim zombíkom trocha teplejšie, ako zvyčajne. Na strechách sa v záverečných úrovniach hry objaví tak isto masívny pomocník menom MG, čiže guľomet. Celkovo sa dá o zbraniach povedať, že sa podarili, aj keď si neodpustím poznámku, mohlo by ich byť určite o nejaký ten kúsok viac.

Save me!

Čo sa však podarilo chlapcom od Valve na výbornú je systém liečenia, ktorý v hre použili. Každý hrdina má jednu lekárničku, ktorú môže použiť v prípade potreby. Nič viac, nič menej. Po ceste je možné nájsť ešte pilulky, ktoré na chvíľu stlmia bolesť, ale ich účinok je obmedzený. Ak prídete v súboji o svoj život, nenastáva automaticky smrť. Tu Valve opäť boduje na plnej čiare, pretože do hry dokázali vniesť aj kopec emócií, kedy váš priateľ bezmocne leží na zemi, pod údermi hordy stráca aj posledné percentá života a len bezmocne striľa jednou rukou do obrovskej presily, keď tu prídete vy a niekoľkými mierenými ranami z brokovnice rozmetáte dotieravých „smraďochov“ po miestnosti, ulici, či inom mieste, na ktorom váš priateľ situáciu nezvládol. Celkovo je toto jeden z hlavných aspektov hry, ktoré s L4D robia zábavu, aká tu už dlho nebola.


No problém?

Zdalo by sa, že nie, ale opak je pravdou. Hlavným problémom ostáva príliš skromný obsah, či už kampaní, alebo zbraní. K otázke serverov, ich stability, či ich ďalším možnostiam nemám nejaké extrémne výhrady a nebudem sa k tomuto ani vyjadrovať. Hral som hru dlho a poväčšine šlo všetko takmer bez problémov. Celkovo je hra naozaj vynikajúco vyvážená, zábavná a naozaj nenachádzam žiadneho priameho konkurenta, ktorý by ju momentálne zhodil z trónu multiplayerovej zábavy tohto druhu.




napísal Patrik Dee 23.4.2009



Páči sa mi!

9.0
LEFT 4 DEAD

PC
Xbox 360

Vývoj: Valve / Turtle Rock Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.11. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18377)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk