Alpha Prime

Chcete vedieť, čo sa vám môže stať, ak sa rozhodnete splniť ex frajerkinu prosbu? Fakt to chcete vedieť? Tak, sa to aj dozviete, pretože pražský vývojársky tým po nie priam vo svete najúspešnejšej adventúre Shade: Hnev anjelov siahol po inakšom žánri.

PC
pridal luk 17.8.2007 o 17:08 pod používateľské recenzie

9.1


Chcete vedieť, čo sa vám môže stať, ak sa rozhodnete splniť ex frajerkinu prosbu? Fakt to chcete vedieť? Tak, sa to aj dozviete, pretože pražský vývojársky tým po nie priam vo svete najúspešnejšej adventúre Shade: Hnev anjelov siahol po inakšom žánri. To siahnutie sa im vydarilo a výsledkom toho je Alpha Prime, ktorý vám zodpovie už položenú otázku a ktorý kladie latku veľmi vysoko.

Hra začína pekným introm, ktorým vás autori vtiahnu do víru deja. Túto hru absolvujete s postavou menom Arnold Weiss, ktorý sa o Hubbardium( kvalitný nerast) zaujíma už pekných pár rokov. Totižto v intre ho Livia poprosí, či by zachránil jej priateľa Warrena, ktorý sa nachádza na planéte zvanej Alpha Prime a na ktorej sa nachádza dolná stanica pre Hubbardium, ktorá je na Marse a zhodou okolností je Warren váš najlepší bývalý kamarát a Livia zase vaša bývalá frajerka. Po chvíľke váhania sa rozhodnete pre slovko “áno“ a tým sa začína dobrodružstvo a záchrana vášho bývalého priateľa. Počas prechádzania hrou sa budete dozvedať nové podrobnosti o kvalitnom príbehu, kde je plno zápletiek, emócii... Hlavnými postavami totižto nie sú len Arnold, Warren, a Livia, ale aj baník Bellini, hacker Bruce, či Olivier s jeho jednotkami. Totižto vždy sa niečo na takýchto akciách pokazí a preto Olivier spolu s niekým predstavuje nejakú organizáciu zvanú spoločnosť, ktorá na príkaz niekoho musí vyčistiť základňu od ľudí, ktorý prežili a má za úlohu získať artefakt zvaný Glomarovo srdce, ktorého sa všetci okrem vás na základni boja. Počas hrania vám ešte do vysielačky znejú názory... každej postavy a niekedy sami neviete o kom si máte myslieť, že je zradca a kto priateľ. Takže je toho na vás moc: záchrana priateľa, dostanie sa preč z toho miesta a ešte aj zabrániť nejakým ľuďom v získaní tej prekliatej veci. Tento príbeh je totiž inšpirovaný poviedkou od českého spisovateľa Ondreja Neffa a myslím si, že bude pokračovať Čiže okrem toho hore napísaného je tu aj lákadlo zvané: „poviedka od Ondreja Neffa.“ Musím povedať, že z príbehu sála vynikajúca atmosféra, akú som už dlhší čas nezažil pri hre a dopomáha tomu aj skvelá hudba, ktorá sem jednoducho pasuje.

Aj keď sa hrá podobá takým titulom akými sú Doom, Quake a Prey, vývojári sa snažili, aby ich hra nebola nejakou presnou kópiou titulov hore spomínaných. K tomu napomáha výborný dizajn úrovní, lebo v tejto hre vám je každý náboj a každé 1 % zo života vzácne. Nemôžete len tak nabehnúť dopredu s nejakým ťažkým kalibrom a vystrieľať celé osadenstvo. Musíte systematicky postupovať a využívať rôzne veci ku krytiu.... V Alpha Prime si odohráte 10 misii a absolvujete tak prehliadku myslím si že skoro po celej základni. Ale nebojte sa okrem interiérov sa pozrieme aj do exteriérov. Bol som rád, keď sem autori pridali misiu, kde musíte kombinovať vaše nohy a vozidlo. Vysvetlím: nasadnete do auta a prídete napr. na zničený most, takže auto musíte zanechať na tej strane na ktorej sa práve nachádzate a napravo sa nachádza parovod, ktorým prejdete na druhú stranu mostu a tam vás už čaká ďalšie auto- bugina. Celé toto dobrodružstvo vám zaberie 15 hodín, čo je veľmi slušný počet. Ďalšou zaujímavosťou u tejto hry je hacking. Počas hry(pri začiatku) získate nástroj/ vec s ktorou sa budete môcť nabúrať do kamier, mín, guľometných hniezd.... Je to veľmi zábavné ako môžete vyzabíjať všetkých v miestnosti a oni ani nebudú vedieť, čo sa robí. Škodou je len to, že ho nevyužívate tak často, ako autori sľubovali. Nájdete tu prekvapivo aj bullet- time, ktorý vyzerá veľmi pekne a je len na vás kedy ho využijete. Samozrejme nie ste rambo a preto možnosť používania bullet-time je obmedzená, preto lebo počas hry zbierate Hubbardium, ktorý túto nádheru poskytuje. Ak ho máte dosť, tak bullet-time vydrží dlho, ak je ho pomenej, tak zase kratšie.

S arzenálom zbraní to nevyzerá tiež nejak dobre. Nájdete tu všetky klasické zbrane v takom kvázi sci-fi háve: sekera, pištoľ, brokovnica, samopal, sniperka, raketomet, plameňomet a granáty. Sekeru z nich využijete asi najmenej a tých zbraní mohlo byť hmm viacej. Zvuky zbraní... znejú vynikajúco a hlavne reálne. Fyzika je doslova vynikajúca. Poháňa ju totiž slovíčko AGEIA. V hre môžete dosť často chytať menšie predmety- niečo podobné ako v Half- Life 2, deštrukcie rôznych predmetov vyzerajú vynikajúco, všetky zničené kúsky odpadávajú, tak ako majú, s väčšími predmetmi samozrejme nepohnete, ale môže nimi pohnúť nejaký ten stroj, ak je nablízku a vy ho hacknete...

Umelá inteligencia je zvládnutá veľmi dobre. Nepriatelia sa kryjú o všetko možné, strieľajú systematicky a musím povedať, že aj celkom presne, hádžu po vás aj granáty, čakajú na vás.... Samozrejmosťou je, že niektorí sa valia dopredu, ale nie bezhlavo. Jediným mínusom AI je, že sa vám stane to, že keď sa dostanete pri protivníka, ktorý by vás v reále videl, tak stojí na mieste ako socha a vy ho môžete bezmilostne zabiť. A ž po strele z vašej zbrane zareaguje. Ešte sa aj nepriatelia zasekávajú o prekážky, ale to sa mi veľmi málo krát stalo. V tejto hre sa nachádza pár postáv, ktoré vám pomáhajú(Bruce, Bellini), ale žiaľ sa tu nenachádza nijaká misia, kde by vás počas prechádzania levelov sprevádzal nejaký ten partner a robil by veľmi podobné veci ako vy.

Hru poháňa Enforce2 engine. Nový, zdokonalený Enforce engine, ktorý bol pred dvoma rokmi použitý v Shadeovi. Na to, že počet členov tohto vývojárskeho štúdia nesiaha k veľkým hraniciam má táto hra vynikajúcu grafiku. Svetlo sa realisticky odráža, protivníci sú pekne vymodelovaní ako sa hovorí:“ od hlavy až po päty,“ interiéry a exteriéry oplývajú samou nádherou.... Ďalším kladom sú aj veľmi uspokojivé hardwarové nároky, ktoré vám nezaťažia mašinu. Hru som rozbehal v rozlíšení 1152X864 na plných detailoch- zhruba 20 FPS. Hra je vynikajúco optimalizovaná a objavila sa len na PC.

Minimálne HW nároky: procesor 2GHz, 512 MB RAM, Geforce FX/Radeon 9600
Optimálne hw nároky: procesor 3, 6 GHz, 1GB RAM, GeForce FX5950

Na to, že táto hra má korene v Českej Republike je dôkazom toho, že aj my Slováci a Česi vieme robiť kvalitné hry po všetkých stránkach. Žiaľ každá hra nie je bez chyby(to by bol rekord, keby sa taká hra našla) a pár chybičiek postihlo aj Alpha Prime. Určite vám bude vadiť pár chybičiek v AI, a aj toho vychvaľovaného hackingu a zbraní mohlo byť v hre viacej. Naopak vás hra ohromí svojou grafikou, ozvučením, napínavým príbehom, lokáciami, atmosférou.... Alpha Prime sa rozhodne podaril a s kľudným srdcom vám ho môžem nič iné len doporučiť a dúfam, že sa dočkáme aj Alpha Prime 2, lebo takúto tému by bolo škoda zahodiť.

Enjoy yourself!

+ vynikajúci dramatický príbeh inšpirovaný poviedkou Ondreja Neffa
+ vynikajúca atmosféra
+ grafika
+ hrateľnosť
+ fyzika
+ hudba a zvuky
+ zbrane
+ dizajn úrovní a hrateľnosť

- niekoľko chybičiek v AI
- zbraní a hackingu mohlo byť viacej
všetky zbrane v hre
chyby v AI časť 1 RoFL
chyby v AI časť 2 RoFL
ukážka fyziky v hre
Tak toto doma nskúšajte!
Palivo pre moju prdelku
Vauu Hubbardium alá bullet- time, yeah!
Hovado, má dosť, zase ide jesť
A je po tebe!
Vau mám rád prechádzky po Marse
Toto sa stáva občas- spomínané názory
Doplnenie života

napísal luk 17.8.2007



Páči sa mi!

9.1
ALPHA PRIME

PC

Vývoj: IDEA Games / Black Element Software
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk