After Burner: Black Falcon

Kto by nechcel byť pilotom? Áno, nájde sa pár výnimiek, ale aj tak je to pre väčšinu veľmi lákavé, bohužiaľ sa to podarí iba malému zlomku vyvolených a ostatní môžu už len snívať. Preto aj vznikajú hry, ktoré nám umožnia si zalietať aspoň virtuálne.

PSP
pridal ace 10.5.2007 o 21:20 pod používateľské recenzie

7.0


Kto by nechcel byť pilotom? Áno, nájde sa pár výnimiek, ale aj tak je to pre väčšinu veľmi lákavé, bohužiaľ sa to podarí iba malému zlomku vyvolených a ostatní môžu už len snívať. Preto aj vznikajú hry, ktoré nám umožnia si zalietať aspoň virtuálne. Od sakra reálnych simulátorov až po detsky jednoduché letecké arkády sa tešia tieto hry vo svete nesmiernej obľube a práve jednej z druhej menovanej skupiny sa budem teraz chvíľku venovať. Komu sa robí zle už na kolotoči, ten nech radšej nečíta ďalej.

Hra AfterBurner: Black Falcon prišla pomerne potichu, bez veľkého boomu. Preto som k nej pristupoval skôr opatrne zo začiatku. Táto hra je však taká protivná, že už od začiatku sa vás snaží presvedčiť o opaku a napraviť vašu mienku o nej. Stačí si pozrieť prvých pár obrazoviek pri spúšťaní, lietadlá sú plne licencované, ale zabehne vám, keď zbadáte obrazovku so známym názvom Havok. Áno, je to tak, hra sa môže chváliť jeho licenciou.
Zobrazovky s licenciami prechádzate na úvodné intro. Hudobne sprevádzane perfektne, zostrihané tiež, len ten štýl nesedí. Spracované je výlučne komicky, čo by nebolo na škodu, len keby postavy nevyzerali, akoby nimi niekto pred kamerou triasol a pohyboval. Inak sa komixový nádych tiahne celou hrou.

Po prezentácii našich nových troch hrdinov (teda dvoch a jednej hrdinky) prichádzate na tvorbu profilu a výber charakteru. Poteší vás ich odlišnosť a špecializácia na jednotlivé druhy lietadla a diferenciácia (bože, ako ja hrozne neznášam toto slovo) akcie. Na výber sa vám teda ponúkajú
Mladík Billy Blaze, prezývaný Sonic. Podobnosť s menom istého turbo-ježka (hra vychádza tak isto od Segy ako aj maskot firmy) nie je vôbec čisto náhodná. V jeho stručnom životopise sa dozvedáte o jeho zvláštnej úchylke, ten chlapec k životu potrebuje rýchlosť. Začínal v Californii ako pretekár dragov a neskôr trhol v americkom letectve rýchlostný rekord. . Ako jeden z najlepších sa potom pridal do Scramble tímu a ďalej budete jeho životné príbehy rozvíjať vy. Na tomto mieste pripomeniem, že každá postava ma tajné úlohy v misách odlišné, odvíjajú sa hlavne od ich najväčšej sily.
Veterán Harrison Duke prezývaný Bull má zas začína s najsilnejším strojom spomedzi hrdinov (pre všetkých sú ale lietadlá v kariére rovnaké) a jeho slabosťou sú peniaze, money, lóve. Pracuje len za vysokú odmenu a skôr ako o hrdom bojovníkovi za vlasť by sa o ňom dalo hovoriť ako o žoldnierovi. Ako správneho drsňáka ho už pár krát vykopli, ale vždy si potom uvedomili, že práve jeho potrebujú, preto po novom nasadení do Scramble tímu dostal nálepku HYPN (He is your problem now). Pri lietaní za tohto chlapíka sa tešte na najväčšiu palebnú silu a hlavne zbieranie peňazí.
Nežnejšiu časť komanda zastupuje hnedovlasá aziatka Tomiko Rossellini prezývaná Perfektná – Shinsei po japonsky. Čo sa týka jej leteckých schopností, tak sa to na ňu presne hodí, z trojice má najvyváženejší stroj na začiatku a jej schopnosti manévrovať medzi raketami sú excelentné. Ako dieťa vyrastala na leteckej základni a pokračuje v stopách svojho otca. Tu si úžijú hlavne milovníci seriálu J.A.G, keďže si zalietate hlavne na slávnej F-14: Tomcat.

Aby ste len tak posprostu nelietali a len tak neničili všetko naokolo, ak je tu príbeh. Pozor prevapenie: ide o hrozný a otrepaný gýč, ale čo už, ten je v takejto akcii na vedľajšej koľaji. Jednoducho skupina terosristov pod vedením bývalého člena, dokonca veliteľa Scramble tímu (áno, vyhodili ho) ukradla z prísne tajnej výskumnej základne prototypy najnovších lietadiel, ktoré samozrejme sú doteraz najničivejšie v doterajšej histórii. Tak je do akcie povolaný Scramble tím aby všetko vyriešil, zastúpený je vašou maličkosťou a vašim virtuálnym alteregom. Púšťate sa teda do hroznej kopy misií, lepších aj horších a zachraňujete svet. Okrem klasických misií sú niekedy k dispozícii aj bonusové, pre ich odomknutie však musíte spĺňať bonusové úlohy v misiách. Celkovo je misií okolo 24 a priemerne zaberú niečo pod 10 minút. Odohrávajú sa v rozmanitých prostrediach, pestrofarebné lokácie sú jedna krajšia ako druhá, obsahujú kopec detailov, bohužiaľ nemáte moc času, aby ste si ich užili, všimnete si ich vďaka tomu, že stále lietate „dookola“, prebiehajú v istých slučkách. Slučky väčšinou začínajú v časti misie, kedy musíte odskočiť na pit-stop, doplniť muníciu a palivo (to v podobe „života“).
Náplne levelov sú väčšinou dosť jednotvárne, okrem vystrieľania čo najviac nepriateľov a plnenia bonusových to sú väčšinou úlohy typu: znič aspoň 10 ponoriek, zostreľ 10 vzducholodí, potom aspoň 3 lode...Nie je nijak ťažké ich splniť, minimum má väčšinou ešte dosť veľkú rezervu a napríklad spomínaných ponoriek nájdete v misii podstatne viac ako je potrebné. Plnenie bonusov je už trošku ťažšie, lebo je dosť ťažké popri sledovaní bonusu si ustrážiť aj životy a vyhýbať sa neustále prichádzajúcim raketám. Pri vašom zostrelení máte ešte 3 krát šancu, ale aj to je väčšinou viac než dosť. Aj začiatočníci by mali na začiatku zvoliť radšej niečo iné ako EASY. Zo zostrelených lietadiel zbierate power-upy, tie vám buď obnovia život, darujú peniaze, doplnia muníciu, alebo ponúknu dočasný bullet-time. Toto hru ešte viac zľahčuje.

Okrem spomínaného enginu Havok hra obsahuje ešte pár prekvapujúcich licencií a tými sú licencie od firiem ako Boeing, Lokheed Martin a iné. Celkovo hra obsahuje 14 dobre diferencovaných lietadiel, skoro každé sa hodí na iný typ misie. Na začiatku máte prístupné iba základné F-18 Hornet (rýchly s dobrým ovládaním, ale môže niesť menej výzbroje), F-14A Tomcat (hádam jedno z najvyváženejších a najpoužívanejších vojenských lietadiel, už ho ale nahradili iné) a F-15 (práve zlepšená F-14tka). Ostatné si už musíte júpiť za peniaze získané v misiách, medzi ne patria: veľmi dobre ovládateľné F-4 a F-4 so šípovými krídlami, ľahké a malé lietadlá ako AV8 a A10, špeciály X23, X32 a X36 (trošku pripomínajúce nadzvukovú stíhačku F-102), ďalej F-35 a F-22 Raptor (najdrahšia a najobratnejšia stíhačka v histórii), výškové výskumné lietadlo SR-71 Blackbird (najrýchlejšie prúdové lietadlo, operuje v najvyšších výškach, v skutočnosti sa však používa iba ako výskumné, vybavené stealth technológiou, najlepšie v hre), ďalšou perličkou je známy strategický stealth bombardér B-2 Spirit (počas studenej vojny sa v prípade vypuknutia jadrovej vojny mali nepozorovane dostať na územie nepriateľa a tam zhodiť jadrové pumy) a posledným kusom je obratný SUC68. každé lietadlo má svoju výhodu a určenie sa danú misu, hra vám ho pred ňou ešte sama odporučí. V niektorých budete uhýbať medzi ľadovcami, alebo kameňmi v Grand Canyone.

Niečo na štýl Undergroundu...
Zdá sa to neuveriteľné, ale na lietadlách vážne robíte „tuning“ (tak je teraz moderné nazývať nakúp nových dielov a vylepšovanie strojov). Od nakupovania rôznych rakiet, kanónov a „turba“ (afterburner) sa dostanete až k vizuálnemu upgradu, na lietadlo si môžete nacapiť rôznofarebné „vinyly“ – sfarbenie vhodné do džungle a ostatné klasické armádne maľovátka sa striedajú s extrémami ako Hot Rod plamene, lebka, pretekárske auto a tigríkované pásiky. Jednoducho tu sa môžete vybúriť, môžete kúpiť aj vrchnú „plutvu“ ako má žralok alebo pár krídel navyše, vtedy lietadlo vypadá ako X-Wing známy zo Star Wars.

Čo sa týka grafiky tak sa nedá moc vyčítať, zas ide o veľmi dobre odvedenú prácu, modely lietadiel sú veľmi dobré, textúry síce mierne neostré, ale to si často ani nevšimnete. Škoda len krátkodobého poklesu fps, keď sa na obrazovke deje príliš veľa. Efekty výbuchov sú tiež príjemné.
Zvuky, ehm, že v hre nejaké sú som si všimol až pri písaní tohto článku. Okrem ratatatata bum budete počuť iba pomerne málo iného, to čo v hre je, je ale vcelku dobré.

Hra je veľmi príjemná letecká arkáda pre nenáročného hráča lačniaceho po chvíľke odpočinku. Zaujme určite svojím rýchlym spádom a nenáročnou a zábavnou akciou. Na druhú stranu zas nejde o nič, čo by tu už nebolo, aj keď v inej podobe. Technická stránka je viac než obstojná, sú tu lákavé licencie, 3 postavy, hromada strojov a príslušenstva. Obsahuje drobné chybičky, ale tých je málo, jednoducho to je „len“ výrazný nadpriemer, ktorý ale pravdepodobne zapadne v hromade lepších a propagovanejších produktov. Ak vám práve toto chýba, tak siahnite po tomto produkte, nebude to zlá kúpa, ak však hľadáte iný zážitok, tak u vás hra nezaboduje a pobavíte sa len veľmi krátko.

+ akcia
+ stroje, upgrady, power-upy
+ jednoduchosť
+ rozmanitosť prostredí

- stereotyp
- pre niekoho až moc nenáročné
- nevýrazné zvuky

napísal ace 10.5.2007



Páči sa mi!

7.0
AFTER BURNER: BLACK FALCON

PSP

Vývoj: SEGA / Planet moon Studios
Štýl: Simulácia / Arkáda
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19915)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk