Tomb Raider Underworld

PC
pridal luk 21.2.2009 o 18:59 pod používateľské recenzie

9.4


Žáner Akcia/Adventúra Výrobca Crystal Dynamics Vydavateľ Eidos
Odporúčané požiadavky CPU 2+ GHz, 1+ GB RAM, 256+ MB VGA SM 3.0
Web https://www.tombraider.com/server.php?show=ConWebDoc.212
Konečne je tu! Slávna archeologička menom Lara Croft sa opäť vracia na naše monitory a to vo veľkom štýle. Táto veľmi sexi dáma je snom nejedného muža. A tá jej krásna postava. A tiež jej cecky. Hneď sa mi zbiehajú slinky :D . Filmová aj herná séria Tomb Raider, ktorej hlavnou hrdinkou je práve Lara si už mnohé prežila. Už dlhé roky hráči prežívajú rôzne dobrodružstvá pri monitoroch a dostávajú sa do polôh o ktorým by sa im možno aj nesnívalo. Aktuálny Tomb Raider 8 s podtitulom Underworld sa totiž hlási o slovo.
Hra nadväzuje na udalosti, ktorými sa začali v tri roky starom TR7: Legend. Práve vtedy bol Tomb Raider predaný štúdiu Crystal Dynamics a ukázalo sa to ako výborný nápad. Lara stále pokračuje v putovaní za svojou matkou. Na začiatku hry sa Lara dozvedá o akomsi svete zvanom Underworld, kde údajne zahynula jej matka. Po týchto stopách sa vydáva na ďalšie dobrodružstvo, dúfajúc, že sa stretne so svojou matkou, ktorú si ako dospelá pamätá len striedmo. Na to, aby sa dostala do Underworldu treba 4 artefakty boha Thora. Počas hľadania sa však stretne so známymi sokyňami Amandou a polo bohyňou Natlou. Artefakty boha Thora a taktiež aj vchod do sveta Underworld sú však rozmiestnené po celom svete a preto s Larou navštívite a preskúmate kus nášho sveta. Jednotlivé lokácie sú totižto vymodelované podľa skutočných predlôh. Preskúmate tajomstvá Mediteranského Mora, Thajska, Arktického mora, či opäť zavítate aj do rezidencie Croftovcov....
Ako som už spomínal hlavnou úlohou je nájsť 4 artefakty boha Thora a s ich pomocou sa dostať do Underworldu. Počas tohto všetkého preskúmate rôzne druhy flóry. Dosť často sa budete pohybovať aj vo vodách morí, spoznáte krásu Thajska, či opäť zavítate do rezidencie Croftových. Určite oceníte jazdu na motorke, ktorá je jedným z Lariných dopravných prostriedkov. Na jednotlivé miesta nášho sveta sa Lara presúva svojou krásnou bielou loďou. Veľmi sa mi páčili aj presuny z vody na súš a pod.
Veľkou obmenou prešli zbrane. Už to nie sú nejaké hračky, ktoré dokážu zabíjať, ale sú to poriadne zbrane. Na začiatku každej kapitoly si okrem krásneho obleku môžete vybrať aj z niekoľkých zbraní. Priaznivcov strieľačiek možno počet zbraní sklame, ale na tento žáner je to dostatočné množstvo. Možno tá bazuka, by sa ešte niekedy zišla. Brokovnicu skôr využijete v uzavretejších koridoroch, naopak samopal MP4 či dvojica Uzin nájdu uplatnenie najmä v bojoch na diaľku. Budete bojovať aj proti žralokom, kde iste využijete harpúnu. Ešte tu nájdete aj pušku so smrtiacimi šípmi.... Okrem toho má Lara svoje dve pištole s neobmedzeným počtom nábojov. So sebou ešte nosí pár granátov, magnetický hák, ktorým sa efektne zahákne o železný kruh, baterka s neobmedzujúcim svetlom nájde uplatnenie v tmavých chodbách a niekoľkými lekárničkami môžete Lare doplniť život keď treba. Mne osobne sa však veľmi ľúbilo Thorovo kladivo, ktoré žiaľ väčšinu hry nebudete mať možnosť vyskúšať. Dokáže útočiť na blízko, ale aj na diaľku.
Okrem tohto všetkého však Lara dokáže aj pár trikov a to spomaliť čas pri streľbe či strieľať head- shoty. Lahôdkou je možnosť streľby na dvoch protivníkov naraz. Podmienkou sú však zbrane v oboch rukách. Táto hra opäť exceluje aj v ozvučení. Hra obsahuje vynikajúci soundtrack po väčšinou známy z minulých dielov a výborné spracované zvuky. Nielen zvukári odviedli kus práce. Spolu s napínavým príbehom plný rôznych zápletiek, vynikajúcou grafikou vás hra donúti pri monitore stráviť čo najviac času. Vec ako stereotyp tu nehrozí a namiesto neho sa dostaví vynikajúca atmosféra. Ťažko sa vám od hry bude odchádzať. Počas príbehovej kampani zbierate aj rôzne skryté predmety, za ktoré sa vám odomknú rôzne veci. Väčšinou sú to videá z tvorby hry. Menším sklamaním môže byť, že ku koncu sa dostanete za nejakých 8-10 hodín.
Doteraz som chválil, tak treba aj trošku kritiky. Jeden z najväčších nedostatkov sa s Larou nesie už pekne dlho a tým je zle spracovaná kamera. Niekedy sa dostanete do situácii, kde skrátka nič nevidíte a hráte naslepo a na istotu. Som rád, že týchto situácii je čoraz menej, ale tieto problémy aj tu stále pretrvávajú. Malou obmenou prešla umelá inteligencia nepriateľov. Zasekávanie sa o prekážky nehrozí. Naopak intuitívne využívajú rôzne veci k úkrytu, správajú sa tak ako by sa správal normálny hráč....
Od oznámenia tejto hry som sledoval vlastne každú jej stránku. A taktiež aj tú grafickú. Tvorci neklamali a s grafickým spracovaním sa fakt vyhrali. Grafické spracovanie je na vynikajúcej úrovni. Jednotlivé typy flóry a fauny vyzerajú priam až prenádherne. Pochvalu si jasne zaslúžia aj výborné animačky a ďalšie drobnosti. Tiež musím pochváliť aj samotné postavy. Po vyčerpávajúcom behu, alebo dlhom plávaní vidíte Laru mokrú, ako jej steká voda po celom tele.... Po dlhom čakaní na mieste si zase dá krátku rozcvičku.... Jednoznačne si slová chvály zaslúžia aj animácie Lary, ktoré boli tiež nakrúcané v skutočnosti a to v rôznych prostrediach. Ako reálna predloha virtuálnej Lary poslúžila vývojárom krásna 23 ročná modelka Allison Carol. Larine efekty sú čoraz lepšie. Môže pochváliť efektným chmatom rukou, či už so zbraňou alebo bez nej. Ďalej je to bez pochyby vynikajúci kop. Tiež ladne skáče a beží. Jednoducho radosť hrať. Okrem PC sa Lara objavila aj vo verziách pre Xbox 360 a PS3.
Tomb Raider Underworld je jedným slovom skvelá hra. Je to dobrodružstvo na ktoré sa len tak nezabúda. Napriek zle spracovanej kamere a občasným chýbam v AI je to hra, ktorá by nemala chýbať vo vašej hernej zbierke. Ťažko sa vám s Larou, ktorú by ste iste chceli mať doma, bude lúčiť. Bojím sa však, čo tvorci urobia s ďalším zatiaľ neohláseným dielom.

Klady
+ kvalitné grafické spracovanie
+ hrateľnosť, atmosféra
+ napínavý príbeh
+ vynikajúce animácie
+ level dizajn
+ jedným slovom Lara

Zápory
- zle spracovaná kamera
- menšie chyby v AI
- niekomu môže vadiť krátka herná doba

napísal luk 21.2.2009



Páči sa mi!

9.4
TOMB RAIDER UNDERWORLD

PC
PS3
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Eidos / Crystal Dynamics
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.11. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk