Tony Hawk's American Wasteland

PC
pridal you 20.1.2007 o 16:51 pod používateľské recenzie

9.0


Pred mnohými rokmi sa objavilo športové šialenstvo dosiek na kolieskach. Dnes je to veľmi obľúbený šport, nie je jednotvárny, niektorým by sa mohlo zdať, že ide len o jednu disciplínu, no v skutočnosti dosky ponúkajú mnoho možností. Pravdaže, reč je o skateboardingu. Mnohí skaterov považujú len za chuligánov poflakujúcich sa na boardoch, ničiacich majetok mesta, sprejujúcich steny pod vplyvom omamných látok. No nie je to celá pravda. Väčšinu skaterov tvoria mladí športovci odhodlaní ísť za svojim cieľom, za zábavou, naučiť sa nové veci. O tomto životnom štýle je aj táto hra.

Už niekoľko rokov nosí zatiaľ najlepšia skateboardová hra meno slávneho skatera Tonyho Hawka. Dnes ho už samozrejme nahradzujú mladší skateboardisti, ktorí vymýšľajú rôzne nové triky a kombá, no Tony Hawk je určite legendou (ešte aktívnou) tohto športu zaslúžene i spolu s ďalšími, nie menej známymi menami, ako napr. Rodney Mullen alebo Tony Alva.

Story mód
Na začiatku story módu si vyberiete svojho skatera, ktorého si ľubovolne neskôr môžete upraviť, takže tu skôr ide o farbu pleti a typ tváre. Ako mladý talent, šťastlivec, nastúpite do autobusu a hurá za ruchom veľkomesta, do L.A., skaterskými súťažami, známymi tvárami tohto športu, ktoré Váš hrdina pozná len z časopisov a televízie. Samozrejme treba i trošku akcie a agresivity, takže hneď, ako vystúpite z autobusu, Vás banda miestnych chuligánov okradne. Pomôže Vám však sympatická mladá maliarka, ktorá Vám odporučí ihneď zmenu imageu z obyčajného dedinského chlapca na mestského frajera. Tu je tá vyššie spomínaná zmena vzhľadu, kde si vyberiete z celkom bohatej ponuky oblečenia, topánok a rôznych iných serepetičiek, zmeníte svoj hair-style, neskôr sa môžete skrášliť i tetovaním.
Na začiatku poplníte nejaké jednoduché úlohy, hlavne preto, aby ste získali peniaze. Zoznámite sa s miestnymi skatermi a dozviete sa o ich snahe vytvoriť skatepark, kde by mohli bez problémov jazdiť. Samozrejme nesie meno American Wasteland. V hre im dopomáhate zháňať rôzne súčiastky do parku i osloviť legendárnych skaterov, ktorí Vám najprv dajú nejakú úlohu na splnenie, aby ste si ich získali do svojho videa. Pohybujete sa v lokáciách East L.A., Hollywood, Downtown, Santa Monica a Beverly Hills, no sú tu aj nejaké asi 3 miesta, kde sa dostanete iba párkrát alebo jedenkrát za niekoľkými úlohami. Nové lokácie si odomykáte za plnenie úloh a opäť v nich plníte nové. Každé miesto je typické niečím iným. Úlohy za peniaze dostávate od homelessov, napríklad spraviť určitý počet trikov v časovom limite, nič náročné, takže zarábanie nie je zložité. Takisto Vám k peniažkom dopomôžu aj miestni umelci - sprejeri, ktorí Vám ukážu miesto, kde máte nasprejovať v časovom limite obrázok (časový limit sa samozrejme vzťahuje k vyšplhaniu sa na vyvolené miesto). Oplatí sa ich plniť hneď, ako sú dostupné, neskôr to budete potrebovať. Nad hlavou Vášho skatera máte menšiu orientačnú „mapku“, kde vidíte, kde je aká úloha na splnenie (súčiastky do parku, slávni skateri, sprejeri, homelessovia a BMX). Takto môžete doraziť k novinke v hre – BMX-ke. Aj pre tento dopravný prostriedok si autori prichystali rôzne úlohy, z ktorých aspoň niekoľko musíte skôr či neskôr takisto kvôli pokračovaniu hry splniť. Ovládanie skateu je určite jednoduchšie, ako ovládanie BMX-ky. Dá sa na to zvyknúť, no autori to mohli poriešiť aj lepšie, hlavne kvôli normálnejšej hrateľnosti. Je to však príjemné spestrenie hry, v skateparku si na nej môžete poskákať aj na U-rampe, slidovať a robiť iné, klasické, BMX triky. Pekné spestrenie Story módu je aj Le Parkour (Free Run). Rôzne známe saltá, chodenie po stene ako v Matrixe, rúčkovanie či preskakovanie zo steny na stenu pomôžu najmä, ak sa chcete dostať na skateom nedostupné miesto. Len hodíte board do ruky alebo ho dokonca zahodíte (stačením jedného tlačítka k Vám z nebies priletí nový pod nohy) a cupitáte si po mestečku, preskakujete múry, jednoducho využívate svoje parkourové schopnosti (samozrejme sa ich najprv niekde musíte naučiť). Nie je toho veľa, ale poteší to. V hre na skateshopoch každý deň nájdete aj nejaké tuším 3-4 úlohy (dosiahnuť určitú výšku pri skoku, kombo z niekoľkých trikov a pod.), ktoré, ak ich splníte, Vám pomôžu k lepšej hre, pretože si nimi zvyšujete svoje schopnosti. Prechádzať medzi lokáciami môžete normálne na doske alebo nasadnete do autobusu a zvolíte cieľ cesty. V skateparku môžete nasadnúť do auta a tak sa niekde dopraviť. Túto možnosť som využívala radšej ako vlastnú dopravu, pretože je jednoduchšia a rýchlejšia. Ak sa však chcete povoziť po mestách, kľudne môžete ísť iba na boarde. Na záver Story módu si autori prichystali veľmi nečakaný americký koniec, viac neprezradím (určite si to dokáže každý domyslieť :) ).

Classic mód
Tomu som sa veľmi nevenovala, ale ako už názov prezrádza, ide o klasický mód z predošlých TH – 2 minúty jazdíte a snažíte sa splniť rôzne, predom určené úlohy (dosiahnuť určité skóre za triky, pozbierať S-K-A-T-E písmenká, nájsť tajnú kazetu a iné, zo starších dielov známe úlohy). Tu si vyberiete z ponuky slávnych skaterov, takisto vytvorených alebo tajných postáv, to je na Vás. Osobne sa mi zdalo robenie trikov obtiažnejšie (napríklad manual-handstand-handflip a podobné kombinácie išli lepšie v story móde), takže som classicu nedala veľmi šancu, po niekoľkých kolách som ho nechala zapadnutý prachom. Raz sa možno k nemu vrátim, no zatiaľ tú potrebu necítim. Fanúšikov hlavne starších častí Tonyho Hawka to asi poteší, no mne sa v AW zdá zmyselnejší Story mód.

Grafika
Túto časť hry ja veľmi neposúdim, nakoľko môj počítač nie je najvýkonnejší, ale určite sa oproti starším častiam opäť zlepšila, ľudia už nevyzerajú tak umelo, to som zbadala aj ja. Loadovanie medzi lokáciami vyriešili vcelku šikovne, jednoducho prechádzate dlhou chodbou alebo ničím zaujímavým prostredím, tunelom s pár tyčkami alebo múrmi, kým sa nové prostredie načíta.

Zvuky, hudba
Klasický zvuk koliečok na betóne alebo slidovanie tyčky je samozrejmé. V hudbe prevažuje väčšinou neznáma hudba, hlavne punk. K skateboardovaniu sa to hodí, hudba má dobrý rytmus, takže robenie trikov je energickejšie, mne to tak vždy vyhovovalo. Samozrejme nie každému sa bude všetko páčiť, je tam rap, punk, metal a podobne, takže ak nie ste vyslovene fanúšik iba tuc-tuc hudby, niečo sa si vyberiete.

Hrateľnosť, nové možnosti v hre
Ovládanie si samozrejme môžete prispôsobiť svojim potrebám a hlavne tomu, na čo ste si zvykli. To bola asi prvá vec, ktorú som spravila. TH som hrala od dvojky po štvorku, potom AW, takže ovládanie z THPS2 sa na mňa prilepilo ako prvé a pri ňom som aj ostala. iným vyhovuje numerická klávesnica alebo iné tlačítka, to je len zvyk, hlavne ide o pohodlné hranie. Skate sa ovláda úplne v pohode, treba v tom však najprv získať nejaké skúsenosti, samé to nepôjde. BMX, ako som už spomínala, je na tom o dosť horšie. Na všetko sa však dá zvyknúť, ale naozaj to mohli autori spraviť jednoduchšie. Nová vec je free run – preskakovanie múrov, behanie po stene + salto a podobné veci. Je to naozaj užitočná vecička, no nečakajte veľké veci, hra je o skateoch, nie o parkoure. V sekcii Create máte viac možností – ako vždy si môžete vytvoriť vlastného skatera, park, potom tu je vytvorenie tagu (sprejerského loga, ktorým si „značkujete“ svoje územie) alebo vytvorenie vlastného triku (napr. 50-50 slide, do ktorého zakombinujete melon+kickflip za jazdy), je to celkom zaujímavá možnosť.

Možno sa čudujete, prečo som nevytiahla na hru zatiaľ takmer žiadne zápory, no nemajte strach, ani táto hra nie je dokonalá. Áno, je to síce jeden z mojich najobľúbenejších športov – skateboarding, ale je to skôr hra zábavná ako reálna. Mne sa to aj pozdáva, ale zároveň nie. Síce môžete robiť obrovské skoky, úplne nereálne kombinácie a rôzne zábavné kúsky v rozpore s fyzikou, ale nič to samozrejme nie je reálne. Ak by ste uvideli skatera, ktorý vyskočí tak 10 metrov nad U-rampu, spraví Christ Air + 360 flip, dopadne revertom do manuálu a podobnú kombináciu zopakuje, určite iba hráte Tonyho Hawka alebo sa o chvíľku prebudíte. Jednoducho je to nezmysel, no dodáva to hre zábavnosť.
Ďalším mínusom je kratučká doba hrania, za ktorú sa dá prejsť Story mód, úlohy dajú zabrať asi iba v najťažšej obtiažnosti, no zachraňuje to parkour, BMX-ky, rôznorodé prostredie na skateovanie a dobrá hrateľnosť.

Ak to mám všetko zhrnúť, Tony Hawk´s American Wasteland je hra hlavne zábavná, nie reálna, takže kúsky, ktoré uvidíte v hre, doma radšej neskúšajte:). Je aj celkom príjemné, že každá nová časť Tonyho Hawka nie je stále o tom istom, nájdu sa tu aj nové možnosti, čo robí hru zaujímavejšou. Undergroundy som ani jeden nehrala, takže s nimi tie nové možnosti nemôžem porovnať, ale oproti napríklad štvorke toho mnoho pribudlo. Je pekné, že výrobcovia spravili v nereálnej skateovej hre aspoň príbeh, no pre mňa stále ostáva najlepšou hrou zo série TH Tony Hawk´s Pro Skater 2. Táto hra však zabaví a mne príjemne spestrila aspoň zopár voľných chvíľ, i keď nie nadlho. Je to môj osobný názor, ktorý sa s Vaším nemusí zhodovať. Ešte dodávam, že toto je moja prvá recenzia, takže rada si prečítam aj nejakú kritiku, čomu sa vyvarovať.

plusy
+ zábavná hra z prostredia skateboardov
+ Le Parkour, BMX-ky
+ výroba trikov, tagov
+ zaujímavý Story mód
+ rôzne miesta na „vyšantenie sa“


mínusy
- krátka doba hrania
- nereálne
- vcelku jednoduché úlohy

napísal you 20.1.2007



Páči sa mi!

9.0
TONY HAWK'S AMERICAN WASTELAND

Xbox
PC
PS2
Xbox 360
Gamecube

Vývoj: Activision / Nervesoft
Štýl: racing
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19626)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk