Resident Evil 5

Viete aký dlhý jazyk má slicker? Akú značku vlasového gélu používa Albert Wesker a s určitosťou možete tvrdiť, že Umbrella nie je továreň na výrobu dáźdnikov? Tak v tom prípade ste na správnom mieste v správnu chvíľu.

Xbox360
pridal ???? 2.4.2009 o 15:18 pod používateľské recenzie

8.5


Viete aký dlhý jazyk má slicker? Akú značku vlasového gélu používa Albert Wesker a s určitosťou možete tvrdiť,
že Umbrella nie je továreň na výrobu dáźdnikov? Tak v tom prípade ste na správnom mieste v správnu chvíľu.

Resident Evil je jednou z tých sérií ktoré netreba nikomu nijak zvlášť predstavovať.Celé to začalo pred takmer 15-imi rokmi na konzolePlaystation. Samozrejme dnes už vačšina hráčov pri pohľade na zastaralú grafiku hádźe šabľu smerom na CRT TV na ktorých sa hra niekedy hrávala. Doba pokročila, ale čo ak niektoré herné mechanizmy z dob minulých presiaknu aj na dnešné vyleštené LCD či plazmové obrazovky? Predstava takmer nemožná, ale pre pánov z Capcomu absolútne bežná záležitosť. Hneď na úvod odporúčam každému kto má v úmysle túto recenziu dočítať až do finále, aby do seba hodil nejakú tabletku na ukľudnenie nervov, lebo táto recenzia sa bude niesť len v pozitívnom duchu. Čo si šľahnete je len na vás a kľudne to može byť aj T-vírus, ktorý si v úvode spominaný A.Wesker dáva do žíl v pravidelných dávkach a napriek tomu vyzerá z roka na rok lepšie a lepšie...

Celý príbeh prežijete očami Chrisa Redfielda, bývalého člena jednotky S.T.A.R.S. Je členom protiteroristickej jednotky B.S.A.A ktorá sa snaží zlikvidovať bioteroristickú organizáciu
na africkom kontinente. Hneď v úvode sa k nemu pripojí parťáčka Sheva Alomar. Sheva je krásna mulatka ktorá svojou krásou zatieni aj Laru Croft. Aj ked máte na obrazovke 2 hlavné postavy tak prepínať sa medzi nimi nedá ako v titule Resident Evil Zero(Gamecube), ale po dohratí za Chrisa si celú hru možete zopakovať v koži Shevy. Vaše prvé kroky povedú k Reynardovi u ktorého sa vyzbrojíte a už cestou k nemu sa nedá nevšimnúť podozrievavé pohľady miestnych obyvateľov.
Po vyzbrojení u Reynarda sa vydáte na cestu ktorá vás prevedie šiestimi chaptermi rozdelenými na niekoľko častí ktoré zaberú približne 12 hodín herného času. Že niečo nie je v poriadku sa presvedčíte pomerne skoro keď na vás zaútočí jeden z miestnych ktorého chtiac či nechtiac musíte poslať klopať na nebeskú, alebo skor pekelnú bránu. Chvíľu na to sa stanete očitými svedkami Reynardovej likvidácie ako vystrihnutej zo stredovekých popráv, len s tým rozdielom, že sudcu s parochňou vystrieda černoch s megafónom ktorý burcuje prizerajúcich, ktorým sa toto divadielko očividne páči.

Po scéne s popravou sa už ide na ostro. Ocitáte sa v strede samotného pekla obkľúčení vyburcovanými dedinčanmi. Túto scénu vačšina pozná z dema ktoré vyšlo pár týždňov pred finálnou verziou hry. Verte, alebo nie toto je len malý kúsoček z toho čo vás v hre čaká.
Kto hral štvrtý diel bude okamžite ako doma, ale nováčikovia určite vypustia pár nechutných slov genitálneho charakteru. Pravdepodobne zamieria do nastavení hry aby si aktivovali streľbu počas chodze. Lenže moji drahí, toto nie je Gears of War, ale tu sa treba spoliehať na svoju presnú mušku a nie len na veľký rozptyl strelných zbraní. Nehľadajte ani źiadny autoaim a podobné uľahčovačky. Spoliehať sa musíte len na svoje oči a trasúce sa ruky.

Herná náplň je jednoduchá. Postrielať všetko čo vám ide po krku a pokiaľ možno s čo najmenšim plytvaním municie ktorej je tak akurát, ale ak si nedáte pozor tak úderníky budú klapať naprázdno.Pred každou novou časťou hry si možete nakúpiť zbrane a vybavenie, ale muníciu do toho nepočítajte.
Jedinou vínimkou je granátomet, ale inak ste odkázaní len na to čo nájdete pri prechádzaní hry. Munícia sa nachádza v drevených sudoch, bedničkách a občas niečo vypadne aj z protivníkov. Čím vyššia zvolená obtiažnosť tým menej munície čakajte, ale nie je to až tak dramatické ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, lebo nezbierate iba olovo, ale aj peniaze a poklady ktoré možete speňažiť a zaplatiť si upgrade zbraní ktorých je v hre približne dvadsiatka.
Každá zbraň má niekoľko vlastností do
ktorých možete investovať.
Sú to palebná sila, obsah zásobníka, rýchlosť nabíjania a rozsah zoomu u odstrelovačiek. Niektoré zbrane majú aj špeciálne funkcie ako je napríklad piercing vďaka ktorému zasiahnete aj dvoch protivníkov jednou ranou stojacich za sebou. Pri prestrelkách je možné na niektorých miestach využit v svoj prospech voľne stojace sudy s horľavým obsahom a povýšiť tak klasickú strieľačku na letnú grilovačku.
U výbušných sudov si zahráte skupinové hry "Kto ďalej doskočí", alebo "Zmizni tak rýchlo ako sa len dá".

V boji vám nemálo pomáha vaša parťáčka.
Pokiaľ vás zrania tak pribehne a sama vás dolieči. Ak sa nachádza ďalej tak ju privoláte krátkym stlačením tlačítka "B". Dlhším podržanim jej možete zadať aby sa kryla, alebo sa bezhlavo vrhla do útoku a nezriedka sa stáva že jej to ide lepšie ako vám.
Má presnú mušku a pri súbojoch s bossmi reaguje veľmi rýchlo a inteligentne. Automaticky vás doliečuje a zbiera muníciu ktorú vám poslušne odovzdá do vašich rúk. Samozrejme treba dbať na to aby používala iné zbrane ako vy, lebo v tom prípade vystrieľa všetko sama a vám ostanú prázdne zásobníky.
Shevu s jej 52 kilovou postavou možete
v spolupráci s Chrisom vyhodiť na miesta
kam Chris nemá prístup, ale dá sa tak urobiť len na miestach na to vopred určených. Nájde tak za vás chýbajúci kľúč, alebo otvorí bránu z opačnej strany ku ktorej Chris nemá prístup a uvoľní vám cestu pre ďaľší postup hrou.

A kto že vám to pojde vlastne po krku? Pripravte sa na prehliadku poriadne prepchatého obludária. V úvode hry sa na vás budú lepiť hlavne dedinčania, ktorých budete kosiť po desiatkach, ale nedá sa nevšimnúť, že je to jedna veľká rodina. Často narazíte na rovnako vyzerajúce tváre a pravidelne aj viac rovnakých na jednom mieste. Čo už, zdá sa že v chudobnejších častiach sveta incest berú ako spoločenskú hru pre celú rodinu. Tento stereotyp sa nedá prehliadnuť, ale po dvoch hodinkách hrania ho prestanete vnímať. Proste na to nebudete mať čas. Budú sa na vás vrhať muži, ženy, šialenci s motorovými pílami a tvory ktorým nebudete stačit spočítať všetky končatiny. Tešte sa na premeny ktoré sa budú diať priamo pred vašimi očami a nebudete sa stíhať čudovať ako sa z domorodca s drevenou palicou, ktorou vám chcel vyraziť mozog z hlavy stáva čosi ako halloweenovská oživlá tekvica s poriadne hnusným chrupom. Nemenej zaujímavo posobia aj bossovia ktorí na prvý pohľad budia veľký rešpekt, ale ich zdolanie nie je až tak veľký problém. Súboje s nimi sú zábavné a určite sa k nim budete radi vracať.

Graficky je hra zvládnutá na jednotku.
Postavy sú dokonale vymodelované a rozpohybované. Framerate je plynulý a jediné čoho si možno všimnúť je z času na čas drobný tearing, ale len v minimálnej miere a nijako nekazí zážitok z celkového dojmu hry. Animácie sú enginové a ak poviem že sa jedná o najkvalitnejšie enginové animačky, tak určite nebudem ďaleko od pravdy.
Capcom prekonal sám seba a vytvoril famóznejšie a kvalitnejšie cut scény ako mal ich Devil May Cry 4. Postavy sú kompletne rozpohybované pomocou motion capturingu vrátane protivníkov. Čo sa podľa mňa až tak nepodarilo je voda ktorá miestami vyzerá ako jedna veľká olejová škvrna.

Je toho veľa čo hra ponúka.
Po prvom prejdení sa odomkne minihra Mercenaries ktorá zaujme minimálne na tak dlhú dobu ako samotná príbehová časť. Pravidlá su jednoduché. Snažiť sa čo najdlhšie naťahovať časový limit a nahrať čo najlepšie hodnotenie. Odmenou vám bude niekoľko hrateľných postáv, alebo jedna z bonusových zbraní.
Medzi bonusmi sa ešte nachádza niekoľko obrazových filtrov, tri druhy oblečenia pre každú postavu, možnosť aktivovať nekonečnú muníciu a klasická galéria obsahujúca postavy z hry a videogaléria.
Rovnako dobre sú do hry zapracované aj achievementy a niektoré dajú poriadne zabrať. Napríklad odraziť letiaci šíp nožom nie je žiadna hračka.

Drobné zamyslenie na záver.
Čo je to zastaralá hra? Pre niektorých nemožnosť sa hýbať počas streľby. Kľudne si to možu myslieť naďalej, ale prídu tak o jednu z hier ktorá patrí medzi najlepšie čo uzreli svetlo sveta a nezmení to ani fakt že si nemožete zatancovať, alebo rovno urobiť sto premetov pred tým než raz vystrelíte. Inventár sa vám zdá malý? Čo by ste v ňom chceli mať? Celú námornú pechotu aj s poľnou kuchyňou? Bez problémov odnesiete tri druhy zbraní s municiou, lekárničku, 5 kusov granátov a ešte vám ostane jedno miesto na raketomet, alebo jednu z dvoch druhov ochranných viest.

Resident Evil 5 je jednou z mála hier ktorej cena zodpovedá obsahu. Za svoje peniaze dostanete poriadnu porciu zábavy a verte že vo chvíli keď skončia záverečné titulky, tak sa do hrania pustíte znovu s rovnakou chuťou ako na prvý krát.


PLUSY

Grafické spracovanie
Návykovosť
Motivujúce hranie
Odkazy na staršie časti
Animácie
Životnosť
Coop

MÍNUSY

menej zaujímavý záverečný súboj
drobné technické nedostatky


napísal ???? 2.4.2009



Páči sa mi!

8.5
RESIDENT EVIL 5

PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: akcia / survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13.3. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19748)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk