Crysis

PC
pridal Eduardo 14.8.2008 o 9:20 pod používateľské recenzie

9.7


V roku 2004, keď vyšla hra Far Cry od do vtedy neznámej firmy CryTek sa mnohým splnil sen. Možnosť prechádzať misie ako sa vám len zachce, veľká voľnosť vďaka sandboxovej hrateľnosti, skvelá AI nepriateľov, ktorá dlho nenašla svojho premožiteľa, grafika, ktorá ukázala všetkým firmám kto je nový král herného sveta a k tomu sa časom pridali vysoké hodnotenia a kopa ocenení. O Far Cry sa narozprávalo veľmi veľa a poznali ho od predu aj od zadu snáď aj tí, ktorí ho ešte nikdy nehrali. CryTek sa po veľkom úspechu a kope predaných kusoch neflákal a začal pracovať na svojom ďalšom titule v ktorom sa snažia o úspech ako bol pri Far Cry. Každý hneď vedel, že to nemôže dopadnúť zle a môžme sa tešiť na ďalšiu pecku, ktorá sa nebude dať len tak ľahko prekonať. Nejednalo sa však o pokračovanie Far Cry ale o úplne novú hru menom Crysis. Zopakuje sa rovnaká situácia ako v minulosti s Far Cry? Rozhodne ano!

Príbeh sa začína vyslaním piatich vojakov špecialnych jednotiek Delta Force na záchrannú misiu. Zo správy v ktorej archeologička volá o pomoc sa dozvedáte, že našli niečo čo môže zmeniť budúcnosť sveta. Bohužiaľ sa tohoto objavu zmocnili kórejské jednotky, ktoré začali vysielať do oblasti veľké množstvo vojakov. Zácrhanná misia teda nebude jednoduchá, preto vás vybavili najnovšou technológiou, ktorou je špeciálny oblek zvaný nanosuit. Záchranná misia ale už od prvého momentu neprebiehala podľa plánov. Po zoskoku z lietadla a nájdení prvého vojaka svojho týmu zachytávate signál od ďalšieho kolegu, ktorý po pár slovách a zhodnotení jeho situácie začina vystrašene volať o pomoc. Odrazu sa stratí spojenie a už utekáte aby ste ho zachránili. Pri jeho nájdení sa vám naskytňe nepekný pohľad. Kolega je mŕtvy a spolu s nim aj niekoľko kórejských vojakov, ktorých očividne niečo pozabíjalo brutálnym spôsobom. Misia ale musí pokračovať. Po čase, keď nájdete jedneho z archeológov sa dozvedáte, že sa po ostrove pohybuje niečo čo zábíja vojakov a má to niečo spoločné so spomínaným objavom. Celý príbeh vrátane cut scén sledujete z pohľadu vlastných očí čo veľmi napomáha vtiahnutiu do deja. Nič viac vám nebudem prezrádzať z príbehu, ktorý síce nieje najoriginálnejší ale zato veľmi prepracovaný so zopár prekvapujúcimi zvratmi.

Po hrateľnostnej stránke je Crysis asi to najlepšie čo som zatiaľ hral. Pohybujete sa po rozľahlých priestranstvách, ktoré sú niekoľko krát väčšie ako boli prostredia vo Far Cry takže ciest k cieľu je veľmi veľa. Je len na vás či sa k cieľu vyberiete po vlastných alebo po vode, či pojdete pešo alebo na ukradnutom vozidle, či budete hrať stealthovo alebo akčne prípadne či to budete všetko kombinvať. Hra vás k ničomu nenúti (teda aspoň prvú polku hry) takže dokonca nieje problem prejsť niektoré misie bez jediného zabitia nepriateľa. Ako tak čítate, určite vám už je jasné, že má Crysis neuveriteľnú znovuhrateľnosť. Sám som ho už prešiel asi desať krát a aj na desiaty pokus som nachádzal určité cestičky, ktorými som ešte nešiel, takže som znova mohol vyriešiť niektoré situácie trocha iným spôsobom ako v minulých hraniach. Výborne je na tom aj rôznorodosť misí. Okrem obyčajného prechádzania sa po vlastných sa dočkáte aj veľkej tankovej bitky, zalietate si na stíhačke a dokonca sa aj ocitnete v priestore bez gravitácie, kde sa hrateľnosť mení o 180 stupňov. Čim ste v hre dalej, tým je hrateľnosť bohužiaľ priamočiarejšia a možností ako ju dokončiť je čím ďalej, tým menej. Na druhú stranu majú tieto misie oveľa rýchlejší spád, kedy už ani tak neuvažujete kade sa vybrať ale skôr len dúfate, že z určitej situácie vyviaznete živý, takže tam menšia rozľahlosť a menej možností vôbec neprekážajú. Posledné misie sa totiž dajú nazvať hotovým peklom a bez pochyby to boli jedny z najatmosferickejších misí čo som kedy v FPS-kách zažil. Rozhodne sa máte na čo tešiť.

V kvalitnej FPS-ke samozrejme nemôže chýbať veľký arzenál zbraní. Dočkáte sa všetkého možného, od obyčajnej pištole, cez rôzne typy samopaľov až po ťažké zbrane ako raketomet s laserovo navádzanými raketami, rotačný guľomet alebo nálože C4 s diaľkovým odpaľovaním. Takmer každá zbraň sa dá upraviť presne podľa vaších predstáv a to počas hry bez nutnosti prepínania do inventára alebo niečoho podobného. Stačí len potlačiť jednu klávesu, hlavná postava zdvihne zbraň a už len klikáte na to čo na ňu chcete pripevniť. Chcete si zo samopalu poskladať sniperku? Žiadny problém. Samozrejme keď chcete na zbraň niečo pripevniť tak to najskôr budete musieť nájsť, takže zo začiatku budete behať len s malými zmenami ako sú napríklad tlmič alebo odpaľovač uspávacích šípiek.

Ale na jednu asi najsilnejšiu zbraň som ešte nespomenul. Je ňou samotný nanosuit, ktorý má rôzne funkcie ako napríklad armor mód, ktorý spevní celý oblek takže znesiete viac zásahov od nepriateľov, potom je tu neviditeľnosť, vďaka ktorej prekĺznete pomedzni nepriateľov bez toho aby si vás všimli. Ďalšou vymoženosťou je strenght mód pri ktorom je každý úder päsťou smrteľný, dokážete aj veľmi vysoko vyskočiť, takže sa dostanete na miesta na ktoré by ste sa za normálnych okolností nedostali a taktiež sa s ním lepšie mieri a zbrane menej kopú. Poslednou takouto funkciou je zvýšenie rýchlosti, kedy pri narazení do nepriateľa ho svojou rýchlosťou zhodíte na zem a na krátku chvíľu ho omráčite. Ako vystrihnuté z amerického futbalu :) Každá z týchto funkcií ma ale obmedzenú dobu trvania a môžete mať zapnutú naraz len jednu funkciu. A ako taký malý bonus vás nanosuit aj uzdravuje. Myslíte si, že prejsť Crysis vďaka týmto funkciám bude hračka? Veru nebude lebo...

...prepracovanosť umelej inteligencie vám nedá len tak ľahko vydýchnuť. Umelá inteligencia nepriateľov je na veľmi vysokej úrovni. Povedal by som, že jedna z najlepších čo sa dá v FPS-kách nájsť. Ak ste hrali Stalkera a videli ako tam každá postava žije vlastným životom tak tu je to niečo podobné. Ak budete hrať stealthovo tak prichytíte vojakov ako opravujú auto, odpočívajú niekde v chládku, premávajú sa na jeepoch alebo sa len prechádzajú po ceste a rozprávajú sa. Keď zas ide do tuhého tak vedia spolupracovať, bez problémov vás obkľúčia, nikdy neútočia po jednom, raz za čas keď zabijete nejakého nepriateľa tak vidíte ako sa jeho kolega rozbehne do tábora a o chvíľu z neho už výchadza s dalsimi vojakmi. Taktiež keď ich napadnete tak môžu privolať posili vystrelením svetlice a behom pár sekúnd dobehnú vojaci na jeepe, na člne alebo na vrtuľníku, ktorý vysadí vojakov a potom pokračuje v hliadkovaní oblasti. Taktiež ma prekvapilo chovanie nepriateľov keď sa zneviditeľníte. Vždy začnú strielať na miesto kde vás naposledy videli alebo začnú strieľať okolo seba. Presne takto by som si to predstavoval aj v realite. K tomu všetkému ešte pripojte výborné animácie nepriateľov, ktoré sú neskutočne plynulé a hlavne veľmi reálne. Počas hrania sa jednoducho cítite akoby ste v tej hre skutočne boli a takmer všetko funguje presne tak ako si to predstavujete. Len troška zamrzí cheatovanie vrtuľníkov, ktoré vás nejakým nepochopiteľným spôsobom vidia aj keď ste skrytý v tom najhustejšom lese a počujú aj výstrel z tlmiču... Samozrejme v hre nájdete niekoľko stupňov obtiažností. Čím ťažšia, tým sú nepriatelia chytrejší a ubúdajú niektoré pomôcky ako napríklad indikátor granátov, zmizne vám mieritko alebo vás oblek pomalšie lieči.

A teraz k tomu najlepšiemu - grafickému spracovaniu. Hneď na začiatok poviem, že ak sa nejaká hra dá nazvať "next-gen" tak to je bez pochyb práve Crysis. Je tu proste vidieť, že herný svet má k dosiahnutiu fotorealistickej grafike neskutočne blízko. Miestami by človek povedal, že to ani nieje hra ale skôr film, ktorý dokážete ovládať. A to vôbec nezveličujem! Jednoducho keď investujete do poriadneho železa, ktoré si Crysis bez pochýb vyžaduje tak budete hrou unesení. Hardvérová náročnosť je veľmi vysoká a Crysis je určite jedna z najnáročnejších hier na trhu , ale aj tak si dovolím tvrdiť, že je optimalizovaná až neuveriteľne dobre. Jednoducho mi príde až neskutočné ako môže niečo vygenerovať tak úchvanú grafiku v tak rozľahlom priestore pri súčastnom hardveri. Vidieť, že v CryTeku sa nemaznajú. Rovno preskočili súčastnú generáciu hier a skočili o pekný kus do predu a ukázali súčastným vývojarom čo v skutočnosti dnešný hardvér dokáže. Technická stránka Crysisu však nieje len v tom ako hra vyzerá ale aj v tom čo sa v nej skutočne dá robiť. Nieje problém rozbiť uplne celý domček len na kopu plechov a dreva, taktiež pri strieľaní do paliem a užších stromov sa pekne lámu presne v mieste kde vystrelíte dostatočné množstvo nábojov, vegetácia sa pri dotyku ohýba a reaguje na každý objekt, vietor má vplyv na particle efekty atď. Jednoducho po technickej stránke je Crysis tým najlepším čo sa v súčastnosti v hernom svete nachádza. Už na High detailoch Crysis s prehľadom prekonáva ktorúkoľvek inú hru takže majitelia poslabšieho hardvéru nemusia zúfať.

Okrem grafiky hra disponuje aj skvelou zvukovou stránkou na ktorú odporúčam kvalitné repráky aby bol zážitok z hrania dokonalý. Zvuky čohokoľvek, či už streľby, výbuchov, guliek poletujúcich okolo vás alebo výborného dabingu hlavných hrdinov vás do hry vtiahnu hadam viac ako ktorýkoľvek veľkofilm. O hudbu sa postaral známy hudobník Inon Zur, ktorý má na svedomí veľa známych hier ako napríklad Baldurs Gate, Prince of Persia alebo Fallout Tactics, takže po hudobnej stránke je Crysis vzhruba na rovnako skvelej úrovni ako po tej grafickej. Hudba sa pekne mení podľa situácie, cut-scénam taktiež pridáva šmrnc, ktorý sa len tak ľahko nenájde v každej hre. Jednoducho vidieť, že sa autori snažili vytvoriť tú najlepšiu hru po všetkých stránkach a je pekne vidieť, že sa im to darí. Teda v mojích očiach určite.

Crysis sa pre milovníkov kvalitných FPS-iek bez pochyby stane tým najlepším čo kedy hrali. Nech sa na Crysis pozerám akokoľvek, je to jedna z tých najkvalitnejších hier ktoré som kedy hral. Veľmi veľa možností ako hru prejsť, výborný príbeh, bezkonkurenčná grafika, skvelá hudba, dabing, atmosféra, spád ku koncu Crysisu je niečo neskutočné, výborná znovuhrateľnosť, AI nepriateľov, nanosuit, módovanie zbraní a veľmi veľa ďalších vecí. Škoda len zopár bugov, trocha cheatovacia AI pri vrtuľníkoch a aj dĺžka hry mohla byť väčšia. Inak ma nenapadá nič iné čo by mi tam vyslovene vadilo.

P.S. - Recenzia je zameraná na patchnutú verziu v ktorej odbudlo zopár chýb a boli lepšie vybalancované zbrane
P.S.2 - Screenshoty som robil bez AntiAliasingu, preto trocha horšia kvalita

napísal Eduardo 14.8.2008



Páči sa mi!

9.7
CRYSIS

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / Crytek
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.11. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk