Phoenix Wright: Ace Attorney

Ak vám pripadá práca právnika nudná, tak to ste asi nevideli japonský spor. Kebyže mám súdiť stupeň kriminality podľa tejto hry, Japonsko by bolo stopercentne na prvom mieste. Nielen že japonci spáchaju zločiny, ešte k tomu aj klamú na súde. Preto Phoenix Wright pod vaším velením prichádza ustáliť spravodlivosť medzi bežnými smrteľníkmi.

DS
pridal Elhaz 21.10.2007 o 15:20 pod používateľské recenzie

7.9


Ak vám pripadá práca právnika nudná, tak to ste asi nevideli japonský spor. Kebyže mám súdiť stupeň kriminality podľa tejto hry, Japonsko by bolo stopercentne na prvom mieste. Nielen že japonci spáchaju zločiny, ešte k tomu aj klamú na súde. Preto Phoenix Wright pod vaším velením prichádza ustáliť spravodlivosť medzi bežnými smrteľníkmi.

Phoenix Wright je radový neskúsený právnik. Pod vedením krásnej Mie rozpitváva svoje prvé prípady. Vy ho budete riadiť svojimi úsudkami od tutoriálu až po titulky.
Už od začiatku hry môžete pocítiť závan atmosféry hry. Dokonca už aj prvé krôčiky k presadeniu sa dýchaju atmosférou hry. Povedal by som, že skutočný právnik má ďaleko nudnejšiu prácu, veď aj tak väčšinu času len hľadá rôzne zákony a snaží sa v nich nájsť muchy, prípadne len zmierniť trest. No japonci sa činili. Premenili zdĺhavý a nudný súd na niečo fantastické. Veď prečo aj nie. V Japonsku je táto séria dokonca taka populárna, že sa bolo ohlásené vydanie piatého dielu.
Táto hra, ako aj ďalšie dve hry z tejto série, je tvorená ako remake japonskej hry na GBA, ako bonus je tu pridaný piaty prípad. Takisto hra vychádza na mobilných telefónoch, avšak to pravé orechové môžete pocítiť iba na Nintende DS. Hra bola prepracovaná, ušitá na miery DSka, čiže vo veľkej miere sa tu požíva stylus. Takisto si tu môžete vďaka mikrofónu poriadne zakričať “Objection!“ čo je charakteristická fráza tejto hry.
Hra sama o sebe nechce zaujať široké publikum. A síce. Táto adventúra sa predáva tak dobre, že boli problémy s dostupnosťou, kvôli čomu mueli hru znovu dodať do severnej Ameriky. Spolu s GBA verziami sa jej predalo už asi 400 tisíc kusov. Phoenix Wright:Ace Attorney je ako kniha. Každým ťuknutím, akoby otáčaním stránok sa posúvate ďalej a očakávate pokračovanie deja, ktorý nemá chybu. Dej je ako jedná báseň (skôr ako jeden román :), vzťahy medzi postavami sú prepletenejšie než telenovela. Postavy sú perfektne vykreslené, každá má svoj charakter a vlastnosti. Každý prípad, každá vražda sú originálne. Javia sa prirodzene, rozsudok je od začiatku jasný. Tú nastupuje Phoenix Wright, vždy sa pokúša o nemožné. Kde ostatní zlyhali, on prichádza na pomoc. No neriešite len súdy, takisto musíte skúmať miesta činu, hladať dôkazy, prehovárať svedkov k výpovediam a získavať informácie. A to je dakedy ten najväčší problém, lebo svedkovia sú ako také malé krysy, vždy chcú niečo za svoju výpoveď, či už nejaký predmet (steak :), alebo informáciu. A nakoniec aj tak utaja dajaké informácie alebo dôkazy na nátlak žalobcu alebo kvôli nečistému svedomiu.
Grafika nezaujme, myslím si že tá tam je len orientačne. Hra pričuchla 3D jedine v poslednom prípade, čo je veľká škoda lebo autori si dali na tejto trojdimenzionálnej grafike záležať. To sa ale nedá povedať o 2D grafike, ktorá je síce vtipná ale prostredie je odfláknuté. Postavy sú graficky ako-tak dobre spravené, aj keď je divné keď pri pohybe je postava vykreslená len tromi obrázkami... Zvuky sú oproti grafike spravené naozaj kvalitne, vždy sa trafia do situácie v ktorej sa nachádzate, majú šmrnc, sú kvalitné. Dokonca sa vydal aj soundtrack z prvých troch hier! A to dokonca aj v orchestrálnom, aj v jazzovom/soulovom prevedení.
Hrateľnosť je nevyhovujúca, dej je strašne ukecaný. Až na posledý prípad nemôžete prejaviť umenie so stylusom, síce prebiť sa až na koniec sa vyplatí, keďže vás tam čakaju celkom zábavné minihry, ktoré sú vsadené do deja (napr. hľadanie odtlačkov prstov). Aj tak väčšinu hry len stláčate veľké tlačitko “ďalej“. To robí hru stereotypnou, dokonca aj vracianie sa stále na tie isté lokácie je nudné.


Verdikt: Poenix Wright:Ace Attorney má strhujúci príbeh, ale potenciál zaujať širokú verejnosť je malý, pretože sa jedná o zdĺhavú a ukecanú hru, kde hlavnú pointu hraju dialógy, ktoré su vo väčšine hier preskakované. Ak by som mal vybrať titul charakterizujúci Nintendo DS, vybral by som práve túto hru- technická stránka slabšia, koncept geniálny.

+úžasný dej
+hľadanie štrbín vo výpovediach
+Scientific Examination – minihry
+pekný zvuk
+hracia doba (okolo 100 hodin)
+vykreslený charakter postáv

-slabšia grafika
-stereotyp, ukecané-zdĺhavé
-treba vedieť dobre po anglicky
-dakedy nelogické súvislosti (treba na ne dojsť)
-niektoré pasáže by sa mohli dať preskočit, alebo aspoň zrýchliť (nehovorím o opakovaných pasážach)



Podobné hry:
celá séria Ace Attorney
Hotel Dusk: Room 215
Undercover: Dual motives

napísal Elhaz 21.10.2007



Páči sa mi!

7.9
PHOENIX WRIGHT: ACE ATTORNEY

DS

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk