Fable: The Lost Chapters

Kde bolo, tam bolo bolo,.... Čo takto dat si RPG zmiešané s GTA a SIMS?

PC
pridal 117spartan 27.6.2008 o 19:35 pod používateľské recenzie

9.2


Budem stručný ale ajtak sa rozpíšem...
Konečne som sa dokopal aby som napísal túto recenziu. Recenziu na hru. Na skvelú hru, ktorú momentálne druhýkrát hrajem. Fable určite vačšina z vás pozná z dnes už zabudnutej konzoly X-Box. Ale teraz, respektívne pred 3 rokmi prišla PC konverzia. Dopadne ako všetky konverzie alebo to bude výnimka? To sa hned dozvieme. Hru vyrobilo štúdio Lionhead a komu sa vlastne zrodilo v hlave Fable? Pamatáte si na Bullfrog Studios? Áno, je to on. Peter Molynuex , herný vizionár, ako je v súčastnosti označený tento herný guru nám v roku 2001 predstavil Project EGO (rozumej betaverzia Fable). Každý bol z tejto hry nadšený a Peter hovoril o volnosti, možnosti ovládat hrdinu od jeho mladosti až po starobu, vyberat si zlú či dobrú stranu a mnoho iných v tích dobách neuveritelných možnostiach. "Skutek utek" a na Fab...pardon EGO sa zabudlo. Ale ako býva zvykom, hra ožila, prišla a zvítazila. Bohužial, iba na X-Box. MY , pravý gameri ( rozumej PC-čkari) sme kypeli závistou a ticho sme dúfali že jedného dna to príde s lepšou grafikou, rozšíreným svetom,...Proste vylepšené Fable. Boh (rozumej Peter Molynuex) vyslišal naše tiché modlitby a zniesol nám modré z neba ( rozumej Fable : The Lost Chapters). Podme sa pozriet ako to dopadlo.

Ste tu stále? No dobre teda...
Kde bolo tam bolo, bola raz jedna krajina s menom Albion. Nezmenená časom, nedoknutá mečom...
Takto nádherne a rozprávkovo sa začína Fable. Príjemný hlas rozprávača stručne rozpráva dej a máte pocit ako keby ste boli malé dieta, ktorému otec číta rozprávku. Áno. Rozprávkovost, to je asi prvý znak Fable. Akonáhle sa ocitnete v koži 10 chlapca tak máte pocit že toto nieje aknčné RPG. Rozprávkovú atmosféru podfarbuje nádherná grafika a uchu lahodiaca hudba. Oboznámite sa s jednoduchým ovládaním, splníte prvé zábavné questy, dostanete od otca peniaze a možete íst kúpit sestre čokoládu. Prídete na nádhernú farebnú lúčku a v tom ......... .... a.. . ... zrazu sa objavý..... ...a ten vás.....video......pekná černoška.... ...... a musíte íst za Guildmasterom ( rozumej, ten čo šéfuje gilde). Nechcel som vás oberat o dej, nejsom spojlerista. Príbeh je dalšia silná stránka hry. A dokonca si ho sám tvoríte. V hre je pár miest kde budete rozhodovat o osude svojho hrdinu. Nie sú nejak velké rozhodnutia ale aspon hru možete prejst ešte raz. Postupom času, vaša postava starne a to je další velmi zaujímavý proces v hre. Ale škoda že to je velmi nevyvážené. Chvílu máte 20 , spravíte pár misií a máte 30 a potom nadávate že ste ešte v tridsiatke panic alebo gay. Áno, možete byt homo, hetero ale nie EMO (škoda). Hra vám aj ukazuje kolkokrát ste mali sex. Ako mat sex? S ženou? Ako ju mat? Zbalit alebo kúpit? Ako? U obchoníka kúpite čokoládu, prsten, ružu a hor sa k najbližšiemu dievčatu. Budete s nou flirtovat, dáte jej darček a srdce nad jej hlavou sa bude zvačšovat, a potom.... Najhoršie je, že toto možete robit aj s chlapmi. Flirtovat? Čože? To ako. Nielen flirtovat ale aj smiat sa, strašit, tancovat, grgat a najlepšie na koniec, prdnút si. Toto je vlastne celá komunikácia vo Fable. Hlavný hrdina musí byt asi bríbuzný s Claudom Speedom lebo celú hru nič nepovie. Škoda, zmože sa maximálne na "Folow", "Stop" a "HAHAHA" .

Podme dalej. Už som spomínal že v hre možete rozhodovat o osude svojho hrdinu. Túto moc máte pri nejakých velkých bojoch. Asi najlepšia čast hry je boj v aréne. Neuveritelná atmosféra, mnoho nepriatelov a lákavá výhra. Po tomto boji, hra naberá grády. Nové lokácie, boje o ženu s velkým, svalnatým černochom, boj s vašim záchrancom, nový nepriatelia. Ale taktiež nemožme zabudnút na boj s MountBladom , vodcom banditou, bývalým ,členom gildy , objavenie stratenej sestry a matky a neuveritelný zážitok vo vazení, Akonáhle ma poslali do basy, som kypel hnevom, zobrali mi zbrane, brnenie ale hrdost mi nezobali. Na svoju postavu som si zvykol a toto ma fakt naštvalo. Akonáhle som našiel moj "batoh" sa začali jatky. Skvelé jatky. Boje sú skvelé a "zabúchavanie" nepriatelov do zeme s velkým kladivom proste nemá chybu. Zbraní je mnoho, je naozaj z čoho vyberat. Od dýk, cez meče po mohutné kladivá. A o kúzlach a kombách nehovorím. Z dialky s lukom ostrelit bandu banditov, potom ich s kladivom "zabúchavat" do zeme a kým budú vstávat, poslat do nich 100 000 voltov z vašej ruky alebo ich nechat uškvarit ohnivou gulou. Nakoniec pozbierat zelené guličky (experience) a vylepšovat si v gilde postavu. Na výber máte tri kategorie. Ale nie je to pravé orechové. RPG systém je dobrý ale nedomyslený, tak ako vaša príšlusnost k nejakej strane. Sú dve. Dobrá a zlá. Urobíte pár misií za zloducha a ste najvačší bastard v okolí. Potom dáte jednu korunu do chrámu boha Avo a už máte nad hlavou glolioru (rozumej, ten malý krúžok nad hlavou). Palec dávam dole,Peter...
Čo ešte v Albione možete robit? Hladat Hlavy, mocné monumenty, ktoré vám dajú svoje poklady ak splníte nejakú úlohu. A potom sú tu truhlice, ktoré majú na sebe nejaké číslo. Číslo, ukazuje, kolko máte strieborných klúčov aby ste truhlu otvorili. Klúče sú rozmiestnené všede po krajine. Niektoré ú dokonca aj vode a tak ich musíte vylovit aleob sú zakopané na pláži, tak ich musíte vykopat.

Prejdime k grafike. Nádherná. Netreba rozoberat. Naozaj sa tam hodí. Síce nepodporuje najnovšie efekty, ajtak je naozaj nádherná. A zvuky? Skvelé. Vystihujú situáciu. Dotvárajú atmoféru. To najlepšie čo si možete v hrách vypočut...

Nuž, koniec priatelia.
Fable je zaujímavá hra. Zaujme rozprávkovostou, volnostou, hudbou, grafikou, príbehom a zase sklame nevyváženým RPG systémom. Škoda Peter, velká škoda. Taktiež omrzia koridorové vonkajšie oblasti.

Plusy
+ Grafika
+ Hudba
+ Boje
+ Vela možností
+ Znovuhratelnost
+ Rozprávková atmosféra
+ Boj v aréne

Mínusy :
- RPG systém
- Až moc koridorové
- Loadingy pri prechádzaní do dalšej
oblasti
- Krátke

napísal 117spartan 27.6.2008



Páči sa mi!

9.2
FABLE: THE LOST CHAPTERS

PC
Xbox

Vývoj: Microsoft / Lionhead Studios
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.9. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk