Rocky Balboa

It´s not over until it´s over.

PSP
pridal ace 29.4.2007 o 20:05 pod používateľské recenzie

6.5


Sú ľudia, ktorých môžete vyhodiť cez dvere, oknom a dokonca aj komínom a aj tak sa vždy vrátia a žiadne neúspechy ich neodradia. Podobné by sa dalo tvrdiť aj o slávnom hollywoodskom hercovi, ktorého určite dobre poznáte – Sylvester Stallone. Pamätáte ešte film, ktorým sa prerazil? Teraz nemyslím neohrozeného Johna Ramba, ktorý naučil sovietske vrtuľníky báť sa lukostreľby. Mám na mysli iného, tiež nezničiteľného bojovníka, taliansky žrebec Rocky Balboa je späť. Na hubu už dostal nespočetne veľa krát, ale vždy sa v ňom udial istý zlom, pri ktorom dokázal nabrať energiu na nadelenie posledného K.O. súperovi. Nevracia sa však len na obrazovky a plátna kín, ale aj na monitory a obrazovky konzol. I keď je už v dôchodkovom veku a poslednú dobu zbiera len zlaté maliny, ta sa rozhodol ukázať, že na to ešte stále má. Bude táto hra ranou pod pás všetkým hráčom, ale udelí direkt všetkým neprajníkom spomínaného dôchodcu.

Hra vychádza z rovnomenného filmu, ktorý na nás práve útočí v kinách, ale nesleduje len jeho dej, ale prevedie nás celou kariérou najslávnejšieho fackovacieho panáka. Od jeho začiatkov na ulici a v kaplnke, cez prvý veľký súboj vo vynikajúcom filme Rocky, súboje o titul v ďalších pokračovaniach a samozrejme nesmie chýbať obrovský zápas studenej vojny, USA verzus USSR. Opäť sa stretnete so všetkými známymi postavami série a zabojujete vo všetkých dôležitých súbojoch, pričom v niektorých sa naskytne možnosť zmeniť filmové udalosti.

Keďže hra vychádza z filmovej licencie, tak už od začiatku na vás vyskočí filmová pompéznosť. Samé hviezdičky, menu na pozadí ktorého prebiehajú perfektne nastrihané filmové zápasy a podobné veci vás príjemne potešia. Treba uznať autorom, že v tejto oblasti sa snažili. Hra ale nie je hrou kvôli svojej prezentácii, tak ju teda trošku rozoberiem.
Pre zabehnutie sa do koľají hry slúži mód s názvom Mickey´s corner. Tam sa pekne postupne a podrobne prehrabete každým jedným pohybom, ktorý kra ponúka. Najprv si o pohyboch v danej kategórii niečo naštudujete a potom si ich môžete vyskúšať aj v ringu pod taktovkou trénera Mickyho známeho z prvého filmu o Rockym. Tento tréning vás jednoduchých spôsobom prevedie od úplných začiatkov až k titulu v ťažkej váhe. Začínate so základnými pohybmi, postojom ktorý je veľmi dôležitý a držaním tela. Postupne prechádzate na obranu, ktorá spočíva v blokovaní a uhýbaní, plynule nadväzuje na predchádzajúcu časť. Učíte sa ako správne dýchať, udržiavať si staminu a rozdávať základné údery. Potom prechádzate na pokročilejšie údery, prelomenie bloku a neskôr sa učíte používať vec zvanú Power Mood a aj spôsob akým ho súperovi prekaziť. Power Mood sa stane vašou najväčšou pomôckou v zápasoch. Ide o spomínaný zlomový okamih v zápase, čas sa spomalí a vaše údery protivník znáša len veľmi ťažko, po sérii zhruba piatich padne k zemi. Váš súper tiež môže využiť túto výhodu a jediný spôsob ako tomu zabrániť je jedna dobre mierená silná rana. Jediná škoda, že vôbec nie je takým zlomovým momentom ako vo filme, použijete aj niekoľkokrát za zápas a časom sa stane súčasťou v každom kole, škoda. Po ňom sa naučíte aj nejaké tie špeciálne útoky, rany, ktorými zložíte súpera a nakoniec aj kombá. Príjemným a nenásilným spôsobom spracovaný tréning.
Po tréningu je čas sa trošku oťukať a na to si môžete zvoliť exhibíciu. V nej máte na výber z 28 boxerov, pravdupovediac ich je ale podstatne menej, keďže ide o napríklad o Rockyho 1-6, tak sa tu stretnete aj z rôznymi podobami ostatných zápasníkov. Nelíšia sa len výzorom, ale aj telesnou stránkou, nový Rocky vypadá inak ako v prvej časti a aj patrí do inej váhovej kategórie (samozrejme aj vekovej, môže byť rád, že sa nepodopiera paličkou). Nájdete tu aj menej známych, napríklad Joe Green (Rocky III) a iní. Po výbere boxera si vyberiete jednu z 18 arén. Všetky známe z filmov a verne spracované. Samozrejme nie všetko máte odomknuté hneď od začiatku, postupne si to musíte odomknúť v kariére. Pred zápasom si ešte zvolíte pravidlá, nastavíte čas a maximálny počet kôl. Osobne som túto možnosť hry nevyužíval často, nejako človeka neláka.
Ešte pred spustením hlavnej náplne hry si môžete vyskúšať Fast Lane, tu rovno vtrhnete do zápasov rozdelených v 5 kategóriách podľa dĺžky (minúta, 2, 3, 5 a 10). V každej kategórii nájdete 18 zápasov, za každý samozrejme odmena. Postavy sú už vybrané, máte len danú úlohu a zápasy v jednotlivých triedach na seba nadväzujú. Triedou myslím zápasy viažuce sa k jednej udalosti, postave. V niektorých musíte protivníka dostať na zem, v inom stačí, keď do konca zápasu ustojíte na nohách. Práve toto budete hrávať častejšie ako spomínanú exhibíciu, po čase však začne zaváňať stereotypom a zápasy sa začnú zdať neustále rovnaké, zachraňujú to len rozdielne dĺžky.

A konečne, hlavná náplň hry nesie názov Historical Fights a ako názov napovedá, tak pôjde o všetky dôležité zápasy známe z filmov. Prevedú vás celým známym životom filmového boxera, od jeho začiatkov až k aktuálnemu filmu. Čaká na vás 20 filmových súbojov, samozrejme s Rockym v hlavnej úlohy a začínate pekne od začiatku. V prvom sa stretnete na začiatku kariéry v kaplnke so Spiderom Ricom. Každý zápas je uvedený filmovou sekvenciou pozostávajúcou z okamihov tesne pred zápasom, po filmových ukážkach ešte pár animovaných sekvencií a púšťate sa do zápasu. Väčšina kôl je dosť zbytočná, keďže súpera zložíte najčastejšie do troch kôl. Hra sa tvári ako klasická bojovka, ale už na prvý pohľad nájdete rozdiely. Udrie do očí, že sa pozeráte na zápas spoza chrbta vášho boxera, pre túto hru ideálny. Dôležitý je hlavne postoj boxera, nakláňaním ovládaným analógom sa môžete vyhýbať útokom, zvýšiť účinnosť vášho a iné užitočné veci. Ďalším dôležitým faktorom je dýchanie, pri rýchlych a silných úderoch vám rýchlejšie dôjde dych, tak si musíte dať chvíľku pauzu na nabratie druhého dychu, doslova. Stav vašich pľúc vidíte hneď pri ukazovateli energie. Dobré držanie tela a hospodárenie s dychom sú cestou k víťazstvu, keď sa toto naučíte, tak máte vyhraté, bohužiaľ. Po každom kole sa v prestávke obaja v ringu trocha zotavia a zregenerujú, po štatistikách pokračuje ďalšie kolo a tak to pokračuje ďalej.
Po úspešnom zdolaní prvého súpera si to rozdáte s Apollom Creedom, vašim neskorším priateľom. Po tomto zápase prechádzate na druhý film a zas sa postavíte proti Apollovi. Druhý diel je zastúpený iba týmto zápasom. Prechádza teda pár rokov a stretávame sa s tretím dielom, v ňom, ak si dobre pamätáte, sa Rocky postavil proti hore svalov menom Clubber Lang. Tak ako vo filme, tak aj tu s ním budete bojovať 2 krát, oba zápasy v New Yorku. Nesmie samozrejme chýbať zápas Apollo Creedo vs. Ivan Drago z druhej najlepšej časti, Rocky IV. Vo filme Apollo zomrel, tu to však môžete zmeniť. Štvrtý diel vrcholil zápasom Rockyho s Dragom v Moskve, tak tomu je aj tu, tento zápas má zvlášť osobitú atmosféru, aj keď Drago nie je až taký neporaziteľný. Pomerne slabú piatu časť zastupujú zápas Tommyho Gunna s Unionom Canom a pouličná bitka Rockyho s Tommym. Nakoniec prichádza Rocky, aby sa posledný krát stretol v ringu a to s aktuálnym filmovým súperom, ktorým je Mason Dixon.
Pýtate sa prečo nakoniec, keď ešte zostáva 10 zápasov? No odpoveď je jednoduchá. Ďalších 10 je už len opakovanie predchádzajúcich, len si zahráte sa druhú stranu. Autori mohli radšej spracovať Rockyho tréningy, alebo aj menej známe zápasy, toto je strašne málo a c druhej polovici sa hnusnému stereotypu neubránite. Strašná škoda.

Už zostalo len technické spracovanie, graficky je na tom hra vynikajúco. Postavy na PSP možno nemajú obdobu, verne a detailne spracované, ich pot sa pod osvetlením leskne a svojim predlohám ako by z okna vypadli, teda z oka. Určite sa vám budú páčiť aj rôzne drobnosti, ktoré spestrujú vizuálnu stránku hry. Pri údere do tváre vyletí z úst krv, keď dlhšie udierate na jedno miesto, tak výrazne sčervená, alebo napuchne (to môžete vidieť v animáciách medzi jednotlivými kolami). Pohyby sú naanimované veľmi dobre, vynikajúci motion capture. Jediná chybička by bola na animácii po zápase, postavy sú roztrasené a všimnete si, že nohami nestoja pevne na zemi, ale nohy sa im kníšu a trasú. Diváci vám pripomenú sériu NHL, rozhodca je tiež na vysokej úrovni a arény vynikajúce. Perfektne zachytávajú atmosféru aká vládla vo filme, v Las Vegas bola kopa svetiel, samé pútače, neóny a kopa hluku, zato Moskva je chladná, s minimom farieb a žiadnej odozvy od divákov.
Zvuky je pri filmovej licencii takmer zbytočné spomínať. Jednoducho skvelé, komu sa páčili melódie vo filmoch, tak si zvuky v hre zamiluje. Škoda len, že v hre nie je skladba Eye of The Tiger. Inak je všetko vynikajúce.

Hra je nevyhnutná pre fanúšika filmov, tí sa k nej budú pravdepodobne každé ráno modliť, ostatným neuškodí, keď si ju vyskúšajú. Žiaľbohu je smerovaná k úzkemu publiku hráčov, neprináša vernú simuláciu, ale veľmi dobré arkádové poňatie a dobre spracované súboje. Bohužiaľ po chvíli sa začne všetko opakovať, zvyšok kôl je dosť zbytočný, plne stačia 3-4, súboja postrádajú to pravé napätie, aké obsahovali vo filmoch. Film je z hry cítiť na míle a spracovaná je vynikajúco, škoda pár chýb a opakujúceho sa a navyše obsahu. Nechýbalo veľa.

+ spracovanie
+ „filmovosť“
+ zvuky
+ množstvo úderov, využitie dýchania a postoja...

- slabý mód Historical Fights
- slabé pokrytie niektorých častí
- stereotyp

napísal ace 29.4.2007



Páči sa mi!

6.5
ROCKY BALBOA

PSP

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Šport
Dátum vydania: 1. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18451)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk