Aliens vs Predator: Requiem

Mimozemský nimrod s inštinktom lovca prichádza do Amerického Colorada pomstiť súkmeňovca, pozametať stopy o existencii svojho druhu a hlavne si vyrovnať účty. Desivé kreatúry, navrhnuté šialencom H.R. Gigerom už naň čakajú. Súboj dvoch legendárnych beštií v exkluzívnej vreckovej podobe sa môže začať.

PSP
pridal Liam Gallagher 16.2.2008 o 13:02 pod používateľské recenzie

4.0


Distribútor: Sierra Entertainment
Vývoj: Rebellion
Štýl: Akcia
Platforma:

Lovec lebiek pokračuje v práci dostojničky Ripleyovej. Máte už termo režim zapnutý a ramenný kaňon namierený?

Mimozemský nimrod s inštinktom lovca prichádza do Amerického Colorada pomstiť súkmeňovca, pozametať stopy o existencii svojho druhu a hlavne si vyrovnať účty. Desivé kreatúry, navrhnuté šialencom H.R. Gigerom už naň čakajú. Súboj dvoch legendárnych beštií v exkluzívnej vreckovej podobe sa môže začať.


Priekopníci vesmírnych monštier už po druhykrát atakujú kiná po celom svete. Mal som možnosť snímok vidieť a v rýchlosti to poviem takto: na všetko postačia peniaze. Kúpi sa licencia dvoch veľkých značiek, pohráme sa trošku spostavičkami ako deti v pieskovisku a je to hotové. Filmový rozpočet 10x prekonaný, kvalita ide bokom. Ďalší zbytočný film. Nás ale zaujíma hra, ktorá nie je klasickým multiformátom (ako to pri hrách podľa filmovej predlohy býva), ale je pripravená špeciálne len pre handheld PSP.

O vývoj sa postaral britský Rebellion. Presne ten kolektív ľudí, ktorí majú na svedomí Aliens vs. Predator pre PC. Svojho času úspešne FPS akcie s hustou a desivou atmosférou, ktoré ako prvé prišli s nápadom dať tieto dva mimozemské rasy dokopy. Jediné, čo má ale kapesný titul s nimi spoločne, je názov. To, ako som k tomu došiel vám priblížim v odstavcoch nižšie.


Sklamanie hneď na úvod. Nečakajte žiadnu hru za mariňáka alebo Votrelca ako v PC tituloch. V klasickom third person pohlade si v 15 leveloch zahrajete len v koži Predatora. Nenechajte sa oklamať počtom tých levelov, viac ako 8-9 hodín s tou hrou nestrávite. Neverím totiž, že po story singleplayeri vašu pozornosť pri hre nejako udrží mód skirmish, kde si v 5 minútovom časovom limite môžete „z chuti“ zastrieľať do Votrelcov v ohraničenom leveli alebo nebodaj ničím výnimočný jednoduchý Ad hoc multiplayer.
Primitívny dej hry je okopírovaný z filmu. Votrelci havarujú v hornatom mestečku niekde v Colorade a za nimi prilieta Predátor (čo udalostiam predchádzalo sa budete musieť dozvedieť z filmu). Jeho, teda vašou úlohou je udržať rasu Predátorov v utajení pred ľuďmi, ochrániť ich a s Votrelcami zrovnať zem. Smutné je, že úlohy v hre sú pomerne jednoduché a stále rovnaké. Celý čas budete vlastne likvidovať zabudnutú výbavu z vašej lode, zbierať face huggery alebo sem-tam budete musieť maximálne niečo prepnuť aby sa otvoril nejaký vchod alebo niečo podobné. Mozgové závity teda možete nechať vypnuté.

Poďme si teraz zhrnúť všetky vlastnosti Predatora, ktoré vám táto skromná hra ponúkne. Takže, je tu neviditeľnosť a tri režimy videnia (termo, alien, tech). Tie sú spracované kvalitne, ale ich využitie je na dosť slabej úrovni. Termo režim nepracuje ani zďaleka tak, ako tomu bolo vo filmoch a tech je tu v podstate len do počtu. Alien videnie v pár momentoch pomôže, lebo vám dokáže vašich zákerných protivníkov pekne vysvietiť. Hra obsahuje aj primitívne jednoduchý RPG prvok. Za vyzbierané predmety alebo za pozitívne správanie voči ľuďom vám dáva hra body, za ktoré si odomykáte zbrane. Len tak na okraj, ja som velmi ľuďom nepomáhal a necítil som, aby som bol o niečo ukrátený. Žiaľ, Predator a jeho paleta zbraní nie je nijako široká a ani rozličná. Ramenný kaňon, ktorý sa vám neskôr upgraduje na dvojitý dopĺňa ešte oštep, vrhacie hviezdice a disk. Neskôr tu je ešte aj ručný kaňon a nesmiem zabudnúť na ostré zápastia nášho lovca. Takmer všetky zbrane ale majú pre nepriateľa rovnakú zranitelnosť a ich celkový efekt je tiež takmer na vlások identický. Proste, stlačením jednoduchej kombinácie sa zobrazí dobre známy červený trojuholníček a vy už len stlačíte akčný gombík. Je tu aj možnosť si na nepriateľa ručne zamieriť, označiť ho a tak zlikvidovať. Keď sú ale Alieni na dohľad, tak treba konať rýchlo a táto vymoženosť mi prišla komplikovaná. Boj zblízka? Poviem vám, to je niečo. Hotová katastrofa. Nečakajte nič viac ako zúfalé udieranie do akčného gombíka. Žiadne kombá, žiadne parádičky a lámanie chvostov sa nekoná. Maximálne sa vám niekedy zobrazí možnosť okamžitého stlačenia X a vtedy Aliena prehodite cez seba alebo sa mu proste uhnete. Úbohe.


Hrateľnosť hry je jednoduchá. Nečakajte žiadnú voľbu obtiažnosti. Obtiažnosť je len jedna a môžem bez prižmúrenia oka napísať, že hru zvládne dokončiť naozaj každý. Od tehotnej ženy po moderného Matuzalema. Mám pocit, že Chuck Norris by ani nepotreboval na prejdenie tejto hry držať PSP. Hehe, ale dosť už blbého vtipkovania. Priemernú akciu podráža do kolien neskutočne zle spracovaná kamera. Uvediem príklad. Zautočí na vás Alien a vy sa mu chcete vyhnúť. Otáčate kamerou do strán, ale stále máte pred obrazovkou svoj cieľ. Preto neostáva nič iné len bojovať. Naštastie, je inteligencia Alienov na tak urputne nízkej úrovni, že si môžete kedykoľvek pridávať život a oni zatiaľ počkajú, pokiaľ sa úplne uzdravíte. Počas hrania ma dosť bolelo aj to, že celý čas sa vám do cesty pletú len jední a tí istí nepriatelia, nečakajte žiadne vývojové stupne Alienov. Tento fakt, samozrejme, len dopomáha hre k silnému stereotypu.

Hra vás po grafickej stránke neurazí, ale ani nijako neprekvapí. Odohráva sa v lese, meste, nesmie chýbať cintorín, vysoká škola, atď. Niektoré lokácie sú spracované naozaj pekne a detailne. Iné vám zase budú pripadať prázdne a bez života. Smiešne mi prišli efekty explózií. Prvý výbuch vesmírneho korábu vyzerá lacnejšie ako Rosenbergovo tetovanie na tvári. Príjemne sú ale spracovaní Alieni a ich pohyby tiež nevyzerajú zle, s ľuďmi je to už podstatne horšie. Titul ešte obsahuje aj dve krásne CG animácie. Jedna je na úvod a druhá pre samotné finále. Za tie treba tvorcov pochváliť, lebo sa na nich naozaj pekne díva. Škoda, že sa neunúvali trošku viac a nepripravili tých animačiek viac. Zvuková stránka je naozaj dobrá. Nečakajte, že z nej budete mať podobné pocity úzkosti ako tomu bolo v AvP pre PC, ale dá sa to. Plazmový zvuk ramenného kaňonu rovno do Alienovej lebky vždy poteší. Hudobný podklad nepoteší, pretože je nevýrazný a málo temný.


Major Dutch a dôstojníčka Ripleyova by sa v hrobe otáčali na druhý bok, keby videli, čo ich rivali bez nich momentálne stváraju. Som smutný z toho, čo mi nekompromisný penažný mainstream urobil. Za účelom zisku sa detinsky pohral s mojou obľúbenou dvojicou príšer a vzišla z toho nechutná béčková slatanina vo filmovej podobe. Rokmi overená kvalita veľkých mien sa premenila na nechutnú žmýkačku peňazí, ktorú momentálne doplnila aj táto podpriemerná hra. Fanúšika záslepeného láskou k týmto divokým vesmírnym tvorom pochopím ak si v tejto hre nájde to svoje, ale pre zvyšok obyvateľstva je tu moje varovanie: Ruky preč!


+ pre fanúšikov a nenáročných hráčov
+ zvuky

-absencia hry za mariňaka alebo Aliena
-hrateľnosť, stereotyp
-primitívne jednoduchá obtiažnosť
-krátke


LG
nenápadný ako seno v kope ihiel :)
dvaja na jedného? Také, že fair play vám nič nehovorí?
jeden z režímov videnia, ktorý v hre určite nenájdete :)
zákerne odzadu...presne tak, ako sa to od Alienov dá očakávať
lovec lebiek v postoji, ktorý sa volá „jednoducho Mária"
po piatom podobnom výskoku to už začne byť únavné
tieto mimozemské rasy nezastaví žiaden tank...
kanalizácie sú plne nebezpečenstiev
kto z koho?

napísal Liam Gallagher 16.2.2008



Páči sa mi!

4.0
ALIENS VS PREDATOR: REQUIEM

PSP

Vývoj: Sierra Entertainment / Rebellion
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 7.12. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk