Dogz

PC
pridal ace 28.12.2006 o 15:38 pod používateľské recenzie

6.8


Sims je fenomén. Osobne ho neznášam, ale treba mu to uznať, veď sa predsa jedná o najpredávanejšiu hru na svete od roku 2000. Staráte sa o ľudkov, vytvárate im rodinku....Konkurovať tomu sa už neúspešne pokúsili napríklad 7Sins, Singles alebo Playboy: The Mansion. Keďže aj druhý najväčší svetový distribútor Ubisoft si chce na princípe starania sa o niekoho (niečo) prihriať svoju polievočku vyrukoval aj on s niečím. Niečím milým, zlatučkým, chlpatým a zameraným hlavne pre tých najmenších. Predpokladám, že skoro každý máte rád zvieratká a najobľúbenejšie sú psici. Či už máte niekde doma svojho milovaného rafana, alebo z rôznych dôvodov nemôžete mať, ale chceli by ste, tak práve pre vás všetkých je táto hra (čím ste mladší, tým je lepšie)

Dogz je, dalo by sa povedať, simulácia starania sa o rafana. Tak ako v skutočnosti začínate aj tu so šteniatkom. Tu zostanú zarmútené niektoré tváričky, keďže výber šteniatok je veľmi obmedzený – na výber máte bígla, border kóliu, nemeckého ovčiaka, labradora a mopslíka. Viac rás by určite nezaškodilo, každý by si mohol vybrať toho svojho milovaného, takto tí najmenší zostanú často smutní hneď od začiatku. Každému šteniatku ešte vyberiete farbu srsti, pomenujete si ho a idete do hry.
Najskôr máte iba malé nevychované šteniatko, ktoré by bolo schopné sa vám s pokojným svedomím vyčúrať na nohu. Dostávate sa s ním na záhradu vášho domu a zoznamujete sa s ním. Keď som už spomenul váš dom, tak ten sa skladá s kuchyne, záhrady, obývačky a kúpeľne. V každej miestnosti budete vykonávať istú činnosť. Na záhrade sa s ním napríklad hráte, alebo ho trénujete. To isté aj v obývačke a kuchyni. Keďže psík potrebuje aj vašu lásku, tak v kúpeľni ho môžete umývať, česať...

Ako som už spomenul hlavnou náplňou hry je trénovanie vášho miláčika. Za každý naučený trik získate určitý finančný obnos, za jeho opakovanie potom tiež. Triky sú rozdelené do troch kategórii podľa náročností, nájdete ich v troch knihách, ktoré si v hre môžete kúpiť. Tak isto sú do troch kategórii rozdelené aj súťaže, kde sa so svojím psom zúčastníte. Na najľahšiu stačia prvé 4 triky obsiahnuté v knihe pre začiatočníkov, neskôr 8 až nakoniec všetkých 12 (12 je hlavných, potom sú ešte aj tajné, nepovinné). Súťaž prebieha tak, že za určitý čas musíte splniť zadané triky a potom Freestyle, kedy robíte triky aké len chcete. Za výhru v súťaži tiež dostanete nejaké peniažky, ktoré sa vám neskôr zídu.
A čo že ho to budete vôbec učiť? No, okrem tradičných trikov sadni, ľahni, chcípni (nie doslova, len hrá mŕtveho) ďalších jednoduchých to budú postupne ťažšie a ťažšie, postaviť sa na zadné, gúľať sa....najmä posledný vám dá zabrať.
Tréning prebieha tak, že na psa písknete, on pribehne a obrazovka vám ho zaberie. Tu podľa pokynov v knihách postupne klikáte myšou na istá časti tela, čo závisí od triku, ktorý chcete spraviť. Chvíľku potrvá kým pochopí, o čo vám vlastne ide, keď ho nakoniec spraví, tak ho musíte odmeniť a ešte pár krát zopakovať, aby sa vám trik započítal ako naučený.

Tak ako v Sims, tak aj tu sa musíte aj starať o svojho miláčika. Treba mu dávať jesť, odmieňať ho sladkosťami, trestať, keď niečo vyvedie., musíte mu aj vymieňať vodu. Aby vás mal rád, tak ho môžete aj sem-tam poškrabkať, pohladkať a hneď bude šťastnejší. Taktiež kúpanie majú veľmi radi. Za peniaze, ktoré obdržíte môžete kupovať ďalšie vybavenie, či už do domu, alebo pre psa. Môžete mu kúpiť hračky, pelech, novú búdu, misky, žrádlo, sladkosti, kefy, hrebene, šampóny, gumené hračky, loptičky, papuče na hryzenie, frisbee a ešte milión vecí, na ktoré si už nedokážem spomenúť. Do domu si môžete kúpiť nový nábytok, gauče, stoličky, kreslá, koberce, vane, záchody, chladničku, jednoducho je tiež toho strašne veľa. To v akom psychickom stave váš pes je vám ukážu ukazovatele v ľavom dolnom rohu obrazovky, kde sa dozviete ako moc vás ľúbi, či je smutný...a taktiež ho môžete aj „vylepšovať“ – zvyšovať mu inteligenciu, zdravie...docela presná simulácia.

Aj keď je hra od Ubisoftu, tak vidno na nej, že nie je jeho hlavným hráčom na trhu. Technické spracovanie je pomerne slabé. Textúry by mohli byť menej „ploché“, ostrejšie, pestrejšie farebne. Pohyby psa by tiež mohli byť prirodzenejšie a nie také kostrbaté. Niekedy mi pohyb psa pripomínal pohyb Robocopa, hlavne keď sa otáča. Ale zas hru rozhýbete už na muzeálnych strojoch: 800 MHz procesor, 256 MB RAM, grafická karta ekvivalentná GeForce 2 a z HDD vám ubudne iba 500MB.
Zvuky sú tiež pomerne slabé, na nejakú hudobnú melódiu tu narazíte zriedkavejšie ako na peknú Američanku v Los Angele. Okrem vlastného pískania, brechotu, zvuku kosačky, vtákov a klikania myši nebudete počuť už takmer nič. Radím pustiť si k hraniu nejaký hudobný doprovod (ja som hral s CD od Nirvany Incesticide).

Hra je určená hlavne deťom a milovníkom psov, ostatným na dlhšiu dobu nemá čo ponúknuť. Šikovný hráč by ju prešiel za jednu veľkú prestávku (iba všetky 3 súťaže). Keď už prejdete súťažami, tak vás nič neposúva v hranní ďalej, úplne odpadáva motivácia. Ale zas, keď som hru pustil mojej 11 ročnej sestre, tak dokázala pri nej sedieť dlhé hodiny a aj keď už mala prejdené súťaže, tak to stále hrávala, prípadne si adoptovala iné šteniatko. Hru jednoznačne odporúčam skúsiť už len preto, že na trhu nie je veľa takýchto.
Haf!

+ simulátor starania sa o psa
+ strašne veľa príslušenstva a veľké možnosti
+ dobrá zábava (minimálne na pár chvíľ)
+ HW požiadavky

- krátke
- málo plemien
- primitívne a jednoduché (pre starších)
- spracovanie

napísal ace 28.12.2006



Páči sa mi!

6.8
DOGZ

PC
DS

Vývoj: Ubisoft / ImaginEngine
Štýl: Managementová
Dátum vydania: 11. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk