Journey to the Center of the Earth

Myslím, že už každý človek na tejto zemi počul o Julesovi Verneovi. O spisovateľovi, ktorý napísal knihu „Cesta do stredu zeme“. Ja som o tejto knihe počul, ale, bohužial, nečítal som ju. Túto chybičku som sa ale snažil napraviť inou formou...prejdením hernej podoby, ktorá nesie podobný názov ako kniha a je postavená na Verneho ropzrávkovo -fantastickom námete. Poďme sa teda pozrieť, ako si vývo

PC
pridal Liam Gallagher 24.5.2007 o 15:03 pod používateľské recenzie

7.3



Myslím, že už každý človek na tejto zemi počul o Julesovi Verneovi. O spisovateľovi, ktorý napísal knihu „Cesta do stredu zeme“. Ja som o tejto knihe počul, ale, bohužial, nečítal som ju. Túto chybičku som sa ale snažil napraviť inou formou...prejdením hernej podoby, ktorá nesie podobný názov ako kniha a je postavená na Verneho ropzrávkovo -fantastickom námete. Poďme sa teda pozrieť, ako si vývojari s „Frogwares“ poradili s touto adventúrou.


Kto hral slávnu adventúru „Syberia“ a jej pokračovanie, tak tu sa bude cítiť ako doma. Aj tu na vás čaká pekná hlavná hrdinka, krásne a fascinujúce stroje a prostredie, nejaký ten príbeh a mnoho dalšieho. Táto hra je vlastne dalšou point n click adventúrkou zo starej školy, ktorá obsahuje veľké množstvo statických obrazoviek, ktoré hýria detailnosťou predmetov. Vy sa po týchto obrazovkách pohybujete kurzorom a hľadáte predmety, ktoré možete (ale nemusíte) neskôr kombinovať s inými, a tie potom musíte ukladať na konkrétne miesta. V hre ináč prehovoríte až s tridsiatimi postavami a čakáju vás, samozrejme, aj logické riešenia problémov a rôzne „puzzle“ hádanky. Toľko krátky popis...hra ma vlastne všetko, čo má správna advenúra obsahovať. O všetkom si teraz postupne rozpíšeme.


Verneho román obsahoval, vraj, veľmi pútavý scenár a už som spomínal, že hra si z neho čo to prepožičala. Príbeh hry hovorí o mladej, talentovanej a ambicióznej reportérke Adriane, ktorá prichádza na Island, aby pofotila nejaké tie zaujímavé prírodné úkazy. Situácia sa hneď po pristáti na ostrove zmení....pilot nezvládne riadenie a havaruje. Keď začne šokovaná Adriane hľadať pilota, objaví niečo úplne, úplne iné. Cestu do čarovno- rozprávkového sveta, kde majú svoje miesto giganticky rastúce huby, dinosaury, mamuty, giganti (mierumilovná forma človeka...trošku prerastlá), atď. Samozrejme tu nájdete aj mesto, ktoré žije svojou vlastnou históriu a technikou, a všetko to tu obkolesuje aj more, ktoré uvidíte tiež. Všetko je to pekne schované pod povrchom zeme a táto naša reportérka nemôže uveriť vlastným očiam. Toto dobrodružstvo ale nebude len o radosti z poznávania tohto sveta. Adriane sa dozvie, že vraj na zemskom povrchu zúri vojna, čo ju naozaj dosť prekvapí. Neskôr sa dozviete aj o nejakej konšpirácii, ktorá sa snaží zbohatnúť na práci druhého. Toto všetko a ešte niečo viac na vás v hre čaká, takže keď som vás aspoň trošičku namotal a máte trojky kozy, tak mi prosím Vás napíšte na nejaký môj kontakt v profile . Ale nie...proste si to zahrajte .
S príbehom hry som spokojný. Aj keď na mňa Adriane prišla až príliš moc šľachetná , myslím, že hlavne mladší hráči by si túto hru mohli zahrať a odložiť aspoň na chvíľočku všetko to killovanie v iných herných tituloch. Hra ma myšlienku a hlavne pekný rozpravkový podtón a verím, že veľa ľudí by táto hra upútala. Hra má ináč 2 alternatívne konce..jeden by sme mohli nazvať „sebecký“ a ten druhý „šľachetný“.


Poviem vám ale, že keby som nechcel vidieť, ako to všetko kladne skončí, tak by som to zabalil už po tom „sebeckom“ konci. Pretože hra na konci naozaj stráca šťavu a za vinu dávam tomu, že musíte po druhykrát precházať tie isté lokácie. Keď k tomu prirátam, že hra Vám často dáva za úlohu naozaj absolútne zbytočné a nepodstatné
úlohy, tak sa až čudujem, že ako som to dohral. Záverečné mixovanie lektváru v dedine gigantov alebo hľadanie predmetov pre šamana Adama, nieje ani zďaleka také zábavné, ako napríklad odháňanie Tyranosaura ešte na začiatku hry. Dalo by sa povedať, že hra je už pred koncom zbytočne predlžovaná.


Statické obrazovky su síce na prvý pohľad celkom pekné, ale neskôr Vám prídu až depresívne nepohyblivé....síce sem-tam preletí na oblohe nejaký ten prehistorický tvor, ale to je asi tak všetko. Grafike by určite prospelo viac, keby do nej autori hodili aspoň nejaký „ashes-effect“, ale čo už. Kapitolou samou o sebe sú všetky postavy, s ktorými vediete dialógy a iné kreatúry, ktoré stretnete. Tie totiž vyzerajú viac než hrozne ! Prepixelované postavy sa do prostredia absolútne nehodia, a keď som videl Tyranosaura v pohybe, tak som mal dosť.
Video-animačky vačšinou na mňa robili celkom kladný dojem...ako tá s preletom nad krajinkou. Sú veľmi rozprávkovo- atmosferické, aj keď, samozrejme, nemôžem povedať, že som nevidel lepšie. Hra obasahuje naozaj veľmi peknú paletu farieb a nedá mi nevystihnúť ten rozprázvkovo-fantastický podtón hry. Toľko ku grafike.


A teraz trošičku o hrateľnosti a o chybách. Začnem inventárom. Ten sa klasicky zobrazuje dole a jeho veľkým problémom je, že každý predmet, ktorý vezmete, musíte potom vrátiť späť do inventáru..neexistuje žiadna možnosť ho jednoducho odkliknúť. Inventár ďalej obsahuje aj laptop, kde si môžete prečítať e-maily od priateľov, rôzne dokumenty, prezerať fotky, atď. Musím ďalej trošku zhodiť aj niektoré „puzzle“ hádanky. Hneď ma v hre zastavila tá prvá s kockami, kde musíte správne nasadiť kocky do slotov, aby sa otvorili dvere. Myslím, že bola viac než zložitá, a to bol ešte len začiatok hry. Ďalej mi nedá nespomenúť ešte hádanku, kde musíte tvoriť zvuky, aby ste sa dostali na vznášajúcu zem. Poviem to takto..neverím, že existuje človek, ktorý by na toto mal nervy bez návodu. V hre sa ale nájdu aj „puzzle“, ktoré vyriešíte radi aj sami (hádanka s prehadzovaním čísel alebo tá s prehadzovaním kotúčov). Ďalej je tu problém s rýchlosťou hry. Pohyb hrdinky je strašne pomaličký a nefunguje double-click na urychlené opustenie obrazovky. Obrazoviek je v hre veľa a niektoré sú naozaj zbytočné. Hre samozrejme nechýba pixel-hunting a dokonca sa niekedy nezobrazí ani miesto, kde je potrebné predmet použiť (Gustavova vzducholoď z pterodaktyla). Ďalším klincom do rakvy je východ z obrazovky a pixel-finding. Kurzor a postava sa dosť často nemení pri prechode obrazoviek, a to môže hráča často priviesť aj do šialenstva. Vaša hrdninka ešte k tomu niekedy začne pobehovať po obrazovke ako divá, a aj tak nepríde na miesto, ktoré ste jej určili.


Hru musím ale pozdvihnúť za naozaj velmi peknú symfonickú hudbu. Titulnú skladbu s klavírom som zbožňoval...mala na mňa veľmi ukLudňujúci účinok a určite hre pridávala na atmosfére. V hre je ale viac ozaj kvalitných vyhrávok, ktorými autori tak vyvážene šetria. To znamená, že sa Vám nezačnú vtierať. Dialógy su pestré a dabing nie je jednotvárny, čo tiež hre len a len prospelo.


V konečnom dôsledku ide o peknú a príjemnu adventúrku, ktorá (podľa mňa len trošku) zaostáva za „Syberiu“. Mám ale pocit, že keby som toto zahral ako prvé, tak by som tomu dal trošku vačšie hodnotenie a „Syberíí“ by som naopak dal trošku menšie. Hra s chybičkami v hrateľnosti, ale s pekným príbehom a ropzravkovou atmosférou. Ja si myslím, že za tých 149 Sk v TESCU sa to oplatí .


+ + + + +
- príbeh
- rozprávkovo-fantastické prostredie a atmosféra
- pestré dialógy (dabing), hudobný podklad

- - - - -
- problém s kurzorom
- niektoré obtiažné hádanky, zbytočné chyby
- príliš „suché“ (statické) obrazovky


LG
Dont Believe the Truth
Akadémia v Askiame
jéééj...krásne kvetinky :)
pterodaktyl a obrovské huby
aj ja by som si rád pohladkal triceratopsa :)
Wallace a rektor akadémie

napísal Liam Gallagher 24.5.2007



Páči sa mi!

7.3
JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk