Medal of Honor

Pripravte sa na skutočnú vojnovú vravu. Exclusively on PlayStation One.

PS2
pridal teddypicker 17.7.2008 o 14:47 pod používateľské recenzie

9.5


Call of Duty, Brothers in Arms, tieto hry pozná určite každý laik. A určite vie, prečo. Tieto vydarené herné kúsky nám umožňujú vraciať sa späť do minulosti, do doby, keď váš život videl na vlásku oveľa tenšom než dnes, keď hákový kríž neznamenal rebéliu a väzenie, ale nádej a spásu. No akokoľvek kvalitné tieto hry sú, neboli prvé vo svojom žánri. A ani najlepšie. Týmito výsadami sa môže pyšniť jediná séria. MoH. Medal of Honor. Ďalší nablýskaný klenot, ktorý sa zapísal do zlatej éry PlayStation One. Hra, ktorá sa stala obeťou nekonečného kopírovania, až nakoniec tomu sama prepadla a každým dielom kvalita upadala. Ja sa dnes pozriem na jej premiéru. Skutočne veľkolepú. Behold, the game, that started it all.

2.svetová vojna, no čo vám budem hovoriť. Dnes si poviete, že už nie je čo vymýšľať v tejto oblasti, no debutant s týmto nemal pražiadne problémy. Mal k dispozícii otvorené pole pôsobnosti. A naložil s ním ako budúca legenda.

Zmocňujete sa role Ltn. Jimmyho Pattersona, skúsený vojenský veterán, ktorý je povolaný do jednotiek OSS. A keďže príbeh je zasadený ku koncu vojny (1944-45), hlavnou náplňou bude zasádzať posledné vojnové rany vašemu i celosvetovému oponentovi, fašistickému Nemecku. Príbeh sa priveľmi nerozvetvuje, ostatne podmienky mu to ani nedovoľujú, no pristihnete sa, že vám to vôbec neprekáža. Príbeh nehrá v 2. svetovej vojne žiadnu úlohu. Ten pozná predsa každý.

Medal of Honor je čistokrvná FPS strieľačka. Myslím, že nikde inde sa tento typ viacej nehodí. A budete robiť presne to, čo by ste vyše pol dekády dozadu očakávali, že budete na Jimmyho mieste robiť, čiže sabotáž, záškodnícka činnosť, popravovanie významných nacistických pohlavárov, získavanie tajných materiálov, infiltrácia. Vojna vám nejaké zábavné vedľajšie úlohy neponúkne. Len tvrdú drinu.

Začínate vo Francúzsku, kde máte pátrať po stratenom pilotovi. Prvé stretnutia s hrou boli ako z rozprávky. Vzdialené výkriky, štekot psov, burácajúce lietadlá letiace nad vami. K tomu nočný pokoj. Skôr vyľudnenosť. A strach. Malebná prechádzka francúzskou dedinou. Len vy, a vaša skromá puška. A neskôr prví nepriatelia, prvé krviprelievanie. Vierohodnosť scény mi v prvom momente vyrazila dych. A aj keď v tej dobe o mne nebola ešte ani len myšlienka a moji budúci rodičia boli malými deťmi, vedel som, že takto to muselo vyzerať. Takto a možno oveľa horšie. A keď som si po prvej misii pomyslel, že ma už nič neprekvapí, mýlil som sa. Nasledoval výlet do nepriateľskej ponorky, tentokrát v prestrojení. Prvá kontrola dokladov, a studený pot na mojom čele. Offizier sa na mňa prenikavo zadíval, vystrojil úsmev a zasalutoval. Odpovedal som mu úsmevom ešte širším, a keď sa otočil chrbtom, výstrelom z pištole som mu prekazil náladu. Žiaden rozruch, mal som tlmič. No lož má krátke nohy a zakrátko som mal do činenia s celou posádkou. Ďalšie nezabudnuteľné zážitky. A to, čo zažijete v zjavne opustenom lese, nórskej základni či na železničnej stanici, už musíte okúsiť sami. Na také niečo sa nezabúda. It was my first time.

Všetky vaše činy sa odohrávajú podľa skutočných udalostí, čiže budete mať aj tú česť s likvidovaním poslednej nemeckej nádeje (a že vám to dá zabrať, o tom niet pochýb) či prinavrátením historických umeleckých diel v zašitej bani. Tieto úlohy sú vždy vašou prioritou, cestou ustavične zbierate dokumenty alebo ničíte nepohodlné záznamy či zariadenia.

Vojnovú atmosféru umocňujú rozsiahle brífingy pre misiami, kde vám veliteľ ukazuje na starom premietači fotky vašich cieľov (všetko autentické), videá vašich splnených úloh (skutočné, a perfektne zostrihané sekvencie) a celkovú situáciu. Aj samotné menu hry je veľmi originálne, akási modelová americká kancelária so šuplíkmi sťaby položky menu či veľká prestretá mapa na ukážku vášho ďalšieho cieľa. Naviac, ak splníte určité kritéria počas misie (budete mať dostatočne vysokú presnosť streľby, zabijete dostatok nepriateľov a zostane vám čo najväčší kus života), budete ocenení medailou, a ak zozbierate všetky medaily, za každú misiu, stanete sa nositeľom najvyššej pocty vtedajšej americkej armády – Medal of Honor, Medaila Cti. Nádhera.

Čo sa týka vašich sokov (Nemcov), na svoj pôvod sú až priveľmi inteligentní. Dokážu sa kryť, občas vás aj obídu či obkľúčia, navzájom si pomáhajú. Prestrelky sú preto ozajstnou výzvou. Občas im na pomoc pribehnú aj strážne psy, ktoré sú niekedy doternejšie než samotní vojaci. Vaše zdravie má formu kompasu, na obvode je znázornený ostávajúci život, navyše vám kompas ukazuje smer, ktorým sa máte vydať. Niežeby ste mali veľku šancu sa stratiť, na to je hra priveľmi lineárna, no je to na úkor atmosféry, ja to vítam. Zdravie si doplňujete rôznymi obväzmi a autentickými vojnovými liečivami, ktoré nájdete roztrúsené všade navôkol.

Zbrane určite nikoho, kto je aspoň trocha oboznámený s tematikou najväčšieho konfliktu svetových dejín, nemôžu prekvapiť. Klasická puška Garand, ručné granáty či samopaly, vyberte si. Zbrane sa chovajú veľmi realisticky, kopú, tie s väčšou kadenciou sú na diaľku bezcenné. Zvuk je tiež topnotch, určite si podľa neho zbrane nespletiete. No a soundtrack, Michael Giacchino má odo mňa obrovskú poklonu, prekrásna orchestrálna hudba skvele reflektuje dianie na obrazovke a vytvára zvukovú kulisu, ktorá v mojom osobnom rebríčku dodnes nebola prekonaná.

Vizuál je rozhodne nadpriemer, hra sa pýši peknými vierohodnými scenériami, taktiež animácie postáv sú veľmi slušné, nechýbajú šprinty vojakov, pokľaky, dokonca také maličkosti ako prevrátenie sa zraneného Nemca na bok a odplazenie do bezpečia. Hra vás zavedie dokopy do siedmych rôznorodých lokácii, každá sa navyše delí na 3-4 samostatné misie, čiže dĺžka herného času je (nad)štandardná, cca 12-15 hodín.

Medal of Honor je jedna z tých hier, na ktoré sa nezabúda. Kvalitu tejto hry môžme usúdiť i z toho, koľko ďalších pokračovaní, a najmä koľko nasledovateľov a kopírovateľov, táto hra získala. Niečo také sa podarí iba tým najlepším. A Medal of Honor medzi nich hrdo patrí.

Klady
-dychberúca vojnová atmosféra
-vierohodnosť
-inteligentní protivníci
-perfektný soundtrack

Zápory
-žiaden multiplayer
-viacej odo mňa nechcite



napísal teddypicker 17.7.2008



Páči sa mi!

9.5
MEDAL OF HONOR

PS2

Vývoj: Electronic Arts / Dreamworks Int.
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 15.10. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk