Final Fantasy Tactics: The War of the Lions

Pôvodné Final Fantasy Tactics vyšlo dnes už na staručkej a legendárnej PSOne ešte niekedy v roku 1997. Na Európu sa však vtedy Square z nepochopiteľných príčin vykašlal a hra sa tak dostala na pulty obchodov iba v US a domácom Japonsku. O 10 rokov neskôr sa však stalo niečo neuveriteľné a hra vyšla v remaku pre PSP a tentoraz sa nezabudlo ani na Starý kontinent. Môžete teda v kľude zabudnúť na PS

PSP
pridal dickie 7.1.2009 o 13:52 pod používateľské recenzie

9.2


Pôvodné Final Fantasy Tactics vyšlo dnes už na staručkej a legendárnej PSOne ešte niekedy v roku 1997. Na Európu sa však vtedy Square z nepochopiteľných príčin vykašlal a hra sa tak dostala na pulty obchodov iba v US a domácom Japonsku. O 10 rokov neskôr sa však stalo niečo neuveriteľné a hra vyšla v remaku pre PSP a tentoraz sa nezabudlo ani na Starý kontinent. Môžete teda v kľude zabudnúť na PSP ”killer” tituly ako Patapon či LocoRoco. Ak existuje hra, ktorú na PSP treba zahrať, je to práve Final Fantasy Tactics.

Ako už je z názvu hry jasné, tentokrát nejde o klasické japonské RPG ako sme v prípade série Final Fantasy zvyklí. Hra využíva univerzum Final Fantasy hier so všetkým, čo k nemu patrí ale ide o čistokrvnú (a treba podotknúť že celkom hard-core) turn-base stratégiu.

Základom geniálnej hrateľnosti je jednoduchá izometrická mapka (no aj keď niektoré sú pekne členité), ktorá je rozdelená mriežkou na štorce. Na mapke stoja proti sebe dve nepriateľsky naladené skupiny a je iba na vás, aby ste využili schopnosti svojich sverencov tak, aby boli práve oni tými, čo tlčú tých druhých po hlave silnejšie ako sú tlčení a na konci sa radujú z víťazstva a vy z toho, že sa dej opäť posunie o čosi ďalej.

Keď sme už u toho deja, s kľudným svedomím môžem napísať, že je to prvá vec ktorá robí túto hru absolútnou perlou a podľa mňa ide o jeden z najlepších príbehov použitých vo videohrách. Ide totiž o neskutočne pútavú stredovekú drámu so všetkým, na čo sme u Final Fantasy hier zvyklí. Pre zopakovanie ale dodám, že v ňom najdete intrigánsku politiku, čistého a z počiatku naivného hrdinu, tajnú lásku ako aj zradu na každom kroku. Keby sa niekomu chcelo spísať celý dej, aj so všetkými nepovinnými informáciami, ktoré len dokreslujú situáciu a konanie postáv a vydať ho v knižnej podobe, dostali by sme román o hrúbke a kvalite, že by aj Umberto Eco so svojím Meno Ruže zostal prekvapený :)

Už spomenutý dej sa odohráva v krajine s menom ”Ivalvice”, ktorá je veľmi dobre známa všetkým, kto majú za sebou Final Fantasy XII. K detailom poviem len toľko, že krajina sa zmieta pod vojnou dvoch ”levov”, nezmieriteľných generálov, ktorí si jedného dňa povedali, že načo spolupracovať s tým druhým, keď možem vladnuť sám a pustili sa do seba. Hlavný hrdina, pochádzajúci z aristokratickej rodiny a na život si zarábajúci ako nájomný žoldier, sa na začiatku hry podujme k ochrane dedičky trónu, princeznej Ovelii. Už počas prvej misie, fungujúcej ako tutorial, ste však svedkami jej únosu neznámym rytierom, ktorý vám však niekoho z minulosti až priveľmi pripomína. A tak môže začať neskutočná a pútavá príbehová linka. Pre znalcov FF len pridám, že za príbeh je zodpovedný Yasumi Matsumo, riaditeľ vývoja hier ako Vagrant Story či už spomínaná Final Fantasy XII.

Dosť bolo ale o príbehu, poďme sa pozreť na jadro hry a tým v prípade turn-base stratégie je samozrejme boj. A tým sa dostávame k ďalšiemu neskutočnému plusu tejto hry. Final Fantasy Tactics obsahuje neskutočne komplexný systém, v ktorom si musí hádam každý nájsť to svoje pravé orechové.

Jednotlivé postavičky získavajú pod vašim vedením skúsenosti za všetky činnosti, ktoré na bojisku vykonávajú. Ide o klasické ”experience points” na ktoré sú zvyklí najmä hráči RPGčiek, a zaručujú vašim hrdinom postup na vyššiu úroveň a zvýšenie ich atribútov. Okrem nich však môžu získať aj takzvané ”job points”, za ktoré sa dajú kupovať schopnosti v rámci jednotlivých povolaní, ktorými môžu jednotlivý hrdinovia disponovať. V prípade povolaní ide o klasiku ako Black Mage, Thief, Archer či menej vídané povolania ako napríklad Ninja. Celkovo máme k dispozícii 20 povolaní z pôvodnej PSOne hry plus dve nové, konkrétne Onion Knight a Black Knight.

Najväčia zábava na celom systém je však fakt, že jednotlivým hrdinom môžeme v priebehu hry povolania meniť, a neskôr je to už v podstate nutnosť. Iba tak sa hrdinovia naučia dôležitým schopnostiam (napríklad mágovia silnejším kúzlam, bojovníci k možnosti zasadiť úder dva-krát za kolo, atď.), bez ktorých by ste asi poslednú tretinu hry nezvládli. Schopností je celkovo okolo 400, takže každý si určite najde, to čo mu vyhovuje najviac a môže si tak zastaviť skupinu podľa svojich bojových chutí. Hra je perfekne vyvážená, a nedá sa povedať, že by niektoré z povolaní bolo zbytočné alebo naopak nepostradateľné. A aj keď môže celý herný systém vyzerať na prvý pohľad komplikovane, nebojte sa. Ide o komplexný, ale perfekne zrozumiteľný systém a po pár bojoch budete prekvapený, aké jemné finesy systému používate :)

Takže ak by sme to chceli zhrnúť, kúpou tejto hry dostanete remake teraz už viac ako 11 rokov starej turn-base stratégie z PSOne, ktorá je upravená pre potreby PSP (ovládanie, obraz 16:9, atď.) Hra bola vylepšená o nové povolania, pridal sa multiplayer, dorobili sa nové dejové animácie podtrhujúce dôležité zvraty, a prisypalo sa neskutočné množstvo predmetov a zbraní, ktorými môžete vašich hrdinov obšťastniť :)

Ale hlavne dostane neskutočne komplexnú a kvalitnú turn-base stratégiu z FF univerza, ktorá vám vydrží zhruba na nejakých 60 hodín počas ktorých vám vyrozpráva neskutočne pútavý a dramatický príbeh, od ktorého sa jednoducho nebudete vedieť odtrhnúť ani po záverečných titulkoch.

napísal dickie 7.1.2009



Páči sa mi!

9.2
FINAL FANTASY TACTICS: THE WAR OF THE LIONS

PSP

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19989)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk