Just Cause

PC
pridal luk 29.8.2007 o 18:10 pod používateľské recenzie

8.4


Poznáte hru GTA? Ach, čo sa pýtam, veď určite áno. Ja ju tiež poznám.
Keďže posledné GTA vyšlo už pred cca 2 rokmi a žiadne ďalšie GTA-čka sa zatiaľ na PC neobjavili, tak švédske štúdio Avalanche využilo príležitosť a pripravilo nám hru, ktorá je vlastne mix niekoľkých hier. Vydal ju Eidos a podobá sa hrám GTA, Boiling Point, Total Overdose a Far Cry.

Na začiatok by som povedal, že Just Cause si z hry GTA berie obrovskú voľnosť prostredí, z hier Boiling Point a Far Cry si hra berie tropické prostredia a z hry Total Overdose si berie arkádovú hrateľnosť.

Just Cause vás privíta pekným introm, ktoré vás zasvätí do deja. Na ostrove menom San Esperito je ešte komunizmus a na jeho čele je prezident Pablo Mendoza. Vy tu prevezmete úlohu- rolu Rica Rodrigueza, tajného agenta CIA, ktorého vyšlú práve na tento ostrov. Vašou úlohou je za pomoci akýchkoľvek prostriedkov zvrhnúť komunizmus na tomto ostrove a dať, tak priestor režimu lepšiemu zvanému demokracia. Sám by ste to určite nezvládli a preto sa na ostrove nachádzajú vaši dvaja kolegovia (Sheldon a Kane), ktorý vás na začiatku každej misie poinformujú, čo budete musieť spraviť, aby komunizmus padol čo najrýchlejšie. Neskôr sa do toho ešte zamiešajú aj rebelovia žijúci na tomto ostrove, ktorí majú rovnaký cieľ ako vy a máme o zábavu postarané. Na začiatku tejto hry som zažil to, čo sa už dávno v nijakej inej hre neobjavilo. Zoskočili ste z lietadla s padákom, pristáli na pláži, kde sa konala prestrelka, akú som už dávno na monitore nevidel, pozabíjali ste väčšinu policajtov, potom hurá ku guľometu v aute a prestrieľať si cestu až do bunkru. Hra obsahuje 21 hlavných misii a kopec vedľajších misii. Hlavné misie sú väčšinou o tom, že niečo ničíte/zničíte, alebo niekoho zabijete.... Možno sa vám zdá, že to je zlé, ale naopak to hre len prospieva. Žiaľ u vedľajších misii je to už trochu horšie. Skoro to vyzerá tak, akoby tam tvorci jednoducho rýchlo niečo napchali, aby hráči boli spokojní. Vo vedľajších misiách budete závodiť, kradnúť a niesť rôzne balíčky niekam... No na počet je týchto misii veľa, ale veľmi rýchlo vás omrzia. Hlavná kampaň vám zhltne z vášho času zhruba 10 hodín. Priznám sa, že keď som teraz túto hru hral druhý krát, tak za zhruba štyri a štvrť hodiny som ju mal prejdenú.(hlavnú kampaň). Ak sa samozrejme rozhodnete plniť vedľajšie misie, tak sa ten čas môže o niekoľko hodín zvýšiť, závisí to len od vašej šikovnosti.

A aké výhody má takýto agent CIA?

Je dobré, že sa autori vybodli na reálnosť a dali Ricovi rôzne schopnosti. Rico má svoj hák, ktorým sa môže pritiahnuť k hocakému vozidlu, postupne sa k nemu dostať a skočiť napr. na jeho strechu a odtiaľ pekným kopom vykopnúť vodiča napr. z jeho auta. To všetko platí aj u ostatných vozidlách. Ďalej si môže nechať privolať vozidlá a to helikoptéru(takú menšiu), motorku, auto, ktoré strieľa náboje a rakety a loď, ktorá strieľa tiež to isté.

U každých GTA klonov skúmam všetky veci čo najlepšie. U Just Cause to vyzerá asi takto: Pre misie si môžete jazdiť, kedy len chcete a čím chcete(vozidlo), máte tu aj niekoľko vedľajších aktivít, ktoré vás rýchlo začnú nudiť, to v GTA neplatí, ale hlavne ak by ste čakali, že napr. si tu budete môcť ísť zacvičiť ako v GTA: San Andreas, tak vás veľmi rýchlo sklamem. Totižto do žiadnej budovy sa nedostanete dovnútra, všetko sa odohráva v exteriéroch.

Trocha si rozoberme podobnosť s inými hrami. Ako som už na začiatku spomínal, táto hra je mixom niekoľkých hier. GTA som už rozobral pred chvíľou. Z Boiling Pointu a Far Cry si hra berie tropické prostredie. Nájdete tu všetko možné: mestá aj dedinky, diaľnice, cesty normálne aj poľné, krásne pláže a výhľady, či už zo zeme, alebo z vrchu... Z Total Overdose si hra berie tu zábavnosť a arkádovú hrateľnosť. Hra vám dá do ruky zbrane a vy s nimi zaobchádzajte ako chcete , ale hlavne tú misiu prejdite.

Hrateľnosť je v Just Cause na veľmi vysokej úrovni. Veľmi ma prekvapila obrovská variabilita u misií, kde ste napr. mohli misiu prejsť niekoľkými spôsobmi... Uvediem príklad: Misia , kde máte oslobodiť vodcu protikomunistického odporu vo väzení: Môžete si vybrať, či tam prídete loďou, autom, alebo lietadlom, vrtuľníkom či pristanete na streche, alebo niekde na zemi atď., tak isto si môžete vybrať aj cesty úniku.

Počas hry si môžete zajazdiť v hocakom dopravnom prostriedku. Máte na výber rôzne druhy vrtuľníkov, áut, stíhačiek, motoriek.. Každý akoby druh vozidla je buď pomalší, alebo rýchlejší, iní má len rakety, ďalší má len guľomet.... Fyzika je obmedzená asi tak na výbuchy rôznych vecí. S autom, či motorkou môžete robiť, také veci, ktoré by sa vám v GTA ani nesnili. Idete rýchlo naraz príde zákruta. Vaše auto už takmer leží opačne na zemi a vy to nejak vyrovnáte a pokračujete ďalej vo svojej ceste.

AI protivníkov nie je tak dobre spracovaná, ako by sa na tento titul patrilo. Väčšinou postavy buď rýchlo nalietavajú na vás a vy niekedy nestíhate nabíjať, alebo stoja na mieste a chvíľu po vás pália a potom sa zase kryjú. Problém je však v tom, že niekedy je to miesto/vec, za ktoré sa kryjú menšie ako oni, keď sú zohnutí a vy ich tak ľahšie môžete zabiť.

Proti nepriateľom však nemôžete ísť neozbrojený a tak vám autori prichystali výborný arzenál zbraní, ktorý obsahuje veľmi pekné kúsky. Rico má hneď zo začiatku pri sebe svoje dve verné dual pištole a ďalej si môže zobrať sniperku, bazuku, ďalšie druhy pištolí a samopalov rôznych veľkostí dokonca jeden aj s tlmičom...

Ku zvukom tejto hry nemám žiadne výhrady. Hra obsahuje výborný soundtrack, ktorého pesničky vám budú hrať jednoducho všade. Keď sa nič nedeje nehrá žiadna hudba, akonáhle sa niečo stane hudba sa zapne a hurá do akcie. Zvuky rôznych dopravných prostriedkov a zbraní sú tiež na veľmi vysokej úrovni, rovnako ako aj rôzne monológy ľudí, alebo dialógy...

Grafické spracovanie je na veľmi vysokej úrovni. Hra ponúka vynikajúco vymodelované prostredia, vozidlá, postavy a všetko ostatné... Musím však povedať, že keby hra vyzerala veľmi podobne ako na Xboxe 360, tak by jej to len pomohlo. Daňou za takúto grafiku je nižšia kvalita postavičiek počas hrania. Naopak v animačkách, ktoré sú zvládnuté po všetkých stránkach na výbornú, postavy vyzerajú vynikajúco, ale v in game animačkách ak som to dobre pochopil, postavy ani neotvoria ústa. Just Cause som rozbehal v rozlišení 1280x1024 na maximálnych detailoch a so všetkými možnými zapnutými efektami. Určite by mi to išlo dobre aj na maximálnom rozlíšení hry(1600x1200), ktoré hra ponúka, ale žiaľ nemám taký monitor, ktorý by mi toto rozlíšenie doprial. Hra má vynikajúci(grafické spracovanie) a rýchly engine(hw nároky). Preto ak chcete túto hru rozbehať, tak budete potrebovať

Minimum: CPU 1,4 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB DX9 kompatibilná
Optimum: CPU 3 GHz, 1024 MB RAM, VGA 128 MB DX9 kompatibilná

Hra je optimalizovaná celkom dobre. Občas vám hra sekne a to aj na krátku chvíľu. Vyšla okrem PC aj na PS2, Xbox a Xbox360.

Myslel som, že Just Cause bude to pravé orechové, kde by som sa naplno vybláznil. Moja túžba bola splnená, tak z cca 80 %. Táto hra mohla byť doslova bomba, ale na to, že je to prvý veľký projekt štúdia, ktoré robilo skôr len menšie hry je táto hra veľmi podareným kúskom. Pevne verím, že druhý diel, ktorý dúfam bude aj na PC, napraví chyby z jednotky... a dopraje nielen mne, ale aj vám všetkým vynikajúci zážitok. Ak máte hry takéhoto typu v zozname svojich obľúbených, nemali by ste túto hru rozhodne minúť.
Viva la revolusion!


Plusy
+ grafika
+ hw nároky
+ zvuky
+ Rico
+ animačky
+ zbrane a vozidlá
+ hlavná kampaň


Mínusy
- malá rozmanitosť vedľajších misií
- naplno nevyužitý potenciál
- mohlo to byť oveľa lepšie a dlhšie
- chyby v AI
- v in game animačkách postavy neotvárajú ústa
- rozporuplná fyzika
Vau
Rico počas hrania
Poďme chlapci pekne jeden po druhom
Tu máte sráči
Animačky- Sheldon a Rico
Pôvabná Kane

napísal luk 29.8.2007



Páči sa mi!

8.4
JUST CAUSE

PC
PS2

Vývoj: Eidos / Avalanche Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk